Treba li izabrati Jupitera za malefika?

Kada se desi da ne ispuni naša očekivanja, skloni smo tome da proglasimo Jupitera za malefika. Očekujemo li od njega previše ili je on zaista zloća?

Ako se Luna, nakon spajanja sa Suncem, odmah potom združuje s Merkurom i Venerom i Marsom, telesno ili nekim aspektom, onda, osim ako se Jupiter tome ne protivi, najaviće kiše koje dolaze.

— Gvido Bonati —

 

Kad se ne zna po kome će se, onda udri po Jupiteru. Eto, kako je krenulo, na kraju će biti proglašen za velikog malefika. Sada se svi čude kako to, zaboga, Jupiter egzaltiran a toliko nesreće oko nas. Tu situaciju i ljudske žrtve sam ranije predvideo u nedeljnoj prognozi vremena, gde sam i objasnio na osnovu čega sam pretpostavio tako loš ishod. Naknadno sam napisao i tekst o opasnim vremenskim pojavama i kako ih predvideti.

Prvo, Jupiter nije svemoćan, on ne može da u potpunosti NEUTRALIŠE zlo drugih planeta, eto, puj-pike nema više. On može samo da ga UBLAŽI, da umanji negativne posledice nečega i to prvenstveno u zavisnosti od svog stanja. Kada se već razmatraju nesreće, treba se zapitati šta bi bilo da Jupiter nije tu gde jeste, sa koliko bi se nesreće tek onda mogli suočiti? Vrlo dobro znamo da može biti dalekoooo daleko gore od stanja kakvo je sada, stoga ne treba ishitreno donositi zaključke i suditi Jupiteru.

Pogledajmo mundanu kartu za 2014. godinu. Vidimo pomahnitalog Marsa u ugaonom znaku, na moćnoj nekretnici prve magnitude, Arkturus. Iako se smatra benefičnom zbog delom jupiterijanskog uticaja, ova zvezda ima i marsijalnu prirodu koju prepoznajemo i u boji same zvezde. Pošto se Mars našao na zvezdi koja mu je srodne prirode, efekti koje proizvodi se osnažuju.

prolećni ingres 2014
Prolećni ingres, 20. mart 2014, 17.57, Beograd

Ipak, ovaj vrlo destruktivni retrogradni Mars je delimično zauzdan upravo Jupiterom po kome se „pljuje“. Jupiter se posadio na vrhu neba, ugaon i egzaltiran i superiornim kvadratom drži na uzdama Marsa. Ali valja primetiti da je ovo noćna karta pa je Jupiter van sekte, a uz to je i okcidentalan i vrlo spor, što sve skupa umanjuje njegov kvalitet i njegovu moć da deluje. No i pored toga, da nije tu gde jeste stvari bi bile daleko gore nego što jesu.

Ako tražite krivca, posebno za ono što se ovih dana dešava u vezi sa poplavama, naći ćete ga ako pogledate Marsa. U horoskopu poslednje sizigije Mars je na vrhu neba odakle je suvereno rasuo svoje destruktivne zrake i prouzrokovao veliku nesreću i štetu, skupa sa još nekim pokazateljima. Jer Mars je akutan, sve što je s njim u vezi dešava se brzo i naglo, a što smo imali prilike da vidimo poslednjih dana.

Jupitera za malefika — zbog kiša!

Često se Jupiter povezuje sa kišama zbog svoje esencijalno tople i vlažne prirode. Froli, na primer, smatra Jupitera prirodnim vladarom kiša, a povezuje ga i sa gromovima verovatno praveći paralelu sa mitološkom predstavom Jupitera – Zevsom, koji je prikazan sa munjom u ruci.

Međutim, ono što ćete u tradicionalnim izvorima naći, od Ptolemeja pa dalje do Arabljana, Bonatija i Kolija, potpuno je suprotno toj tvrdnji. Evo jednog odlomka koji se u sličnom obliku može naći kod različitih autora, a koji, zapravo, objašnjava ulogu Jupitera u produkciji vremena:

Zaista, da bi imao znanje o predstojećim kišama, neophodno je da razmotriš konjunkciju Sunca i Lune i da razmotriš da li je bilo koja planeta združena sa njima [telesno] ili ih aspektuje bilo kojim aspektom. Jer ako su Jupiter ili čak Venera telesno združeni sa njima [Lunom i Suncem] ili ih Jupiter aspektuje trigonom ili sekstilom i ako istovremeno nijedan malefik nije sa njima niti ih aspektuje, ili ako se Luna odvaja od Sunca i aplicira Jupiteru, to će bez sumnje negirati buduće kiše.

Ako, ipak, Jupiter aspektuje luminare kvadratom ili opozicijom uz pomešanost malefika, to će označiti da će biti laganih kiša ili nikakvih. Ali ako neki od malefika aspektuje luminare bez učešća benefika, ili ako se Luna odvaja od Sunca i aplicira malefiku, naročito telesno ili opozicijom, to će bez sumnje najaviti buduće kiše. Jer priroda svojstvena beneficima je da vazduh čine prijatnim i da ga očiste od teških isparenja i isto tako da pružaju otpor zlu malefika.

S druge strane, malefici teže da se odupru dobru benefika. I zbog toga što se priroda njihove težine i nečistoće podudara sa teškim isparenjima koja se nakupljaju u vazduhu, oni proizvode težinu koja remeti vazduh u nižim slojevima na račun težine i nečistoće vazduha, i tako donose velike kiše. Međutim, iako je Venera od srećnih planeta, ipak, na račun lošijeg dela njene prirode uzrokovanog na neki način njenom vlagom, ako je pomešana sa maleficima (i ako nema benefika da pomognu) to upućuje na pojavu kiše, ali ne na štetne, osim ako je Venera veoma slaba, a malefici snažni pa nije u stanju da ublaži njihovo zlo.

— Gvido Bonati

Dakle, benefici generalno proizvode lepo i prijatno vreme, pa se tako Jupiter ne može nikako smatrati prirodnim vladarom obilnih kiša, poplava i koječega. Samo u slučaju kada je okcidentalan (tada je značajno vlažniji) može uzrokovati više padavina, ali ne sam od sebe već isključivo kada je pomešan sa maleficima.

POVEZANE TEME:

O Jupiteru
Jupiter u znakovima


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *