Sekte planeta, halb i hajz

Prijavi se za obaveštenja o novim tekstovima na sajtu.Informacije, zakazivanje konsultacija, naručivanje analiza
viber/WApp: +38163 786 79 85

31 komentara

 1. Zdenka kaže:

  Halo Billy, Lijepo i jasno opisano, hvala…  🙂

 2. Milica kaže:

  Super je tradicionalna astrologija. 🙂

  Fantastično gradira poredak.

 3. Tami kaže:

  Jos jedan odlican text Billy,hvala ti na tome 🙂 Obozavam TA,a ti nam ovim textovima samo olaskavas ucenje.  Bas u ovom textu si dao dobar primer za Ma,ali sta biva ako je dnevno rodjenje,Ma ispod horizonta,ali spaljen? Hocu reci,da li mu je onda uticaj kao da je iznad horizonta zbog te spaljenosti? I da li je bitno ako je u svom domicilu? Mozes mi samo kratko odgovoriti ako hoces.Hvala 🙂

  • Bojan kaže:

   Hvala Tami 😉

   Pozicija ispod horizonta u dnevnim rođenjima (tada je u Halbu) je povoljnost za Marsa jer on pripada noćnom sektoru, ipak sam kvalitet u dnevnim rođenjima mu je narušen jer je tada van sekte te tako ima sklonosti da više pokazuje nezgodnu stranu svoje prirode i da podmeće nogu tamo gde inače ne bi. Spaljenost bi to dodatno pojačala, čineći ga još agresivnijim.

   Ne bi baš mogli da napravimo takvo poređenje, da uticaj spaljenog Marsa posmatramo kao da je iznad horizonta, iz prostog razloga što su sekta/halb i spaljenost odvojeni koncepti. Tako da, Marsa bi posmatrali u skladu sa pozicijom na kojoj je. Naravno, kada je u svom domicilu, efekti spaljenosti su ublaženi jer tada Mars ima resurse da se malo zaštiti i to bi bilo još izraženije u noćnim kartama. On bi imao pad snage (mnogo manje ako je separacija od Sunca, posebno ako je separacija veća od 3°), ali bi imao dosta kvaliteta 🙂

   U suštini, sve je stvar nijansiranja. Najbolje je uvek poći od onoga što najviše aflikuje ili nudi najveći benefit, pa onda prema drugim faktorima to umanjivati ili uvećavati, u zavisnosti od prilike. Na primer, spaljenost je najveća aflikcija. Ali, ako se desi da je spaljena planeta u svom sedištu, ako je u sekti, ako je u svom Halbu i /ili Hajzu, onda je već moramo drugačije tretirati jer ima brojna ojačanja, što kvalitativno što kvantitativno.

    

   Pozdrav

   B.

 4. Tami kaže:

  Hvala najlepse Bily,lepo objasnis i mnogo su stvari jasnije. Nastavi da pises i dalje,ja uvek rado volim da procitam tvoje postove,narocito vremenske prognoze 🙂

 5. ivana kaže:

  Bok bojane
  Mene zanima, dali se racuna po pozciji sunca za Mars i ostale planete?
  naprimjer sunce da se nalazi u nocnoj sekti(od 1 do 6 kuce), a Mars da se nalazi u 9 kuci, dali se onda racuna Mars da je u danjskom radjanju, ili nema veze sa suncem, da je svaka planeta za sebe?
  Jer moram reci da me bune sekte i kako ih razumijet?

  • Bojan Šojić kaže:

   Sektu, logično, određuje Sunce kao svetlo koje određuje dan i noć. Kada je ono ispod horizonta onda mora biti noć, a kada je iznad, dan. Ali to ne važi za druge planete – one mogu biti bilo gde u karti. Svaka planeta pripada određenoj sekti, pa tako Mars pripada noćnoj sekti. On je u noćnoj karti u svojoj sekti bez obzira u kojoj se kući nalazi.
   Pozicija iznad ili ispod horizonta i pozicija u znaku odrediće dodatne kvalifikacije, halb i hajz.

 6. ivana kaže:

  Bas zato sto Mars pripada nocnoj sekti pokusavam razumijet dali kroz djelovanje sunceve pozicije gleda se i druge planete. Jer ako je sunce u nocnoj sekti a Mars se nalazi u 9 kuci , to bi onda marsa odjelilo kao da je u danjskoj sekti, gdje on bas i nije pozeljan?

  • Bojan Šojić kaže:

   Nismo se razumeli. Napisao sam u prethodnom komentaru da je Mars u noćnoj karti uvek u svojoj sekti nevezano za polje u kome se nalazi.
   Dakle, još jednom: Sunce je to koje određuje sektu, jer od njegove pozicije iznad ili ispod horizonta zavisi da li je dan ili noć. Kada je ispod horizonta, tada je noć i tada su on, Jupiter i Saturn van sekte, jer su to dnevne planete. Nebitno je gde su Saturn i Jupiter, da li su iznad ili ispod horizonta, oni su van sekte pa su van sekte. Isto tako, sve noćne planete su tada u svojoj sekti, i svejedno je da li se nalaze u I, IX, V, VII ili III kući. Verovatno brkaš sektu sa halbom, to su dve različite stvari 🙂

 7. ivana kaže:

  😀 zato te ovde malkice zamaram da shvatim. Jer dobro si napisao, moram te pohvalit, onako iskreno, ali moram razumijet, zelim razumijet, a to mi bas malo zbunjuje.
  Zato dajem primjer. Jer znam da se po suncu odredjiva sekta. Moras shvatit kao i ti sam da si ljubitelj astrologije, da je jako lijepo od tebe sto nam hoces sa ovim odgovorima pomoc , te da nisi neki umisljeni djecak 🙂 cjenim to.
  Sad cem pokusat da sama sebi objasnim , ja sam ipak malo spori bikonja 😀
  Mislim da sam razumijela na sto mislis, mada bas moram procitat par puta 😀 Hvala

 8. Tami kaže:

  Opet ja. Dugo vec pokusavam da razlucim da li mi je dnevno ili nocno rodjenje,a evo i zasto.

  Rekla bih da je dnevno (prosto mi ima tako logike),rodjena sam u 6;45am,jesen. So se nalazi egz.na asc,fali mu citavih 0,25′ do asc (dakle modernisti bi rekli da je u 12kuci 🙂
  A s obzirom da je to jutro i to uveliko,meni je logicno da je dnevno rodjenje,ali po pripadnosti ono je uveliko u 1.kuci,zar ne? Onda bi znacilo da je ispod horizonta? Kako da odredim da li je dnevno ili nocno rodjenje?

  • Bojan Šojić kaže:

   Nije mi baš jasna postavka stvari. Ako je Sunce na 0°25′ od Ascendenta ka XII kući znači da je iznad horizonta i da je rođenje dnevno. Ako je u I kući, onda je ispod horizonta i rođenje je noćno. Ne može nešto što je na četvrt stepena od Ascendenta da bude „uveliko“ u I kući.

   • Tami kaže:

    Malo sam konfuzno objasnila,a pritom sam pogresila za minute. Dakle asc je na 25stepeni i 05′,a So je na 25stepeni i 00’…dakle,na samom asc,to sto kazem „uveliko“ mislim da pripada prvoj kuci,zar ne? To me buni,ako pripada prvoj kuci,jer ga deli samo tih 05′,onda ispada da je nocno rodjenje?

 9. HRONIKA HIPOFIZE kaže:

  Da li je okcidentalni Merkur iznad horizonta u dnevnoj karti u Halbu,koliko sam shvatio u sekti nije?
  Ako je Mars u Skorpiji u dnevnoj karti da li to automatski znači da je zlokoban?
  Da li se kod računanja najdominantnije planete uzima u obzir pozicija planete u polju koje ima suprotnu prirodu npr.Mars u 2.polju ili Sunce u 11. u smislu da se oduzimaju neki bodovi?Koliko bi trebalo oduzeti kod ova dva primera?
  Koliki orbis uzimate za aspekte Sunca sa Marsom npr. ako je Mars na 6 stepenu Skorpije a SO na 21 Lava da li postoji kvadrat?I moze li planeta koja ima egzaltaciju i druga dostojanstva da bude dominantnija od planete koja ima sedište i sektu ako se ispostavi da ima veći broj bodova?

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovani,

   Ne, okcidentalni Merkur iznad horizota nije ni u sekti ni Halbu. Za ovo drugo, morao bi da bude ispod horizonta.
   Što se tiče Marsa, možda je zlokoban prejaka reč, ali problematičan svakako jeste kada je van sekte, impulsivniji, ishitreniji itd. mada je to u Škorpionu manje izraženo nego u Ovnu.
   Nema pravila koja govore o suprotnosti polja, osim kada je reč o radovanjima. Inače, smatram da sabiranje/oduzimanje dostojanstava i debilitacija nije dobar vodič, uprkos tome što je bila uobičajena praksa astrologa kasnog srednjeg veka i renesanse. Prosto, mnogo puta se desi da dobijeni rezultat ne odgovara realnom stanju. Npr. desiće se da neka osrednja kadentna planeta ima veći broj poena od kvalitetne ugaone planete jer ima niz manjih osnaženja. Tako da, to je sve vrlo dubiozno. U računanju je mnogo realnije samo sabiranje, kao što je slučaj sa računanjem Almuten Figurisa. Ovo bi ujedno bio odgovor na Vaše poslednje pitanje – da, egzaltaciona planeta sa puno osnažujućih faktora (brza i direktna, u odgovarajućoj poziciji u odnosu na Sunce, ugaona, severne latitude, nije pod sunčevim zracima itd) može da bude moćnija od planete u svom domicilu.
   Kada je reč o aspektima, ja uvek najpre posmatram odnos znakova pa onda sam aspekt. Tako da, Mars i Sunce su svakako u kvadratu jer su u znakovima koji se vide kvadratom. Ipak, zbog udaljenosti koja se uvećava (separacija je), taj kvadrat nije intenzivan pa njegova aktivacija neće manifestovati snažne događaje (osim ako su svi drugi aspekti u horoskopu još slabiji od ovog).

 10. HRONIKA HIPOFIZE kaže:

  Da li Sunce ulazi u trku za najdominantniju planetu – moje Sunce u Lavu u 11.polju(nisam znao da 11. ima prirodu Sunca po TA,mislio sam da je saturnovsko,pa sam zato naveo gore primer SO u 11.) ima sektu,halb,hajz,sedište i u polju je koje pripada Suncu i ima dobre aspekte prema Saturnu,Plutonu,Neptunu(mada vi ne uzimate dve zadnje planete kao delotvorne ili se varam?)dakle,da li bih mogao njega smatrati najjačim i pored drugih sedišta i egz. koje imam a koje nemaju gore pobrojano i nisu na uglu?
  Hvala puno i srećan rad !

  • Bojan Šojić kaže:

   Sunce u Lavu u XI kući je za njega odlična pozicija. Em je to jedna od snažnih kuća, em Sunce ima dodatne osnažujuće faktore, tako da može da bude prilično snažno, i verovatno najsnažnije ako, kao što kažete, nema drugih planeta na uglovima. Dostojanstvo je samo kvalitet, a snaga planete zavisi ipak od mnoštva drugih faktora.
   Inače, XI kuća je zapravo kuća u kojoj Jupiter dobija dodatnu snagu, jer je to kuća njegovog radovanja. Sunce samo ima prirodnu srodnost sa tim poljem prema haldejskom planetarnom nizu, ali nema nikakva ojačanja u njoj, već u devetoj kući (kuća radovanja Sunca).

   • HRONIKA HIPOFIZE kaže:

    Koji aspekt prave planete koje se nadju na rastojanju od 97 stepeni a jedna je u Škorpiji druga u Ribama(prirodni trigon)?

    Ima li sekstila ako je Mesec na 5. Lava a Sunce na 25. Vage,znači rastojanje je 80 stepeni,po modernistima taj aspekt ima poseban naziv,mene zanima tvoje mišljenje?

    • Bojan Šojić kaže:

     Poštovani,

     U prvom slučaju je reč o atipičnom trigonu. Planete ostvaruju dobru saradnju na račun elementarne srodnosti znakova, ali će biti primetne izvesne teškoće zato što su po stepenima bliže kvadratu.
     U drugom slučaju, odgovor je ne. One se vide sekstilom jer su u znakovima koji su povezani na taj način, ali je interakcija planeta vrlo slaba.

 11. Pedja kaže:

  Poštovani Bojane, ukoliko je Merkur oksidentalan i iznad horizonta u dnevnoj karti, oštećuje li ga isuviše činjenica da je van sekte i nije u hajzu ni halbu, iako je mundano jak i u svom domicilu? Postoji li tolerancija prema Merkuru (s obzirom da je dvorodan), ili ne? Pozdrav!

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovani Peđa,

   Nema sumnje da će ugaoni Merkur biti snažan i da će imati izvestan kvalitet na račun domicila. I okcidentalnost mu je plus. To što je van sekte ne može da upropasti kvalitet koji ima, ali neće pokazati najbolje od svoje prirode. Mogli bi reći da bi na nekom nivou ukazao na vid frustracija kao posledica pasivnosti, povlačenja ili previše analiziranja u situacijama kada treba brzo ugrabiti priliku za isticanje, poziciju ili zalaganje za sopstvenu dobrobit.
   Na primer. Ako je ovaj odgovor dotakao suštinu pitanja…

   • Pedja kaže:

    Odgovor je sasvim jasan, barem prema sudu pitača. 😊 Nisam ni slutio koliko je (ne)pripadnost sekti važna za planetu, ali svedočim da jeste. Hvala na odgovoru! Prenosim nestrpljenje poštovalaca YouTube astroriznice. 😊

    • Bojan Šojić kaže:

     Kada se, na primer, čita Firmik i njegova tumačenja planeta u određenim znakovima (ako izuzmemo da će svi poginuti, ostati bez udova, para, života…), jasno se vidi razlika između planete u sekti i van nje. Moglo bi se reći da je taj koncept imao prednost u odnosu na esencijalna dostojanstva.
     Što se tiče YT, uskoro nastavljam sa snimanjima, ima mnogo važnih tema za obradu 🙂 Hvala na praćenju!

 12. Pedja kaže:

  Moram da dopunim pitanje. 🙂 Da li je bliska istini pretpostavka da je takav Merkur previše „vazdušast“za Devicu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *