Venera: Astroškolica

Prema jednom mitu, Afrodita (Venera) je rođena kao ćerka Zevsa i Dione. Drugi mit govori da je rođena iz morske pene nastale kada je Kronos odsekao genitalije svom ocu Uranu i bacio ih u more. Bila je najlepša boginja od svih. Svojom lepotom i ljupkošću plenila je pa joj mnogi bogovi nisu mogli odoleti, a među njima i krvožedni Ares. Iako udata za Hefesta, sa Aresom i još nekim bogovima izrodila je decu u preljubi. Iz njenog strasnog odnosa sa Hermesom rođen je Hermafrodit. Među ljudima je slavljena kao boginja ljubavi, lepote, plodnosti, braka, požude i čulnosti, a zbog njene vatrene veze sa Aresom smatrana je i boginjom rata. Ali Afrodita je bila i boginja veza koje su održavale društveni život. Bila je zaštitnica Troje i trojanskih kraljeva.

— Grčka mitologija —

 

Povezivanje Afrodite odnosno Venere sa ratovima i sukobima nije karakteristično samo za grčku mitologiju. Naime, u vreme primitivne vavilonske astrologije, loš znak na nebu koji je najavljivao sukobe i ratove bio je videti Veneru na dnevnom nebu pre izlaska Sunca. Venera se može videti kao jutarnja zvezda kada je orijentalna od Sunca.

Njeno prvo „istočno“ pojavljivanje se dešava kada se u svom retrogradnom hodu oslobodi sunčevih zraka pa ujutru izlazi na horizontu pre Sunca. Kao jutarnja zvezda, Venera se pojavljuje na nebu sve do nove konjunkcije sa Suncem prilikom svog direktnog hoda. Više o tome može se pročitati u tekstu o orijentalnosti i okcidentalnosti planeta.

Slučajno ili ne, istorija nas uči o tome da su se mnogi ratovi vodili zbog lepih žena, te da su pred njihovom lepotom poklekli i oni najhrabriji i najneustrašiviji. Nefertiti, Jelena Trojanska, Kleopatra, Valerija Mesalina, carica Teodora Vizantijska, Marija Antoaneta i mnoge druge. Oduvek u astrologiji važi pravilo da jedino Venera može da ukroti ratobornog Marsa, a to nam život iznova i iznova potvrđuje. A to bi nam mogle potvrditi i upravo pobrojane lepotice.

Za razliku od Jupitera koji je veći benefik, Venera je manji benefik. Njena priroda je umereno hladna i vlažna. Kada je orijentalna topla je i vlažna, a kada je okcidentalna pojačano je vlažna. Zbog svoje vlažnosti ona predstavlja simbol žudnje i želje koji se ogleda u elementu vode, te stoga ona upravlja svim telesnim zadovoljstvima, svim onim što čini naš život lepšim i lakšim, počevši od hrane i pića, preko odeće i nakita, seksa i intimnih odnosa, pa sve do umetnosti i onoga što je umetnost izrodila.

Venera nas nagoni da svoj život učinimo što komotnijim, da naporan rad zamenimo uživanjima, da se družimo, da uspostavljamo harmonične veze sa ljudima i prirodom. Da budemo diplomatični, da se mirimo i živimo u slozi i ljubavi, da darujemo, da budemo liberalni i slobodni. Abu Mašar vrlo mudro konstatuje da Venera zapravo označava snagu tela ali slabost duše, aludirajući upravo na to da Veneri možemo da zahvalimo na mnogim svojim slabostima, trudeći se da ispunimo sve ono što pred nas stavljaju naše želje i žudnje. Bonati kaže:

Abu Mašar i Alkabitus su rekli da je Venera benefik, da je ženskog pola, noćna planeta i da označava žene i supruge. I ako je dnevno rođenje, kao što Alkabitus kaže, ona označava majke. I kao što Sacerdos kaže, ona označava mlađe sestre. I ona je prirodni signifikator dece jer su deca označena petom kućom a Venera je peta planeta od Saturna.
A pošto je Venera planeta uživanja i zadovoljstava i kako je peta kuća posvećena deci, ona ih označava jer deca predstavljaju događaj kome se natus raduje više, a priroda je zadovoljnija njima nego bilo kojom drugom stvari.

Kao što možemo da vidimo, Venera upravlja pitanjima braka i veza, seksa, intimnih odnosa, ali i dece, te je ona uz Jupitera veoma važan faktor u pitanjima potomstva. Posebno je važna u kartama žena, pa uvek želimo da vidimo Veneru u što boljem stanju.

Neki se možda neće složiti da su deca svima izvor radosti. Da, tačno je da ima onih koji se tom događaju ne raduju. No, izuzetaka kao i uvek svuda ima i ti izuzeci zapravo samo potvrđuju pravila. Činjenica je da se potomstvo stvara radi produžetka vrste, čemu se priroda najviše raduje i isto tako je činjenica da deca kod 95% ljudi predstavljaju izvor najveće životne sreće i zadovoljstva. Izuzetke ćemo ostaviti po strani.

Venera
Venera u srednjem veku (iz manuskripta Nebeska sfera)

U modernoj astrologiji seksualnost i seks se pre svega vezuju za Marsa, a Venera uvek biva nepravedno sklonjena u drugi plan, kao autorka ljubavi a ne seksa. Ne moramo mnogo da filozofiramo i razmišljamo jer će nam se odgovor već „namestiti“ sam po sebi, kada obratimo pažnju na planetarne periode.

Venera upravlja periodom života od 14. do 22. godine. Upravo se u tim godinama odigrava pubertet, u organizmu počinje eksplozija hormona i upravo u tim godinama većina ima svoje prvo seksualno iskustvo. To je period ispitivanja seksualnosti i polnog sazrevanja. Retorije Egipatski kaže:

I ona označava majku i mlađe sestre, ljubavne veze, pohotu, različite seksualne odnose, sve vesele i prijateljski nastrojene osobe, brak, decu, muziku, slikarstvo, boje, supervizore trgovina, mere, pijanke..

Svi autori su povezivali Veneru sa seksualnim odnosima, između ostalog, i upravo odatle logika povezanosti Venere sa petom kućom horoskopa. Greška koja se najčešće pravi jeste pokušaj da se poveže analogija kuće sa analogijom znaka, tj. njegovog vladara koji bi se tu našao u prirodnom horoskopu. U nekim slučajevima analogija se može naći i značenje nekog znaka se može poistovetiti sa značenjem neke kuće, ali u dosta slučajeva to neće biti tako.

Konkretno, u prirodnom horoskopu V kući pripada znak Lava kojim upravlja Sunce. Značenja koja nosi Sunce nemaju baš veze sa V kućom, posebno ne sa potomstvom, jer je neplodna planeta isto kao i znak kojim upravlja. Na sličan način, znak Bika nema mnogo povezanosti sa značenjima II kuće – pokretnom imovinom i finansijama, niti sa tim neke posebne veze ima Venera. Ali zato ima Jupiter koji je prirodni vladar bogatstva i imetka. O ovome će više biti reči u nekom od narednih tekstova.

Zbog svoje prefinjenosti i istančanog ukusa za lepo, Venera upravlja svim vrstama umetnosti: vajarstvom, slikarstvom, muzikom, plesom, fotografijom i filmom, izradom nakita i odeće, dizajnom i dekoracijama i tome slično.

U modernoj astrologiji se film i fotografija obeležavaju Neptunom jer, navodno, predstavljaju nešto nerealno i nestvarno. No, to je pre svega vrsta umetničkog izražaja, ma koliko delovalo obmanjivački. U takvim poređenjima se uvek čini ista greška – zaboravlja se suština, a prednost se daje perifernim stvarima.

monika beluči
Venera u punom sjaju – Monika Beluči

Naravno, Venera ima i pregršt mana koje dolaze do izražaja kada je loše postavljena i oštećena. Ona može biti vrlo koristoljubiva, razvratna, lažljiva, gruba, neverna, može da se natapa alkoholom i prežderava (posebno slatkišima nad kojima vlada), da se kocka, zapravo da se potpuno preda lenjosti i svim oblicima uživanja, čak i onim koji izazivaju najteže oblike zavisnosti, poput raznih vrsta droga. Kao što kaže Lili:

…potpuno predana slobodnim i razvratnim vezama, ne mari za reputaciju, žudi za zabranjenim posteljama, fanatična, bez ugleda i časti; loša i lenja, nemarna prema životnim stvarima, nemarna prema religiji…

Naša lepotica ima egzaltaciju u vodenim Ribama gde može da iskaže maksimum svoje prirode, a takođe ima i dva domicila – jedan u zemljanom Biku i drugi u vazdušnoj Vagi. S obzirom na žensku prirodu znaka Bika, Venera je bolje postavljena u tom znaku nego u muškoj Vagi.

U Biku ona sakuplja, posvećenija je, vernija, postojanija, naglašenije seksualnosti, za razliku od Vage gde je nekako površnija, usmerenija više na spoljašnji izgled stvari nego na njihovu unutrašnju vrednost, bitnija joj je forma nego sadržina.

U savremenoj astrologiji, Venera se zbog svoje vladavine nad znakom Vage često povezuje sa pravdom. No, Venera zapravo nikakve veze nema sa pravdom. Ona ne voli nikakva ograničenja i sputavanja, ne voli zakone. Suviše je okrenuta sebi i iznalaženju načina da zadovolji svoje potrebe i želje, da bi se bavila isterivanjem pravde i sprovođenjem zakona. Iz tog razloga je u Vagi egzaltiran Saturn, da „ograniči“ Veneru i da joj pomogne da uspostavi balans i harmoniju.

U lošoj zodijačkoj poziciji je u domicilima Marsa odnosno u Ovnu i Škorpionu gde ima svoj izgon. Mars je opozit Venere, njegovo ratničko okruženje, želja za borbom i krvlju nikako ne prijaju pomirljivoj i prefinjenoj Veneri. I onoliko koliko ih njihove suprotnosti udaljavaju, toliko ih istovremeno zbližavaju, spajajući ih u njihovoj telesnoj žudnji.

Venera je u lošoj zodijačkoj poziciji i u znaku Device gde je u svom padu. U tom znaku Venera ne može da izrazi svoju prirodu jer je sputana kriticizmom i sumnjama, koristoljubljem i proračunatošću.

Inače, interesantan podatak je da Venera u određenom položaju i aspektima može predstavljati veštice i žene koje se bave vračanjima i magijom, razne gatare. Venerin dan je petak i obično tim danom, kažu, valja prevrnuti šolju jer se najbolje otvara.

Setivši se tog podatka, shvatio sam da sam sasvim slučajno odabrao da baš u danu Venere napišem koju reč o njoj. Ili možda mislim da je bilo slučajno?

POVEZANE TEME:

Dva lica Venere
Konjunkcija Venere i Belatriks

 • Ben Dykes – Introductions to traditional astrology: Abu Mashar & al-Qabisi, Minneapolis, MN: The Cazimi Press, 2010.
 • Guido Bonatti – The Book of Astronomy, trans. Ben Dykes, Golden Valley, MN: The Cazimi Press, 2007.
 • Rhetorius The Egyptian – Astrological compendium, trans. James H. Holden, Tempe, Arizona: A.F.A. Inc. 2009.
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

23 komentara

 1. Alea kaže:

  Odlican tekst! Tek posle tradicionalnog tumacenja sam shvatila koliko je moja Venera u stvari lepa, koliko sam ne nepravedno krivila i koliko je sada volim  🙂 Tnx…

 2. Kirka kaže:

  Predobro, svaka ti čast….Nažalost, prepoznajem moju veneru u Devici…ali ,lepo i istinito si to opisao, sve pohvale 🙂

 3. black lady kaže:

  Predobro opisana Ve. Ja bih pitala ako je Ve u vodoliji u konjukciji sa saturnom,da li joj saturn pomaze u ovoj njenoj losoj situaciji,kada joj vec sama pozicija u vodoliji ne odgovara,ali po recepcijama je u sopstvenom terminu.

  • Bojan Šojić kaže:

   Saturn je uvek ograničavajući faktor za Veneru, čak i kada je u svom sedištu. Prirode ove dve planete su različite pa otuda „nerazumevanje“ da ne kažem neprijateljstvo. Naravno, sve zavisi u kom kontekstu posmatramo ove planete, pa pošto Saturn daje recepciju Veneri, ova konjunkcija neće biti naročito loša. Pošto je Saturn formalista, onda će sigurno uputiti na nešto formalno u vezi sa ovom Venerom, na nešto ozbiljno i ograničavajuće (u nekom smislu), dugotrajno i čvrsto itd. Ima mnogo varijacija na temu.

 4. black lady kaže:

  Puno dobrih tekstova,pitala bih svasta,ali ne smem. Ali citajuci odgovore sam jos nesto naucila. Hvala puno 🙂

 5. sonja kaže:

  Zanima me sta znaci moja ve u lavu u 5p u trigonu sa saturnom u vagi u koji je u 7p,hvala

  • Bojan Šojić kaže:

   Prema ovim pozicijama koje ste naveli, ove dve planete ne mogu biti u trigonu već su u sekstilu. Značenja mogu biti raznorazna i konkretan zaključak se izvodi nakon analiziranja čitave karte. Ovako, može se ova pozicija odnositi na partnerstva (sklonost dužim vezama ili veći razmak između veza brak sa starijim muškarcem npr.), decu, neki kreativni/umetnički/scenski potencijal itd.

 6. Maja kaže:

  Odlican tekst!
  Bojane, sta biste rekli za Ve0Sa u 6.polju u skorpiji…a dispozitor mars u vagi u 5.?
  Ovde postoji uzajamna recepcija koju ja nikako ne uspevam da rastumacim na pravi nacin…moze li mala pomoc?

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana majo,

   Moglo bi da se kaže svašta, i da se ne kaže ništa. Bez analize čitave karte možemo se samo služiti generalijama, pa reći da se ovi aspekti mogu odnositi na teškoće u ljubavi, na ljubav sa nekim ko je iz nižih društvenih slojeva ili sa osobom zbog koje bi naišli na osudu javnosti/bližnjih. Može ukazati i na neke bolesti, posebno u predelu donjeg stomaka/reproduktivnih organa, takođe mogućnost da dete bude bolešljivo ili da bude teškoća prilikom začeća/održavanja trudnoće. Recepcija ovde ne može mnogo da pomogne zato što su obe planete (VE i MA) oštećene.
   Ovo što sam nabrojao i ne mora biti slučaj, kao što rekoh, nezahvalno je bilo šta komentarisati bez čitave karte.

   Srdačan pozdrav
   Bojan

   • Maja kaže:

    Naravno…mene je samo zanimalo da li ova recepcija uopste radi…jer…kad bi se planete obrnule, svaka bi bila u svom sedistu…a opet, nema aspekta izmedju njih…
    Hvala u svakom slucaju!
    Pozdrav!

    • Bojan Šojić kaže:

     Majo,

     Planete se ne „obrću“ kada je reč o recepcijama. Samo se posmatra koja koju prima, a pozicije tj. mesta na kojima se nalaze se ne mogu promeniti niti se na račun recepcija planete mogu posmatrati kao da su na nekoj drugoj poziciji.
     Ako niste do sada čitali, preporučujem da pročitate tekst o recepcijama 🙂

     Svako dobro,
     B.

 7. Sonja kaže:

  Hvala Bojane…lapsus je bio u pitanju sekstil,ne trigon…za taj aspekt sam konkretno procitala da moze doneti zeni sa godinama sve vecu lepotu,pogotovu kada su dobri aspekti ve i sa,iskreno u braku sam sa covekom koji je stariji godinu ipo dana od mene,ali je istina da su se uvek stariji lepili za mene,pozdrav

 8. Andrija kaže:

  Mozete li da napisete vase misljenje o razlici izmedju Venere u Ovnu i u Skorpiji.Koja je ugrozenija?
  I zbog cega Venera nije u padu u Jarcu( jer je Jarac mesto egzalatcije marsa) vec u Devici ?
  Hvala 🙂

  • Bojan Šojić kaže:

   Ugroženija (ako tako može da se kaže) je Venera u Ovnu. Škorpion je vodeni znak, ženski i srodniji njenoj prirodi nego muški, kolerični Ovan.
   U padu je u Devici zato što ima egzaltaciju u Ribama. Pad može biti samo nasuprot egzaltaciji. Nravno, Devica i Jarac se razlikuju po mnogo čemu – Devica je znak u kom razum naročito dominira, što nije povoljno za Veneru, nikako.

 9. Danijela kaže:

  Moja Venera je u Ribama, u 12. kuci, u sekstilu sa Saturnom iz Jarca i nije ni malo lako imati ovakvu Veneru, pogotovo zato sto je i spaljena, orbis 6 stepeni, aplikacija. Nekako mi se nije ostvarila kao benefik verovatno zbog dispozitora Ju u Blizancima. Tako je moja Venera samo na povi pogled sjajna, dok se ne krene rovariti po ostatku karte.
  Primetila da mi prija muska Venera u Devici, suprotnosti se ipak pivlace 🙂

 10. Anny kaže:

  Pozdrav Bojane,
  imam pitanje vezano za predikciju „povratak venere“ u solarnom horoskopu, svakih 8 godina.
  Da li taj metod ima kakvih osnova u tradicionalnoj ili je produkt eksperimentiranja praktikanata moderne astrologije?

  • Bojan Šojić kaže:

   Zdravo Anny,

   Nije moderna izmišljotina. Postoji manji broj autora koji pominju povratke ostalih planeta kao mogućnost, kao nešto što bi bilo legitimno koristiti, međutim, niko od njih ne elaborira na tu temu. Kao i kada je reč o ostalim prognostičkim tehnikama. Na primer, u vezi s profekcijama, svi ističu važnost pomeranja pet hajlegičnih tačaka, ali takođe ostavljaju mogućnost da se i ostali signifikatori pomeraju (Lili u Hrišćanskoj pruža najviše detalja).

 11. Julija kaže:

  Zdravo. Na kraju teksta pominjes da neke pozicije i aspekti Venere mogu da prikazu vestice i zene koje se bave magijom. Da li mozes da navedes koje? Hvala

  • Bojan Šojić kaže:

   Uglavnom je to u vezi s Venerom u XII kući, manjim delom u drugim malefičnim kućama. Postoje brojni aforizmi u vezi s tim, koje ne mogu da navodim ovde, ali se jedan broj može naći u Lilijevoj Hrišćanskoj u delu o veštičarenju.

 12. Miloš kaže:

  Volim Veneru. Zanimljivo je da je neki smatraju i „malim malefikom“ jer zbog želja čini ljude navodno nesrećnim, i da joj je zbog toga poverena 12. kuća na upravu. Ima li ovo smisla? Tekst je odličan, a voleo bih da pročitam i Vaš tekst o Veneri i Jupiteru u sekstilu i trigonu, samo benefično u doba korone! Pozdrav 🙂

  • Bojan Šojić kaže:

   Hvala, Miloše!
   Da, sasvim ima smisla. Marsilio Fičino, čuveni italijanski filozof (i još ponešto), govorio je da nam je Venera mnogo opasniji neprijatelj od Marsa i Saturna. Naime, ovi su malefici po prirodi pa od njih uvek očekujemo neke teškoće. Međutim, to ne očekujemo od Venere, uvek se nadamo nečem dobrom i lepom. Ipak, mnogo je tuge i patnje u ljubavi, a strasti i želje nas lako zavedu.

   Čula varaju, a prepuštanje užicima bez kontrole lako odvede u razne zavisnosti. Zbog čega kriviš Marsa? Zašto Saturna? Odista, Mars te vrlo retko povređuje, a to čini licem u lice.
   Saturn, takođe, češće se direktno pokazuje kao neprijatelj; on šteti mnogo sporije, ali svakome ostavlja dovoljno vremena za remedije. Jedino Venera stupa pred tebe kao prijatelj, a potajno kao neprijatelj. Ona više obećava nego što daje.

   • Miloš kaže:

    Sjajan citat! Svima će biti mnogo jasnija kako Venera, tako i malefici, u par rečenica. Hvala na odgovoru i dubljem pojašnjenju. Do sledećeg čitanja o kontroverznoj lepotici, veliki pozdrav 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *