Merkur: Astroškolica

Druga planeta najbliža Zemlji u tradicionalnom kosmosu jeste Merkur ili Hermes, najintrigantnija od svih planeta zbog svoje specifične prirode.

Hermes, jedan od vrhovnih bogova Olimpa, bio je sin vrhovnog boga Zevsa i nimfe Maje, jedne od nesrećnih Plejada. Zaštitnik pastira, kopnenih putovanja, trgovaca, govorništva i svake pisane reči, poezije, atletičara i lopova, glasnik bogova poznat po svojoj lukavosti i dovitljivosti; još kao veoma mali uspeva da pokrade stado bikova svog brata Apolona i da ih dobro sakrije. Apolon se prilično namučio dok ih je pronašao; morao je da iskoristi svoje proročke sposobnosti. Kasnije, nakon što je Zevs intervenisao i nakon što su se zavađena braća pomirila, Apolon je naučio Hermesa veštinama proricanja. Najbrži od svih bogova, ne samo što je prenosio poruke bogova ljudima, već je bio i pratilac mrtvih u podzemno carstvo Hada. Imao je mnogo dece, od kojih su poznatiji ćerka Fortuna, sin Eros i Hermafrodit koje je dobio sa Afroditom.

— Grčka mitologija —

 

Hermes tj. Merkur pripada redu unutrašnjih planeta skupa sa Venerom i Lunom. Zbog blizine njegove sfere Zemljinoj (druga, odmah iza sfere Lune), on ima izuzetan značaj i uticaj na ljude i njihovu svakodnevicu, kroz gestikulaciju, sporazumevanje, razumevanje, kontakte, dodire i čulne stimulanse. Uvek je verni pratilac Sunca ne odvajajući se od njega više od jednog znaka. Zodijak obiđe za oko godinu dana, mada jednom u svakih 6 godina dešava se da prođe kroz svih 12 znakova za samo 11 meseci.

Osnovni kvalitet Merkura je poput Saturnovog – hladan i suv, pa su tako ove dve planete vladari melanholije. Međutim, kao i kvalitet svih drugih planeta, i Merkurov kvalitet zavisi od njegovog položaja u odnosu na Sunce. Tako, kada se u nekoj karti nađe ispred Sunca (vidi se kao jutarnja zvezda), on je topao i vlažan, za razliku od njegove pozicije iza Sunca (vidi se na nebu nakon zalaska Sunca, večernja zvezda) kada je hladniji i izrazito suv. Merkur je potpuno specifičan u odnosu na sve druge planete. On je androgin, ima i muško i žensko lice, a koje će od ta dva lica pokazati, zavisi od njegovog položaja i kontakata sa drugim planetama. Abu Mašar kaže:

Merkur je prirode koja je otvorena ka svim planetama i znacima: muške je sa muškim, ženski je sa ženskim, noćni je sa noćnim, dnevni je sa dnevnim, topao sa toplim, hladan sa hladnim…

Ovo znači da se priroda Merkura menja u skladu sa njegovom pozicijom u znaku ili kontaktima sa drugim planetama. Tako, kada je sa muškom planetom imaće karakteristike muške planete, ali kada je sa ženskom imaće prirodu ženske planete. Kada je sa malefikom biće malefičan; sa benefikom, benefičan.

Zbog svoje izuzetne promenljivosti i dvostruke polnosti ova planeta je poput kopir-aparata. On jednostavno preuzima i kopira osobine planete ili znaka sa kojima dođe u dodir. Ako je sa Marsom, preuzeće na sebe marsijalne karakteristike; ako je sa Saturnom, saturnijanske; sa Venerom, venerijanske itd.

Merkur se između ostalog povezuje sa slugama i sluškinjama. Ipak, drevni astrolozi nas uče da je taj pojam bio prikladan i za osobe koje su svojim gospodarima pružale seksualne usluge, posebno u robovlasničkim društvima. Zbog toga što nema jasno definisan pol, najčešće su ga povezivali sa homoseksualnošću i to kada je u određenim konfiguracijama. Dorotej kaže:

Ako je Venera u kući Merkura i ako je Merkur na lošem mestu, onda natus neće voleti žene već će uživati u ljubavi dečaka. Ako je tačka braka sa Merkurom i Merkur je u muškom znaku koji je na uglu, on će žudeti za dečacima ali neće želeti odnose sa ženama. I ako nađeš Marsa u kući Merkura i Merkura u kući Marsa, onda će natus žudeti za muškarcima…

Hermes i Argus
Hermes i Argus

Naravno, ovo ne znači da će svi sa ovakvim planetarnim postavkama imati homoseksualne sklonosti, jer to zavisi od još nekih faktora koji će biti pomenuti drugom prilikom. Ali ako postoji neka osnovana sumnja, onda bi ovi pokazatelji mogli da upute u određenom smeru.

Kao što je Hermes u grčkoj mitologiji zaštitnik pisane reči i govorništva, tako je slučaj i sa Merkurom u astrologiji. On upravlja intelektom, komunikacijom, informacijama i transportom. Abu Mašar kaže:

I on signifikuje divinaciju i proročanstva proroka, razum, govor i sporazumevanje i priče i njihovo pamćenje. Takođe, mudrošću, verom i lepotom učenja, otrinom karaktera. I intelektom i literaturom i filozofijom i darom znanja; takođe i aritmetikom i geometrijom i merenjima visokih i nebeskih stvari. Čak i mudrošću zvezda…

Poslednja rečenica citata upućuje na astronomiju, ali i na astrologiju. U astrologiji modernog vremena neko je rešio da astrologiju i astrologe spoji sa Uranom, oduzimajući tu čast Merkuru. Ta ideja je danas opšteprihvaćena iako se mnogi uopšte nisu zapitali kakve zapravo veze imaju Uran i astrologija? Nikakve! Ono što simboliše astrologija i simbolika koja je dodeljena Uranu (pobune, revolucije, eksplozije) potpuno su nespojivi. U astrologiji nema ničeg pobunjeničkog, još manje revolucionarnog, eksplozivnog i atipičnog.

Takođe, primećujemo da se u tradiciji Merkur povezuje sa verom i ljubavlju prema Bogu, dok se u modernoj astrologiji to isključivo pripisuje Jupiteru. Povezanost Merkura sa verom u Boga uopšte ne treba da čudi, ako imamo u vidu činjenicu da on upravo povezuje Boga i čoveka bilo preko nauke ili divinacije ili neke druge stvari. Za razliku od Jupitera, Merkur predstavlja veru u svakodnevici, njenu praktičnu primenu kroz propovedi, rituale ili simboličke predmete. Bonati upravo zato navodi kako dobro postavljeni Merkur može označavati osobe koje imaju dobru veru i koje će odlaziti u hramove i crkve.

Još jedna razlika u tumačenju simbolike Merkura primećuje se kod transporta i komunikacije. Naime, moderni autori mnoge signifikacije Merkura dodeljuju Uranu, objašnjavajući to nekakvim višim oktavama, evolucijom i sličnim stvarima. Pri tom se umnožavaju značajne kontradiktornosti jer se, najpre, tvrdi kako je Uran nešto silovito i vanmaterijalno, nešto što je van čovekovog svakodnevnog poimanja, da bi mu se nakon toga dodelila simbolika računara ili rakete! Ukoliko je nešto vanmaterijalno i „operiše“ na spiritualnim nivoima, onda je vulgarno to poistovećivati sa tako prizemnim i materijalnim stvarima.

U tradiciji takvih nedoslednosti i „zamki“ nema. Merkur je oduvek predstavljao planetu informacija i komunikacije, planetu transporta i trgovine, pa je sasvim nebitno da li je reč o trotinetu, biciklu, avionu, kamionu, raketi, vozu na električni pogon ili na ugalj, satelitu, računaru, mobilnom telefonu. Sva ova sredstva imaju sličnu namenu. Nevažno je da li se komunicira putem dimnih signala ili električnih signala, jer naglasak nije na sredstvu već na samoj komunikaciji; na isti način, čoveka ne čini odelo iako mnogo govori o njemu.

Merkur
Merkur u srednjem veku (iz rukopisa Nebeska sfera)

Pored navedenih osobina, dobrog Merkura krase strpljivost, druželjubivost i gostoprimstvo, ali i težnja da se istakne, da bude prvi u nečemu, da prikupi što više znanja i u toj težnji može biti vrlo pasioniran. On je spretan i sposoban da savlada najrazličitije veštine. Kada je sa snažnim beneficima, onda je pun vrlina, ali kada je sa maleficima bilo u konjunkciji bilo u napetom aspektu, onda može da bude veoma maliciozan.

Tako Merkur označava sve lopove, falsifikatore, prevarante, lažljivce, krivokletnike. On obmanjuje, postaje zavidan, zaboravan, troši, ogovara, hvališe se, lažni je vernik, prevtrljiv, lošeg je morala i, kako kaže Abu Mašar, niko ne zna šta mu je na umu.

Debilitirani Merkur ne ume da čuva tajne ili čuva samo one koje su mu od interesa, njemu ništa nije sveto i one koji su mu bliski jednako može tretirati kao i one koji su mu strani.

Ima dve kuće kojima upravlja – dnevnu kuću u Blizancima i noćnu u Devici. U Blizancima je hitriji, prijatniji, dobrog smisla za humor, vedar, optimističan i razigran, ali i površan. Nasuprot tome, Merkur u Devici je manje prijatan zbog svoje melanholične i zajedljive prirode, kriticizma i perfekcionizma, ali je i mnogo racionalniji i sa daleko više dubine pristupa stvarima, istraživačkog duha, analizira ih do tančina.

Poslednjih godina, Merkuru se pokušava pripisati egzaltacija u znaku Vodolije. Oni koji to propagiraju, obično se pozivaju na to da je to tako u modernoj astrologiji, međutim to je potpuna neistina. Većina astrologa današnjice ne priznaje egzaltaciju Merkura nigde drugde osim u znaku u kom je to oduvek bio slučaj – u Devici.

Naravno, „pobuna“ nekolicine dolazi otuda jer im je neprihvatljivo kako to Merkur može u jednom istom znaku imati i sedište i egzaltaciju. Njihovi umovi to jednostavno nisu u stanju da prihvate, pa su stoga odlučili da Merkura obraduju egzaltacijom u Vodoliji. Ali, to je samo zato što isti ti ljudi ne poznaju šta je Merkur i kakva je njegova priroda, jer da poznaju, tako nešto im ne bi padalo na pamet.

Već sam na početku izneo da je Merkur poput kopir-aparata, kopira osobine znaka u kome se nalazi ili planete sa kojom je u kontaktu. Stoga, on može svoju pravu prirodu iskazati jedino u znacima kojima upravlja – Blizancima ili Devici. Priroda Merkura je melanholična te će mu više odgovarati okruženje melanholične Device, gde može da pruži svoj maksimum. U svim drugim znacima, njegova priroda neće biti čista već pomešana sa prirodom drugih znakova, odnosno njihovih vladara, pa se na taj način gubi suština onoga što on zaista jeste.

Merkur je noćni vladar vazdušnog tripliciteta. U izgonu je u Strelcu i Ribama, a u ovom poslednjem znaku ima i pad. Često se može naići na tumačenje da je Merkur u padu ili izgonu ograničenih umnih sposobnosti, što, naravno, nije i ne može biti tačno. Ali je isto tako činjenica da u vezi s određenim stvarima debilitirani Merkur neće moći realno da sagleda stanje stvari. U kućama Jupitera, Merkur ide previše u širinu, rasplinut je, gubi na svojoj praktičnosti i umesto logikom služi se filozofijom, pa se obično kaže da je u stanju da vidi šumu, ali ne i drvo u njoj.

Valja još pomenuti da je ova hitra planeta često spaljena i retrogradna i da je zbog toga otpornija na te aflikcije nego neke druge planete. Periodi retrogradnog Merkura su nam svima poznati kao periodi u kojima imamo problema sa sporazumevanjem, razmišljanjem, učenjem, komunikacijom, saobraćajem i drugim stvarima, a naravno, šta i u kojoj meri će se istaći zavisi primarno od natalne slike svakog od nas.

PROČITAJ I OVO:

Transsaturni u horarnoj astrologiji
Opasnosti generalizacije

 • Ben Dykes – Introductions to traditional astrology: Abu Mashar & al-Qabisi, Minneapolis, MN: The Cazimi Press, 2010.
 • Guido Bonatti – The Book of Astronomy, trans. Ben Dykes, Golden Valley, MN: The Cazimi Press, 2007.
 • William Lilly – Christian astrology, London, 1647.
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

16 komentara

 1. Atena kaže:

  😀
  Kao i uvek, savršeno, jasno, glasno, koncizno.

 2. Milenko kaže:

  Hvala na lepom tekstu!

 3. Milica kaže:

  Super su ti ovi tekstovi 🙂

  Piši nam još 😀

 4. Alea kaže:

  Pravi tekst! Odlican!!! 🙂

 5. mili kaže:

  Malo je astrologa koji dele svoje znanje sa drugima .Bravo.

 6. ivana kaže:

  Lijepa cinjenica iznosenja Me u ribama 😉 koja doista nije kriva sto je u tom stanju, te dati drugu stranu slike to Me u PI odlicno 🙂

 7. Joksi15 kaže:

  Odličan tekst. Sad se bavim malo temperamentom i interesuje me Merkur koji je u Devici, okcidentalan i spaljen od Sunca. Da li on zadržava karakteristike melanholije (hladno-suvo) pošto je u Devici ili pak zbog blizine Sunca mu se može dodeliti toplota, pa bio bilo toplo-suvo? I ako sam dobro razumela, orijentalni Merkur je topao i vlažan (ispred Sunca), a okcidentalni (iza Sunca) hladan i suv? Znači da, ako je orijentalan, on prilazi Suncu i ide u konjukciju sa njim i zato dobija na toploti, ali ne kontam odakle mu vlažnost…

  • Bojan Šojić kaže:

   Hvala, Joksi15.
   Sve planete koje izlaze malo pre Sunca pokupe deo noćne/jutarnje vlage. Osnovna priroda Merkura je suva, tako da on i kad je orijentalan ne može biti ni približno sangviničan kao Jupiter, na primer. Stoga je on primarno topao, s minimalnim procentom vlage, a taj procenat može biti uvećan ili umanjen prema znaku u kom se nalazi.

 8. Katerina kaže:

  Postovani Bojane ucim trenutno Astrologiju zanima me sta znaci kad je Merkur i Uran u konjukciju na 3 Stepeni Skorpije u 8 pocetak 9 kucu?
  Kakvo ima znacenje trazila sam po internet sta znaci ali ni sam nasla bas neki pravi odgovor!
  Hvala unapred.

 9. Lady T kaže:

  Poštovani Bojane,
  Pitanjce:
  Koja je priroda Merkura u ovom slučaju:
  Merkur je u 7.polju, u znaku Vage, na 25,54 stepeni, retrogradan, dok je Sunce takođe u 7.polju, ali u znaku Škorpije, na 11,37 stepeni.
  Pretpostavljam, da je u tom slučaju Merkur, pošto je okcidentalan, hladan i suv?
  Ispravite me, ako grešim.
  Hvala unapred na odgovoru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *