Spaljenost planeta i konjunkcije sa Suncem

Prijavi se za obaveštenja o novim tekstovima na sajtu.Informacije, zakazivanje konsultacija, naručivanje analiza
viber/WApp: +38163 786 79 85

108 komentara

 1. Milica kaže:

  Billy, pišeš po mom ukusu. Slažeš činjenice bez nepotrebnog kićenja. Od sad pa na dalje ću biti verni pratilac tvog bloga. 🙂

 2. Lutijena kaže:

  Billy,odlicno napisano,pre svega razumljivo za one koji se jos uvek slabo snalaze 🙂

 3. Bojan Šojić kaže:

  Hvala! Drago mi je da ti se dopada 🙂

 4. Tami kaže:

  Billy,sta se desava kada je planeta kazimi,a perigrirana je?

  • Bojan Šojić kaže:

   Ne dešava se ništa posebno. Ta planeta je svakako vrlo moćna zbog kazimi pozicije, a njen kvalitet osrednji zbog toga što nema nikakvog dostojanstva. Ako je aspektovana od benefika onda je kvalitet bolji, a ako je aspektovana od malefika onda je kvalitet lošiji 🙂

 5. Tami kaže:

  Hvala na brzom odgovoru 🙂

 6. Tami kaže:

  Ja sam pogresila,mislila sam na debilitiranu planetu,a ne na peregririranu. U svakom slucaju planeta je ostecena,pa sam mislila da kazimi potpuno „vadi“ stvar i njen los uticaj. Hvala jos jednom na odlicnim textovima.

 7. Tami kaže:

  Billy,opet ja,ne mogu da dokucim potpuno neke stvari oko kazimija,narocito kada je Ve u pitanju. Ako je Ve kazimi,ali debilitirana,bez nekih posebnih aspekata (osim sto je sa Sa u istom znaku),da li je onda to polje kojim vlada Ve na neki nacin „srecno“? Da li recimo donosi srecu u ljubavi,poznotg partnera,ili samom natusu da je blakonaklonjena ili apsolutno ne mora nista da donese kao sto si rekao.

  • Bojan Šojić kaže:

   Kazimi je osnaženost planete. Ako je debilitirana, ne mogu se očekivati sjajne i bajne manifestacije. Prosto, kazimi ide u prilog kvantitetu, a ne kvalitetu planete. Ona može ukazati na poznatog/uticajnog partnera ili na nekog ko se „meša“ sa uticajnim ličnostima, ali ne možemo o toj osobi govoriti kao o nekom ko je pun vrlina, prosto zbog lošeg kvaliteta VE.

 8. Tami kaže:

  Hvala Billy na jasnom i konciznom odgovoru 🙂

 9. ivana kaže:

  Super tekst i objasjenje bojane 🙂 Pitaje:
  Znaci svaki put kad sunce pravi konjukciju sa svim planetima koji su manje od 8 stupnjeva to se zove spaljenost? Recimo Sunce je 3 stupnja a Mekrur je 11 stupnja to se podrazumijeva spaljenost?
  Drugo pitanje:
  Saturn i Sunce, ako su u konjukciji, kako bi djelovao taj saturn? Strozije, ljut?

  • Bojan Šojić kaže:

   Da, zapravo zavisi samo da li ćemo uzeti 7°30′ ili 8°. Ako ovo poslednje, onda je ME spaljen.
   Što se tiče drugog, Saturn bi bio svakako malefičniji – rigidniji, destruktivniji. Zavisi od njegovog stanja kao i od stanja Sunca.

 10. ivana kaže:

  Moram napomenut jos ovo vezi spaljenosti mog marsa koji je spaljen od sunca koji se nalaze u 7 kuci. Da cesto sam okruzena sama svadjama i nemirima, ali da ja rijetko kad reagiram na tako nesto, sto vise razumijem neke stvari u astrologiji manje me uznemirava stanje svadja sa drugim ljudima. Tako da unatoc teskom polozaju mog Marsa plus spaljenost od sunca da zapravo kao da drugi ljudi uvijek pokusavaju pocet svadju ili ruzno ponasanje.
  Stvarno ima smisla ovo sto pises bojane 🙂 znam da sam prije 2 mjeseca pisala, al opet moram zato sto je tako interesantno, sto sam oduvijek htjela ovaj moj mars negdje usmjerit, zahvaljujuci tvojim tekstovima uspijevam puno tog za sebe napravit, jer objasnis dosta cisto 🙂

  Koliko bi bio ostecen Merkur koji bi bio pod suncevim zrakama takodjer u 7kuci?
  Hvala

  • Bojan Šojić kaže:

   Ako je separacija u pitanju onda vremenom sve manje, a ako je aplikacija, onda se oštećenost pojačava. No, treba uvek imati na umu da Merkur zbog blizine Suncu, prilično dobro podnosi spaljenost pa su njegova oštećenja najmanja u odnosu na druge planete 🙂

 11. Ona kaže:

  Bili,super su ti prevodi,hvala ti puno na trudu koji ulazes da nam priblizes sve ove nedoumice,..imam jedno pitanje i ja…ako se sunce vladar ascedenta i nalazi se u strelcu na 14.stepenu a jupiter na 20.strelca,s obzirom da je nocna karta u pitanju i samim tim su i sunce i jupiter van sekte,ali je jupiter i dalje u sedistu i sunce je pod njegovom vladavinom..koliko je ostecenje onda tog jupitera,ili on ima suncobran?kapiram da bi bilo bolje za njega da je dnevna karta u pitanju jer je jupiter u strelcu u dnevnoj karti u sekti..i da li to sto je sunce vladar asc menja donekle to znacenje..

  p.s. ovo je vise od jedog pitanja..heh..sorry

  • Bojan Šojić kaže:

   Hvala Ona 🙂

   Pošto je Jupiter van sekte, kvalitet mu je malo umanjen, ali svakako je i dalje prilično kvalitetan jer je u svom sedištu. Isto ovo dostojanstvo predstavlja taj tzv. suncobran pa Jupiter nije oštećen spaljenošću koliko bi inače bio da je u nekom drugom znaku. Olakšavajuća okolnost je i ta što su Sunce i Jupiter triplicitetni partneri (rođaci) u vatrenim znacima.
   Da li će nešto biti oštećujuće ili ne, to već zavisi od konteksta u kome posmatramo planete. Npr. Jupiter je prirodni vladar dece, a u ovom slučaju je i vladar V znaka od Ascendenta i postavljen u njemu što ga dodatno kvalifikuje za signifikatora dece. Ova spaljenost od Sunca tj. od strane vladara Ascendenta može ukazati na odlaganje potomstva ili manji broj dece ili nešto treće, se zavisi od čitave karte i onoga što se posmatra. U nekom drugom kontekstu može ukazati na dobit od porodičnog imetka itd.

 12. Tami kaže:

  Opet ja 🙂 Mozes mi samo kratko odgovoriti,jer ja ne mogu jos da pohvatam kada je planeta pod suncevim zracima,a kada ne. Ova situacija me buni JU na 22* leo,a SO na 1* Vi. Da li je Ju spaljen? Buni me zato sto je u lavu,pa je pod vladavinom sunca. Hvala puno 🙂

  • Bojan Šojić kaže:

   Stvar je matematike, a ne vladavine SO. Evo definicije:
   Spaljenost je pojava kada se neka planeta nađe na udaljenosti koja je manja od 7°30′
   Sve što je unutar ovog orbisa spaljeno je.
   Između ovog broja i 15° je pod sunčevim zracima.

 13. ivana kaže:

  Mene zanima dali sunce moze spalit Jupiter? Jer trenutno imamo tu konjukciju izmedju sunca i Jupitera.

 14. Tajna kaže:

  Kako se mesec ponasa pri spaljenosti, hladne emocije ili nesto drugo?

  • Bojan Šojić kaže:

   Kada je Mesec spaljen, on tada nema svetlosti pa se može reći da je emocionalna otvorenost svedena na minimum – uglavnom se skriva, taji ili su emocije inhibirane. Naravno, sve to zavisi i od drugih faktora – kuće, znaka, da li je karta dnevna/noćna, planete sa kojima je u separaciji odnosno aplikaciji itd.
   No, Mesec predstavlja mnogo više od emocija – na prvom mestu predstavlja telo u celini, pa može biti pokazatelj i nekog fizičkog problema. I dalje prema ostalim značenjima Meseca.

 15. Tanja Suba kaže:

  Dragi Bojane, molim Vas da mi objasnite ako se Sunce i Saturn nadju na 25, 28 i 25,52 Škorpije da li je saturn onda u kazimi poziciji ili ne? Da li je on oslabljen ili ojačan? Sobzirom da su obe planete u skorpiji, zanima me kako se one osecaju? Zahvaljujem se na odgovoru unapred

  • Bojan Šojić kaže:

   Tanja,

   U ovakvoj poziciji Saturn nije kazimi i vrlo je oslabljen. Da bi planeta bila u kazimiju, ona mora biti na udaljenosti manjoj od 17 minuta od Sunca, u ovom slučaju između 25°11′ i 25°45′. Sunce je peregrino na ovom stepenu što znači da se „oseća“ kao stranac, kao neko ko je tu u prolazu. U zavisnosti od toga šta ili koga predstavlja Sunce u toj karti, može biti reči o nekom strancu, o nepoznatoj osobi, mada, da li će Sunce nanositi štetu ili će biti od neke koristi zavisi od dispozicije odnosno od postavke Marsa. Saturn ima minorno dostojanstvo na tom mestu, pa se može reći da se za nijansu bolje oseća, ako izuzmemo spaljenost koja sve komplikuje i činjenicu da Saturn „umire“ tj. na kraju je svog helijačkog ciklusa. Generalno, kod planeta u Škorpionu je naglasak na emotivnom, željnom, na snažnom povezivanju i zaštiti, ali i pružanju snažnog otpora itd.

   • Tanja Suba kaže:

    Dragi Bojane, zahvaljujem se na odgovoru. Mars je u jarcu gde se dobro oseca pa pretpostavljam da to poravlja situaciju. Venera je na 1 stepenu strelca da li je i ona spaljena ili ne? I jos jedno pitanje kada je stelijum planeta u nekoj kuci na pr sunce, mesec i venera da li se to posmatra kao dobra konjukcija benefitnih planeta ili su one spaljene od sunca i nemaju tu energiju. Merkur je 20, venera 22 i sunce na 24 sunce. Malo me zbunjuje to tumacenje. Hvala

    • Bojan Šojić kaže:

     Jeste, Venera je spaljena ali beži iz spaljenosti što je daleko povoljnije nego da tone u spaljenost.
     Što se tiče stelijuma, zavisi u kom kontekstu se posmatra. Ako se posmatra za pitanje profesionalnog uspeha, slave i sličnog, Sunce kao prirodni vladar slave, časti, ugleda i uglednih osoba, može da ukaže na neki uspeh/prosperitet u vezi sa tim šta predstavljaju Merkur i Venera. S druge strane, spaljena Venera je obično indikator ljubavnih i/ili bračnih problema. Logika leži u tome što stvari vezane za Veneru kao planetu ljubavi/braka tada nisu transparentne, skrivene su Suncem što može biti indikator prevare ili nekih fiksacija, sve opet zavisi od stanja planeta, gde se nalaze itd.
     Jednostavno, svaka planeta ima mnogo značenja. Neke planete su dobre za jednu vrstu stvari, ali istovremeno mogu naneti štetu nečem drugom. Npr. Merkur može biti profitabilan u pitanjima uma, komunikacije, saobraćaja, ali istovremeno štetan za ljubavna pitanja upravo zbog racionalizacije odnosa itd.

 16. Jovana kaže:

  Mozete li mi reci sta znaci kada je Venera(na drugom stepenu) u konjukciji sa Suncem(Sunce je na sestom stepenu)? Da li je to zapravo spaljenost Venere? Ako jeste,sta se sve remeti kod spaljene Venere?
  P.S. Obe planete su u 3. kuci u jarcu.

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Jovana,

   Da, Venera je spaljena. Što se tiče značenja, može ih biti zaista mnogo. Na primer, ova konjunkcija može ukazati na sestru/rođaku i potencijalno solidnu udaju, mada to zavisi od još faktora. Pošto Venera predstavlja prirodnu vladarku veza/braka, ona može ukazati na neko Vaše buntovništvo u vezama u smislu da ne trpite potčinjenost, a da se uvek pojavljuju oni koji bi vas nečim vezali ili Vas nekako pokorili. Problemi u komunikaciji. Uspeh u venerijanskim stvarima/poslovima, pod uslovom da je Venera u vezi sa zanimanjem. Ako je Venera u vezi sa I kućom, onda će se ova spaljenost odraziti na fizički izgled i vitalnost. I tako dalje. Zaista može biti mnogo toga u igri, što zavisi od toga čime sve obe planete vladaju, kakvi su aspekti itd.

 17. Maja kaže:

  Postovanje, Bojane

  Zanima me kako bi mogao da se tumaci (i sta da „donese“) spaljeni Jupiter u 9. kuci (12°48′ Bika, Sunce na 13°14′) kao vladar 7.kuce i drugi vladar 4.kuce koja pocinje 26° Skorpiona?
  Od aspekata pravi kvadrat sa Marsom kao vladarem 9. koji je na 16° Vodolije u 6., a taj Mars trigon sa Venerom u Blizancima kao dispozitorem Jupitera. Uran i Saturn kao dispozitori Marsa su na kraju 4. kuce, na 1° i 2° Jarca u opozociji sa Venerom (24° Blizanaca), a njen dispozitor Merkur na MC-u i Algolu u opoziciji sa Mesecom na 1° Strelca.
  Jupiter i Sunce su u i opoziciji sa Plutonom koji je na 11° Skorpiona u 3.kuci, i jos i u trigonu sa Neptunom u Jarcu u 5.kuci.

  Slozeno bas, i ispala je citava moja karta, ali pravi dosta aspekata, pa nije ni moglo valjda jednostavnije.
  U svakom slucaju, meni koja tek pocinjem da citam je tesko da povezem, a bas me zanima, pa cu Vam biti jako zahvalna na bilo kakvoj pomoci.

  Pozdrav,
  Maja

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Majo,

   Spaljenost se može odraziti na problematiku ljubavnih odnosa/veza, ali i poslovnih partnerstava ukoliko bi se neka nekad sklapala. Takođe, može ukazati na probleme u studijama tj. moguće prekide/pauziranja/promene, prepreke za odlaske u inostranstvo i slično tome.

   Pozdrav,
   B.

 18. mili kaže:

  Nikako da budem nacisto.Sunce na27,45 mars na 27,41 kazimi.Saturn na25 ,51 spaljen?Da li je tako.?Pri tom je sve u vodoliji jako lose sunce vladar cetvrtog polja a saturn vl 9 i 10 i mars 12 i 7?

 19. mili kaže:

  mekur je van svega ovoga posto je na 9 ,34

 20. maja kaže:

  Imam Sunce na 15°, Veneru 13°, Merkur 12° u Ovnu u sedmoj kuci kuci. Citam odgovor na jedno prethodno pitanje…pa onda cu ja biti buntovnik u braku he he Takodje je taj stelijum u sedmoj kuci u opoziciji sa Mesecom u prvoj kuci u Vagi na 17°
  Ako biste hteli da prokomentarisete malo, bas me zanima 🙂

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Majo,

   Situacija je vrlo, vrlo različita. Planete koje ste pomenuli su u znaku egzaltacije Sunca, pa se spaljenost neće manifestovati na uobičajen način iz razloga što Sunce daje recepciju ostalim planetama. Ova Venera koja bi Vas predstavljala, hirovita je i nepostojana, a Sunce bi je stavilo pod svoje okrilje, pa bi se mogao naći neko ko bi vrlo dobro „ukrotio“ tu prirodu.

 21. Taici kaže:

  Postovani Bojane,

  Odlican tekst! U mom slucaju So(15*) i Ma(18) u prvoj u Jarcu.Jos mi je Ma 90 Mo u Ovnu u trecoj naravno. U prvom delu teksta se obradovah i pomislih da spaljenost egzaltirane planete i nije nesto bas lose al do kraj teksta mi nista nije jasno. Kako toda tumacim realno?

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Taici,

   Ne postoji apsolutna zaštićenost planete od spaljenosti. Ipak, Mars u svojoj egzaltaciji ima dovoljno resursa, on je u svojoj „kočiji“ što mu obezbeđuje izvesnu zaštitu, pa oštećenje koje trpi od Sunca nije veliko. Dakle, oštećenje postoji, ali je svedeno na minimum, tako da će Mars uspevati da malo realizuje ono što obećava svojom postavkom i vladavinom, kroz probleme i peripetije koji proizlaze od spaljenosti tj. svega onoga što Sunce predstavlja u natalu.

   Srdačan pozdrav,
   B.

 22. Zarko kaže:

  Bojane,ukoliko imamo spaljenog vladara 8.kuce u 1.kuci,pritom veoma dobro polozenog u znaku(Venera u Ribama),na samom ASC ,bez aspekata(osim ove separacione konjukcije sa SO)sta nam to govori ? Iz mog,amaterskog poznavanja astrologije rekao bih da je ta osoba „besmrtna“,ili tako nesto.Sta kazes ti( kao neko mnogo mjerodavniji),kako da cijenimo takvu planetu i sta ona donosi vlasniku karte ?
  Hvala !

  • Bojan Šojić kaže:

   Žarko,

   To šta ta planeta donosi je nezahvalno tumačiti bez detaljnog razmatranja natalne karte. Može se odnositi na neke zdravstvene tegobe usled viška flegme, previše ružičast pogled na svet, probleme u ljubavi, vezanost za neku jaku ženski figuru, a u zavisnosti od ostatka karte može ukazati i na opasnosti od vode/tečnosti. I može se izvući još mnogo stvari, ali šta bi tačno od toga moglo da bude, pitanje je. Pitanje je i kako ta Venera funkcioniše, što na prvom mestu zavisi od temperamenta osobe, takođe, kako je dispozitor postavljen, koja su sve polja uključena itd. Svaki detalj može odvesti priču u nekom drugom pravcu.

   Pozdrav,
   B.

 23. klea kaže:

  ne kapiram kako iz posta od mili saturn nije u kazimiju a na 6 minuta je od sunca?

 24. klea kaže:

  au, sad videh, i 2 stepena dazu…:p

 25. klea kaže:

  na ja, a kakav je saturn u kazimiju u blizancima?

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana klea,

   Kazimi Saturn je kao i kazimi svake druge planete. Moći će prilično moćno da izrazi ono što obećava, a to što obećava može jednako biti i dobro i loše, u zavisnosti od toga gde se nalazi, kojim kućama upravlja itd. Hoću reći, to što je nešto moćno, ne znači da je nužno i kvalitetno. U Vašem slučaju, Saturn je dobro postavljen, on voli vazdušne znakove, pa ako nema drugih oštećenja i nije u vezi sa nekom nesrećnom kućom, moći će prilično snažno da iznese ono pozitivno što obećava, naročito ako je na uglu.

   Srdačan pozdrav,
   B.

 26. klea kaže:

  hvala na odgovoru…
  uprkos tome shto nema neke loshe aspekte (mislim druge planete mi imaju gomilu kvadrata i opozicija, dok on ima samo opoziciju sa neptunom, konjukcije sa suncem i merkurom i trigon sa uranom), nalazi se na gotovo uglu dvanaeste, tako da pojma nemam kako da ga tumachim… sunce 9°52´42´´, saturn 9°56´40´´ a dvanaesta pochinje na 15°5´46´´ blizanaca…

 27. klea kaže:

  lapsus – vrhu…

 28. Sandra kaže:

  Bojane divno objasnjavate, meni mnogi astrolozi nisu razjasnili ovo i dalje, Mogu li vam postaviti jedno pitanje? Vezano za Moje Sunce u Lavu na 21 stepenu u 9 kuci i Mesec u Lavu na 12 stepenu u 8 kuci, u konjukciji su, Vrh devete kuce je u Lavu a vrh osme u Raku, da li je Mesec spaljen i sta bi to u mom slucaju dalo ? inace Mesec pravi samo trigone, ni jedan los aspekt…Zahvaljujem.

  • Sandra kaže:

   Nisam dodala da je konjukcija Sunca i Meseca aplikaciona na 8 stepenu.

   • Bojan Šojić kaže:

    Poštovana Sandra,

    Da, Vaš Mesec je skriven Suncem i sve više tone u spaljenost jer mu prilazi, ali je sve to vrlo ublaženo zbog činjenice da se spaljenost dešava u znaku Lava, u kom je Sunce domaćin. Ova konjunkcija se može odnositi na razne stvari – Vama na neke telesne slabosti i osetljivost organizma u zrelim godinama, na bolest ili opasnost ocu, na neke opstrukcije u vezi sa odlascima u inostranstvo ili sa studijama itd. No, kao što rekoh, sve je to ublaženo zbog Sunca u sedištu, pa neki problem može da se prevaziđe.

    Srdačan pozdrav,
    B.

 29. Jelka kaže:

  Pozdrav!
  imam pitanje vezano za spaljenost planeta. Imam konjukciju Sunca i Plutona ( 1,36), Sunca i Merkura ( 8,05) u Vagi u 3 kući. Pluton je i u trigonu s Mjesecom. Čini mi se da je Pluton prilično prisutan u smislu transformacije na najdubljoj mogućoj razini tako da me malo čudi da bi trebao s tim razmakom od Sunca biti „nedjelotvoran“ ako sam dobro shvatila. Nalazim jako malo informacija baš o Plutonu, čini se da je malo izostavljen :). Kako bi vi protumačili ove aspekte? Hvala puno 🙂 J.

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovanje,

   Pošto se bavim tradicionalnom astrologijom ne razmatram transcendente kojima pripada i pomenuti Pluton, tako da ne mogu da Vam odgovorim konkretno na ono što Vas zanima. Ali Vam mogu nešto pojasniti. Spaljenost nije samo simbolička stvar već i astronomska – imamo pojavu da je neka planeta zaklonjena Suncem i ne vidi se. Pluton ima vrlo ekscentričnu orbitu i može da premaši latitudu 17°, čime se „izbacuje“ van okvira ekliptike. To znači da u takvoj situaciji kada ima visoku latitudu, on može biti u konjunkciji sa Suncem a da ne bude spaljen. Naravno, s obzirom da je Pluton beznačajni kamičak koji nema ni status planete, on ne može da se vidi golim okom, a bogme, teško se i teleskopom uočava.

   Pozdrav,
   B.

 30. Nina kaže:

  Postovani, svaka cast na strpljenju i trudu da svima pojasnite! Veoma ste jasni i kratki. U svojoj karti imam Sunce na 19 Vage i Merkur(12) i Veneru(20) u Skorpiji. Pre nekoliko godina dozivela sam, prema progresiji, inferiornu konjunkciju So i Ve egzaktno na natalnom Me i tada sam imala veliki uspeh u karijeri(nazalost kratkog veka) i prekid dugogodisnje veze. Ove godine, medjutim, imam inferiornu konjunkciju So i Me na natalnoj Ve. Trenutno cekam realizaciju jednog posla i jako se brinem da li ce biti trajnijeg veka, a na emotivnom planu je potpuna praznina. So je vladar 12 i 1 kuce, Me 2 i 11, a Ve 3 i 10. Asc je na 29 Lava. Da li ove inferiorne konjunkcije uvek imaju samo negativan ishod?

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Nina,

   Inferiorne konjunkcije jesu problematične jer planete u retrogradnom hodu ulaze u konjunkciju sa Suncem. To može da bude pozitivno i dobro samo ako je kontekst takav, npr. ukoliko se očekuje povraćaj nečeg (nekog), dovršavanje nečeg ranije započetog i slično. U svakom drugom slučaju treba očekivati neke zastoje, peripetije i prepreke. Ne znači nužno da se nešto neće u konačnici ostvariti (o tome će reći celokupna karta), već da se do tog nečeg ne može doći brzo i jednostavno.

 31. zoran kaže:

  Postovani, u svojoj karti imam aplikacionu konjukciju 5 stepen u Lavu,izmedju Sunca i Venere,s tim sto mi je znak Vage umetnut u 7 kuci. Umetnutom znaku vage nalazi se Uran. Kako bi vi to protumacili? Ima Plutona na vrhu 7 kuce i jedan razvod.
  Pozdrav

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovani,

   Spaljenost Venere svakako može biti problematična za ljubavne odnose, mada je ovde donekle ublažena.
   S obzirom da ja stvari gledam prema drugom modelu kuća u kom ne može da se desi da nešto bude uklješteno i umetnuto, raspored znakova koje pominjete u vezi s kućama je malo drugačiji. Pošto je na Ascendentu znak Riba, onda se ta konjunkcija dešava u šestoj kući, tako da spaljenost može imati veze sa lošim zdravljem ili opasnostima sestri ili nekom drugom srodniku. Ovo je samo jedna od mogućnosti jer se bez uvida u ceo horoskop ne može ništa preciznije reći. Transcendente ne koristim, tako da po tom pitanju ne mogu da dam bilo kakav komentar.
   Da bi Vam bilo jasnije o čemu govorim, pročitajte sledeća dva teksta

   https://astroriznica.com/jedna-kuca-jedan-znak/
   https://astroriznica.com/ukljesteni-znakovi-planete/

   Srdačan pozdrav,
   Bojan

 32. zoran kaže:

  Oprostite,konjukcija se desava u 5 kuci u znaku lava.

 33. Dejvid kaže:

  Postovani.

  Imam nedomuice kod tumacenja karte i poprilicno sam zbunjen. Stvar je u tome sto imam kontejner planeta u skorpiji ( Merkur i Mesec prva dekada stupanj 6, Jupiter i Venera su na stupnju 16 i 17, pluton je na 26 , sve to u petoj kuci ). Medjutim sunce je u Vagi na 13 stupnju cetvrta kuca, sunce prima samo kvadrat od neptuna i nista vise . Radi se o nocnoj karti sto je bitno da naglasim.
  Pored toga mars je u drugoj kuci na 1stepen lava. Da li bi u ovoj situaciji Mars bio orientalna planeta? I kakav je njegov efekat ako pravi kvadrat sa merkurom i mesecom u skorpiji? Po svemu sudeci i na prvi mah realizacija akcija je problematicna. Uran takodje je u opozitu sa njim iz sedme kuce. Mada koliko sam razumeo Uran, Neptun i pluton jako usko deluju i nemaju bas neki efekat? Hvala unapred 🙂 Isto tako cuo sam da je medju tumacenje karata najtezi ( ili jedan od najtezih segmenata ) ako osoba ima puno planeta u skorpiji… interesuje me vase misljenj i izvinite na dugom postu 🙂

 34. Dejvid kaže:

  I da ako su planete iza sunca, one ne mogu biti spaljene zar ne? 🙂

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovani Dejvide,

   Planete mogu biti spaljene bez obzira da li su iza ili ispred Sunca. Transcendente ne koristim, ne samo zato što sam opredeljen za tradicionalnu astrologiju već i što sam još ranije utvrdio da su velika smetnja i da često navode na pogrešne zaključke. Tako da, ne mogu komentarisati bilo šta vezano za njih.
   U primeru koji navodite, Mars jeste orijentalna planeta: nalazi se u Lavu koji izlazi na horizontu pre Vage. Realizacija aspekata koje ima sa Merkurom i Mesecom nije problematična koliko je sam aspekt problematičan. Vrlo će se realizovati intenzivnost misli i emocija i akcije koje od njih proizlaze, posebno ako su „dirnute“ lične vrednosti i/ili hleb nasušni. Bez obzira na to da li je na Ascendentu znak Raka ili Blizanaca, ovo može da bude pokazatelj i fizičkih povreda. Eventualno bi recepcija mogla da malo ublaži stvari.
   Ne znam zbog čega bi stelijum u Škorpiji bio teži za tumačenje od stelijuma u Vodoliji ili Strelcu ili Raku. Taj ko je to izjavio je verovatno bio neka naglašena Škorpija 🙂

 35. Jovana kaže:

  Mene zanima nešto. Sunce mi je 0 stepeni u strelcu, Neptun 0 stepeni u jarcu, a mars 0,4 stepena vodolije. Sve je u separaciji. Da li se i to tumaci kao spaljenost?

 36. Katarina kaže:

  Poštovani Bojane,

  Moj vladar AC Merkur, je spaljen u Raku, aplikacionim aspektom..pritom na takvom je stepenu da nema nikakvo dostojanstvo, ni pozitivno, ni negativno, znaci peregrin.
  Nema ni nekih povoljnih aspekata sa drugim planetama, osim trigona sa Plutonom.Datum je 16.07.1989.,8:45h.Pitam se, sta ovakav vladar AC moze da donese?:-/

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Katarina,

   Takva postavka može generalno da označi ometanje/kočnice od strane autoriteta i muškaraca da ostvarite svoje namere, planove i želje, ili pokušaj da Vas kontrolišu, odnosno određuju Vam šta i kako bi trebali da radite. Moguće je da isti mogu biti i smetnja Vašem profesionalnom razvoju i usponu. Tu su i neka potencijalno loša iskustva sa muškarcima u sferi bliskih ljudi/prijatelja. Naravno, ovo je samo uopštena slika prema jednoj poziciji bez detaljne analize.

   Srdačan pozdrav,
   B.

 37. Zvezdana kaže:

  Da li Merkur na 18 stepeni zapadno od Sunca i Venera na 21 stepen istocno od Sunca imaju helijacku snagu?

  • Bojan Šojić kaže:

   Zvezdana, da li mislite na helijački izlazak ili nešto drugo? U oba slučaja su planete napustile zrake i u izlasku su – jedna u svom istočnom izlasku, druga u zapadnom.

   • Zvezdana kaže:

    Čula sam teoriju da se na rastojanju od 12 do 20 stepeni od Sunca planeti pojačavaju karakteristike i snaga i da je takva planeta možda najbitnija u karti jer nije mnogo blizu da je spali niti mnogo daleko da ne utiče na nju.Mislila sam samo da li važi ista razdaljina za sve planete to je to?

    • Bojan Šojić kaže:

     Da, to se odnosi na helijački izlazak, odnosno momenat kada planeta prvi put postane vidljiva nakon što je prethodno bila skrivena Suncem. Suštinski, uzima se rastojanje između 15° i 25°, ali ta vrednost, zapravo, varira od planete do planete i može biti veća.

 38. Katerina kaže:

  Meni je Merkur na 12, Sunce17,Venera19,Jupiter 20 stepeni sve 4 Planete u Skorpiju 9 kuca sta to znaci?

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Katerina,

   Bez analiza kompletne karte, pomenute pozicije mogu da znače sve i svašta. S obzirom da su sve spaljene, teme kojima upravljaju mogu biti ometene u smislu svoje neadekvatne realizacije, problema i peripetija, pa čak i štete, zavisno o tome o čemu je reč. Opet, ako je neka od planeta u vezi sa karijerom/statusom, može biti pokazatelj uspešnosti, mešanja sa uglednim osobama itd.

   • Mira kaže:

    Poštovanje Bojane. ♈️/♈️ Interesuje me kako bi vi prokomentarisali moje planete,pošto ih je većina u prvoj kući a sve ostale su retrogradne, hvala
    Asc na 8°40′ Mars 15°29, Venera 15°57′, Sunce 16°16′ .A Mesec 5°1′ i Kiron 15°54’isto u prvoj ali u biku. PlutonR opozicija u vagi…

    • Bojan kaže:

     Poštovana Miro,

     Samo mogu reći da Venera i Mars, a posebno Mars, ne trpe štetu od spaljenosti. Sigurno dodaju izvesnu dinamičnost i energičnost, preduzimljivost Vašem karakteru, utiču na to da temperament bude vatreniji što Vas može izlagati neprilikama i problemima, mada sve to ipak zavisi od kompletnog horoskopa, neke druge postavke to mogu razvodnjiti.

     Pozdrav,
     B.

 39. Maca kaže:

  Postovani Bojane,
  Imam sunce u vagi u IX kuci (24,47), u vagi u IX su takodje mesec (22,23), merkur (22,11) i venera (21,09). Na koje oblasti moze da se manifestije spaljenost ako je venera vladar V i X kuce, merkur VI i IX i mesec VII?
  Veliki pozdrav

 40. Natasha kaže:

  Zdr. Dali severen cvor vo konjunkcija so sonce e spalen. Jer nije planeta i kako se ta konjunkcija tumaci ?

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Nataša,

   Ako je Sunce u konjunkciji sa čvorom onda je u pitanju pomračenje. Prema poziciji Meseca, da li je odmakao od Sunca ili mu prilazi, ustanovićete da li se omračenje već desilo ili tek treba da se desi.

   Srdačno,
   Bojan

 41. Ana kaže:

  Jel moze orbis za kazimi da varira? Meni je sad ujednom horarnom 20minuta razlika u konjukciji sunca i marsa. Ne znam u kom programu mogu da vidim da l je mars u se u sunca. Jer sam sad negde procitala da se moze desiti zbog deklinacije, longitude da i do pola stepena moze biti kazimi.

  • Bojan Šojić kaže:

   Pojedini helenistički astrolozi su kazimi posmatrali u okviru jednog celog stepena, kasnije je ta vrednost svedena na 17 lučnih minuta. Međutim, pravi kazimi je kad je planeta u srcu Sunca i po longitudi i po latitudi 17′ što se vrlo retko dešava. Smatram upravo to ispravnim viđenjem, jer je isto tako retkost da se neko nađe na tronu zajedno s kraljem.

 42. Maria kaže:

  Bojane, imam i ja pitanje za SO i Severni cvor.
  Ako je SO na 5* Raka, a SMC na 15* Raka, da li je to spaljenost i da li uopste to ima nekakve veze?
  MO je u Lavu (pomracenje se vec desilo par dana pre rodjendana).

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Maria,

   Da je na mestu SMČ neka planeta, onda bi ta planeta bila spaljena. Ovako, nema važnosti osim što nam blizina čvora daje informaciju o pomračenju.

 43. Pala kaže:

  Poštovanje gospodine Šojić,

  tumačenjem svoje natalne karte našla sam se u nedoumici, pa bih voljela da mi pomognete da je razjasnim.
  Naime, vladar 7 kuće (u Djevici na 8 22 stepenu) je Merkur (2 stepen) koji je otišao u 4-tu kuću ( 4ta u Blizancima); pored njega je Sunce (5 stepeni) tj u konjukciji su, i oba su u znaku Raka; što znači da je moj vladar 7. retrogradan i spaljen. I Merkur i Sunce prave veliki vodeni trigon sa Jupiterom u Škorpiji u 8.kući i Saturnom u 1.kući u Ribama.
  Zanima me šta uzrokuje spaljenost i retro vladar, prepreke za brak, neostvarenje braka i sl?
  Izvinite što Vam oduzimam vrijeme i unaprijed hvala 🙂

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Pala,

   Ne mora da se odnosi konkretno na brak ili imanje/nemanje braka. Mnogo se faktora razmatra u vezi s tim (prirodni vladari, triplicitetni vladari 7. polja, tačka braka sa svojim vladarom itd.) tako da se definitivan zaključak može doneti tek nakon što se svi pokazatelji podrobno razmotre. Ovako oštećen vladar 7. polja može da ukaže na problematiku odnosa u smislu prekida pa obnavljanja odnosa, takođe može označiti da bi otac ili neki drugi autoritet bio prepreka ostvarenju odnosa. Moglo bi se odnositi i na karakterne osobine nekog od važnih partnera u životu i tome slično.

 44. klea kaže:

  Postovani Bojane, da li gresim ako mislim da moj saturn u kazimiju iz 11 kuce u blizancima kao vladar sedme u jarcu gde imam samo severni cvor, ima jak uticaj i na sestu kucu koja je zapravo u strelcu, ali mi je tu u sestoj bas u jarcu konjukcija meseca i jupitera?

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Klea,

   U praksi koristim sistem celih znakova, tako da, što se mene tiče Saturn nema uticaja na 6. polje koje je u Strelcu. Konjunkcija Lune i Jupitera bi imala veze sa 7. kućom. Saturn je svakako dispozitor te konjunkcije, bez obzira koji sistem kuća da se koristi.

 45. klea kaže:

  Postovani Bojane, hvala puno na odgovoru…

 46. Пеђа kaže:

  Поштовани Бојане, научио сам много из ваших текстова и спознао (разговарајући са другим традиционалистима) да је модерна астрологија исувише склона импровизацији. Занима ме следеће. Како се спаљеност манифестује уколико се одиграва у знаку асцедента, али иза њега. Пример: Марс 3, Сунце 4, Венера 5, Меркур 11, а аседент на 17. степену. Сви у знаку Девице.

  • Bojan Šojić kaže:

   Поштовани Пеђа,

   У зависности од тога који систем кућа користите спаљеност можете везати за одређену животну тему. Ако користите квадрантни систем, поменуте планете би биле у 12. кући и имале би много неповољнију и непријатнију ноту због негативности саме куће. Уколико користите систем целих знакова, сабор планета би био у 1. кући, па би се најпре тицао физичког изгледа, карактера, квалитета живота итд. Наравно, свака планета би носила уплив питања куће из које је дошла.
   Како било, генерално нема разлике што се спаљености као спаљености тиче јер се планете не виде (изузетак би био Меркур који је у својој „кочији“ па има ресурсе да се заштити). Дакле, проблеми су ту па су ту. Ипак, у систему целих знакова би спаљеност била у угаоној кући и самим тим упадљивија, видно би се манифестовала, а теме којима управљају спаљене планете у значајнијем фокусу у животу.

   Срдачан поздрав,
   Б.

   • Пеђа kaže:

    Хвала Вам на брзом одговору! Поменута натална карта је својевремено изазвала прави рат између традиционалиста и модерниста на тему тумачења (која су била супротстављена). Јасно ми је да без обзира на систем, тумачење треба да буде слично, међутим, то заиста није био случај. Ако Вас не замарам, имам још једно питање. Помаже ли Марсу Јупитер, који је у на последњем степену Овна и још ретроградан. Да ли се уопште може говорити о тригонском аспекту између њих? Свако добро!

    • Bojan Šojić kaže:

     Без обзира што су степенима релативно блиско повезани, мислим да се не може говорити о аспекту међу њима јер су у знаковима који нису повезани класичним аспектом. Уз то је и двострука сепарација, а да је апликација могли би још некако и прогледати кроз прсте.

     • Пеђа kaže:

      Хвала, још једном. Одговори су Вам концизни и стручни (у мери у којој ми је дато да о томе судим). Да, сматрам да је систем целих знакова делотворнији, а дејство сабора планета на углу нимало једноставно. П.С. Скоро је приказан биографски филм о Витни Хјустон на Нетфликсу. Знам да сте њену карту навели као пример спаљености, али не знам зашто је тешко разумети да слава (успех у јавности) и проблеми у приватном животу не могу ићи заједно (толики примери „пегланих“ биографија утицајних личности). Дакле, још један плус за Ваш приступ.

 47. Bi kaže:

  Dragi Bojane, tek nedavno sam saznala za pojam „kazimi“. I na ovoj stranici sam nasla kroz objasnjenje i komentare najvise informacija. U pitanju je jedna neobicna, nekonvencionalna ličnost (u razvoju) pa pokušavam da razumem i odgonetnem da li natal moze da mi pomogne. Naime, kazimi Sunce-Saturn (11*40’55“ – 11*53’17“) u Devici,-V, kuca opozicija Uran u Ribama (u V kuci su jos Merkur, Venera i Mars ali u znaku Vage i prave kvadrat sa Jupiterom u Jarcu u IX). Konkretno, kakvo je dejstvo Saturna u ovoj prici?
  Srdacan pozdrav,

  • Bojan kaže:

   Poštovana Bi,
   Planeta koja je kazimi, što važi i za Saturna, dobija dodatnu snagu izražaja. Ovde konkretno u vezi s temom potomstva, karijere i obrazovanja, i nekim drugim temama koje su pod upravom Saturna.

 48. Пеђа kaže:

  „Za Lunu važi da postaje vidljiva nakon 12°30′ udaljenosti od Sunca, dok Mars, na primer, postaje vidljiv tek nakon što se odmakne 17°.“ Shodno ovom iskazu, nakon koliko stepeni je Merkur vidljiv (ukoliko su i Sunce i Merkur u znaku Device, a da je pritom sam Merkur veoma brz). Pozdrav!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *