Znak Vage: Astroškolica Zodijak

Kakve se osnovne karakteristike i opšta značenja vezuju za pokretni jesenji znak Vage? Opšta i specifična značenja su navedena na osnovu poređenja materijala dvadesetak najeminentnijih astrologa helenističke, srednjovekovne i renesansne epohe.

znak vage termini
Znak Vage – egipatski termini i haldejski dekani

Napomena: izraze koji su vam nepoznati ili niste sigurni u njihovo značenje, potražite na spisku pojmova.

Simbol znaka: 

Domicilni vladar: .
Egzaltacija: 21. stepen.
Triplicitetni vladari (Dorotej): (D) (N) (D/N).
Triplicitetni vladari (Ptolemej): (D) (N).
Izgon: .
Pad: 19. stepen.

Pozicije fiksnih zvezda u znaku Vage 2018. godine

Nodus I
03°39′Zania
04°46′
Edasih
05°12′Tureis05°34′
Diadem
09°12′Vindemiatriks
10°11′
Porima
10°23′Džinah10°58′
Auva11°43′Minkar11°55′
Alhiba12°30′Algorab13°42′
Merga15°42′Kraz
17°37′
Seginus17°55′Mufrid
19°35′
Heze22°08′Foramen
22°24′
Spika
24°05′Arkturus
24°29′
Nekar24°30′Izar
28°21′

Znak Vage: opšte karakteristike

Element: vazduh.
Temperatura: topao i vlažan.
Temperament: sangviničan.
Pol: muški.
Doba dana: dnevni.
Doba godine: jesenji (melanholična sezona), ekvinocijski.
Deklinacija: južna.
Modalitet: kardinalan.
Pravac sveta: zapad.
Pravac vetra: zapadni; južni (Ezra).
Sektor: solarni.
Klima: peta (Ezra, Firmik), severna polovina četvrte klime (Bonati).
Brzina uspona: dugouzlazni.
Glas: glasan.
Plodnost: umereno plodan, ponekad daje blizance (El-Biruni, Abu Mašar).
Ostalo: ljudski, racionalan, umereno požudan, dvostruke prirode (El-Biruni), promišljen, prijatan, darežljiv, kukavički (El-Biruni), pravdoljubiv.
Boja: crna, bela sa crnom (El-Biruni), tamno grimizna (Remzi), mrko-žuta (Remzi), zelena i oker (Ezra), ljubičasta (Pikatriks).
Ukus: sladak.
Životinje: ptice, leopardi (El-Biruni), đini[1], majmuni (Pikatriks).
Arhanđel: Zuriel.

Svi navedeni opisi i karakteristike služe da bi se odredila izvesna značenja. Astrolozi iz ranijih perioda nisu koristili gotova rešenja, tzv. astrološke kuvare, već su zaključivali o manifestacijama i okolnostima nekog događaja na osnovu toga da li je znak nasilan, da li je životinjski ili ljudski, glasan ili tih, vatren ili vazdušni, da li je brzog ili sporog uzlaza itd.
 

Izgled, anatomija, bolesti

Delovi tela: deo stomaka uz genitalije, zadnjica i repni deo, donji deo leđa, prepone, kukovi, bešika, bubrezi, pupak (Šoner).
Slabosti/bolesti: bolesti bubrega, kamenje i pesak, bolesti i slabosti leđa, upale slabina, rektalne hemoragije i zamućen vid, poremećaji u krvi, upale i bolesti bešike, dizenterija.
Slabosti/bolesti prema planetama u znaku: Saturn — kolena; Jupiter – članci, oči (Alkabitus), stopala (Šoner); Mars – donji abdomen, genitalije; Sunce – ramena, ruke, šake; Venera – kukovi, glava (Akabitus, Šoner); Merkur – srce, stomak (Alkabitus, Šoner); Luna – grudni koš, srce (Alkabitus), trbuh i genitalije (Šoner).

Izgled: srednje visine ali naginje višim, dobrog i prijatnog izgleda, boje kose koja naginje smeđoj i žutoj, sivih očiju, lepog nosa, lepog i okruglog lica.

[Ezra] Onaj ko ima znak Vage na Ascendentu biće pravih udova i prijatnog govora; biće učen i moralan i imaće vešte ruke za svaki zanat; biće vešt muzičar i pesnik, voleće žene, lov, biće čistog srca i darežljiv, telo će mu biti lepše nego lice, a neki će biti tamnoputi.

[Kalpeper] Bilo bi šteta ispustiti znak Vage, najprijatniji među ličnostima i najčestitije pojave u čitavom Zodijaku. Vaga daje nežno, zgodno, uspravno telo; okruglo, lepo i dopadljivo lice, kosu koja je najvećim delom boje lana ili svetlo smeđa, ali ponekad crna: veselo, učtivo stvorenje; crvene usne, rumene obraze; visoko vitko telo; uljudnost, nepristrasnost, pravičnost i čestitost u svim svojim delanjima.

[Remzi] Visokog, uspravnog, dobro oblikovanog tela, pre vitak nego punačak,; okruglog, divnog i lepog lica, finog sangviničnog tena u mladosti ali s bubuljicama ili nešto tamnijim tenom u zrelom dobu, žućkaste kose ili boje lana dugačke i mekane, sivih očiju.

[Firmik] Ako se Ascendent nađe u Vagi, natus će biti podložan bolestima i biće izložen mnogim opasnostima; i gomila suparnika će ga konstantno napadati; i sukobljavaće se oko istinskih i ispravnih stvari. Zasigurno će biti religiozan i obožavaće bogove, ali će biti od onih čiji se životi uvek mogu menjati zbog najraznovrsnijih nedoslednosti.

Ali, on neće biti pokoren ni u čemu, i biće od onih koji se neće pokazati slabim u bilo čemu – biće poznata osoba. No, pitanja potomstva će biti promenljiva, jer mu sva deca neće opstati. Biće od onih osoba koje će želeti da imaju ispravan sud u vezi sa svim stvarima, koji će služiti božanskim i nebeskim religijama.

[Vetije Valens] Znak Vage je kuća Afrodite, muški, tropski, ljudskog oblika, uzdižući, vazdušni, ženstven, glasan, uzvišen, pokretan, umanjuje imetak, podzemni znak Kosmosa[2], javni, ekliptički, nadzire useve, vinograde, maslinjake, začine, farme, mere i zanatlije.

Rođeni u ovom znaku biće uzvišeni i pravedni, mada pakosni, željni tuđih dobara, prosečnog bogatstva, oni koji izgube ono što su isprva stvorili i koji imaju preokrete, koji proživljavaju uspone i padove sreće, koji su zaduženi za merenje, ispostave, zalihe namirnica.

[Morison] Saturn u Vagi — iznad srednjeg rasta, smeđe kose, ovalnog lica, velikog nosa i čela, čistog tena; vrlo umišljen, ekstravagantan, voli debate i kontroverze; retko ostavlja mnogo bogatstva nakon smrti.

Jupiter u Vagi — lepog i zgodnog tela, uspravnog, visokog, ovalnog lica, čistog tena, okruglih očiju, svetlo smeđe kose, sklon osipu po licu. Narav i ponašanje su blagi, osvajajući i pristupačni svima, voli rekreaciju; puno je poštovan i cenjen.

Mars u Vagi — uredna, visoka osoba, ovalnog lica, rumenog tena, svetlo smeđe kose (ako je Mars na prvih 10° kosa će biti bakarna ili riđa); ponašanje je veselo ali je osoba sujetna i hvalisava; donekle feminizirane pojave, voli fine stvari, prilično vezan za suprotni pol i voljen od istog, što često bude izvor nevolja i tuge.

Sunce u Vagi — uspravnog, visokog i vitkog tela, krupnih očiju, ovalnog lica, rumenog tena, svetle kose, često ima bubuljice na licu; um je častan, ponašanje dobro; nesrećnih ambicija.

Venera u Vagi — uspravna i visoka osoba, elegantna, prelepog ovalnog lica sa rupicama u obrazima, rumenog tena, često sa pegicama, smeđe kose; prijatna, nežna, vrlo predusretljiva, voljena od onih s kojima je u kontaktu. Ako je Venera na Ascendentu, a Jupiter šalje trigon iz Vodolije, bez aflikcija, ako je u pitanju žena biće savršeno lepa.

Merkur u Vagi — visokog dobro oblikovanog tela, svetlo smeđe mekane kose, rumenog tena; ponašanje je ispravno, vrlo razborito; voli i promoviše učenje, ima puno urođenih sposobnosti.

Luna u Vagi — visokog stasa, dobre građe, mekane svetlo smeđe kose, lepog rumenog ili belog tena, lepog lica; osoba je vesela , radosna, mnogo voljena od suprotnog pola; ako je žena mnogi će joj se udvarati; biće sklona beščašću ako Venera nije dobro postavljena, a Luna u dobrom aspektu sa Jupiterom i Suncem.

Ljudi i mesta

Ljudi/zanimanja: radnici na bazarima, sudije, matematičari, muzičari, zabavljači, zanatlije, oni koji se bave hranom i pićem, magnati i savetnici (El-Biruni).
Mesta: obradiva mesta u planinskim vrhovima, visoka mesta, mesta gde se trguje i prodaje, male džamije i svetilišta, zamkovi, osmatračnice (El-Biruni), voćnjaci, visoravni, mesta gde ima puno palmi (Abu Mašar), napuštena mesta i pustinje (Abu Mašar).
[Lili i Remzi] Mesta uz vetrenjače, ambare i pilarske jame, poljski klozeti, mesta gde se seku drva, lovišta, peskovita i šljunkovita mesta, gornje s sobe u kućama, vezane prostorije, dvorane, tavani, potkrovlja.

Države i oblasti: Edom, deo Etiopije, more uz Kirenajku, Tabaristan, Baktrija, Kina, Fivija, Trogloditija, Italija (Dorotej), Libija, Hirkanija (Valens, El-Rijal), gornji Egipat, Arabija (Valens),  Kartagina (Valens), Kilikija (Valens), grčka imperija do Tunisa (El-Biruni), Takar (El-Biruni), Kašmir, Sistan, Vizantija (Abu Mašar), Tibet (El-Rijal), Indija (El-Rijal), Magrib (ibn Laban).
[Remzi]  Alzas, Sund, Livonija, Austrija, Panonija, Portugalija, Savoja (Ptolemej deli ovaj znak na spoljašnji severoistočni deo u kom su Baktrija, Kašmir i deo Kine, i unutrašnji jugozapadni deo gde se nalaze Tebaida, Oazis i Trogloditija).

Gradovi: Antiohija, Tars, Balh, Herat, Kabul, Meka (El-Biruni), Izmir (Valens), Lisabon, Herstal, Gaeta, Lodi, Hamadan (Valens), Sesa, Pjačenca, Frajburg, Feldkirh, Špajer, Frankfurt, Hajlbron, Mozbah, Landshut, Beč.

Stepenovi i aspekti


Novenarije (devetine)
svaka devetina nosi prirodu znaka i njegovog vladara (Ezra)

3°20′6°40′10°13°20′16°40′20°23°20′26°40′30°

Dvanaestine (duade)

dvanaestine_vaga

Raspodela stepenova koji su prikazani u narednoj tabeli razlikuje se kod pojedinih autora. Priložio sam onu koju daje Alkabitus (Alchabitius, The Introduction to Astrology, tr. Charles Burnett, Keji Yamamoto, Michio Yano, London: The Warburg Institute, 2004).

Druga tabela stepenova
MON – monomoirija; M – muški stepen; Ž – ženski stepen; S – svetli stepen; T – tamni stepen; P – prazni stepen; D – dimni stepen; J – jamni; E – stepen eminencije; X – deficitarni

stepenMONM/ŽS/TJE/XstepenMONM/ŽS/TJE/X
1.MS* 16.MS  
2.MS  17.MS  
3.MS E18.MS  
4.MS  19.MT  
5.MS E20.MT* 
6.ŽT  21.MT E
7.ŽT* 22.ŽS  
8.ŽT  23.ŽS  
9.ŽT  24.ŽS  
10.ŽT  25.ŽS  
11.MS  26.ŽS  
12.MS  27.ŽS  
13.MS  28.ŽP  
14.MS  29.MP  
15.MS  30.MP* 

znak vage
Znak Vage u odnosu prema drugim znakovima. U averziji je prema znaku koji je obeležen sivom bojom; sa Bikom deli istog vladara

Značenja dekana

Dekani predstavljaju podelu svakog znaka na 3 dela po 10 stepeni. Opisi koji slede predstavljaju paranatalonte Vage, tj. delove sazvežđa ili zvezda koje se uzdižu, kulminiraju ili zalaze skupa sa dekanima ovog znaka.

[Abraham ibn Ezra] Rođen u prvom dekanu biće lepog stasa, imaće ranu na glavi i [ožiljke od] opekotina na šakama i stopalima; biće vredan, skroman i moralan. Rođen u drugom dekanu biće lepog tela, lica i stasa, uz neku manu u vezi s očima i arterijama; biće društven i darežljiv. Rođen u trećem dekanu će takođe imati lepo telo, kraljevski lik i manu u vezi s očima; biće poznat i poštovan među ljudima. Obaj ko je rođen na kraju znaka biće osoba nejasnog pola ili androgina.

[Hefestion iz Tebe] Rođen u ovom dekanu biće prvorođen. Odvojiće se od svojih roditelja i biće kušan gubicima i tugom, ostaviće za sobom domovinu da bi bio među ljudima drugih nacija, a nakon što pregrmi mnoge nevolje vratiće se na ognjište, uzdići se i doživeće sazrevanje svoje dece. Imaće ime kao tiranin; pretrpeće udarac i ranu na glavi; biće mu opečene šake i stopala u vatri; biće bačen sa litice, ali ga to neće ubiti. Kritični periodi ovog boga su 9, 16, 22, 36, 49, 59, 66. i 77.

Onaj ko je rođen u drugom dekanu biće genijalan, bogat, zapovednički, onaj ko napušta svoj dom radi očekivanja i kraljevskih darova i počasti; no, zaljubiće se i imaće dobrog partnera i biće im rođena deca, i pratiće njihov razvoj, i doći će do otkrića. Biće srednjeg rasta, tamnijeg lica, retke kose; imaće crni beleg na grudima i još jedan na slabinama, i biće podjarmljen ovim dekanom. Kritične godine ovog boga su 9, 12, 14, 36, 41, 58, 63, 74. i 88.

Rođen u trećem dekanu biće neumoran, dobrog ponašanja, darežljiv, drag mnogima, i imaće javnu službu. Biće učen u mnogim oblastima, dobar u poslu na račun bogova, ali će imati teškoća da se skrasi sa ženom, pa će uzeti jednu već udavanu i s njom imati potomstvo; neki od [ovih] će nositi krune i vladati gradovima. Biće žutog lica, obrva okolo očiju; odgojiće usvojenog sina; imaće problema sa tetivama. Kritični periodi ovog boga su 1, 9, 11, 23, 36, 42, 59, 68. i 79. godina.

[Antioh iz Atine prema Teukaru Vavilonskom] Onaj ko je rođen u prvom dekanu Vage biće u opasnosti u mladosti, ali će kasnije imati dobit na račun rudnika i otkrića. U drugom dekanu, biće bogat na račun četvoronožnih životinja; no, može umreti iznenadno. U trećem dekanu biće podložan bolestima i problemima, ali će u starosti na mnogo načina biti razveseljen.

[Hermes Trismegistos] Prvi dekan Vage ima lice Lune. Njegovo ime je Psineus. uzrokuje bol u bubrezima. Dva su lika, uspravna, koji imaju škorpione pod nogama. Šake im vise uz butine. U njihovim desnim šakama drže dva bokala za vodu koji na sredini imaju dve tanke cevi kroz koje se isipa voda. Na glavama imaju kraljevska obeležja. Vlada klimom Egipta.

Drugi dekan Vage ima lice Saturna. Njegovo ime je Hustisis. Uzrokuje žalost, adheziju i otežano mokrenje. Lik je kao čovek koji stoji nad močvarom, i dolazi u nju spojenih stopala, potpuno opasan od grudi sve do tabana išaranim lanenim platnom, i potpuno obrijane glave osim jednog mesta gde ima kose. Vlada klimom Trahonitrije.

Treći dekan Vage ima lice Jupitera. Njegovo ime je Psamiatos. Uzrokuje nervne probleme. Ima lik zmije. Vlada klimom Libije.


Napomene:

[1] Đini ili džini su prema islamu duhovna bića stvorena iz vatre koja su naselila Zemlju pre ljudi. Imaju određena ljudska svojstva (piju, jedu, množe se); za ljude nevidljivi, ali se mogu pokazivati preuzimajući životinjsko ili ljudsko obličje, te tako mogu uticati na fizički svet. ↩nazad na tekst
[2] U horoskopu stvaranja sveta ili Temi Mundi, na dnu neba, tj. u četvrtoj kući se nalazi znak Vage. ↩nazad na tekst


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *