Mars: Astroškolica

Ares (Mars) je bio bog rata, sin moćnog Zevsa i boginje Here. Jedan od retkih bogova Olimpa koji u narodu nije bio naročito slavljen, osim u Tebi gde je veličan prvenstveno iz razloga što je njegova ćerka Harmonija, koju je dobio sa Afroditom, bila udata za tebanskog kralja. Zbog svog temperamenta, krvožednosti i stalne spremnosti na borbu i krvoproliće, nije bio omiljen ni među samim bogovima, s kojima je često bio u sukobu. Čak i sa Zevsom. Jedina koja je uspevala da umiri njegove vatrene strasti bila je Afrodita, s kojom je imao puno dece.

— Grčka mitologija —

 

Iako se u povezivanju astrološke simbolike neke planete ne treba u potpunosti vezivati za mitološku pozadinu, iz razloga što su značenja planeta izvedena mnogo pre njihove mitološke priče, prosto ne možemo a da ne obratimo pažnju na odnos Aresa i Afrodite. U astrologiji važi, da malefičnost Saturna jedino Jupiter može adekvatno da ublaži. Na sličan način, malefičnost Marsa je jedino Venera u stanju da ublaži. U mitološkoj priči o Aresu, jedino je Afrodita tj. Venera mogla da suzbije Aresove krvožedne porive te da ga zavede i da se jedno drugom podare u strasti.

Venera i Mars
Venera i Mars u Botičelijevoj viziji

U modernoj astrologiji, Mars je taj koji se najčešće vezuje za princip seksualnosti i seksualnog čina, povezujući se, između ostalog, sa VIII kućom. U tradiciji to nije slučaj, a posebno seksualne aktivnosti i VIII kuća nemaju nikakve povezanosti. Kada budem pisao o Veneri, videćete zapravo da je Venera ta koja daleko preciznije i bolje opisuje naše želje i žudnje u potrazi za odgovarajućim seksualnim partnerima nego što to čini Mars. To ne znači da Mars nema veze sa seksualnošću, ali svakako ne u tom kontekstu koji mu se danas pripisuje.

Mars je treća superiorna planeta, vrlo aktivna, muška planeta. Da bi obišao Zodijak, potrebno mu je oko 2 godine pa se tako u jednom znaku u proseku zadržava nešto manje od 2 meseca. Retrogradan je svake druge godine u narednom znaku i tada je mnogo malefičniji nego kada se kreće direktno. Po temperamentu je izrazito koleričan, vrlo vatren i ljut sa naglašenim kvalitetima toplo i suvo. U njemu se oslobađaju snažne naponske sile, koje produkuju akutne akcije, borbenost, potrebu za širenjem i osvajanjem, poput plamena koji guta suvo rastinje. Abu Mašar za Marsa kaže:

Mars je malefik, vruć i suv, vatren, koleričan, gorak [po ukusu], lep, snažan, upravlja žučnom kesom, bubrezima, mišićima i testisima u muškarca…

A kaže još i ovo:

I on signifikuje mladost i snagu i oštrinu uma, takođe sve što je vrelo i vatru i što gori i sve što se dešava iznenadno. Kralj moći i pameti i komande vođa i armija i kraljeve [vojne] saveznike i upravlja nepravdom i potlačenošću i ratom i ubijanjem i borbom i hrabrošću i čvrstinom; i čežnjom za slavom i imenom koje će se pamtiti…

U Marsu zapravo vidimo sve naše ambicije i pokretačku energiju da se negde istaknemo, da se pokažemo i dokažemo, da ostavimo nekakav trag. U zavisnosti od pozicije i aspekata, nekad su te ambicije prenaglašene pa neko srlja i lomi se, ne prezajući ni od čega; izlaže se opasnostima i rizičnim situacijama da bi svoje ime učinio besmrtnim. Borbenost Marsa i ambicija otkrivaju i njegov takmičarski duh.

S obzirom na svoju malefičnu prirodu i nezgodan temperament, Mars se povezuje sa svim vrstama sukoba, bilo da su u pitanju verbalni ili fizički sukobi, što će nam naravno bliže odrediti njegova pozicija i kontakti sa drugim planetama.

Mars
Mars u srednjem veku (iz manuskripta „Nebeska sfera“)

U modernoj astrologiji, mnoge Marsove osobine pridružene su Uranu, poput nečeg akutnog i iznenadnog, nepredvidljivog, poput eksplozija i raznog modernog oružja. No, tradicionalno je sve to u simbolici Marsa – boga vatre i čelika – kao i bes, ljutnja, impulsivnost, nestrpljivost, loši maniri, podle i uvredljive reči nad kojima gubi kontrolu.

Mars upravlja i još nekim stvarima. Abu Mašar kaže:

I putovanja po stranim zemaljama i usamljenike i loše društvo. I brakolomstvo i nečiste seksualne odnose i onog koji se šegači i koji nema mira. I on signifikuje menstruaciju žene, takođe i razvod i gubitak ploda i vađenje ploda iz materice [abortus] i prevremena rođenja.

Možda će nekima biti interesantno: u tradiciji, Mars je planeta koja se povezuje i sa putovanjima. Logično, jer kao planeta označava nomade, stalni pokret i akciju, nemir, a sve se to povezuje sa putovanjima. On je kosignifikator III kuće putovanja, ali i rodbine, primarno braće. Retorije Egipatski kaže da Mars sa Merkurom deli upravu nad ustima, a možemo slobodno reći – nad onim što iz njih izlazi. I da vas ne zbuni usamljeništvo koje Mars označava – on je individualac, on nije planeta ljubavnog zajedništva, braka i veza.

Ali, kao što uvek biva, jedna se planeta ne vezuje samo za zlo, već upravlja i nekim drugim stvarima. Abu Mašar kaže:

I on vlada nad srednjom braćom i onima koji upravljaju životinjama i veterinarima i pastirima i onima koji vidaju rane i majstorima čelika i njihovim radom.

Slično nalazimo i kod Bonatija, koji posebno naglašava medicinu i hirurgiju i sve njene oblike. Zbog povezanosti sa bolestima odnosno lečenjem i operacijama, Mars se raduje u VI kući horoskopa. U modernoj astrologiji se često ova kuća poistovećuje sa zdravljem, što je potpuno pogrešno. Zdravlje i vitalnost pripadaju 1. kući, a ova kuća koja ne vidi Ascendent predstavlja bolesti.

Mars je bolji u noćnim kartama, jer su po noći njegova vrelina i suvoća ublaženi. Stoga on pripada noćnoj planetarnoj sekti skupa sa Venerom i Lunom. Ako je vrlo naglašen u dnevnim kartama, tada je nesnosan. Kao i većina planeta, ima dva domicila – jedan dnevni i jedan noćni. Dnevni domicil mu je u vatrenom Ovnu, a noćni u fiksnoj vodenoj Škorpiji. To nije obična voda, kao ona u Raka ili Riba. To je ključala, vrela voda, koja čeka momenat da pokulja poput gejzira.

Egzaltiran je u domicilu Saturna – u znaku Jarca. Iako Saturn i Mars nisu prijatelji, Mars u Jarcu uspeva da dâ svoj maksimum upornosti, snage i izdržljivosti. Za razliku od kardinalnog Ovna koji je impulsivniji i čija se energija više rasipa, u ženskom zemljanom Jarcu je ta energija stabilnija i fokusiranija, ali je i njena manifestacija nešto sporija.

Loše je postavljen u znakovima kojima Venera upravlja. Boginja lepote i ljubavi koja žudi za partnerstvima, koja ne voli rad već uživanje, ne stvara okruženje u kome se Mars dobro oseća; Vaga nasuprot Ovnu i Bik nasuprot Škorpionu. Dva suprotna principa, muški sa jedne strane i ženski sa druge strane, u stalnom naizmeničnom privlačenju i odbijanju; sa težnjom ka sjedinjenju, a potom ka razjedinjenju.

Stoga je dobro videti da su ove dve planete u natalnoj karti povezane dobrim aspektom jer je to jedan od simbola potencijalno dobrih muško-ženskih odnosa. Znajte jedno: vatra brzo plane, ali ako joj ne dodajete gorivo, brzo se i ugasi. Ukoliko pored sebe imate osobu prirode Marsa, samo je pustite da izbaci višak vatre. I nakon toga, opet će sve biti kao da se ništa nije desilo.

POVEZANE TEME:

Džulijen Mur
Keti Grifin

 • Ben Dykes – Introductions to traditional astrology: Abu Mashar & al-Qabisi, Minneapolis, MN: The Cazimi Press, 2010.
 • Guido Bonatti – Liber astronomiae: Books One, two and Three with Index, trans. Robert Zoller and Robert Hand, Salisbury, Australia: Spica Publications, 1988.
 • Al-Qabisi – The Introduction to Astrology, tran. Charles Burnett, Keji Yamamoto, Michio Yano, London and Turin: The Warburg Institute, 2004.
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

13 komentara

 1. Spes kaže:

  Sad mi je jasno zasto toliko volim da putujem 🙂

 2. ivana kaže:

  Mislim da je super tekst bojane, i doista je istinski kako sam ja mislila da je povezano za ambicije. Zanima me sljedece u zenskom natalu pokaziva kroz mars karakteristike koje trazimo u muskarcu, al ja sam vjerovanja tog da Mars isto pokaziva nase ambicije bezobzira sto smo zenski dio, da ambicija ne pripda samo muskom djelu. Jel moguce tako?

  • Bojan Šojić kaže:

   Naravno, svaka planeta u natalu ima svoju ulogu prema prirodnim signifikacijama. Svi imamo MA u karti, ali nismo svi ambiciozni što nam nameće logičan zaključak da nešto negde mora biti istaknuto. Tako bi ambicioznost zavisila pre svega od temperamenta, a onda i od povezanosti MA sa ličnim faktorima.

 3. Mandarina kaže:

  Pozdrav Bojane,
  svaka cast na tekstu i na nacinu pisanja. Apsolutno ste konkretni i prakticni i lako je razumeti tekstove. Mnogo stvari razjasnite na jednom mestu, u suprotnom ih trazim na hiljadu mesta i svako ima svoje misljenje. Ume da bude konfuzno.

  S obzirom da je tekst o prirodi Marsa, moram Vam reci da imam kvadrat izmedju Marsa na 0Bika u 12 kuci i Sunca na 0 Vodolije u 9. Izgon Marsa kvadrat izgon Sunca… Ono sto mene asocira na ovaj aspekt, a i iskustveno ga dozivljavam je da imam problem sa prihvatanjem autoriteta i rado udjem u sukob i veoma tesko dozivljavam nepravdu u smislu da mi izaziva neki jako cudan bes. Na fakultetu sam recimo imala dosta takvih rasprava, ali nekim cudom uvek se izvucem. 😀

  Htela sam da Vas pitam da li imate jos neki predlog za ovaj aspekt i kako ga konkretno vidite?

  Dispozitor Marsa je Venera u Jarcu u 8., a dispozitor Sunca je Saturn takodje u 8. Imam stelijum u 8 veoma jak, ali sreca po mene dosta separacionih aspekata sa planetama iz te kuce.

  Takodje, radila sam natalnu sebi prem sistemu celih znakova i mnogo su mi egzaktniji rezultati na taj nacin, nego po Placidusovom. Ono sto ne razume je da se nekada sistem kuca promeni. Ja konkretno prema Placidusu imam kvadrat Marsa i Merkura, a po sistemu celih znakova taj aspekt ne postoji… Takodje sa Merkurom u Vodoliji u 9 sam poprilicno filozofski tip, cak i logiku dovodim u pitanje 😀 pa me to nemanje ikakvog aspekta sa Merkurom u mojoj natalnoj malo zabrinjava. A plus na svu muku moju astrolosku 😀 nemam aspekt Merkura i Meseca i Mesec mi je jos u Raku, znaciiii, Rak se brine, Merkur filozofira i Mars besni zbog svega toga. Eto, malo plakanje za kraj 🙂

  Hvala jos jednom na odgovoru,
  Pozdrav

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Mandarina,

   Mars 90° Sunce može biti pokazatelj sukoba sa autoritetima, ali i sukoba sa ocem, mužem i svim onim ljudima koji se u životu pojavljuju u solarnoj simbolici. Naravno, ukoliko Mars nije vladar ascendenta ili bar čvrsto vezan za njega, sve je to značajno slabije i može se odnositi na neke druge osobe i životne okolnosti, sve prema poziciji Marsa i vladavinom nad kućama.
   Što se tiče aspekata, korišćenje različitih sistema ne narušava postojanje odnosa između dve planete. Taj odnos se može gledati na dva načina – preko samih znakova (ako su planete u znacima koji se gledaju kvadratom, onda su i one u kvadratu) ili preko orbisa planeta. U ovom poslednjem treba voditi računa o aspektima preko granice znakova i ne uzimati u razmatranje više od 3°.

   Srdačan pozdrav,
   Bojan

 4. Anny kaže:

  Imam mjesec u konjunkciji sa marsom u ribama. Nisam tipično žensko, nemam takta, neznam ženski šarmirati kao moje poznanice, predirektna sam i gruba. Oduvijek sam sebe doživljavala kao muškarca u tijelu žene. Zvuči smiješno ali tako je. Majka mi je vrlo posesivna i energična žena. Generalno, u mojoj kući su muškarci bili muškarci a žene su bile također muškarci.

 5. Dani kaže:

  Pozdrav, s obzirom da nam sutra Mars krece retro, moje pitanje je da li i on moze doneti bivse ljubavi nazad? Pogoto sto je meni Ma u konjukciji sa vladarom Asc Mo u Vodoliji..a dispozitor je Saturn kao vladar sedme kuce? 2016 godine u vreme retro Marsa mi se javila osoba jedna iz proslosti koja me prilicno iznenadila..

 6. Snezana kaže:

  Pozdrav Bojane,
  Pisete veoma lepe tekstove.
  Zanima me sta mislite kakvo znacenje ima Mars u Skorpiji u konjukciji sa Plutonom u Skorpiji u 12. polju, u muskom horoskopu i da li je to opasna pozicija?
  Hvala

  • Bojan kaže:

   Poštovana Snežana,

   Pre svega – hvala!
   Što se tiče konjunkcije koju pominjete, o njoj ne bih mogao da kažem ništa jer transcendente (Pluton, Neptun, Uran) ne uzimam u razmatranje. Mars u 12. kući može da bude neugodan, posebno ako nema intervencija dobrih planeta (na prvom mestu Venere). U kojoj meri i da li uopšte može da bude opasan, to već zavisi od celog horoskopa, vladara 1. kuće, odnosa tih planeta itd. Ali suštinski, ovaj Mars može da bude pokazatelj moćnih skrivenih neprijatelja npr.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *