Znak Blizanci: Astroškolica Zodijak

Kakve se osnovne karakteristike i opšta značenja vezuju za poslednji prolećni znak – znak Blizanci? Opšta i specifična značenja su navedena na osnovu poređenja materijala dvadesetak najeminentnijih astrologa helenističke, srednjovekovne i renesansne epohe.

znak Blizanci termini
Znak Blizanci – egipatski termini i haldejski dekani
Kada kopirate sadržaj ovog teksta u svoje tekstove i objave, budite korektni i savesni pa postavite link do ove stranice ili napišite da je izvor citiranog materijala AstroRiznica.
To je navedno i u uslovima korišćenja. Hvala!

Napomena: izraze koji su vam nepoznati ili niste sigurni u njihovo značenje, potražite na spisku pojmova.

Simbol znaka: .

Domicilni vladar: .
Egzaltacija: nema.
Triplicitetni vladari (Dorotej): (D) (N) (D/N).
Triplicitetni vladari (Ptolemej): (D) (N).
Izgon: .
Pad: nema.

Pozicije fiksnih zvezda za znak Blizanci 2018. godine

Alkiona00°14′Mirfak02°20′
Prima Hijadum
06°03′Hijade07°07′
Ain08°43′Aldebaran10°02′
Rigel17°05′Belatriks21°12′
Arneb21°38′Kapela22°06′
Fakt22°25′Mintaka22°36′
El Nat
22°49′Alnilam23°43′
Meiza23°57′Al Heka
25°02′
Betelgez29°00′

Znak Blizanci: Opšte karakteristike

Element: vazduh.
Temperatura: umereno topao i vlažan.
Temperament: sangviničan.
Pol: muški.
Doba dana: dnevni.
Doba godine: prolećni (sangvinična sezona).
Deklinacija: severna.
Modalitet: promenljiv.
Pravac sveta: zapad – jugozapad /El-Biruni navodi centar zapada/.
Pravac vetra: zapadni /Firmik navodi istočni/.
Sektor: lunarni.
Klima: šesta /Bonati navodi severnu polovinu druge klime/.
Brzina uspona: kratkouzlazni.
Glas: glasan.
Plodnost: neplodan; ipak, plodan i snažan signifikator potomstva u ovom znaku može ukazati na blizance.
Ostalo: umeren, dobroćudan po biljke i životinje, krilat (Bonati), racionalan, ljudski (human), darežljiv, elokventan, nasilan (El-Biruni).
Boja: šarena (Ezra), zelenkasto žuta ili boja pistaćija (El-Biruni), bela sa crvenom (Remzi).
Ukus: sladak.
Životinje: majmuni, ptice pevačice, gazele (El-Biruni).
Arhanđel: Ambriel.

Svi navedeni opisi i karakteristike služe da bi se odredila izvesna značenja. Astrolozi iz ranijih perioda nisu koristili gotova rešenja, tzv. astrološke kuvare, već su zaključivali o manifestacijama i okolnostima nekog događaja na osnovu toga da li je znak nasilan, da li je životinjski ili ljudski, glasan ili tih, vatren ili vazdušni, da li je brzog ili sporog uzlaza itd.
 

Izgled, anatomija, bolesti

Delovi tela: plećka, ramena, ruke, šake.
Slabosti/bolesti: sve bolesti ruku, šaka ili ramena, ludilo, poremećaji u krvi, gasovi u venama, katar (El-Biruni).
Slabosti/bolesti prema planetama u znaku: Saturn – stomak, Jupiter – grudi i bubrezi /Šoner – genitalni deo i slabine/, Mars – plećka i genitalni deo /Šoner, Bonati – grudi/, Sunce – noge/članci, Venera – vrat i kukovi, Merkur – glava i kolena, Luna – stopala /Šoner – ruke, ramena i slabine/.

Izgled: osoba je srednje visine do visoka, vitkog i lepog tela i lica, uspravnog držanja, širih ramena, prodornog pogleda.

[Ezra] Osoba koja ima znak Blizanci na Ascendentu horoskopa biće srednje visine, širokog trbuha, zgodnog tela i stasa, prijatnog govora i snažnog glasa; imaće široka ramena, lepe oči i kovrdžavu kosu, biće plemenit, brz u obavljanju posla i vešt u svim poduhvatima. Pojedini će biti pisari, matematičari i astronomi, veliki učenjaci, iskreni, i umereni u svojim religijskim ubeđenjima.

[Kalpeper] Znak Blizanci daje tanano, vitko, dobro građeno telo, dobre boje, svetlih bistrih očiju, dobrog vida i prodornog [pogleda]; dugih ruku, dugih šaka i stopala, širokih grudi, smeđe kose, dobre pameti, tečnog jezika i veštog govornika; ipak, čoveka koji nije od velikog poverenja.

[Remzi] Znak Blizanci ukazuje na visoko uspravno telo, rumen ten ali malo tamniji, tamno smeđu kosu ili gotovo crnu, prodorne oči boje lešnika, pokretnog tela, dobrog razumevanja mada okrenutog svetovnim stvarima.

[Firmik] Ako se Ascendent nađe postavljen u Blizancima, natus će u prvom delu života naporno raditi, a ugodnosti će mu omogućavati njegovi roditelji. On će zasigurno uvek biti upućen u nebeske tajne i imaće verna prijateljstva uglednijih od sebe. On je od onih koji gube svoje nasledstvo.

[Vetije Valens] Znak Blizanci su muški, dvostruki, milozvučni, kuća Hermesa, uzdižući, vazdušni, feminizirani, koji se odnosi na slobodnjake, jalov, javni. Oni rođeni u njemu će voleti da podučavaju, biće od onih koji se bave naukom i obrazovanjem, poete, muzičari, učitelji besedništva, oni koji su sposobni za upravljanje domaćinstvom, poverenici. Takođe, oni postaju tumači, talentovani trgovci, oni koji prosuđuju o dobrom ili lošem, razboriti, znatiželjni, proučavaoci okultnih stvari.

[Javanajataka] Saturn u Blizancima daje istrošenog čoveka koji je pritisnut mnogim dugovima i prisilama; onog ko je nepošten, čiji su saveti lažni i obmanjujući; čoveka koji čini rđava dela i dvoličan je; neveštu osobu koja je beskorisna u svojim rđavštinama; onog koji nema srama; onog ko se povezuje sa rđavim prijateljima i drugovima; onog koji zanavek voli homoseksualne odnose.

Jupiter u Blizancima daje čoveka koji uživa u pameti i uljudnosti, inteligentnu i elokventnu osobu čije je bogatstvo utvrđeno; onog ko uživa u uposlenosti i koji je darovan naročitim razumevanjem; uglednog čoveka koji uživa u raskoši i nakitu; onog ko je ugledan među starešinama i odan im je; izuzetnog čoveka dobrog ponašanja usmerenog ka pravednosti; poeta vešt u mnogim naukama.

Mars u Blizancima daje čoveka koji često boravi u stranim zemljama; onog ko vlada raznoraznim veštinama, oružjem i zanatima; vrlo učenog čoveka nadarenog za poeziju; lepog čoveka dobrog ponašanja koji podnosi umor i bol; čvrstog čoveka koji je posvećen pravednosti; onog ko unapređuje odnose sa prijateljima i dobrim ljudima; osobu koja je vešta u mnogim poslovima.

Sunce u Blizancima ukazuje na čoveka dobrog vladanja i izuzetnih osobina, inteligentnu osobu koja prijatno govori i dobro se ponaša, koja je bistra i osećajna; onog koji ima dve majke, čoveka lepog stasa; onog ko je učen i poznaje nauke, ko nastupa otmeno, lepog čoveka koji ne voli seksualne odnose i želi pravednost; onog ko je ugledan među kraljevima zbog svojih uzvišenih osobina.

Venera u Blizancima ukazuje na elokventnu, otmenu i pobožnu osobu, onu koja je zahvalna i naklonjena bogovima i bramanima; osobu koja uživa u učenju, u poznavanju nauka i veština; onu koja nastoji da bude srdačna i uvek je osećajna; osobu koja ima puno prijatelja i čija prijateljstva cvetaju; osobu koja uživa u pisanju, prevođenju, pamćenju, pevanju, igranju, muzici i slikanju; iskusnu u seksualnim odnosima.

Merkur u Blizancima daje elokventnog čoveka koji je prijatan u razgovoru; lepo obučenog čoveka koji poznaje pravila koja se tiču zanata, svetih tradicija, nauka i veština; čoveka koji je razmetljiv, ohol i ponosit; čoveka čuvenog po pameti koji je srećan i oslanja se na sebe; poetu kog je nemoguće zaustaviti u debati; čoveka koji je sin dve žene; pametnog čoveka uzvišenog karaktera koji voli da daruje i ima mnogo prijatelja i saveznika.

Luna u Blizancima daje pametnog čoveka koji je učen u poeziji i čije ponašanje je dražesno; elokventnog i slavnog junaka; inteligentnu i otmenu osobu koja ima mnogo dobrih prijatelja; onog koji uživa u znanju, nauci, svetim tradicijama, poeziji, zanatima, muzici, pevanju i umetnosti; čoveka koji je učtiv, prijateljski, ljubak, duhovit, lep i pametan, omiljen kod žena koje su potčinjene ljubavi; lepog čoveka simetričnog tela, širokog i lepog; onog koji ima krupne i lepe oči i čiji su zubi i usne blistavi; [onog koji sebe zabavlja i koji voli seksualne odnose s drugim muškarcem]; hrabrog čoveka koji je pravedan i dobrog ponašanja; onog koji zagovara mir a mudar je u bitkama; čoveka kome su darmu usmerili bogovi, bramani i učitelji; onog čija se priroda meša s drugima (?); čoveka koji uživa u delikatnoj hrani i piću, i voli mirise i ukrase; onog ko zna pravila službe ali mu jeuljudnost lažna; čoveka koji se u sukobima drži po strani dokle god je sposoban (?); bolešljivu osobu znamenitu po osobinama.

Ako Sunce aspektuje, siromah; ako Saturn, isto; ako Mars, lopov; ako Merkur, princ; ako Venera, onaj ko poznaje umetnost, instrumentalnu muziku i pevanje; ako Jupiter, častan čovek koji uživa u znanju.

[Morison] Saturn u Blizancima – visok, tamnijeg crvenkastog tena, ovalnog lica, tamno smeđe ili crne kose; prostog ponašanja, više neuglađen, perverzan, nesrećan u spekulacijama i većini svojih poduhvata.

Jupiter u Blizancima – dobro oblikovanog tela, jedrog, naginje višim osobama, tamnije rumenog tena, smeđe kose, okruglih, izrazitih sivih očiju. Ponašanje je ljupko, učtivo, nežno, prijatno, ljubazno; dobre naravi.

Mars u Blizancima – visok, crne ili tamno smeđe kose (ako je Mars na prvih sedam stepeni često je kosa svetla), rumenog tena, tela dobrih proporcija. Nemiran i nervozan ali dovitljiv, nesrećan u mnogim stvarima, živi osrednje, uopšteno se prebacuje tamo-amo, ostavlja svoje dugove neplaćene – ukratko, varalica. Dobri aspekti Sunca, Jupitera ili Venere će ublažiti ove nepovoljnosti.

Sunce u Blizancima – zgodnog tela, naginje višim osobama, rumenog tena, smeđe kose. ponašanje je učtivo, uljudno i prijatno. Podložan je tuđim uticajima, često ga drugi primoravaju na nešto; blage naravi.

Venera u Blizancima – vitkog tela, uspravnog i dobro oblikovanog, srednje visine, čistog i lepog tena, mekane smeđe kose, očiju koje su smeđe ili boje lešnika. Ponašanje je ljupko, otvoreno, ispravno, plemenito; retko će biti optužena za bilo šta nečisto.

Merkur u Blizancima – visokog, uspravnog tela koje je dobro oblikovano, smeđe kose, lepog tena, inteligentnog izgleda. Poseduje genijalnu, plodnu maštu, dobar je orator, vešt advokat, pisac. Savršeno razume svoja interesovanja i ako nije aflikovan može biti diskretan političar koji ne može da bude lako obmanut od strane lukavih podlaca s kojima se susreće.

Luna u Blizancima – visoka, dobro oblikovanog tela, uspravnog, lepuškasta, smeđe kose i dobrog tena. Um je ingeniozan, vešta je i prepredena; nije najboljeg ponašanja i uopšteno je nesrećna osim ako je Luna u dobrim aspektima sa Suncem ili dobroćudnim planetama.

Ljudi i mesta

Ljudi/zanimanja: kraljevi, računovođe, učitelji, lovci (El-Biruni), plesači, muzičari, slikari, krojači.
Mesta: sva visoka mesta, brda, visoke planine, lovišta, kockarnice, mesta gde se muzicira i izvode akrobacije, obale reka (El-Biruni), kraljevske palate (El-Biruni), mesta gde se nalaze ribari (Abu Mašar), gde su religiozni ljudi (Abu Mašar).
[Lili i Remzi] Dvorane, okrečene sobe, sobe obložene drvetom, zidovi, ambari ili žitnice, koferi i sanduci, sobe na spratu.

Države: Egipat, Jermenija, Gorgan, Azerbejdžan, Gilan (Abu Mašar), Burgan (Abu Mašar), Kapadokija (Dorotej), Fenikija (Dorotej), Perebija (Dorotej), Tabaristan (El-Rijal), Izrael (Ezra).
[Remzi] Zapad i jugozapad Engleske, Brabant, Flandrija, Jermenija, Lombardija (Ptolemej deli ovaj znak na spoljašnji severoistočni deo u kom su Hirkanija, Jermenija, Matiena, i unutrašnji jugozapadni deo gde se nalaze Marmarika, donji Egipat i Kirenajka).

Gradovi: udeo u Isfahanu i Kirmanu, Jilan (El-Rijal), Burjan (El-Rijal), Aleksandrija (ibn Laban), London, Majnc, Kordoba, Briž, Hasfurt, Čezena, Nirnberg, Leven, Bamberg.

Stepenovi i aspekti

Novenarije (devetine)
svaka devetina nosi prirodu znaka i njegovog vladara (Ezra)

3°20′6°40′10°13°20′16°40′20°23°20′26°40′30°

Dvanaestine (duade)

dvanaestine_blizanci

Raspodela stepenova koji su prikazani u narednoj tabeli razlikuje se kod pojedinih autora. Priložio sam onu koju daje Alkabitus (Alchabitius, The Introduction to Astrology, tr. Charles Burnett, Keji Yamamoto, Michio Yano, London: The Warburg Institute, 2004).

Druga tabela stepenova
MON – monomoirija; M – muški stepen; Ž – ženski stepen; S – svetli stepen; T – tamni stepen; P – prazni stepen; D – dimni stepen; J – jamni; E – stepen eminencije; X – deficitarni

stepenMONM/ŽS/TJE/XstepenMONM/ŽS/TJE/X
1.ŽS  16.MP  
2.ŽS* 17.MP* 
3.ŽS  18.ŽS  
4.ŽS  19.ŽS  
5.ŽS  20.ŽS  
6.ŽS  21.ŽS  
7.MS  22.ŽS  
8.MT  23.ŽS  
9.MT  24.MT  
10.MT  25.MT  
11.MS E26.MT* 
12.MS* 27.MT  
13.MS  28.ŽT  
14.MS  29.ŽP  
15.MS  30.ŽP* 

Napomena: Kod Lilija je drugačiji raspored stepenova


znak Blizanci
Znak Blizanci u odnosu prema drugim znakovima. U averziji je prema znakovima koji su obeleženi sivom bojom.

Značenja dekana

Dekani predstavljaju podelu svakog znaka na 3 dela po 10 stepeni. Opisi koji slede predstavljaju paranatalonte Blizanaca, tj. delove sazvežđa ili zvezda koje se uzdižu, kulminiraju ili zalaze skupa sa dekanima ovog znaka.

[Abraham ibn Ezra] Onaj ko je rođen u prvom dekanu biće lepog tela, očiju i kose, imaće mladež na glavi ili obrazima i prodornog pogleda. Neće biti naprasit, biće vredan, i neće imati sreće sa ženama.
Rođen u drugom dekanu biće nizak i tamnoput, sa crnim mladežom pod pazuhom, prijatnog govora, moralna osoba, zgodnog tela. Biće plemenit i mešaće se sa kraljevima.
Rođen u trećem dekanu imaće usko lice i sitne oči, biće nadmen i požudan, nepristojno će govoriti, lagaće.
Onaj ko je rođen na kraju znaka neće imati zdrave oči.

[Hefestion iz Tebe] Rođen u prvom dekanu biće mudar i učen, voleće dobru zabavu, biće požudan, mrzeće rad, razdraživaće ga sitnice, boraviće na mestima uz more i imaće dosta teškoća da se oženi; a oženiće se iz ljubavi ili prijateljstva, i posvetiće se nebeskom učenju. Imaće kudravu, kovrdžavu kosu i biće visok; imaće dva izdanka na glavi, prst viška na ruci. Kritični periodi ovog dekana su 1, 9, 24, 34, 43, 53, 65. i 73. godina.

Rođen u drugom dekanu biće bogat. Od roditelja će ga smrt rastaviti i umanjiće njihov imetak, ali će biti mnogo ugledniji od njih zahvaljujući sopstvenom sticanju, i biće slavljen među sveštenicima, i biće dobar u poslu; oženiće se ženom zbog [njenog] porekla, tako da će nakon nestabilnosti u ranim godinama biti darovan dobrim stvarima. Biće osrednjeg rasta sa pravilnim crtama lica i krupan. Imaće beleg pod pazuhom. Kritični periodi ovog dekana su 7, 12, 19, 21, 26, 36, 43, 56, 65, 84. i 92. godina.

Rođen u trećem dekanu će biti unesrećen u mladosti, odvojiće se od roditelja i rasuti njihov imetak, najveći deo vremena će boraviti u stranim zemljama, i bogohuliće zbog gubitaka. Praviće greške u delanjima sa ženama, i oženiće se ženom nedostojnom sebe ili onom koja ima prošlost. Imaće usko lice i sitne oči, žutog tena; biće razmetljiv. Kritični periodi su 7, 12, 21, 32, 43, 52, 64, 74, 86. i 92. godina

[Antioh iz Atine prema Teukaru Vavilonskom] Onaj ko se oženi u prvom dekanu Blizanaca neće biti srećan, neće biti posvećen i biće u žalosti zbog dece.
U drugom dekanu, neće imati privrženost u braku, ali će biti izdržljiv poput armije.
U trećem dekanu daće one koji su bogati, poštovani, vođe, ali će biti podložni iznenadnoj smrti.

[Hermes Trismegistos] Prvi dekan Blizanaca ima lice Jupitera. Njegovo ime je Manuhos. On je oklopljen čovek koji ima magareće lice i drži mač u desnoj ruci. Vlada klimom Troje.

Drugi dekan Blizanaca ima lice Marsa. Njegovo ime je Samuros. Ima dva lica, u hodu je i oklopljen. U levoj ruci drži luk i strele, a pod stopalima ima zečeve. Vlada klimom Persije.

Treći dekan Blizanaca ima lice Sunca. Njegovo ime je Azuel. Ima prelepo lice Izide i kosu koja leprša. Podstiče bolesti nerava. Vlada klimom Partije.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *