Astroškolica: Jupiter

   Poručite analizu horoskopa
      +381 62 146 81 52

Jupiter u tradicionalnoj astrologiji, mitološka pozadina, simbolika, dostojanstva i debilitacije, kako se tumači u horoskopima.

ZevsU strahu od ispunjenja proročanstva, Kronos je progutao sve svoje potomke. Kada se Reja porodila na Kritu i rodila Zevsa, ona Kronosu dade kamen umotan u pelene i ovaj to proguta. Kako Reja nije mogla da se posveti malom Zevsu, poverila ga je nimfama Adrastiji i Idaji koje su ga hranile mlekom božanske koze Amaltee i pčelinjim medom. Opasnost da Kronos otkrije dete, otklanjali su gorski demoni Kureti. Kad bi se rasplakao, udarali su mačevima po štitovima i pravili zaglušujuću buku ispuštajući divlje krike kako Kronos ne bi čuo Zevsov plač. Po odrastanju, Zevs svrgava svog oca Kronosa sa prestola i preuzima vlast na Olimpu.

sep

Ovo je delić mita o Zevsu, vrhovnom božanstvu starih Grka, kod Rimljana poznatog i kao Jupiter. I upravo ćemo se sa Jupiterom, odnosno njegovim karakteristikama upoznati. Interesantno je pomenuti da Kronos doživljava istu sudbinu kao i njegov otac Uran, koga je lično svrgnuo sa prestola. Šta rekosmo o Saturnu – šta poseješ, to ćeš požnjeti?

Jupiter je najveća planeta našeg solarnog sistema i druga superiorna planeta. Nosi titulu Velikog benefika i kao takav našao se između dva malefika. Na delu vidimo uspostavljanje ravnoteže, gde Jupiter, na neki način, ublažava delovanje Marsa i Saturna, a istovremeno ova dva malefika ograničavaju beskonačno širenje jupiterijanske energije.

S obzirom da je Jupiter bliži Zemlji nego Saturn, to je i njegov period revolucije kraći. On obiđe Zodijak u proseku za 12 godina, što znači da u jednom znaku provede oko godinu dana.

Kao što je već pomenuto, Jupiter je po svojoj esencijalnoj prirodi benefik. Velika dobrica, kako neki kažu. Drugi, opet, kažu da Jupiter itekako može biti zao. Da, Jupiter može učestvovati u proizvodnji nečeg lošeg, Jupiter u znakovima
Jupitera za malefika?
Jupiter u Raku
ali samo ako se nađe u takvim okolnostima kada igrom slučaja nanese zlo. To podrazumeva da bude u lošoj kući ili da njom vlada, da je u znaku u kom se loše oseća, i generalno – da bude značajno oštećen.

U takvim situacijama, Jupiter može proizvesti efekte koji su suprotni njegovoj pravoj prirodi, a isto tako može pomoći da se negativni efekti drugih planeta još više istaknu – da se još više razviju određene bolesti, da se telo deformiše usled nerada i neumerenosti u jelu i piću, i slično.

Ipak, on po svojoj osnovnoj prirodi ne čini zlo već sve suprotno tome, i ako mu pozicija u nekom horoskopu dozvoli, on će svoju dobrodušnost i zaštitu podariti natusu. Zato uvek pomno pratimo njegova kretanja i željno iščekujemo sreću i blagostanje za koje se vezuje.

Jupiter je vazdušna, muška planeta i pripada dnevnoj sekti, skupa sa Suncem i Saturnom. Prema svom kvalitetu je topao i vlažan, pa stoga spada u red plodnih planeta. Predstavnik je pozitivnog, sangviničnog temperamenta, za razliku od melanholičnog Saturna. Alkabitus kaže da Jupiter vlada:

U profesiji, uključenost u zakone, sudstvo, izricanje presuda, pomirenje među ljudima i širenje dobra. U poslovima, predstavlja sve one koji ne poznaju korupciju.

Abu Mašar potvrđuje:

I on označava mudre i pravnike i pravedne sudije i postojanost i mudrost i intelekt i tumačenje snova, istinu i pobožnost, veru i učenje zakona, religije i posvećenost i strah od Boga, milosrđe, takođe i unija vere i predviđanja i moralnost i odgovornost

Jupiter

Jupiter u srednjem veku (iz manuskripta „Nebeska sfera“)

Kao što možemo da vidimo, Jupiter je u tradiciji simbol svih vrlina, pravdoljublja, čovekoljublja, vere u život ali i u budućnost. On je oličenje moralnosti i ispravnosti, dobrote. On je u prirodnom horoskopu kosignifikator IX kuće religije, nauke i dalekih putovanja, pa povezanost možemo uvideti bez problema.

On se vezuje za sve učitelje i predavače, kako duhovne tako i one od čiste nauke. On predstavlja filozofe i filozofiju, a kažu, filozofija je mati svih nauka.

Da vas ne zbuni otkud tumačenje snova i Jupiter. Za razliku od moderne astrologije koja snove dodeljuje XII kući, u tradiciji se snovi i sposobnost njihovog tumačenja vezuju isključivo za IX polje. To je kuća svake nauke i svake divinacije, pa i veštine tumačenja snova ( i same astrologije, koja u modernoj astrologiji nekim čudom pripada XI kući) .

Ali, ne vezuje se Jupiter samo za neke spiritualne stvari, nauku i sprovođenje zakona. On se takođe vezuje i za materijalnu dobit, pa je tako prirodni signifikator bogatstva i imućnosti, ili kako Retorijus kaže:

…upravlja željom za bogatstvom i izobiljem, napretkom i darovima… … magnatima i onima koji su čuveni [proslavljeni]

Možda ni ovo niste znali – u modernoj astrologiji simbolika dece se najčešće vezuje za planetu Merkur. Međutim, u tradiciji, prirodni primarni vladar dece je najplodnija planeta – Jupiter. Alkabitus ga vezuje za česte seksualne odnose i mnogo dece. Pojedini tradicionalni autori nisu uvrstili razmatranje Merkura kao signifikatora dece, dok neki drugi jesu. Ono u čemu se svi slažu, to je da je po osnovnoj prirodi Merkur neplodna planeta i neće ukazivati na potomstvo ukoliko nije povezan sa elementima plodnosti.

O Jupiteru još Abu Mašar kaže:

I označava decu i decu dece i lepotu..

I Alkabitus slično napominje:

I označava začeće dece, potomstvo…

Jupiter se raduje u XI kući – to je kuća vere, nadanja i želja, kuća prijatelja i onih koji su „tik uz kralja“.

A šta je sa Jupiterom koji je oštećen, kako se on ispoljava? Kažu stari da je tada pretvoran, da je lažljiv, da menja veru, da je nehajan, nemoralan, lenj, sklon svakojakim preterivanjima i uživanjima, nema meru u stvarima, kockar i raspikuća i kako nam Lili kaže:

…neznalica, ne uživa u ljubavi svojih prijatelja, ponižava se u svakom društvu, kleči i moli i kad nema potrebe

Kao i Saturn, i Jupiter ima dve kuće – dnevnu u Strelcu i noćnu u Ribama. S obzirom da je dnevna, muška planeta, više mu odgovara boravak u vatrenom Strelcu u kom samostalno vlada (nema egzaltacionog vladara).

Jupiter je planeta dubokoumlja i širine. Njega nikako ne možemo povezati sa nečim što je površno, što je promenljivo i nepostojano, što je usko i malo. Možda već pretpostavljate da sve to možemo povezati sa Merkurom.

Da, upravo tako. Zato su Jupiter i Merkur opoziti jedan drugom, pa u onim kućama u kojima Merkur ima vlast, Jupiter se ne oseća dobro. Tako, ima izgon u Blizancima i u Devici, jer prvi znak je previše površan, a drugi je previše nepoverljiv, promenljiv i analitičan pa sve to sputava širinu pogleda kakvoj Jupiter teži.

Egzaltaciju Jupiter ima u Raku, jednom od najplodnijih znakova u Zodijaku, u znaku koji se vezuje za postanje sveta[1]. A pad doživljava u kući Saturna, u znaku Jarca, gde tmina, zima i golet dominiraju.

Šta valja reći za kraj? Pored osnovnih, ličnih karakteristika, Jupiter ima posebno mesto i ulogu na nivou društva. I tu ulogu deli sa Saturnom. Stoga su obe planete kao i njihovi ciklusi od izuzetne važnosti u mundanoj astrologiji odnosno u astrologiji svetskih dešavanja.


[1] u pitanju je tzv. Thema Mundi ili horoskop sveta prema kome se Asc postanja sveta nalazi na 15° Raka i to je upravo mesto egzaltacije Jupitera↩nazad na tekst

Literatura:

 • Ben Dykes – Introduction to traditional astrology – Abu Mashar & al-Qabisi
 • Guido Bonatti – Liber astronomiae trans. Rober Zoller
 • Al-Quabisi(Alcabitius)-The introduction to Astrology The Wardburg Institute

Bojan Šojić

Imam višegodišnje iskustvo u radu sa klijentima, kako u analiziranju horoskopa, tako i u podučavanju. Možete naručiti izradu horarnog, natalnog, godišnjeg, uporednog ili elekcionog horoskopa, a ako želite da naučite da tumačite natalnu ili horarnu kartu, možete se prijaviti na neki od kurseva koje držim. kontakt@astroriznica.com | tel/viber: +381 62 146 81 52

Pročitajte i ovo...

14 komentara

 1. Anonymous kaže:

  Lep, razumljiv, tekst nadam se njegovom nastavku.

  Atena

 2. Anonymous kaže:

  Kako je Merkur „neplodna planeta“, kada predstavlja dvopolnost, Hermafrodita, obzirom da stvara i muske i zenske polne celije? Lepo pisete, samo sam ja malo zbunjen Astrologijom pa ako ima odgovora na ovo pitanje – odlicno, ako ne, obrisite ovaj komentar. Tnx (:

 3. Anonymous kaže:

  I naravno, Jupiter u Devici ovde. Zato i postavih onakvo pitanje iznad cccc. Koliko nesvesno zivimo planetarne energije… Pohvale, podrska!

 4. Bojan Billy kaže:

  Poštovani/a,

  Komenatar je sasvim na mestu i rado ću na njega odgovoriti 🙂
  Da, istina je da Merkur može biti muška ili ženska planeta u zavisnosti od toga da li je sa muškom ili ženskom planetom, u muškom ili ženskom znaku i slično.
  On jeste Hermafrodit, ali je ovde reč o njegovoj esencijalnoj prirodi koja je hladna i suva poput Saturnove, te ukoliko Merkur nije povezan sa elementima plodnosti, on ne može stvarati potomstvo.

  Esencijalna plodnost odnosno neplodnost planeta se ogleda kroz njihovu esencijalnu prirodu, pa su tako sve vlažne planete plodne, s tim što je plodnost izraženija kada su tople (orijentalni Jupiter i Venera i Mesec u rastućoj fazi). Planete koje nose kvalitet suvo, kao Sunce, Mars, Saturn i Merkur smatrane su neplodnim, sa izuzetkom Merkura u određenim uslovima koje sam pomenuo na početku.

  Nadam se da nisam dodatno zakomplikovao ovim objašnjenjem 🙂

  Srdačan pozdrav

  B.

  p.s. zahvaljujem na lepim rečima 🙂

 5. Anonymous kaže:

  Poštovan, nisam Poštovana („…Lepo pisete, samo sam ja malo zbunjeN Astrologijom…“) nemoj molim te da me cackas iz Aq ME 😉 Hvala na odgovoru (:

 6. Bojan Billy kaže:

  PoštovanI,

  Brzina mog ME Ge nekad učini svoje 😀
  Nema na čemu i drugi put 🙂

 7. Anonymous kaže:

  Pa to je isto ko da si protrc'o kroz 8. mi kucu, gde je inace Mesec =)) ha ha, sjajno.. Pozdrav, D.

 8. Kirka kaže:

  Svaka čast, ponovo 🙂 Sad mi je jasno zašto me zanima tumačenje snova i gatke razne 🙂 Jupiter u 9. kući 🙂 Hvala, Bili.

 9. ivana kaže:

  Moram komentirat, istina je da jupiter u izgonu u djevici, a nekako se ne cini previse lose, jer ipak djevica je prakticna , pa onda kroz taj znak nekako jupiter postane vise korisniji. Naravno da ne moze sirit svoja krila kao u strijelcu, ali sve jedno ne vidim lose u tom kad je u djevici.
  Plus nekako ne vjerujem da jupiter moze bit u losem znaku, naprosto zbog njegove dobrote koju posjeduje.

 10. Andrija kaže:

  Ja imam Ju u Strelcu(II) 90 Sa u Ribama(V) . Moram da kazem da je to jedna snazna i neprestana borba izmedju gotovo svih simbola i karakteristika ove dve planete . Samo ne znam ko ce na karju biti “pobednik“.
  Sta milite o takvoj poziciji? Da li je se pozitivno moze tumaciti to sto je Sa u drugom sedistu Jupitera?
  Hvala 🙂

  • Bojan Šojić kaže:

   Svakako je bolje to što je SA u domicilu benefika, posebno zato što je to JU koji jedini može da zauzda SA i što je u svom domicilu. No, stvari nisu baš tako jednostavne, postoji još faktora koje bi u vezi s tim valjalo razmotriti, no, ne bih da širim temu.

 11. Andrija kaže:

  Hvala u svakom slucaju 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *