Mars: Astroškolica

mars

Prema grčkoj mitologiji, Ares (Mars) je bio bog rata, sin moćnog Zevsa i boginje Here. Jedan od retkih bogova Olimpa koji u narodu nije bio naročito slavljen, osim u Tebi gde je veličan prvenstveno iz razloga što je njegova ćerka Harmonija, koju je dobio sa Afroditom, bila udata za tebanskog kralja. Zbog svog temperamenta, krvožednosti i stalne spremnosti na borbu i krvoproliće, nije bio omiljen ni među samim bogovima, s kojima je često bio u sukobu. Čak i sa Zevsom. Jedina koja je uspevala da umiri njegove vatrene strasti bila je Afrodita, s kojom je imao dosta dece.

 

Iako se u povezivanju astrološke simbolike neke planete ne treba u potpunosti vezivati za mitološku pozadinu, iz razloga što su značenja planeta izvedena mnogo pre njihove mitološke priče, prosto ne možemo a da ne obratimo pažnju na odnos Aresa i Afrodite. U astrologiji važi, da malefičnost Saturna jedino Jupiter može adekvatno da ublaži. Na sličan način, malefičnost Marsa je jedino Venera u stanju da ublaži. U mitološkoj priči o Aresu, jedino je Afrodita tj. Venera mogla da suzbije Aresove krvožedne porive te da ga zavede i da se jedno drugom podare u strasti.

Venera i Mars
Venera i Mars u Botičelijevoj viziji

U modernoj astrologiji, Mars je taj koji se najčešće vezuje za princip seksualnosti i seksualnog čina, povezujući se, između ostalog, sa 8. kućom. U tradiciji to nije slučaj, a posebno seksualne aktivnosti i 8. kuća nemaju nikakve povezanosti. Kada budem pisao o Veneri, videćete zapravo da je Venera ta koja daleko preciznije i bolje opisuje naše želje i žudnje u potrazi za odgovarajućim seksualnim partnerima nego što to čini Mars. To ne znači da Mars nema veze sa seksualnošću, ali svakako ne u tom kontekstu koji mu se danas pripisuje.

Mars je treća superiorna planeta, vrlo aktivna, muška planeta. Da bi obišao Zodijak, potrebno mu je oko 2 godine pa se tako u jednom znaku u proseku zadržava nešto manje od 2 meseca. Retrogradan je svake druge godine u narednom znaku i tada je mnogo malefičniji nego kada se kreće direktno. Po temperamentu je izrazito koleričan, vrlo vatren i ljut sa naglašenim kvalitetima toplo i suvo. U njemu se oslobađaju snažne naponske sile, koje produkuju akutne akcije, borbenost, potrebu za širenjem i osvajanjem, poput plamena koji guta suvo rastinje. Abu Mašar za Marsa kaže:

Mars je malefik, vruć i suv, vatren, koleričan, gorak [po ukusu], lep, snažan, upravlja žučnom kesom, bubrezima, mišićima i testisima u muškarca…

A kaže još i ovo:

I on signifikuje mladost i snagu i oštrinu uma, takođe sve što je vrelo i vatru i što gori i sve što se dešava iznenadno. Kralj moći i pameti i komande vođa i armija i kraljeve [vojne] saveznike i upravlja nepravdom i potlačenošću i ratom i ubijanjem i borbom i hrabrošću i čvrstinom; i čežnjom za slavom i imenom koje će se pamtiti…

U Marsu zapravo vidimo sve naše ambicije i pokretačku energiju da se negde istaknemo, da se pokažemo i dokažemo, da ostavimo nekakav trag. U zavisnosti od pozicije i aspekata, nekad su te ambicije prenaglašene pa neko srlja i lomi se, ne prezajući ni od čega; izlaže se opasnostima i rizičnim situacijama da bi svoje ime učinio besmrtnim. Borbenost Marsa i ambicija, otkrivaju i njegov takmičarski duh.

S obzirom na svoju malefičnu prirodu i nezgodan temperament, Mars se povezuje sa svim vrstama sukoba, bilo da su u pitanju verbalni ili fizički sukobi, što će nam naravno bliže odrediti njegova pozicija i kontakti sa drugim planetama.

Mars
Mars u srednjem veku (iz manuskripta „Nebeska sfera“)

U modernoj astrologiji, mnoge Marsove osobine pridružene su Uranu, poput nečeg akutnog i iznenadnog, nepredvidljivog, poput eksplozija i raznog modernog oružja. No, tradicionalno je sve to u simbolici Marsa – boga vatre i čelika, kao i bes, ljutnja, impulsivnost, nestrpljivost, loši maniri, podle i uvredljive reči nad kojima gubi kontrolu.

Mars upravlja i još nekim stvarima. Abu Mašar kaže:

I putovanja po stranim zemaljama i usamljenike i loše društvo. I brakolomstvo i nečiste seksualne odnose i onog koji se šegači i koji nema mira. I on signifikuje menstruaciju žene, takođe i razvod i gubitak ploda i vađenje ploda iz materice [abortus] i prevremena rođenja.

Možda će nekima biti interesantno – u tradiciji, Mars je planeta koja se povezuje i sa putovanjima. Logično, jer kao planeta označava nomade, stalni pokret i akciju, nemir, a sve se to povezuje sa putovanjima. On je kosignifikator 3. kuće putovanja, ali i rodbine, primarno braće. Retorije Egipatski kaže da Mars sa Merkurom deli upravu nad ustima, a možemo slobodno reći – nad onim što iz njih izlazi. I da vas ne zbuni usamljeništvo koje Mars označava – on je individualac, on nije planeta ljubavnog zajedništva, braka i veza.

Ali, kao što uvek biva, jedna se planeta ne vezuje samo za zlo, već upravlja i nekim drugim stvarima. Abu Mašar kaže:

I on vlada nad srednjom braćom i onima koji upravljaju životinjama i veterinarima i pastirima i onima koji vidaju rane i majstorima čelika i njihovim radom.

Slično nalazimo i kod Bonatija, koji posebno naglašava medicinu i hirurgiju i sve njene oblike. Zbog povezanosti sa bolestima odnosno lečenjem i operacijama, Mars se raduje u 6. kući horoskopa. U modernoj astrologiji se često ova kuća poistovećuje sa zdravljem, što je potpuno pogrešno. Zdravlje i vitalnost pripadaju 1. kući, a ova kuća koja ne vidi Ascedent predstavlja bolesti.

Mars je bolji u noćnim kartama jer su po noći njegova vrelina i suvoća ublaženi. Stoga on pripada noćnoj planetarnoj sekti skupa sa Venerom i Lunom. Ako je vrlo naglašen u dnevnim kartama, tada je nesnosan. Kao i većina planeta, ima dva domicila – jedan dnevni i jedan noćni. Dnevni domicil mu je u vatrenom Ovnu, a noćni u fiksnoj, vodenoj Škorpiji. To nije obična voda, kao ona u Raka ili Riba. To je ključala, vrela voda, koja čeka momenat da pokulja poput gejzira.

Egzaltiran je u domicilu Saturna – u znaku Jarca. Iako Saturn i Mars nisu prijatelji, Mars u Jarcu uspeva da da svoj maksimum upornosti, snage i izdržljivosti. Za razliku od kardinalnog Ovna koji je impulsivniji i čija se energija više rasipa, u ženskom, zemljanom Jarcu je ta energija stabilnija i fokusiranija, ali je i njena manifestacija nešto sporija.

Loše je postavljen u znakovima kojima Venera upravlja. Boginja lepote i ljubavi, koja žudi za partnerstvima, koja ne voli rad već uživanje, ne stvara okruženje u kome se Mars dobro oseća; Vaga nasuprot Ovnu i Bik nasuprot Škorpionu. Dva suprotna principa, muški sa jedne strane i ženski sa druge strane, u stalnom naizmeničnom privlačenju i odbijanju; sa težnjom ka sjedinjenju, a potom ka razjedinjenju.

Stoga je dobro videti da su ove dve planete u natalnoj karti povezane dobrim aspektom jer je to jedan od simbola potencijalno dobrih muško-ženskih odnosa. Znajte jedno – vatra brzo plane, ali ako joj ne dodajete gorivo, brzo se i ugasi. Ukoliko pored sebe imate osobu prirode Marsa, samo je pustite da izbaci višak vatre. I nakon toga, opet će sve biti kao da se ništa nije desilo.

Džulijen Mur
Keti Grifin

 • Ben Dykes – Introductions to traditional astrology: Abu Mashar & al-Qabisi, Minneapolis, MN: The Cazimi Press, 2010.
 • Guido Bonatti – Liber astronomiae: Books One, two and Three with Index, trans. Robert Zoller and Robert Hand, Salisbury, Australia: Spica Publications, 1988.
 • Al-Qabisi – The Introduction to Astrology, tran. Charles Burnett, Keji Yamamoto, Michio Yano, London and Turin: The Warburg Institute, 2004.
Širi dalje!

PREPORUKA

srbija2021 retromerkur konjunkcija

PRATI ASTRORIZNICU
Ako želiš da dobijaš obaveštenja o novim tekstovima i ponudama

Informacije, zakazivanje konsultacija, naručivanje analiza
viber/WApp: +38163 786 79 85

Pročitajte i ovo...

11 komentara

 1. Spes kaže:

  Sad mi je jasno zasto toliko volim da putujem 🙂

 2. ivana kaže:

  Mislim da je super tekst bojane, i doista je istinski kako sam ja mislila da je povezano za ambicije. Zanima me sljedece u zenskom natalu pokaziva kroz mars karakteristike koje trazimo u muskarcu, al ja sam vjerovanja tog da Mars isto pokaziva nase ambicije bezobzira sto smo zenski dio, da ambicija ne pripda samo muskom djelu. Jel moguce tako?

  • Naravno, svaka planeta u natalu ima svoju ulogu prema prirodnim signifikacijama. Svi imamo MA u karti, ali nismo svi ambiciozni što nam nameće logičan zaključak da nešto negde mora biti istaknuto. Tako bi ambicioznost zavisila pre svega od temperamenta, a onda i od povezanosti MA sa ličnim faktorima.

 3. Mandarina kaže:

  Pozdrav Bojane,
  svaka cast na tekstu i na nacinu pisanja. Apsolutno ste konkretni i prakticni i lako je razumeti tekstove. Mnogo stvari razjasnite na jednom mestu, u suprotnom ih trazim na hiljadu mesta i svako ima svoje misljenje. Ume da bude konfuzno.

  S obzirom da je tekst o prirodi Marsa, moram Vam reci da imam kvadrat izmedju Marsa na 0Bika u 12 kuci i Sunca na 0 Vodolije u 9. Izgon Marsa kvadrat izgon Sunca… Ono sto mene asocira na ovaj aspekt, a i iskustveno ga dozivljavam je da imam problem sa prihvatanjem autoriteta i rado udjem u sukob i veoma tesko dozivljavam nepravdu u smislu da mi izaziva neki jako cudan bes. Na fakultetu sam recimo imala dosta takvih rasprava, ali nekim cudom uvek se izvucem. 😀

  Htela sam da Vas pitam da li imate jos neki predlog za ovaj aspekt i kako ga konkretno vidite?

  Dispozitor Marsa je Venera u Jarcu u 8., a dispozitor Sunca je Saturn takodje u 8. Imam stelijum u 8 veoma jak, ali sreca po mene dosta separacionih aspekata sa planetama iz te kuce.

  Takodje, radila sam natalnu sebi prem sistemu celih znakova i mnogo su mi egzaktniji rezultati na taj nacin, nego po Placidusovom. Ono sto ne razume je da se nekada sistem kuca promeni. Ja konkretno prema Placidusu imam kvadrat Marsa i Merkura, a po sistemu celih znakova taj aspekt ne postoji… Takodje sa Merkurom u Vodoliji u 9 sam poprilicno filozofski tip, cak i logiku dovodim u pitanje 😀 pa me to nemanje ikakvog aspekta sa Merkurom u mojoj natalnoj malo zabrinjava. A plus na svu muku moju astrolosku 😀 nemam aspekt Merkura i Meseca i Mesec mi je jos u Raku, znaciiii, Rak se brine, Merkur filozofira i Mars besni zbog svega toga. Eto, malo plakanje za kraj 🙂

  Hvala jos jednom na odgovoru,
  Pozdrav

  • Poštovana Mandarina,

   Mars 90° Sunce može biti pokazatelj sukoba sa autoritetima, ali i sukoba sa ocem, mužem i svim onim ljudima koji se u životu pojavljuju u solarnoj simbolici. Naravno, ukoliko Mars nije vladar ascendenta ili bar čvrsto vezan za njega, sve je to značajno slabije i može se odnositi na neke druge osobe i životne okolnosti, sve prema poziciji Marsa i vladavinom nad kućama.
   Što se tiče aspekata, korišćenje različitih sistema ne narušava postojanje odnosa između dve planete. Taj odnos se može gledati na dva načina – preko samih znakova (ako su planete u znacima koji se gledaju kvadratom, onda su i one u kvadratu) ili preko orbisa planeta. U ovom poslednjem treba voditi računa o aspektima preko granice znakova i ne uzimati u razmatranje više od 3°.

   Srdačan pozdrav,
   Bojan

 4. Anny kaže:

  Imam mjesec u konjunkciji sa marsom u ribama. Nisam tipično žensko, nemam takta, neznam ženski šarmirati kao moje poznanice, predirektna sam i gruba. Oduvijek sam sebe doživljavala kao muškarca u tijelu žene. Zvuči smiješno ali tako je. Majka mi je vrlo posesivna i energična žena. Generalno, u mojoj kući su muškarci bili muškarci a žene su bile također muškarci.

 5. Dani kaže:

  Pozdrav, s obzirom da nam sutra Mars krece retro, moje pitanje je da li i on moze doneti bivse ljubavi nazad? Pogoto sto je meni Ma u konjukciji sa vladarom Asc Mo u Vodoliji..a dispozitor je Saturn kao vladar sedme kuce? 2016 godine u vreme retro Marsa mi se javila osoba jedna iz proslosti koja me prilicno iznenadila..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *