Znak Strelca: Astroškolica Zodijak

Širi dalje!
  • 22
  •  
  • 1
  •   

Kakve se osnovne karakteristike i opšta značenja vezuju za promenljivi jesenji znak Strelca?

znak strelca termini

Znak Strelca – egipatski termini i haldejski dekani

Napomena: izraze koji su vam nepoznati ili niste sigurni u njihovo značenje, potražite na spisku pojmova.

Simbol znaka:

Domicilni vladar:
Egzaltacija: nema
Triplicitetni vladari (Dorotej): (D) (N) (D/N)
Triplicitetni vladari (Ptolomej): (D) (N)
Izgon:
Pad: nema

Znak Strelca – pozicije fiksnih zvezda za 2019. godinu

Korneforos
01°21′ Kajam
01°50′
Jed Prior
02°34′ Džuba 02°50′
Akrab
03°27′ Jed Posterior
03°46′
Džabah
04°54′ Marfik 05°51′
Han 09°30′ Antares 10°01′
Kuma 10°36′ Alvaid 12°14′
Sarin
15°02′ Ras Algeti
16°25′
Grafias
17°30′ Sabik
18°14′
Masim 20°10′ Atria
21°10′
Ras Alhag
22°43′ Lesat
24°17′
Šaula 24°51′ Grumium
25°02′
Kelb Alrai 25°36′ Sargas
25°52′
Akuleus 26°00′ Etamin
28°14′
Akumen 29°01′    

Znak Strelca: opšte karakteristike

Element: vatra.
Temperatura: topao i suv.
Temperament: koleričan.
Pol: muški.
Doba dana: dnevni.
Doba godine: jesenji (melanholična sezona).
Deklinacija: južna.
Modalitet: promenljiv.
Pravac sveta: istok ka jugoistoku.
Pravac vetra: istočni.
Sektor: solarni.
Klima: druga (Ezra); severni deo pete klime (Bonati).
Brzina uspona: dugouzlazni.
Glas: glasan (Ezra).
Plodnost: umereno plodan .
Ostalo: dvotelesni, vetrovit, ljudski (prva polovina), životinjski (druga polovina), kraljevski, polulep, požudan (Firmik), istinoljubiv, delimično pitom, suzdržan (el-Biruni).
Boja: žuta, crvenkasta, oker; zelena s prelazom u crvenu (Remzi).
Ukus: gorak i opor.
Životinje: konji, ptice, divlje životinje, magarci (el-Biruni); majmuni (Pikatriks).
Arhanđel: Advakiel.

Izgled, anatomija, bolesti

Delovi tela: kukovi i butine, višak udova poput viška prstiju (Ezra).
Slabosti/bolesti: fistule, pregrevanje krvi, glavobolje (el-Biruni), zarazne groznice, slepilo i groznice (Ezra, el-Biruni), pad s visokih mesta ili konja, bolesti uzrokovane otrovom životinja i zmija (Ezra), od amputacije uda (Ezra); katar (el-Biruni), epilepsija (el-Biruni).
Slabosti/bolesti prema planetama u znaku: Saturn — stopala; Jupiter – glava i noge; Mars – stopala i šake; bedra (Ezra); Sunce – stomak; srce (Ezra); Venera – ruke, bedra; genitalije (Ezra); Merkur – srce, genitalije; creva (Ezra); Luna – stomak (Ezra), leđa (Alkabitus, Bonati), bedra (Šoner).

Izgled: Iznad prosečne visine, robusnog tela, skladnih udova, prijatnog lica punačkog i izduženog; preplanulog tena i svetlije kose ili boje lešnika.

[Ezra] Osoba koja ima znak Strelca na Ascendentu biće srednje visine, svetlija, dugačkih butina i snažnih golenjača; biće vesela, snažna, darežljiva, užeg čela i šiljate brade; imaće retke vlasi i veliki stomak; brzo će skakati; voleće konje, biće učen u geometriji, lažljiv, promenljiv, imaće slab glas i neće imati mnogo dece.

[Kalpeper] Pod Strelcem se rađaju vitki [ljudi], tela dobrih proporcija, čvrstog i snažnog; dopadljivog veselog lika, rumenog, okruglog lica, vešti jahači konja i odlični strelci; srčani, smeđe kose; i brzo oćelave.

[Remzi] Znak Strelca označava one koji su snažnog, dobro oblikovanog tela, malo iznad srednje visine, ljupkog lepuškastog lica donekle izduženog oblika, rumenog tena, kose boje lešnika.

[Firmik] Ako se Ascendent nađe u Strelcu natus će steći mnogo suparnika a njegovo lično bogatstvo će biti stečeno ili prikupljeno iz nekog neočekivanog izvora. Često će biti zauzet u stranim zemljama; ploviće nekim velikim rekama ili velikim morima. Biće uvek postavljen u javne službe, a izdržavaće se i ostvarivati prihode od vodenih stvari ili na mestima uz vodu. Steći će mnoge veštine i umeća; biće mudar, talentovan i dobro upoznat sa svim stvarima.

[Vetije Valens] Znak Strelca je kuća Jupitera, muški, vatreni, uzdižući, glasan, vlažan na račun sazvežđa Argo, uzvišen, krilat, promenljiv, dvotelesni, dvostruke prirode, enigmatski, s malo potomstva, nedovršen, komandujući, kraljevski. Osobe rođene pod ovim znakom biće uzvišene, pravedne, velikodušne, sudije, darežljive, voleće svoju braću i prijatelje. Izgubiće mnogo od svog prvobitnog imetka, ali će ga povratiti. Superiorni su u odnosu na svoje neprijatelje, traže ugled, dobročinitelji su, ugledni, ponašaju se misteriozno.

[Javanajataka] Saturn u Strelcu označava slabog čoveka koji malo govori i raduje se da postupa prema sopstvenoj darmi; onog koji poznaje svete tradicije, sudijske procedure, učenje, i kako da govori o sukobima, i koji ima veliki ugled; čoveka znamenitog na zemlji i koji stiče slavu zahvaljujući različitim plemenitim osobinama tuđih sinova (koje je podučavao); onog koji se isprva odrekao sveg imetka zbog svojih svetačkih osobina i koji stiče bogatstvo na kraju svog života i biva vrlo uspešan.

Jupiter u Strelcu označava čooveka koji voli službu i vezan je za svete tradicije i prosvetljenje; učitelja žrtvovanja i zavetovanja u čije se znanje ne sumnja; plemenitog i darežljivog čoveka koji ima mnogo prijatelja i saveznika; onog koji živi u mnogim oblastima i zemljama i uživa sam u hramovima i hodočašćima; miroljubiv čovek kog ne zanima započinjanje poslova; onog koji čezne za svečanostima, poukama, svetim tradicijama i učenjem.

Mars u Strelcu ukazuje na mršavog i višestruko povređivanog čoveka; nevaljalca koji nalazi užitak u oštrim rečima, čija su žena i deca umrli, i koji je izgubio samostalnost; čoveka koji se vozi u bojnim kolima ili se bori iz njih ili jaše na konju ili je strelac u nečijoj armiji; onog koji se ne vezuje za svoje duhovne učitelje i čiji su napori uzaludni; čoveka čiji su se prijatelji uništili međusobnim svađama.

Sunce u Strelcu daje uzvišenog čoveka kog poštuju kraljevi, onog ko je slavan i učen u naukama, mudru i učtivu osobu sposobnu za parničenja; mirnog čoveka koji je naklonjen bogovima i bramanima; onog ko je hvaljen među dobrim ljudima i koji uživa u dobročinstvima prema rodbini; bogatog čoveka, junaka plemenite hrabrosti čije je telo široko, masivno, visoko i lepo.

Venera u Strelcu ukazuje na čoveka koji zna o izgubljenom blagu i stiče reputaciju u svetu; onog koji ima korist od dobre darme, kame i arte; čoveka koji je drag drugima, koji je lep i voli nakit; otmenu osobu koja ima uspravno, široko i snažno telo; onog ko je hvaljen među dobrim ljudima i poštovan zbog svog dobrog vladanja, čoveka koji je srećan i koji će oženiti dobru ženu; daje kuma, pesnika ili pratioca kraljevih poslanika.

Merkur u Strelcu daje otmenog čoveka velikog ugleda koji je obdaren hrabrošću, razumevanjem nauka, veština i svetih tradicija; mudrog čoveka koji vešto govori; onog ko sebi daje oduška kroz prinošenje žrtava, davanje zaveta, bogosluženja i milosrđe; sveštenika ili prinčevog špijuna; čoveka istaknutog u svojoj porodici koji zna da piše i prepisuje, koji pametno donosi odluke u vezi s postupanjem i korišćenjem stvari.

Luna u Strelcu daje čoveka uzvišenog vladanja koji je poštovan među kraljevima, nesebičan, istinoljubiv i uljudan junak; uspešnu i bogatu osobu koja je posvećena drevnima i bogovima; veličanstvenu osobu čiji su rođaci, bogatstvo i vrline znameniti; poštenog i zahvalnog čoveka čija su dela odvažna; onog koji sam stiče slavu i koji je obdaren čvrstinom, snagom, inteligencijom, pameću i lepotom; čoveka koji je nadmoćan u stvarima kao što su poezija, poslovanje, zanati, učenje, žrtvovanja, zaveti i bogosluženja; darežljivu osobu koja je sklona pravičnosti i koju je teško napasti; onog koji čini šta mu je drago i koji je neodoljiv drugima; snažnog, umilnog i saosećajnog čoveka, ponositog čoveka koji voli da štiti i koji ima užasnu narav; onog koji izgleda kao konj, koji je debeo i ima veliku glavu; lepo obučenog čoveka; onog koji nema žena ni sinova i koji se užasno smeje; čoveka sklonog piću čiji je um zaokupljen bitkama; onog koji zna kako da koristi svoju snagu i koji neustrašivo govori; plahovitu osobu koja voli žene.

Ako Jupiter aspektuje, kralj; ako Venera, onaj ko ima mnogo imovine i moći; ako Merkur, učen čovek burnih reakcija; ako Sunce, otmena i slavna osoba; ako Mars, zla osoba; ako Saturn, bogata osoba.

[Morison] Saturn u Strelcu — krupnog tela dobro oblikovanog, zadovoljavajućeg tena, prijatnog ponašanja, nije gramziv, umereno je štedljiv i retko rasipan; pomalo koleričan, ne trpi uvrede, želi da čini dobro svima, voli svoje prijatelje, milostiv je prema neprijateljima.

Jupiter u Strelcu — lep, visok, uspravnog držanja, dobro oblikovanog tela, ovalnog lica i rumenog tena, kose koja je smeđa ili boje lešnika, guste brade i brkova, lepih očiju; kosa počne da opada rano u životu, pojava dubokih zalizaka; um je ispravan, ponašanje plemenito, učtivo, humano, ljubazno i prijatno; voli konje i lov.

Mars u Strelcu — osoba je visoka, tela dobrih proporcija kompaktnog i dobro oblikovanog, rumenog tena, ovalnog lica i brzih prodornih očiju; veseo, razdragan; ponašanje strastveno i impulsivno, ali uzvišeno i velikodušno; osoba je hrabra, govorljiva, voli aplauze; u celosti dobrog karaktera.

Sunce u Strelcu — visoka osoba, zgodna, dobrih proporcija, ovalnog lica, rumenog tena, svetlosmeđe kose; uzvišenog držanja, ponosita, želi velike stvari, stroga i opasna; često dobija nagrade i počasti za svoja dobra dela.

Venera u Strelcu — osoba je radije visoka, zgodna, lepa, čistog tena, ovalnog lica i smeđe kose; darežljiva, ne stremi ka lošim stvarima, ponosita i strastvena, dobrog temperamenta i prijatna; uopšteno srećna.

Merkur u Strelcu — visoka osoba, dobre građe, krupnih kostiju ali nije ni korpulentna ni suvonjava, ovalnog lica, velikog nosa i rumenog tena; strastvena ali se brzo smiri, impulsivna u mnogim stvarima na sopstvenu štetu; uopšteno dobrog ponašanja, žudi za časnim stvarima ali ih retko postiže, nije naročito srećna.

Luna u Strelcu — zgodna osoba ovalnog lica, rumenog tena, smeđe kose, dobrog ponašanja, otvorena i darežljiva ali brzopleta i strastvena; brzo oprašta; ambiciozna, poštena, ljubazna, srećna i poštovana.

Ljudi i mesta

Ljudi/zanimanja: sudije, sveštenici, plemići, ljubazni ljudi, tumači snova, strelci i trgovci, proroci (Firmik).
Mesta: planine i brda, bašte (Ezra), navodnjena mesta (Ezra), mesta gde ima konja i bikova (štale), hrišćanske crkve (el-Biruni).
[Lili i Remzi]  Štale, konjušnice, najviša mesta, brda, kamenita mesta, mesta gde gori vatra ili se često potpaljuje; gornje sobe u kući.

Države i oblasti: Španija, Arabija, Irak, Barbarija do Maroka (el-Biruni), Mađarska, Kilikija (Paul), Krit (Paul, Dorotej), Sicilija (Manilije), Pamfilija (Hermes), Galija (Dorotej), Magreb (el-Rijal), Jabal (Abu Mašar), Rusija (ibn Laban), Jemen (ibn Laban).
[Remzi] Arabija Velika, Sicilija, Keltika, Španija, Dalmacija, Slavonija, Mađarska, Moravija, Ligurija. (Ptolomej deli znak Strelca na spoljašnji severozapadni deo u kom su Tirenija, Keltika i Španija, i unutrašnji jugoistočni deo gde se nalazi Arabija Velika).

Gradovi: Narbona, Nirnberg, Rotenberg, Kolon, Štutgart, Edinburg, Šefild, Budimpešta, Piemont, Stargard, Toskana, Jerusalim, Avinjon, Toledo, Modena, Kalahora, Serp, Ivora, Bagdad (Ezra, el-Biruni, ibn Laban)), Isfahan, Kus (el-Rijal).

Stepenovi i aspekti

Novenarije (devetine)
svaka devetina nosi prirodu znaka i njegovog vladara (Ezra)

3°20′ 6°40′ 10° 13°20′ 16°40′ 20° 23°20′ 26°40′ 30°

Dvanaestine (duade)

2°30′ 7°30′ 10° 12°30′ 15° 17°30′ 20° 22°30′ 25° 27°30′ 30°

Raspodela stepenova koji su prikazani u narednoj tabeli razlikuje se kod pojedinih autora. Priložio sam raspodelu koju daje Alkabitus (Alchabitius, The Introduction to Astrology, prevod Charles Burnett, Keji Yamamoto, Michio Yano, London: The Warburg Institute, 2004).

Druga tabela stepenova
MON – monomoirija; M – muški stepen; Ž – ženski stepen; S – svetli stepen; T – tamni stepen; P – prazni stepen; D – dimni stepen; J – jamni; E – stepen eminencije; X – deficitarni

stepen MON M/Ž S/T J E/X stepen MON M/Ž S/T J E/X
1. M S   X 16. Ž S    
2. M S     17. Ž S    
3. Ž S     18. Ž S   X
4. Ž S     19. Ž S   X
5. Ž S     20. Ž D   E
6. M S     21. Ž D    
7. M S * X 22. Ž D    
8. M S   X 23. Ž D    
9. M S     24. Ž S *  
10. M T     25. M S    
11. M T     26. M S    
12. M T *   27. M S *  
13. Ž S   E 28. M S    
14. Ž S     29. M S    
15. Ž S *   30. M S *  

znak strelca

Znak Strelca u odnosu prema drugim znakovima. U averziji je prema znakovima obeleženim sivom bojom

Značenja dekana

Dekani predstavljaju podelu svakog znaka na 3 dela po 10 stepeni. Opisi koji slede predstavljaju paranatalonte Strelca, tj. delove sazvežđa ili zvezda koje se uzdižu, kulminiraju ili zalaze skupa sa dekanima ovog znaka.

[Abraham ibn Ezra] Rođen u prvom dekanu biće lep i zgodan, srednje visine; biće moralan i mešaće se sa kraljevima i prinčevima.
Rođen u drugom dekanu imaće lepo telo ali će imati žućkast ten, spojene obrve i imaće mladež na grudima.
Rođen u trećem dekanu će biti visok, prelepog lica; imaće oči nalik mačijim, široke grudi, biće snažan, i imaće mladež na levoj golenjači; biće savetnik, skroman i moralan.
Onaj ko je rođen na kraju znaka biće preljubnik, ali znak uopšteno označava da će biti pravedan čovek.

[Hefestion iz Tebe] Onaj ko je rođen u prvom dekanu biće manjkav i beskoristan, i suočavan sa zavišću (jer Strelac i otpušta i prima); i imaće znanje o bogu i biće dobar u poslu i videće smrt svojih srodnika, a onog [natusa] koji bude u opasnosti sačuvaće bogovi. Ovako rođeni će imati ud viška, i pomagaće drugima iz dobrote, i biće uz moćnike. Takođe će odgajati konje ili biti čuvari i generali i trgovački činovnici i visoki sveštenici, i biće omiljeni među ženama. Biće vrlo lepog stasa, divnih očiju, velikog nosa, lepih obrva; imaće beleg u predelu rebara. Kritični periodi ovog boga su 11, 22, 31, 46, 53, 63, 77. i 86. godina.

Rođen u drugom dekanu će se odvojiti od roditelja i živeće u problemima i siromaštvu i živeće u inostranstvu i natrčavaće na one kojima se ne nada, i uzdići će svoju dušu. Prijatelji će ga ceniti i iskusiće posekotine i prolivanje krvi. A ako jedna od dobroćudnih planeta svedoči zlim stvarima ona će ih poništiti, i kako natus bude stario biće bolje. Baviće se radom sa srebrom i zlatom ili kovanicama. Biće bled, širokih obrva, imaće beleg na grudima, biće poguren. Kritični periodi ovog boga su 11, 19, 21, 32, 46, 51, 61, 72, 86. i 91. godina.

Rođen u trećem dekanu biće bogato odgojen i imaće uticajne roditelje, biće jak, učen; i imaće javnu službu i biće gospodar života i smrti, i blizak sa kraljevima. I biće izvršilac kraljevih naređenja i poduhvata. A ako ovom dekanu svedoči Jupiter načiniće ga vođom, podučavaocem kraljeva, onim ko potčinjava gradove. Ali ako dekanu svedoči Saturn ili se stepen Saturna uzdiže, uzrokovaće izdaju mnogih, i gubitak novca i nepostojanost i neprijateljstva i zavere slugu. Biće nižeg rasta, lepog lica, na levom oku imaće kataraktu, prilično širokih grudi, smelog duha; imaće beleg na levoj nozi. Kritični periodi ovog boga su 11, 26, 36, 42, 51, 67. i 72. godina.

[Antioh iz Atine prema Teukaru Vavilonskom] Onaj ko je rođen u prvom dekanu Strelca neće imati problema sa ženom, ali će biti u žalosti zbog dece.  Rođen u drugom dekanu živeće bez patnje, osim što će umreti među strancima. U trećem dekanu, ukazuje na one koji su bogati i poštovani, i koji će dobiti nasledstvo od žene.

[Hermes Trismegistos] Prvi dekan Strelca ima lice Merkura. Njegovo ime je Klinotos. Uzrokuje čireve. Predstavljen je čovekom koji ima glavu psa i drži nešto oštro u svojoj levoj šaci koju pruža naniže. To je zapravo malo oružje sa oštricama. Opasan je šarolikom mrežom sve do butina. Vlada klimom Azije, Ahaje i Pamfilije.

Drugi dekan Strelca ima lice Lune. njegovo ime je Tursos. Uzrokuje probleme u kolenima. Ovaj lik stoji na klizavom mestu nagnut naniže. Ima lice lasice, ali telo čoveka. Vlada rekom Nekar.

Treći dekan Strelca ima lice Saturna. Njegovo ime je Renetis. Uzrokuje išijas i bolove u kolenima. Ima ljudski lik. Vlada Afrikom.

 


Širi dalje!
  • 22
  •  
  • 1
  •   
Informacije, zakazivanje konsultacija, naručivanje analiza
tel/viber/WApp: +381 63 786 79 85
Prijavite se za obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *