Da li je Venera simbol pravednosti?

Da li je Vaga simbol pravednosti ili su to njeni vladari, Venera i Saturn? Da li veliki malefik uopšte može imati ikakve veze sa pravednošću?

Ako je u dobrom dostojanstvu, dobro položena ili aspektovana, temperament je umeren, tih, miran i neobično ljubazan; osoba je privlačna, slatka, srećna i radosna, voli muziku, crtanje i umenost uopšte. Ali ako je Venera aflikovana, natus rođen pod njenim uticajem je razvratan, rasipan, bestidan i lascivan.

— Rafael —

 

Pošto je Venera vladarka Vage, a Saturn u njoj egzaltiran, ove dve planete se obično povezuju sa pravednošću. Znak Vage jeste znak harmonije i ravnoteže, društveni znak. To je ujedno i jedini instrument u Zodijaku koji meri pravu meru svih stvari. Ali, da li je Venera odista simbol pravednosti? Ili radije Saturn?

Prvo, Venera je planeta samopopustljivosti, okrenutosti uživanjima i slatkom životu i kao takva uopšte nije reprezent pravednosti. Ona teži miru, skladu i harmoniji, što bi je na nekom nivou moglo determinisati na pravdu, ali samo kada je ona sama u pitanju, u smislu traženja načina da zadovolji sebe i svoje potrebe. Prosto, njena priroda je takva: ona je flegmatična, a voda je subjektivna i pomirljiva što pravednost može dovoditi pod znak pitanja. Ona nema veze ni sa pravom. U prilog tome ide činjenica da ona nije prirodni signifikator pravnika, sudija, zakonodavaca, advokata itd. Venerijanska zanimanja ne nose simboliku prava.

Važno je obratiti pažnju na prirodu same planete, jer bi se iz nekog ugla moglo reći i da Mars teži pravdi, samo na daleko grublji i agresivniji način nego što to čine druge planete – kroz krvnu osvetu, ubistvo po principu oko za oko i slično. Sve je to daleko od pravde i pravednosti.

simbol pravednosti
Simbol pravednosti: Pjer SublerPravda

S druge strane, Saturn je malefik i esencijalno ne bi mogao da ima veze sa pravednošću, jer pravda u globalu podrazumeva nešto objektivno, moralno, dobro i korisno, ili kao što su stari filozofi pisali – poredak i lepotu duševnih delova. Sve je to pod zaštitom benefika kao što je Jupiter. Nimalo slučajno, u indijskoj filozofiji se upravo on povezuje s darmom, tj. sa ispravnošću, moralnošću, redom i pravednošću.

Opet moram da se osvrnem na znak Vage. Kao što sam ranije napisao, Vaga je stvar, predmet, jedini u Zodijaku. To je merni instrument koji simboliše ravnotežu, harmoniju i balans. To je predmet koji nam služi da nešto izmerimo odnosno da nečemu što stoji na jednom tasu, dodamo odgovarajuću težinu na drugom tasu da bi dobili ravnotežu.

Šta je to što destabiliše Vagu? ŽELJA ili bi možda neki rekli ŽUDNJA, mada je prvi pojam prikladniji. Želja je ta koja pokreće terazije, to je u prirodi čoveka. A svaka želja ima svoju cenu odnosno količinu nečega koju treba staviti na drugi tas da bi dobili harmoniju. ŽELJA je ta koja nas gura ka nečemu; sve što ljudi rade su samo posledice njihovih želja. Što čovek više želi, to su i zadaci koje mora da savlada teži, potrebno je staviti više tereta na drugi tas da bi se dobila ravnoteža. Stoga je Saturn egzaltiran kao simbol ograničenja, tegova i tereta, i nečega što stoji naspram ispunjenju svake želje.

Posmatrajući širu sliku stvari, na terazijama se, zapravo, vaga ljudska duša. Na jedan tas se polažu vrline i dobra dela, a na drugi tas mane i sve ono loše što je čovek učinio. Otuda ona narodna – kako seješ tako ćeš i požnjeti. U tom slučaju možemo doneti zaključak da je Saturn pravedan i da ima veze sa pravednošću, ali onom surovom, kosmičkom ili karmičkom, koja nam nije bliska. Venera ni u kom slučaju – ne.

POVEZANE TEME:

O Veneri
Dva lica Venere


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *