Znak Ribe: Astroškolica Zodijak

Kakve se osnovne karakteristike i opšta značenja vezuju za poslednji zodijački znak, promenljivi znak Ribe? Opšta i specifična značenja su navedena na osnovu poređenja materijala dvadesetak najeminentnijih astrologa helenističke, srednjovekovne i renesansne epohe.

znak ribe termini
Znak Ribe – egipatski termini i haldejski dekani
Kada kopirate sadržaj ovog teksta u svoje tekstove i objave, budite korektni i savesni pa postavite link do ove stranice ili napišite da je izvor citiranog materijala AstroRiznica.
To je navedno i u uslovima korišćenja. Hvala!

Napomena: izraze koji su vam nepoznati ili niste sigurni u njihovo značenje, potražite na spisku pojmova.

Simbol znaka:

Domicilni vladar: .
Egzaltacija: 27. stepen.
Triplicitetni vladari (Dorotej): (D) (N) (D/N).
Triplicitetni vladari (Ptolemej): (D) (N).
Izgon: .
Pad: 15. stepen.

Pozicije fiksnih zvezda za znak Ribe 2019. godine

Enif
02°09′Anča
03°32′
Sadalmelik
04°02′Fomalhaut04°08′
Deneb Adige
05°36′Sadalahbia
06°59′
Biham
07°06′Skat09°08′
Situla09°41′Ahernar15°35′
Anka15°46′Homan16°25′
Markab
23°45′Sadalbari
24°39′
Matar
25°59′Azelfafage
28°33′
Šeat29°38′  

Znak Ribe: opšte karakteristike

Element: voda.
Temperatura: hladan i vlažan.
Temperament: flegmatičan.
Pol: ženski.
Doba dana: noćni.
Doba godine: zimski (flegmatična sezona).
Deklinacija: južna.
Modalitet: promenljivi.
Pravac sveta: sever ka severozapadu[1].
Pravac vetra: severni.
Sektor: lunarni.
Klima: druga (Ezra), sedma (Firmik, Bonati).
Brzina uspona: kratkouzlazni.
Glas: nem.
Plodnost: plodan.
Ostalo: dvotelesni, ljuskav, pegav (Firmik), krilat, elegantan (el-Biruni), obmanjivački (el-Biruni), zaboravan (el-Biruni).
Boja: zelena, bela, mešovita.
Ukus: slan, bljutav.
Životinje: vodene životinje, korali, ptice (el-Biruni); vodeni mesožderi, zmije, škorpije (el-Biruni).
Arhanđel: Barkiel.

Svi navedeni opisi i karakteristike služe da bi se odredila izvesna značenja. Astrolozi iz ranijih perioda nisu koristili gotova rešenja, tzv. astrološke kuvare, već su zaključivali o manifestacijama i okolnostima nekog događaja na osnovu toga da li je znak nasilan, da li je životinjski ili ljudski, glasan ili tih, vatren ili vazdušni, da li je brzog ili sporog uzlaza itd.
 

Izgled, anatomija, bolesti

Delovi tela: stopala i nožni prsti.
Slabosti/bolesti: hemiplegija, ožiljci od čireva, lepra, oduzetost udova (el-Biruni), ekcemi i perutanje (el-Biruni), katar, giht (el-Biruni).
Slabosti/bolesti prema planetama u znaku: Saturn — ruke, ramena, vrat; Jupiter –  srce i glava; Mars – noge, članci; stomak (Alkabitus, Bonati), anus (Šoner); Sunce – bedra i niže; genitalije (Ezra); Venera – vrat i leđa; golenjače (Ezra); Merkur – noge i  genitalije; kolena (Ezra); Luna – bedra; stopala (Šoner).

Izgled: Nižeg rasta, mesnatog tela koje nije baš skladno, pomalo iskrivljenog, bledog tena i širokog lica.

[Ezra] Osoba koja ima znak Ribe na Ascendentu biće srednje visine, mešovite konstitucije, bleda, širokih grudi; imaće lepu bradu i usko čelo; zenice će zauzimati veću površinu od beonjača; ponekima će nedostajati ud; voleće spavanje, biće proždrljiva i sklona opijanju; imaće nepostojan um, biće plahovita, uglađena i obmanjivačka, slabog glasa.

[Kalpeper] Znak Ribe daju kratko, loše oblikovano telo, ali i fino lice čistog tena i boje; oveća ramena, smeđu kosu, debljinu i jedrinu u svim delovima [tela]; tromo telo inače bez drugih nedostataka.

[Remzi] Znak Ribe označava osobu niskog rasta, ne naročito prijatnog izgleda; opet, poznavao sam one koji su imali Ribe u usponu u svojim horoskopima a koji su bili visoki i zgodnjikavi; ali to se dešavalo kada se na Ascendentu nađe planeta koja ima takvu moć i značenje. Ribe uopšteno daju lepo krupnije lice, bled ten, mesnato telo itd.

[Firmik] Ako se Ascendent nađe u Ribama, natus će biti talentovan, mudar, veran i potreban prijatelj. Napredovaće na račun nekih poslova, no, ipak, moć nekog drugog će biti iznad njegove moći i ugleda. Imaće neprijatelje, ali će ih pobediti na vrlo jednostavan način; zbog nekog podužeg posla steći će slavu. Ali, s prolaskom vremena, steći će još veće dostojanstvo i imaće veliko uvećanje dobre sreće. I biće trajno poznat mnogima zbog svojih putovanja.

[Vetije Valens] Znak Ribe su nebeski znak koji je ženski, vrlo vlažan, dvostruki, znak velikog potomstva, muskozan, ljuskav, žilav, grbav, leprozan, znak dva oblika, nem, nemiran, krute kože, u sukobu sa samim sobom jer je jedna Riba severna a druga južna. Voden je, opadajući, servilan, promenljiv, prolifičan, dvotelesan, požudan, nedostajućih udova, uzrok lutanja, raznolik. Osobe rođene pod njim su nepostojane, nepouzdane, one čija se sreća menja s goreg na dobro, erotične, servilne, razuzdane, plodne, popularne.

[Morison] Saturn u Ribama — osoba srednjeg rasta, bledog tena, crne kose, velike glave i istaknutih očiju; zubi su ponekad nepravilni i loše boje; osoba nije baš prijatna, ponašanje zlobno, maliciozno, nestalno, ne može se osobi verovati kao prijatelju, prevarantska i izdajnička, predstavlja se s malo reči u dobrom svetlu ali je sklona zlu s predumišljajem; ponašanje se popravlja kako osoba stari.

Jupiter u Ribama — srednje visine, tamnijeg tena, svetlosmeđe kose; bezazlenog ponašanja, studiozan, poseduje izuzetne talente, prijateljski naklonjen i prijatan.

Mars u Ribama — srednje visine mada naginje kratkoći i mesnatosti, lošeg tena, razvratnog izgleda, svetlosmeđe kose; tupav, pijanica, obmanjivač, bez mnogo vrlina; vrlo voli suprotan pol.

Sunce u Ribama — nižeg rasta, okruglog lica, nedefinisanog tena, svetlosmeđe kose; osoba je feminizirana (ako je muškarac) i vrlo voli suprotan pol; mada je za druge bezopasna sebe može uništavati ekstravagancijom, igrama, razvratom, nestrpljivošću itd.

Venera u Ribama — srednje visine ali naginje kratkoći, mesnatog debelog tela, punog okruglog lica sa rupicom na bradi, dobrog tena koji je između bledog i rumenog, dobrih humora; ispravna, prijatna, pokretljiva, nežna, ingeniozna ali pomalo nestabilna; umereno srećna.

Merkur u Ribama — osoba je niskog rasta ili kepec, bolesno bledog tena, vrlo maljavog tela; zlovoljna, gunđalo, kicoš, zavisna od žena i vina; vrlo senzualna i prezrena.

Luna u Ribama — srednje niska osoba, debela, bledog i naduvenog lica, svetlosmeđe kose, pospanih očiju; nepreduzimljiva je i lenja, nesrećna je i za sebe i druge, predaje se piću; ako je Luna dobro aspektovana i u dobroj kući, ponašanje se značajno popravlja.

Ljudi i mesta

Ljudi/zanimanja: obični ljudi, ribari, mornari (Firmik).
Mesta: sinagoge (Ezra), rečne obale, jezera, reke pune životinja i riba, vodenice, boravišta anđela (el-Biruni), slane močvare (el-Biruni), mesta gde se oplakuje (el-Biruni).
[Lili i Remzi] zemljište puno vode, izvori, ribnjaci, reke, mesta gde borave pustinjaci, vodenice, šanci oko kuća, bunari, cevovodi, cisterne.

Države i oblasti: Šiba, Tabaristan, severni deo Gurgana, deo Vizantije, Smarkand (el-Biruni), Crveno more (Paul, Manilije, Dorotej, Abu Mašar), Indija (Paul), Haldeja (Manilije), Mesopotamija (Manilije), Partija (Manilije), Britanija (Hermes), Dakija (Hermes), Etrurija (Hermes), Italija (Hermes), Kampanija (Hermes), Kina (el-Rijal), Etiopija (el-Rijal).
[Remzi] Fezan, zaliv Sidra, Garamantika, Lidija, Pamfilija, Kilikija, Kalabrija, Portugalija, Normandija, Galatija, Luzitanija, Egipat. (Ptolemej deli ovaj znak na spoljašnji jugozapadni deo u kom su Fazanija, Nazamonikija i Garamantika, i unutrašnji severoistočni deo gde se nalaze Lidija, Kilikija i Pamfilija).

Gradovi: Aleksandrija, Sevilja, Ratisbon, Santjago, Poreč, Ruan, Vorms, Rim (el-Rijal)[2].

Stepenovi i aspekti

Novenarije (devetine)
svaka devetina nosi prirodu znaka i njegovog vladara (Ezra)

3°20′6°40′10°13°20′16°40′20°23°20′26°40′30°

Dvanaestine (duade)

dvanaestine_ribe

Raspodela stepenova koji su prikazani u narednoj tabeli razlikuje se kod pojedinih autora. Priložio sam onu koju daje Alkabitus (Alchabitius, The Introduction to Astrology, tr. Charles Burnett, Keji Yamamoto, Michio Yano, London: The Warburg Institute, 2004).

Druga tabela stepenova
MON – monomoirija; M – muški stepen; Ž – ženski stepen; S – svetli stepen; T – tamni stepen; P – prazni stepen; D – dimni stepen; J – jamni; E – stepen eminencije; X – deficitarni

stepenMONM/ŽS/TJE/XstepenMONM/ŽS/TJE/X
1.MT  16.ŽT  
2.MT  17.ŽT  
3.MT  18.ŽT  
4.MT* 19.ŽS X
5.MT  20.ŽS E
6.MT  21.MS  
7.MS  22.MS  
8.MS  23.MP  
9.MS* 24.ŽP* 
10.MS  25.ŽP  
11.ŽS  26.ŽS  
12.ŽS  27.ŽS* 
13.ŽT E28.ŽS* 
14.ŽT  29.MT X
15.ŽT  30.MT  

znak ribe
Znak Ribe u odnosu prema drugim znakovima. U averziji je prema znakovima obeleženim sivom bojom

Značenja dekana

Dekani predstavljaju podelu svakog znaka na 3 dela po 10 stepeni. Opisi koji slede predstavljaju paranatalonte Riba, tj. delove sazvežđa ili zvezda koje se uzdižu, kulminiraju ili zalaze skupa sa dekanima ovog znaka.

[Abraham ibn Ezra] Rođen u prvom dekanu imaće lepo telo i lice, široke grudi, mladež pod pazuhom ili na donjoj strani stopala.
Rođen u drugom dekanu će biti nizak, lep, crne brade i maljav; imaće mladež pod pazuhom; prkosiće svima.
Rođen u trećem dekanu biće bled i patiće od mnogih bolesti, imaće lepe oči.
Onaj ko je rođen na kraju znaka počiniće samoubistvo.

[Hefestion iz Tebe] Rođeni u prvom dekanu biće uzvišeni i imaće mnoštvo pod sobom; biće postojani, dobronamerni prema onima koji im se potčine, ali će tugovati zbog dece. Biće pobožni i dobri u poslu; i vrat će im biti u opasnosti ali će izbeći nesreću. Od nekih će žene uzmicati; ali kada prođu neprilike dekana, nastupiće dobar period u kom će biti omiljeni među ženama i začeti decu. Dobre visine, lepo oblikovanog lica, širokih ramena; kada hoda čuju se zvukovi iz tetiva. Imaće beleg pod pazuhom i na tabanu. Kritični periodi ovog boga su 12, 22, 25, 27, 33, 42, 52, 64, 73. i 82. godina.

Rođen u drugom dekanu biće odgojen u bogatstvu, a odvojiće se od svojih roditelja i umanjiti njihov imetak, mada će steći mnogo za sebe; jer biće dobar u trgovini i sticanju i biće filantrop i učen, onaj ko poznaje nebesa i ko je u miru; i imaće poverenja i biće mu dato poverenje i prijatelji će ga opljačkati ; oženiće ženu koju će odbaciti nakon što bude splela intrige protiv njega; i imaće mnogo neprijatelja kojih će se morati čuvati. Ali ako ga dobra zvezda podržava, oženiće dobru ženu, i biće spokojan i dočekaće lep kraj. Neće biti naročito visok, biće lepuškast, retke crne kose; imaće beleg na desnom stopalu i kod pupka. Kritični periodi ovog boga su 4, 7, 10, 16, 20, 31, 42, 51, 61, 72, 77. i 79. godina.

Onaj ko je rođen u trećem dekanu biće uvažen i učen, drag mnogima, sladostrasan; ali će imati telesnu povredu i doživeće smrt svojih srodnika i žene. Zarađivaće za život na račun reka i mora, ali će umanjiti imetak svojih roditelja. Biće nabusit prema onima koji imaju moć, ali će oženiti ženu koja je iz više klase. A ako dobroćudna planeta posmatra [dekan] steći će puno i straćiti na luksuz. Biće bled i imaće oči poput mačke. Kritični periodi ovog boga su 2, 6, 9, 12, 21, 31, 42, 51, 67, 74. i 80. godina. Smrt će biti iznenadna.

[Antioh iz Atine prema Teukaru Vavilonskom] Rođen u prvom dekanu biće beskoristan, pokvaren, lažljiv, biće podložan iznenadnoj smrti. U drugom i trećem dekanu biće srećni i drugi će im pomagati, i biće srećni u braku ali ožalošćeni zbog dece.

[Hermes Trismegistos] Prvi dekan Riba ima lice Saturna. Njegovo ime je Fambras. Sva tri dekana Riba izazivaju giht. Predstavljen je čovekom obučenim u tamnu odeću i ima svoje lice [čoveka]. Opasan je jednostavno kaišem. Vlada Britanijom.

Drugi dekan Riba ima lice Jupitera. Njegovo ime je Flugmos. Mars stoji naoružan. Vlada Dakijom.

Treći dekan Riba ima lice Marsa. Njegovo ime je Piatris. Vlada Kautilkonijom, Toskanom, Italijom i Kampanijom.


Napomene:

[1] Šlomo u svom prevodu navodi sever prema istoku, dok Livi prevodi kao sever prema zapadu. ↩nazad na tekst
[2] El-Rijal navodi da horoskop Rima ima Ribe na Ascendentu. ↩nazad na tekst


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *