Luna: Astroškolica

Iako je Zemljin satelit astronomski, u astrologiji Luna posmatra kao jedna od sedam tradicionalnih planeta, tačnije kao jedno od dva svetla.

Selena beše ćerka Hiperiona i Tee, svetlo noći, boginja Lune, sestra čuvenog Heliosa i boginje zore, Eoje. Jedne večeri, vozeći se kočijama preko neba, prelepa Selena spazila je Endimiona i u trenu se zaljubila. Da bi ga uvek imala kraj sebe, zamolila je Zevsa da ga načini besmrtnim ili ga zauvek uspava kako bi večno ostao mlad i kako je nikad ne bi ostavio. Zevs je načinio Endimiona večno mladim, ali ga je uspavao u večni san. Tako je prelepa Selena svake noći silazila da poljubi svog voljenog Endimiona, kome je izrodila pedeset kćeri.

— El-Biruni —

 

U ovom mitu baš i nije najjasnije kako su to uspeli da izrode toliko dece ako je Endimion bio večno uspavan, no to ionako nije predmet razmatranja. Na našem putovanju kroz planetarne sfere, krenuli smo od Saturna čija je sfera najudaljenija i stigli do Lune. Kao planeta čija je sfera najbliža Zemlji, Luna ima simboličku poveznicu sa brojnim stvarima. Ali njen uticaj, kao uostalom i uticaj Sunca, nije samo simbolički, već i direktan, fizički.

Pored već svima poznate pojave plime i oseke, ona služi kao stabilizator putanje Zemlje oko Sunca, a takođe je odgovorna i za pojavu precesije ekvinocija[1].

Na sličan način na koji utiče na mora i okeane utiče i na sva živa bića, pojačavajući ili smanjujući nivoe sokova i telesnih tečnosti. Poznata je i izvesna korelacija lunarnih mena i ponašanja. No, ono što nas u astrologiji primarno zanima jeste njena simbolička povezanost sa stvarima koje nas okružuju.

Luna je drugo najsvetlije telo na nebu, odmah iza Sunca. U vedrim noćima i kada je u svojoj punoj fazi, svetlost mu može biti toliko jaka da možemo obavljati mnoge aktivnosti bez ikakvog veštačkog osvetljenja.

Kroz vekove, pa čak i ovom modernom vremenu, kult Sunca i kult Lune imaju svoje izraženo mesto u društvu mnogih civilizacija. Obično predstavljani kao dva božanstva ili kralj i kraljica koji sede na prestolu i upravljaju čitavim univerzumom, nisu uživali samo poštovanje kao izvori života i svetlosti na Zemlji, već i strahopoštovanje, posebno u običnom narodu. Možete i pretpostaviti da razloge strahopoštovanja nalazimo u nesvakidašnjim pojavama – pomračenjima.

Solarna i lunarna pomračenja su hiljadama godina ulivala strah u kosti ljudima (čak i danas imamo sličnih pojava) koji su takve pojave tumačili kao strašno znamenje o nepogodama, ratovima i drugim stradanjima u budućnosti, a što su vladari i sveštenici koristili kako bi kontrolisali mase.

Luna
Luna u srednjem veku (iz rukopisa Nebeska sfera)

Eklipse u astrologiji takođe predstavljaju veoma negativno znamenje, bilo da je reč o natalnom, horarnom ili mundanom horoskopu, a primarna važnost se svakako pridaje solarnim eklipsama. O tome će više reći biti u nekom narednom tekstu.

Kao dominantno svetlo na noćnom nebu, Luna je vladarka noćne planetarne sekte kojoj pripadaju još Venera i Mars. Priroda joj je hladna i vlažna, iako zbog svetlosti koju prima od Sunca u njoj može postojati i određen procenat topline.

Kao i sve druge planete, Luna može biti orijentalna ili okcidentalna, odnosno ispred ili iza Sunca. Svakako je povoljnija kada je iza Sunca, jer je inferiorna planeta; kada se nađe iza Sunca svetlost joj raste, a što ima više svetlosti to je moćnija.

Kod Lune razlikujemo nekoliko različitih faza; prema nekim autorima čak 15. Međutim, najznačajnije su 4 faze:

 • mlađak koji počinje egzaktnom konjunkcijom Lune i Sunca;
 • faza prve četvrti, kada se Luna nađe na 90° iza Sunca;
 • uštap, kada je Luna u egzaktnoj opoziciji sa Suncem;
 • faza poslednje četvrti, kada je Luna na 90° ispred Sunca.

U prve dve faze svetlost Lune je u konstantnom rastu i to su faze kada je njena moć najveća. Poslednje dve faze su manje povoljne jer joj svetlost opada.

Sa smenom faza menja se i kvalitet Lune. Tako je u prvoj fazi sangvinična odnosno topla i vlažna; u drugoj fazi je kolerična odnosno topla i suva; u trećoj fazi je melanholična odnosno hladna i suva; u poslednjoj fazi je flegmatična odnosno hladna i vlažna i to je ujedno i njena prava priroda.

Iako po prirodi benefik, Luna zapravo može biti i benefik i malefik. Benefična je naravno kada joj svetlost raste, a malefična je kada joj svetlost opada. Skupa sa Merkurom, pokazatelj je stanja uma svakog od nas. Merkur upravlja racionalnim delom našeg bića, nervima koji primaju utiske iz spoljašnje sredine i prenosi ih do mozga gde prestaju naše voljne radnje i dalji posao preuzima iracionalni odnosno instinktivni i nevoljni deo našeg bića.

Upravo zbog simbioze Merkura i Lune, veoma je povoljno videti ove dve planete u dobrom međusobnom odnosu, jer to govori o uravnoteženosti racionalnog i emotivnog dela bića, gde jedno drugo pomažu tako da osoba na pravi način percepira svet oko sebe, na pravi način obrađuje informacije od kojih na posletku zavise i reakcije osobe na stimulanse.

Kao što sam ranije pomenuo, zbog blizine svoje sfere Zemlji Luna zauzima istaknuto mesto u svim važnim stvarima. U horarnoj astrologiji je neizostavan faktor u svim tumačenjima, jer signifikuje sve stvari, slično i u elekcionoj astrologiji. U mundanoj astrologiji predstavlja narod i mase, a slično značenje ima i u natalnoj astrologiji, s tim što je u ovoj poslednjoj astrološkoj grani mnogo ličnija.

Evo šta na tu temu kaže Abu Mašar:

Luna je svetlo noći i njena priroda je hladna, vlažna, flegmatična i postoji slučajne toplote u njoj na račun svetlosti Sunca. Ona je lagana i odgovora svakoj stvari. I želi užitak i lepotu i slavu. I signifikuje početak svakog rada i sreću u stvarima neophodnim za život i postignuće onih stvari koje želi.

Sunce i Luna su simboli dualnosti u prirodi kroz muški i ženski princip. Kao što Sunce predstavlja muškarca, muža i kralja, tako Luna predstavlja ženu, suprugu i kraljicu. Kao simbol reprodukcije, izrazite plodnosti i materice u kojoj se razvija plod, Luna obuhvata sve trudne žene i majke, a kao najinferiornija planeta od svih simbolizuje i novorođenčad i bebe i upravlja periodom do 4. godine života. Takođe, simboliše emocionalni deo bića, nasleđivanje i genetski materijal.

Luna upravlja vodom, svim stvarima koje žive u vodi i svim zanimanjima vezanim za vodu. Takođe, svim tečnostima uključujući i alkohol. U modernoj astrologiji, ta simbolika joj je oduzeta i pripisana Neptunu. Luna je veoma važna u astrometeorologiji, jer praćenjem njenih faza i aspekata sa drugim planetama mogu se dobiti dosta precizne inforomacije o razvoju vremenskih prilika u određenom periodu.

Zbog svoje flegmatične prirode, velike promenljivosti ali i prilagodljivosti, Luna se povezuje sa putovanjima, sa kretanjem, sa raznim promenama ili potrebom za njima. Mesto njenog radovanja nije slučajno u III polju koje upravo simbolizuje kretanja, promene, saobraćaj, kao i sve ono što nam je blisko, sestre, na primer. Upravo je to mesto naspram mesta u kom se raduje Sunce – IX kuće.

Onoliko koliko IX kuća predstavlja uzvišenu veru, ideale, nauku i filozofiju, toliko III kuća predstavlja sve to spušteno na jedan prizeman, svakodnevni i praktični nivo jednog običnog čoveka.

Luna

Luna vlada znakom Raka, četvrtim znakom Zodijaka u kom je, nimalo slučajno, egzaltiran Jupiter. Prema drevnim autorima, znak Raka je bio u usponu u vreme kada je, uslovno rečeno, rođen svet i to upravo onaj stepen koji je stepen egzaltacije Jupitera.

Egzaltaciju ima u znaku Bika, prolećnom znaku, kada je bujanje prirode na samom vrhuncu.

Onoliko koliko u dobroj poziciji Luna simbolizuje živahnu, druželjubivu, romantičnu, osećajnu, pažljivu i savesnu osobu, toliko u lošoj poziciji može simbolizovati prevtrljivu osobu koja je puna nekakvih tajni, koja je bojažljiva i potpuno podložna manipulacijama i uticajima drugih ljudi, preosetljiva, namćorasta, površna i sasvim nestabilna.

I ne samo to. Luna je takođe veoma važna u izgradnji tela svake osobe. Stoga, njen dobar položaj obećava dobro zdravlje (ukoliko nema drugih negativnih faktora) i dobro izgrađeno telo. U lošem položaju, Luna može biti nosilac mnogih bolesti, od kojih neke mogu biti i nasledne.

Izgon ima u Jarcu, a pad u Škorpionu. Često se može pročitati kako je Luna u Jarcu bezosećajna. To, naravno, nije istina. Luna je Luna, u kom god znaku da se nađe, a razlika je samo u načinu na koji će se ispoljiti osobine koje prirodno poseduje. Luna u Raku će ispoljavati svoje emocije na jedan otvoren način i one neće biti trajne i postojane. S druge strane, Luna u Jarcu će imati određenu zadršku, jer u zemljanom Saturnovom sedištu se ništa ne ispoljava slobodno i otvoreno. Potrebno je steći poverenje, savladati sumnje i nesigurnost.

Loš položaj Lune ne podrazumeva samo njenu lošu zodijačku poziciju, već i opadajuću fazu, sporost u kretanju koju često poistovećuju sa retrogradnošću drugih planeta i najbitnije, konfiguracije sa nesrećnim planetama.

Evo šta kaže Lili za loše postavljenu Lunu:

…osoba je vagabund, prostog ponašanja, besposlen i zaludan, ne podnosi muke i trpljenja i težak rad, sklon piću, alkoholičar, bez duha i ikakvih nada za budućnost, oduševljen da živi prosjački, drugima uzima…

Na kraju, ovaj tekst bi mogao biti završen poslednjom strofom Sentimentalne pesme Milana Rakića:

I sad, kad sine ta starinska Luna I setne zrake prospe mojom sobom, Ja čudno prenem i, ko da si tuna, Sva duša moja zamiriše tobom…

POVEZANE TEME:

Luna u Jarcu
Recepti za astro-kuvar


Napomene:

[1] Precesija ekvinocija je rotacija zemljine ose na nebeskoj sferi pri čemu za 25800 godina napravi pun krug. Zahvaljujući precesiji, imamo privid da se zvezde na nebu pomeraju oko 1° na svakih 72 godine. ↩nazad na tekst

 • Ben Dykes – Introductions to traditional astrology:Abu Mashar & al-Qabisi, Minneapolis, MN: The Cazimi Press, 2010.
 • Guido Bonatti – The Book of Astronomy, trans. Ben Dykes, Golden Valley, MN: The Cazimi Press, 2007.
 • William Lilly – Christian astrology, London, 1647.
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

8 komentara

 1. ivana kaže:

  Moram reci kao curica gledala sam sailermoon 🙂 i tu je ta prica o mjesecu i suncu, prekrasno 🙂

 2. ivana kaže:

  Ja bi imala pitanje vezi mjesecevi faza, pa ako mogu dobit odgovor.
  Recimo meni je Sunce u biki 14 stupnja, a Mjesec u vodenjaku na 20 stupnja. Po znakovima su na 90 stupnjeva iza sunca, Dali bi onda moj mjesec bio u prvoj il zadnjoj cetvrti? Nekako to mi je tesko shvatit kako se racuna.

  • Bojan Šojić kaže:

   Bio bi u poslednjoj četvrti. Kada Mesec prilazi Suncu (smer kojim se ređaju znaci, tada je ispred Sunca), onda je u opadanju svetlosti (od punog preko poslednje četvrti do mladog). Nakon konjunkcije sa Suncem, kada krene da „beži“ od njega (tada ostaje iza Sunca, okcidentalan je), svetlost mu raste (od mladog preko prve četvrti do punog).

 3. Andrija kaže:

  Ako je Sunce na 25 stepenu Vodolije a Mesec na 17 Lava? Da li je okcidentalan bez obzira na opoziciju po znaku?
  Hvala 🙂

  • Andrija kaže:

   I zbog cega na mnogim mestima pise da je mesec najjaci kada je pun jer tada sija svom snagom i najvise svetla dobija(sto je i logicno), a ovde pise da to nije povoljno?
   Hvala 🙂

   • Bojan Šojić kaže:

    Gde ovde? 🙂 Pretpostavljam da mislite na deo gde su navedene 4 faze. I tu važi isto pravilo, samo treba računati od-do. Prva faza je od mladog Meseca do prve četvrti (prva četvrt), druga od prve četvrti do punog Meseca (pun Mesec), pa je logično da je tada najmoćniji.

  • Bojan Šojić kaže:

   Da, okcidentalan je.

 4. Danijela kaže:

  Mesec u Biku ( sluz) 90 Merkur u Ribama (pluca) – imam astmu.
  So60Mo je onda ako sam dobro shvatila mlad Mlad Mesec.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *