Znak Raka: Astroškolica Zodijak

Kakve se osnovne karakteristike i opšta značenja vezuju za prvi letnji znak – znak Raka? Opšta i specifična značenja su navedena na osnovu poređenja materijala dvadesetak najeminentnijih astrologa helenističke, srednjovekovne i renesansne epohe.

znak Raka termini
Znak Raka – egipatski termini i haldejski dekani
Kada kopirate sadržaj ovog teksta u svoje tekstove i objave, budite korektni i savesni pa postavite link do ove stranice ili napišite da je izvor citiranog materijala AstroRiznica.
To je navedno i u uslovima korišćenja. Hvala!

Napomena: izraze koji su vam nepoznati ili niste sigurni u njihovo značenje, potražite na spisku pojmova.

Simbol znaka: .

Domicilni vladar: .
Egzaltacija: 15. stepen.
Triplicitetni vladari (Dorotej): (D) (N) (D/N).
Triplicitetni vladari (Ptolemej): (D) (N).
Izgon: .
Pad: 28. stepen.

Pozicije fiksnih zvezda za znak Raka 2018. godine

Menkalinan00°10′Dirah03°41′
Tedžat
05°33′Alhena09°21′
Sirius14°20′Kanopus15°12′
Vasat18°46′Kastor20°29′
Poluks23°28′Prokion26°02′

Znak Raka: opšte karakteristike

Element: voda.
Temperatura: umereno hladan i vlažan.
Temperament: flegmatičan.
Pol: ženski.
Doba dana: noćni.
Doba godine: letnji (kolerična sezona), solsticijumski, tropski.
Deklinacija: severna.
Modalitet: kardinalan (pokretni).
Pravac sveta: sever.
Pravac vetra: severni.
Sektor: lunarni.
Klima: sedma /Bonati navodi južni deo treće klime/.
Brzina uspona: dugouzlazni.
Glas: nem.
Plodnost: plodan.
Ostalo: znak u usponu kada je stvoren svet, lošeg ponašanja, divlji (Firmik), ćutljiv, indolentan, promenljiv i nestalan; označava pijaću i tekuću voda, kišu i svu vodu koja s neba pada na zemlju.
Boja: boja dima, tamno crvena (El-Biruni), bela i oker (Ezra), zelena (Remzi).
Ukus: slano, (i) kiselo (Ezra).
Životinje: vodene životinje, reptili i otrovni gušteri (El-Biruni), bube koje gmižu po zemlji.
Arhanđel: Muriel.

Svi navedeni opisi i karakteristike služe da bi se odredila izvesna značenja. Astrolozi iz ranijih perioda nisu koristili gotova rešenja, tzv. astrološke kuvare, već su zaključivali o manifestacijama i okolnostima nekog događaja na osnovu toga da li je znak nasilan, da li je životinjski ili ljudski, glasan ili tih, vatren ili vazdušni, da li je brzog ili sporog uzlaza itd.
 

Izgled, anatomija, bolesti

Delovi tela: grudi, prsa, pluća, gornji stomak, slabine, rebra (Ezra, Alkabitus), slezina, srce (Abu Mašar, Alkabitus).
Slabosti/bolesti: stomačne bolesti, loš vid (zbog maglina), giht, katar, rak, ćelavost, ekcemi, gluvoća, perut, lepra, bubuljice, hemoroidi, dermatofitoze, loše varenje (Remzi), trbušni ulceri (Remzi).
Slabosti/bolesti prema planetama u znaku: Saturn – creva/bubrezi, Jupiter – genitalije /Šoner – kolena i bedra/, Mars – grudi/butine, Sunce – stopala, Venera – ruke/šake, Merkur – vrat /Šoner dodaje i oči/, Luna – glava /Šoner dodaje grudi i stomak/.

Izgled: srednje visine, korpulentan, udovi više debeli nego vitki, smeđa kosa, zakrivljen nos, nejednaki zubi, oboren pogled.

[Ezra] Onaj ko ima znak Raka na Ascendentu imaće krupno telo, visoko čelo, imaće razmaknute zube, biće ćutljiv i gluv, srdačan prema ljudima i poštovan. Loš je usud u horoskopima žena, jer označava grubosti.

[Kalpeper] Znak Raka daje sitnu kratku figuru; ipak, drugih 15 stepeni daju punije telo nego prethodnih [15 stepeni]; znaš da jedna sleđica može donekle biti veća od druge: gornji delovi tela su deblji nego donji; nepravilne zube, sitne oči, tamnu kosu, slab glas nalik na cvilenje.

[Remzi] Znak Raka ukazuje na osobu nižeg rasta, pri čemu su gornji delovi tela krupniji od donjih, tamno smeđe kose, sitnih sivih očiju, bolešljivog, bledunjavog tena, okruglog lica.

[Firmik] Ako se Ascendent nađe u Raku, to će natusu dati oštrinu intelekta, ali će biti od onih koji sve obavljaju sa zakašnjenjem. To će biti ozbiljne, učene osobe i oni koji su navikli da se jako razbesne i koji u snažnom revoltu proganjaju sve zle osobe. Oni su [inače] snažni i odmereni, a od onih su čiji se bes može vrlo lako umiriti.

Zasigurno će se izdržavati od javne ili kraljevske pozicije, na osnovu čega će im izdržavanje biti dodeljeno. Oni će se uvek baviti javnim poslovima, a mnogi ljudi će im se ulagivati na šta će ih prisiliti različite potrebe. Ali ako se Saturn nalazi na Ascendentu koji je postavljen u znak Raka ili ga aspektuje, uzrokovaće njihovu nasilnu smrt ili će se veoma razboleti, ili će njihova sopstvena braća umreti pre njih na različite načine.

[Vetije Valens] Znak Raka je kuća Lune, ženski, tropski, Ascendent kosmosa, ropski, opadajući, nem, vodeni, dobar, promenljiv, javni, omiljen, narodni, plodan, amfibiozan.

Rođeni u ovom znaku voleće ugled, popularnost, biće promenljivi, teatralni, radosni, voleće zadovoljstva i zabavu, javnost, biće nepostojani u učenju, govoriće jedno ali će misliti drugo; biće od onih koji se ne bave jednim ili s dva posla dugo, koji završe lutajući i boraveći u inostranstvu.

[Javanajataka] Saturn u Raku ukazuje na siromaha ponosnog na svoju lepotu; onog ko je stalno bolešljiv i odvojen od svoje majke; slabog i nazdravog čoveka koji voli poslastice; onog čiji su postupci štetni po rođake i starije ljude; čoveka snalažljivog u svojoj darmi; onog koji iritira druge; osobu koja je isprva bila zadovoljna uživanjem sa tuđim ženama, ali kasnije nalazi sreću sa svojom; onog čiji je novac ukraden.

Jupiter u Raku daje lepog, mudrog i otmenog čoveka, koji je snažan i uzvišen; mudrog i bogatog čoveka koji je moralan; znamenitu osobu koju poštuje svet; čoveka koji ima gomile žita i veliku riznicu; onog čija je pozicija čvrsta, i koji je istinoljubiv i usredotočen; iskrenog čoveka čija su dela istaknuta, ili kalja, ili onog ko čini usluge svojim prijateljima.

Mars u Raku daje siromašnog čoveka čije je telo mučeno defektima i bolestima; onog koji dobija i gubi novac iznova i iznova; čoveka koji boravi u tuđoj kući; onog koji žudi za kockom, tuđom odećom i hranom u mladosti, koji je slab i nameren da uzima tuđe porcije; no nakon toga, zaradiće novac rintajući na poslovima koji imaju neke veze sa vodom.

Sunce u Raku daje čoveka koji mrzi svoje saveznike i koji je podređen drugima, onog kome nedostaje odlučnosti u postupanju i koji govori gluposti, kog ne drži mesto, i koji uživa u piću; onog ko je pritisnut mnogim naporima i nevoljama, i sklon je promenama stavova, religije i prebivališta; čoveka koji mrzi svog oca i koji je nesrećan u seksualnim odnosima sa ženama; onog koji je uvek iscrpljen zbog bolesti uzrokovanih flegmom i žuči.

Venera u Raku ukazuje na čoveka koji je moralan u seksualnim odnosima; mudru osobu, najbolju među onima koji su izuzetni u svetim tradicijama; onog ko je prijatne naravi i nežnog izgleda; čoveka mučenog mržnjom, svađama i letargijom i bolestima koji proizlaze zbog žena i opijanja, ali koji dostiže radost na račun željenog bogatstva, kako svog tako i onog koje dolazi od porodice.

Merkur u Raku daje one koji uživaju u stranim zemljama; mudre pesnike koji su iskusni u seksualnim odnosima sa ženama i pevanju; one koji su skloni mnogim poduhvatima ali se ne mogu odlučiti; čoveka koji mrzi svoje rođake i svađa se s njima, koji puno brblja, koji je nestabilan i loše naravi; onog čije je bogastvo rastureno i izgubljeno zbog svađa sa neprijateljima; čoveka koji stiče zemaljsku slavu zahvaljujući ugledu svog plemena.

Luna u Raku ukazuje na mudrog čoveka razumljivog govora koji poznaje poeziju; darežljivu i dobroćudnu osobu; mudrog čoveka čiji intelekt vlada mnogim naukama; onog koji će izdržati mnoge nevolje i bol jer ima čvrstinu; osobu koja ne mari za povrede, koja dobija počasti za svoje govore; uljudnu osobu koja je po volji bogovima, bramanima i učiteljia; inteligentnu i lepo odevenu osobu koja je srećna sa ženama; čoveka koji ima nekoliko komada odeće u ostavi ili na sebi; onog ko se često suočava sa gubicima i dobicima; onog ko je drag majčinim srodnicima i ima dobre rođake; čoveka uglednog među podređenima, prijateljima i slugama; onog ko je sklon ženama i ljutnji; čoveka čija su stopala velika i mesnata; onog ko zna šta su prijateljstvo, čast, ljubav i poštovanje; ljubitelja muzike i pesme koji voli da se smeje; onog ko uživa u vodi i voli svoju decu; marljivog i uspešnog čoveka koji želi da se otisne na vodu; lutalicu; postojanu osobu koja ima puno žena; slavnog čoveka koji uživa da živi na mnogim mestima; osobu koja nalazi rešenja u svakoj situaciji.

Ako Sunce aspektuje, siromah; ako Saturn, bolestan čovek; ako Mars, grub čovek koji dokrajči svoju porodicu; ako Jupiter, kralj; ako Venera, onaj čije su vrline znamenite; ako Merkur, čovek koji izvršava svoje dužnosti.

[Morison] Saturn u Raku – srednji rast, slabašna konstitucija, usko lice, tamna kosa, bled ten, duboko usađene oči, telo je ponekad deformisano; ljubomora i obmana u kontaktima.

Jupiter u Raku – srednji rast, bolešljiv bled ten, ovalno lice, tamno smeđa kosa, punačko telo ali neproporcionalno; užurbana, brbljiva osoba, vrlo uobražena, voli da se petlja u tuđe poslove; voli žene i vodu (i sve što je u vezi s tim mu ide od ruke); nedostaje hrabrosti osim ako je Mars u aspektu sa Jupiterom.

Mars u Raku – nizak rast, loš ten, smeđa kosa i retka, telo je loše građeno ili je defektno; servilnog i lošeg ponašanja, pijanica i lenjivac, voli da lunja i dokoličari; često obavlja neki neugledan posao.

Sunce u Raku – srednji rast, loše oblikovano telo nezdravog izgleda, smeđa kosa; bezazlena, vesela osoba ali indolentna; voli žene, igre, provod, muziku, ples itd.

Venera u Raku – kratak stas, mesnato telo, okruglo, bledo, bolešljivo lice, svetla kosa; ako je na Ascendentu i sa Lunom, lice će biti belo i bledo, a kosa vrlo svetle boje, a ako je između 24. i 30. stepena kosa može biti crvena, a nijanse te boje se mogu videti na obrazima; male sive oči; ponašanje je tupavo i lenjo, voli neugledno društvo i stremljenja, osoba je nestalna i bojažljiva, uvek promenljiva.

Merkur u Raku – niži rast, bled ten, usko oštro lice i nos, male oči, tamna kosa, voli piće; loše je naravi i nepošten, kradljivac, obmanjivač, promenljiv i nepostojan; ako je Merkur aflikovan, onda će to biti vrlo zao nesrećnik.

Luna u Raku – srednji rast, telo dobrih proporcija, okruglo, puno, bledo lice, ponekad tamniji ten, zagasito smeđa kosa; um je promenljiv, ponašanje veselo i radosno; bezopasna i pomirljiva osoba koja voli dobro društvo; voljena je od ljudi i srećna je u većini svojih poduhvata; iako nepostojana, nije strastvena i impulsivna.

Ljudi i mesta

Ljudi/zanimanja: mornari, kopači kanala, gatari vodom, običan svet, putnici, tromi ljudi (Ezra).
Mesta: jezera, tršćaci, žbunja, rečne obale, obrađeno zemljište, drveće srednje visine, bunari, reke i hramovi, džungle (Abu Mašar).
[Lili i Remzi] Mora, velike i široke reke, mesta uz reke, močvarna zemljišta, jezera, ribnjaci, bunari, izvori, potoci, jarci i morski nasipi, sva vodena mesta, šanci, rezervoari, perionice i podrumi.

Države: Mala Jermenija, Sirija (El-Rijal), Trakija (Dorotej), Etiopija (Dorotej), Azerbejdžan, Kina, Numidija, Sind (Abu Mašar), Hajar, Bahrein, Dabil, istočni Kurasan.
[Remzi] Škotska, Jork, Holandija, Zeland (Holandski), Alžir, Tunis, (Ptolemej deli ovaj znak na spoljašnji, jugozapadni deo u kom su Numidija, Kartagina i Afrika, i unutrašnji, severoistočni deo gde se nalaze Bitinija, Frigija i Kolhida).

[Valens] Prednji deo pripada Baktriji; levi deo Zakintosu i Akarnaniji; zadnji deo Etiopiji i Šini; glavi pripada Azovsko more i narodi koji oko njega žive, Crveno more, Hirkanijsko more, Dardaneli, Libijsko more, Britanika, Tule; nogama, Jermenija, Kapadokija, Rodos, Kos; zadnji delovi oko stomaka pripadaju Trogloditiji, Joniji, Dardanelima.

Gradovi: Dumat, Hama, Balh, Homs, Bosra, Damask, Merv, Konstantinopolj (Remzi), Sent Endrus, Venecija, Đenova, Amsterdam, Magdenburg, Milan, Kadiz, Vitenberg, Sent Lukas.

Stepenovi i aspekti

Novenarije (devetine)
svaka devetina nosi prirodu znaka i njegovog vladara (Ezra)

3°20′6°40′10°13°20′16°40′20°23°20′26°40′30°

Dvanaestine (duade)

dvanaestine_rak

Raspodela stepenova koji su prikazani u narednoj tabeli razlikuje se kod pojedinih autora. Priložio sam raspodelu koju daje Alkabitus (Alchabitius, The Introduction to Astrology, tr. Charles Burnett, Keji Yamamoto, Michio Yano, London: The Warburg Institute, 2004).

Druga tabela stepenova
MON – monomoirija; M – muški stepen; Ž – ženski stepen; S – svetli stepen; T – tamni stepen; P – prazni stepen; D – dimni stepen; J – jamni; E – stepen eminencije; X – deficitarni

stepenMONM/ŽS/TJE/XstepenMONM/ŽS/TJE/X
1.MS E16.MP  
2.MS E17.MP* 
3.ŽS E18.MP  
4.ŽS  19.MD  
5.ŽS  20.MD  
6.ŽS  21.MS  
7.ŽS  22.MS  
8.MS  23.MS* 
9.MS X24.ŽS  
10.MS X25.ŽS  
11.ŽS X26.ŽS* 
12.ŽS*X27.ŽS  
13.MT X28.MS  
14.MT X E
29.MP  
15.MP X E
30.MP* 

znak Raka
Znak Raka u odnosu prema drugim znakovima. U averziji je prema znaku koji je obeležen sivom bojom. Prema nekim autorima, averzija prema Lavu je izbegnuta iz razloga što su Rak i Lav domicili svetala

Značenja dekana

Dekani predstavljaju podelu svakog znaka na 3 dela po 10 stepeni. Opisi koji slede predstavljaju paranatalonte Raka, tj. delove sazvežđa ili zvezda koje se uzdižu, kulminiraju ili zalaze skupa sa dekanima ovog znaka.

[Abraham ibn Ezra] Onaj ko je rođen u prvom dekanu imaće lepo telo i kosu, obrve će mu biti spojene, nos dugačak, a ramena široka. Imaće mladež pod miškom ili na desnoj ruci. Biće srećan, imaće mnogo prijatelja i biće smutljivac.

Rođen u drugom dekanu biće nizak, rumen, retke brade; imaće crni beleg na očima i biće voljen od ljudi.

Onaj ko je rođen u trećem dekanu biće nizak i gojazan, s gustim obrvama; imaće širok trbuh i veliki stomak, biće snažan; ponekad će bolovati od srca i vrlo će se istrošiti. Onaj ko je rođen na samom kraju znaka neće imati sreće.

[Hefestion iz Tebe] Rođen u prvom dekanu biće dobar, tih, verovaće se njegovim rečima, pažljiv, drag mnogima; biće onaj ko mnogo stiče zahvaljujući svojoj domišljatosti i ko će nadvladati svoje neprijatelje. Ali imaće štetu zbog žena, a nakon što sklopi brak, sahraniće svoj mladalački duh pa će biti voljen i imaće lep kraj života. Biće visok, guste i kovrdžave kose, prijatnih očiju i obrva, prćastog nosa, širih ramena, istaknutih žila na stopalima. Imaće beleg pod miškom ili grudima, i još jedan kod desnog lakta. Kritični periodi ovog dekana su 9, 11, 21, 33, 49, 56, 63, 71. i 86. godina.

Rođen u drugom dekanu biće odgojen u bogatstvu, i postaće bogatiji od svojih roditelja, i videće smrt svoje braće, i biće u javnoj službi i mnogi će ga poštovati i biće mu povereni zakoni. Biće promenljivog odnosa sa ženom i ožalošćen zbog dece. Biće nizak, tamnoput, golobrad, užih grudi. Crni beleg se može naći pored pupka. On je od onih koji drugima ugode rečima, ali ne sasvim delima. Kritični periodi su 4, 7, 12, 23, 42, 54, 62, 73. i 88. godina.

Onaj ko je rođen u trećem dekanu biće razborit, odgojen u neuglednoj porodici, nakon smrti roditelja će umanjiti očevinu, voleće svoje prijatelje, biće unesrećen u mladosti i u nevoljama zbog žena. Izdržavaće se od vojne službe i biće vešt sa gvožđem, i imaće dobar kraj života. Osrednjeg rasta, uhranjen, žut ili beo, debelih obrva, širih grudi, velikog trbuha; imaće problema sa utrobom. Kritične godine su 4, 7, 12, 24, 33, 49, 52, 63, 69, 72. i 86.

[Antioh iz Atine prema Teukaru Vavilonskom] U prvom dekanu Raka rađaju se oni koji će imati učešća u javnim službama, i biće ožalošćeni zbog dece; od onih koji će biti duboko nesrećni u mladosti, ali će biti vrlo srećni u starosti.
Onaj ko se oženi u drugom dekanu Raka dobiće bogat miraz i imaće koristi od tuđih stvari i žena će ga mučiti.
Rođen u trećem dekanu biće slatkorečiv, duboko nesrećan u mladosti ali veseo u starosti.

[Hermes Trismegistos] Prvi dekan Raka ima lice Venere. Njegovo je ime Seneptos. Ima oblik zmije spojene sa glavom psa. U repu ima srce nalik na šišarku. Polovina repa je presavijena pa se sa bilo koje strane srca tanke zmije [podižu] iznad pseće glave. Ova figura ima mnogo značenja koja ćemo pokušati da rastumačimo. Uzrokuje probleme sa arterijama i vlada klimom Sirije.

Drugi dekan Raka ima lice Merkura. Njegovo ime je Somahalmas. Ima telo lešinara, ali je lice Izidino. Nosi krilatu kraljičinu krunu. Stoji na dve noge sa štitnicima koji imaju krila. Ima upravu nad plućima i klimom Asirijaca.

Treći dekan Raka ima lice Lune. Njegovo ime je Harmina. Uzrokuje probleme sa srcem. Ima dve okrugle glave, desna je… [nedostaje tekst], a leva je Anubisova… [nedostaje tekst] sa sjajnim likovima Lune i Junone. U sredini, između dve boginje je zmaj koji ima četiri glave. Dve njegove glave su visoko iznad, a dve su povijene naniže… [nejasan ostatak]. One su veće nego što je on. Vlada klimom Etiopije.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *