Znak Ovna: Astroškolica Zodijak

Kakve se osnovne karakteristike i opšta značenja vezuju za prvi prolećni znak – znak Ovna? Opšta i specifična značenja su navedena na osnovu poređenja materijala dvadesetak najeminentnijih astrologa helenističke, srednjovekovne i renesansne epohe.

znak Ovna termini
Znak Ovna – egipatski termini i haldejski dekani
Kada kopirate sadržaj ovog teksta u svoje tekstove i objave, budite korektni i savesni pa postavite link do ove stranice ili napišite da je izvor citiranog materijala AstroRiznica.
To je navedno i u uslovima korišćenja. Hvala!

Napomena: izraze koji su vam nepoznati ili niste sigurni u njihovo značenje, potražite na spisku pojmova.

Simbol znaka: .

Domicilni vladar: .
Egzaltacioni vladar: 19. stepen.
Triplicitetni vladari (Dorotej): (D) (N) (D/N).
Triplicitetni vladari (Ptolemej): (D) (N).
Izgon: .
Pad: 21. stepen.

Pozicije fiksnih zvezda 2018. godine

Difda02°50′Algenib09°24′
Alferac14°33′Baten Kaitos22°12′
Alferg27°04′Verteks28°05′
Alriša29°37′  

Znak Ovna: Opšte karakteristike

Element: vatra.
Temperatura: umereno topao i suv.
Temperament: koleričan.
Pol: muški.
Doba dana: dnevni.
Doba godine: prolećni (sangvinična sezona), ekvinocijski.
Deklinacija: severna.
Modalitet: kardinalan (pokretan).
Pravac sveta: istok.
Pravac vetra: istočni /Firmik Materno navodi severne vetrove/.
Sektor: lunarni.
Klima: treća /Bonati navodi prvu/.
Brzina uspona: kratkouzlazni.
Glas: poluglasan.
Plodnost: više neplodan nego plodan /Lili ga ubraja u jalove znake; većina drevnih je saglasna da ovaj znak može ukazati na blizance/.
Ostalo: požudan, strastven, senzualan, lascivan (Firmik), dominatan (Firmik), raskošan, kraljevski, srećan, nadmen (El-Biruni), hrabar, oštrog jezika, zabavan, brbljiv, voli poeziju; znak deformiteta.
Boja: bela i crvenkasta, crvena pomešana sa belom.
Ukus: gorak /Ezra navodi sladak/.
Životinje: sve rogate životinje poput koze i ovce, jeleni (El-Biruni).
Arhanđel: Malkidel.

Svi navedeni opisi i karakteristike služe da bi se odredila izvesna značenja. Astrolozi iz ranijih perioda nisu koristili gotova rešenja, tzv. astrološke kuvare, već su zaključivali o manifestacijama i okolnostima nekog događaja na osnovu toga da li je znak nasilan, da li je životinjski ili ljudski, glasan ili tih, vatren ili vazdušni, da li je brzog ili sporog uzlaza itd.
 

Izgled, anatomija, bolesti

Delovi tela: glava, lice, uši.
Slabosti/bolesti: ćelavost, bolesti i slabosti glave, rozacea, osip, boginje, lepra, kraste, istrošeni udovi, sve akutne i iznenadne (Ezra), bolovi u zubima, ušima i očima (Ezra).
Slabosti/bolesti prema planetama u znaku: Saturn – grudi; Jupiter – stomak; Mars – glava; Sunce – slabine; Venera – stopala; Merkur – noge; Luna – kolena /Šoner – glava/.
[Ezra] Ako je Luna u ovom znaku u horoskopu ili Fortuna, i sa maleficima, označiće čireve, lepru, gluvoću, ćelavost spreda ili na zadnjem delu glave.

Izgled: srednje visine, vitak, tamnih očiju, sivih ili tamnosivih, velikih ušiju i nosa (El-Biruni), ružnih usana, kovrdžave kose crvenkaste boje.
[Ezra] Osoba koja ima znak Ovna na Ascendentu imaće izduženo lice i krupne oči, gledaće prema zemlji; imaće debeo vrat, uši klempave, gustu kovrdžavu kosu, noge tanke, govor prijatan; i biće brbljiv, požudan, plahovit, pravdoljubiv.
[Kalpeper] Pod Ovnom su rođeni ljudi guste kose, bele ili žućkaste, kovrdžave, duguljastog lica, zakrivljenog nosa, očiju boje lešnika, malih ušiju, kratkih nogu, malih stopala; prvih 15 stepeni daju mnogo krupnije telo nego drugih [15 stepeni].
[Remzi] Srednjeg rasta, vitkog i suvog tela, krupnih kostiju, jak, razvijenih ramena, dugačkog vrata, duguljastog lica, tamnije puti.

[Firmik] Kada je Ascendent u Ovnu, on označava mnoge stvari u mladosti, negira braću ili očuva samo jednog od mnoge braće. Ali će, takođe, on sam biti oštećen nekim telesnim defektom. Njegovo ime će uvek pratiti mržnja. Bogatstvo njegovog oca neće biti u istom stanju, već će biti rastureno, a nakon što bude rastureno ponovo će se povratiti. Sigurno će prema nekome biti izdašan na račun svoje preterane darežljivosti, ali će postojanost njegove darežljivosti biti nedopadljiva drugima. Biće dobročinitelj prema nezahvalnicima, tako da mu se nikada neće vratiti istom merom. Sigurno će biti nepostojan, a glava će mu uvek biti mučena različitim bolovima.

[Vetije Valens] Znak Ovna je kuća Aresa, muški znak, pokretni, zemaljski, komandujući, vatreni, slobodan, uzdižući, poluglasan, dobar, nepostojan, upravni, javni, građanski, neplodan, servilan, sredina neba kosmosa i uzrok slavi, uzrokuje osip na koži; takođe je nepovezan, mesto eklipsi.

Oni koji su rođeni u ovom znaku u skladu sa odnosom vladara, biće ugledni, slavni, komandujući, pravedni, mrzeće podlace, biće slobodni, zapovednički, smeli, svađalice, uzvišenog duha, nepostojani, neposlušni, nabusiti, ponositi, preteći, brzo će se menjati, biće imućni. Kada su vladari dobro postavljeni i osvedočeni beneficima, natus će postati kraljevski, moćan i imaće moć nad životom i smrću.

[Javanajataka] Saturn u Ovnu daje prostu i neurednu osobu koja je pritisnuta strahovima, bolom i mukama; nametljivac čije su reči oštre i rđave; siromašni klevetnik koji mrzi dobro; ljubomoran, nepošten, okrutan i naprasit čovek koji uživa u zlom ogovaranju; koji dolazi do blaga podlostima; osoba koja uništava svoje saveznike i srodnike.

Jupiter u Ovnu daje čoveka koji ne toleriše uvrede i koga odlikuju snaga i moć; vrlo hrabra osoba čija su dela znamenita; moćna osoba koja poseduje kvalitete dobrog govornika; onaj koji izriče kazne, uzvišen i žestok; koji voli dragulje i nakit, koji ima velike troškove ali i veliko bogatstvo; osoba posvećena ratovanju čije je telo u ožiljcima, i koja ima mnogo suparnika.

Mars u Ovnu daje nasilnog i žestokog junaka koji se odvaži na vrlo smela dela; časnu i hrabru osobu koju nije moguće napasti; darežljivu osobu koja ne trpi uvrede; onog ko ima mnogo stoke, koza i ovaca, i mnogo zlata i žita, i oko sebe mnogo žena, sinova i slugu; kralja ili otmenu osobu ponositu u bitkama, ili glavešinu armije, grada, varoši ili plemena.

Sunce u Ovnu označava marljivog čoveka koji je žestok u borbi i izuzetan zahvaljujući svojoj prekomernoj snazi; onog koji stiče slavu u poslovima koji uključuju govorništvo i značaj nauka; čoveka otmenog držanja koji ima saveznike i želi da pobeđuje; onog koji voli lov i prepušta se nasilju, sjajnog i izvanrednog čoveka snažne strukture kostiju; onog čije telo trpi bolesti koje proizlaze od žuči i krvi. Ako je na stepenu svoje egzaltacije, Sunce daje najbolje kraljeve.

Venera u Ovnu ukazuje na nemirnu osobu koja se odaje ljutnji i neprijateljstvima, rđavu osobu koja pokušava da otme tuđe žene; zavidna osoba koja tumara lugovima i šumama; onaj ko sebe zadužuje i trpi gubitke na račun žena; čovek kome niko živi ne veruje i koji nema prijatelja; vrlo hrabri junak koji je odlikovan među glavešinama armija, gradova, udruženja i plemena.

Merkur u Ovnu označava mršavog čoveka koji puno jede; bitangu koja brblja u prazno i voli svađe i oružje; onog koji stiče imetak uz velike napore a potom ga izgubi; čovek koji voli seksualne odnose, prepredeni zanatlija; onaj čija je pozicija nesigurna i kog sputavaju mnogi dugovi; čovek koji uživa u kockanju, ponaša se kao podlac i skitnica; pisar koji uživa u pevanju i igranju.

Luna u Ovnu daje moćnog junaka uzvišene hrabrosti; znamenitog čoveka koji ima mnogo žena, sinova, slugu i rođaka; alavu osobu ali popustljivu i silnu; čoveka koji je brz i moćan i gnevan i koji ima strašno oružje; onog ko je nepostojanog karaktera i čija je naklonost prolazna; uticajnog čoveka koji luta putevima i voli žene; onog čiji je mlađi brat umro a plaši se svoje starije braće i rođaka; daje urednog čoveka koji dobija a potom gubi ali koji stiče bogatstvo; bogatu i uzvišenu osobu čije su reči jasne i glasne; žestoku osobu koju je teško napasti i koja je draga kralju; čoveka pametnog u poslu, a čiji su prijatelji i rođaci nepouzdani; bledog momka velike snage i strašne pojave; onog ko izgleda kao ovan i ima okruglu glavu, usta i oči; čoveka čije je telo iskrivljeno, čiji su obrazi upali, stopala mala, kosa razbarušena, a oči i zubi nejednaki; neustrašivu osobu koja se raduje borbi i ne izgubi ni prst; onog ko nije omiljen među ženama i ima ružne prste i nokte; čoveka mučenog bolnim zubima i očima, bolovima u vezi sa krvlju i urinom, otrovima, vatrom, gasovima i ranama.

Ako je Mars aspektuje, kralj; ako Sunce aspektuje, onaj ko vlada gvozdenom rukom; Jupiter, onaj ko ima mnogo slugu i mnogo imetka; Merkur, mudar čovek; Venera, uspešan čovek; ako Saturn aspektuje, siromah.

[Morison] Saturn u Ovnu – crvenkast ten, koščat, okruglog lica, tamne kose, bez brade ili sa vrlo malo; veoma nezgodne naravi, sklon svađama, odsečan, razmetljiv.

Jupiter u Ovnu – osrednje građe, više mršav nego mesnat, brzih prodornih očiju, prćastopg nosa, ovalnog lica, ima bubuljice ili neko čudno crvenilo na licu; moralna osoba, darežljiva, plemenita, liberalna.

Mars u Ovnu – srednja visina, dobra građa, krupne kosti, tamnija put, svetla kovrdžava kosa sa crvenkastim odsjajem, oštar izgled; hrabar, voli ratovanje, neustrašiv.

Sunce u Ovnu – dobre građe, snažnog tela, lepog tena mada ne naročito čistog, svetle kose boje lana, krupnih očiju; plemenitog držanja, hrabar i odlučan, uživa u sukobljavanjima i preduzimanju.

Venera u Ovnu – srednja visina, vitak stas, svetla kosa, dobar ten, zamišljen izgled, obično ima beleg ili ožiljak na licu; voli društvo često na svoju štetu, lakomislen, nesrećan osim ako Jupiter šalje trigon ili sekstil ka ovom mestu.

Merkur u Ovnu – osrednji stas, suvonjavost, vitko telo, ovalnog lica, svetlo smeđe kovrdžave kose, sivkastog tena; svađaliuca, nezadovoljan, lažljiv, kradljivac i bitanga, posebno ako malefici aspektuju.

Luna u Ovnu – neodređenog stasa mada više punačak, okruglog lica, pristojno dobrog tena, svetle kose; koleričnog ponašanja, ljut, ambiciozan, vrlo promenljiv, pokreće istovremeno različite životne promene.

Ljudi i mesta

Ljudi/zanimanja: kraljevi, bankari, kovači novca, kovači, kazandžije, kasapi, pastiri, špijuni i lopovi, ratnici i svi koji vole krvoproliće (Ezra).
Mesta: pustinje, pašnjaci za stoku, mesta gde se odlažu drva, mesta pored vatre, lopovske jazbine, mesta gde se pravi nakit.
[Lili i Remzi] nedavno obrađeno zemljište, tavanica u kući, ciglane i krečane, samotna mesta.
[Ezra navodi Ptolemeja kao izvor] hramovi i sudnice.

Države: Vavilon, Palestina, Azerbejdžan, Persija, Irak (Ibn Laban), Jermenija (Ibn Laban), Sirija (Ibn Laban), Kipar (El-Rijal), obale Male Azije (El-Rijal), zemlja Slovena (El-Rijal).
[Remzi] Engleska, Francuska, Bastarnia, Sirija, Palestina, gornja Burgundija, Nemačka, Švedska, gornja Silesija, Malopoljska, Danska, Kampanija (Ptolemej deli Ovna na spoljašnji severozapadni deo u kom se nalaze Britanija, Galija, Nemačka i Bastarnija, i unutrašnji jugoistočni deo kom pripadaju Sirija, Idumeja i Judeja).

Gradovi: Mosul (El-Rijal), Napulj, Ankova, Imola, Ferarija, Firenca, Verona, Pavija, Lindau, Branzvik, Krakov, Marsej, Saragosa, Bergen, Cezareja, Padova, Augzburg, Utreht.

Stepenovi i aspekti

Novenarije (devetine)
svaka devetina nosi prirodu znaka i njegovog vladara (Ezra)

3°20′6°40′10°13°20′16°40′20°23°20′26°40′30°

Dvanaestine (duade)

dvanaestine_ovan

Raspodela stepenova koji su prikazani u narednoj tabeli razlikuje se kod pojedinih autora. Priložio sam onu koju daje Alkabitus (Alchabitius, The Introduction to Astrology, tr. Charles Burnett, Keji Yamamoto, Michio Yano, London: The Warburg Institute, 2004), a koje se u najvećoj meri i Lili drži.

Druga tabela stepenova
MON – monomoirija; M – muški stepen; Ž – ženski stepen; S – svetli stepen; T – tamni stepen; P – prazni stepen; D – dimni stepen; J – jamni; E – stepen eminencije; X – deficitarni

stepenMONM/ŽS/TJE/XstepenMONM/ŽS/TJE/X
1.MT  16.ŽT  
2.MT  17.ŽS* 
3.MT  18.ŽS  
4.MS  19.ŽS E
5.MS  20.ŽS  
6.MS* 21.ŽP  
7.MS  22.ŽP  
8.MS  23.MP* 
9.ŽT* 24.MP  
10.MT  25.MS  
11.MT* 26.MS  
12.MT  27.MS  
13.MT  28.MS*1 
14.MT  29.MS* 
15.MT  30.MP  

1 – prema Džafaru


aspektni odnosi znak Ovna
Znak Ovna u odnosu prema drugim znakovima. Potpuna averzija je samo sa znakom Bika jer sa Škorpionom deli istog vladara

Značenja dekana

Dekani predstavljaju podelu svakog znaka na 3 dela po 10 stepeni. Opisi koji slede predstavljaju paranatalonte Ovna, tj. delove sazvežđa ili zvezda koje se uzdižu, kulminiraju ili zalaze skupa sa dekanima ovog znaka.

[Abraham ibn Ezra] Onaj ko je rođen u prvom dekanu Ovna biće plavuškast, ravnog stomaka i mršav. Imaće mladež na svojoj levoj nozi, kao i pod levim pazuhom. Imaće mnogo prijatelja i mrzeće zlo.
Onaj ko je rođen u drugom dekanu biće tamnoput, lepog lica, plahovit ali ne i osvetoljubiv, ponosit s puno znanja i moralan, imaće mnogo neprijatelja.
Onaj ko je rođen u trećem dekanu biće svetlo plav i oprezan prema ljudskim bićima.

[Hefestion iz Tebe] Onaj ko je rođen u prvom dekanu, ako se rano oženi imaće loš brak, ali dobro u zrelim godinama. Grudi su nerazvijene i slabe, noge gole i mršave.Imaće beleg s leve strane ili pod levom miškom. Kritične godine su 4, 9, 12, 21, 33, 49, 52, 64 i 74. godina.

Rođen u drugom dekanu biće dobro odgojen ali će biti aflikovan nekako u ranim godinama, no biće razuman i učen i vođa mnogih i imaće dobar kraj. Oči će mu biti krupne i vlažne, brzo će se ljutiti, stas će mu biti primeren a visina skladna. Kritične godine: 2, 7, 17, 19, 24, 32, 39, 41, 52, 64, 71, 86. godina.

Rođen u trećem dekanu često će boraviti u inostranstvu i neće imati koristi od roditeljskog imetka, i imaće nemira u braku, ali će kasnije uzeti zavedenu ženu i imati dete i radosno proživeti ostatak života. Biće rođen žut ili bled, pristojne veličine; njegov rast će biti ometen intervencijom bogova. Kritične godine: 7, 11, 19, 28, 33, 35, 40, 52, 67, 74, 88, 97. godina.

[Antioh iz Atine prema Teukaru Vavilonskom] Prvi dekan Ovna daje opasnosti, prevare, promene. Drugi dekanat daje one koji su bogati i poštovani, ali su podložni tome da iznenada preminu. U trećem dekanatu daje bolesti, uzbuđenja, bedu u mladosti ali radost u starosti.

[Hermes Trismegistos] Prvi dekan Ovna ima lice Marsa. Ime mu je Aulatmas. To je spreman znak, uspravan, pokretan, koji nalikuje čoveku, stoji na nogama nalik kandžama, drži iznad glave borbenu dvoseklu sekiru s obe ruke. Vlada klimom Atlantika.

Drugi dekan ima lice Sunce i ime mu je Sabaot. Ima dva lica i otvoren kraljevski lotos na glavi. Lotos je okružen zvezdama zlatnog sjaja. U desnoj ruci ima vrč s vodom koji se zove život, a u levoj skiptar čiji se kraj račva. Ovaj dekan je odeven u lan i hoda imajući pod nogama kornjače koje su potpuno prekrivene mrežom. Vlada klimom Baktrije.

Treći dekan je lice Venere i njegovo je ime Disornafa. Poput žene je, uspravan, odeven u lan ukrašen zlatnim nitima obojenim u tamno crvenu boju. Ima kraljevsku krunu na glavi. Na sredini njenog stomaka nalaze se dragulji. Na vrehu štapa koji drži nalazi se četvoroglava zmija. Dve glave u sredini su prema jednoj strani, a druge dve na suprotnoj. Vlada nad klimom Lidije.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *