Spaljenost planeta: Praktični primeri

Na primerima natalnih horoskopa poznatih ličnosti jasno se vidi kako se manifestuje spaljenost planeta.

Ako je Luna u opadanju [svetlosti], u separaciji od malefika i spaljena na nekom uglu, natus će biti slabog tela i biće lenj u svakom svom poduhvatu.

— Abu Bakr —

 

O spaljenosti planeta sam pisao u ovom tekstu tako da se sada neću previše osvrtati na teoriju nego ću na nekim primerima pokazati kako se spaljenost može ispoljiti. Povod da napišem ovaj tekst je molba nekoliko čitalaca koji su bili u nedoumici da li spaljenost zaista ima efekata ili ne, jer su videli primere gde se čini da ista nije bila efektivna.

Pre svega da razjasnimo nekoliko stvari. Prva se tiče same spaljenosti, tj. odakle uopšte to da Sunce oduzima snagu/moć planetama. To nije neka teška filozofija. Svetlost, odnosno vidljivost planeta, a samim tim i njihova moć, potiču upravo od Sunca jer planete nemaju sposobnost da emituju sopstvenu svetlost. Što je neko telo svetlije, to je i njegova moć veća i obrnuto. Ibn Ezra:

Sunce označava život jer je najveći luminar i svetlost svih tela…

Da je termin spaljenosti nebitan kao i da sve to nije povezano sa svetlošću (= životom) planeta, onda se ne bi razmatrale ni pojave okultacija, tj. pomračenja (gubitak svetlosti) i to u vrlo negativnom kontekstu.

Oni koji negiraju spaljenost kao glavni kontraargument potežu uspešnost ili slavu neke osobe. Najpre, spaljenost moramo smestiti u određeni kontekst, kao što to činimo, na primer, u horarnim pitanjima: kada je signifikator dece spaljen, to je najčešće negativan pokazatelj, ali u ljubavnim pitanjima, gde je Sunce kosignifikator partnera i pokazatelj braka, spaljenost se ne tumači kao nešto negativno već upravo suprotno.

Slavu i uspešnost neke osobe u natalnoj karti procenjujemo primarno kroz stanje luminara uz još neke faktore. Dakle, ako u ispitivanju slave posmatramo Sunce, da li to znači da zbog spaljene Venere osoba neće biti slavna? Naravno da ne, to nikakve veze nema. Sunce je prirodni vladar slave i uspešnosti, pa ako neku planetu posmatramo u tom kontekstu onda ćemo lako doneti zaključak o uspešnosti/slavi ili kontaktima sa uticajnim i slavnim ličnostima. Da li to znači da ta osoba neće umeti da peva? Odgovor je ponovo – ne! Da li to znači da će osoba imati problema u ljubavnom životu? Verovatno da. Mora se dobro proceniti šta koja planeta predstavlja i najbitnije od svega, u kom kontekstu je posmatramo.

Spaljeni vladar Ascendenta ne znači da je neko zaostao u razvoju[1], kao što spaljeni Merkur ne znači da neko ne ume da sastavi dve rečenice ili da ne ume da se potpiše, ali može ukazati na to da osoba može biti manipulativna, da skriva svoje prave namere i misli ili da, jednostavno, bude povučena. Isto tako, spaljen vladar VII kuće neće biti pokazatelj da neće biti braka jer ima i drugih faktora koje valja razmotriti. Ali će ukazati na karakteristike partnera, a u zavisnosti od planete i pozicije i na problematiku veza i odnosa sa ljudima.

Procena vitalnosti neke osobe se ne vrši samo posmatranjem vladara Ascendenta, nego i planeta u I polju, Lune, triplicitetnih vladara Ascendenta i vladajućeg luminara, procenom snage Hajlega itd. Kada procenjujemo nečije finansijske aspekte nećemo se osvrnuti samo na vladara II kuće ili Jupitera, nego ćemo proceniti i planete u II kući, Fortunu i njenog vladara, tačku imetka, almutene itd. Tako, ako vidimo spaljenog vladara ne znači da će sve biti izgubljeno jer imamo i alternativne pokazatelje, ali će zasigurno ukazati na neke probleme, skrivanje, nemogućnost da se bude nezavistan itd.

Spaljenost neke planete nema 24/7 manifestaciju već efekti postaju vidljivi naročito u periodima kada su Sunce ili ta planeta aktivirani prediktivnim ciklusima. Ono što jeste izvesno, to je da će spaljenost ostaviti traga (manje ili više) na neke stvari za koje se ta oštećena planeta vezuje.

Naravno, daleko bilo kada bi u natalnoj karti samo jedna planeta bila odgovorna za neku životnu oblast ili slavu. Upravo ćemo u nekim narednim primerima videti da osobe sa spaljenim planetama nisu imale problem da postanu veoma uspešne i poznate.

U tekstu sam ranije napisao:

Na kraju mogu samo da ponovim da spaljenost ne treba uzimati olako i da treba dobro proceniti na koji način će se spaljenost odraziti u natalnoj karti, treba uzeti u obzir brojne elemente. Da li će naneti štetu ili će pak umanjiti neko zlo zavisi od prirode planeta, kuće, položaja u znakovima, latitude i još drugih faktora.

Stvar koja se često zanemaruje jeste ta da je konjunkcija telesno spajanje, da se planetarne energije mešaju i da Sunce nije imuno na dejstvo planete s kojom je u konjunkciji. Ono uglavnom oštećuje planetu koju spaljuje, ali isto tako ta planeta predaje svoje vrline ili mane Suncu, pa će ga spaljeni debilitirani Saturn oštetiti, ali će mu dignifikovana Venera predati svoje vrline i to opet sobom nosi određeno značenje. Spaljenost malefika se ogleda u njihovom još gorem ponašanju.

Vitni Hjuston

vitni hjuston
Vitni Hjuston, američka pevačica, 9. avgust 1963, 20.55, Newark, USA

Znamo da je Vitni Hjuston bila jedna od najboljih pevačica svih vremena. I, sad bi neko mogao da zaključi kako spaljenost ne funkcioniše jer Vitni ima spaljenu Veneru, a eto, umela je da peva. Ili, eto, bila je uspešna uprkos spaljenoj Veneri. U ovom primeru, pre svega, treba imati u vidu to da se spaljenost dešava u domicilu Sunca, tako da Sunce daje recepciju Veneri i ne oštećuje je u meri u kojoj bi to bio slučaj da je ista konjunkcija u nekom drugom znaku.

Vidimo sjajnu povezanost ličnih faktora sa faktorima uspešnosti i slave, kao i zarade: oba luminara u muškim znakovima, Luna sukcedentna i u konjunkciji sa vladarom X kuće i Ascendenta, sve to u II kući i u vrlo snažnom trigonu sa prirodnim signifikatorom slave/uspeha Suncem, koje se nalazi u VI kući skupa sa Venerom. Iako je VI kuća kadentna, ona se sasvim legitimno razmatra kao jedna od bitnih kuća u vezi prominencije/slave jer je u trigonalnom odnosu sa X kućom. Naravno, poslednja je na listi razmatranja.

Dakle, nema sumnje da u karti postoji veliki potencijal da Vitni može imati veliku popularnost/slavu, a koja dolazi kroz prirodna značenja Venere (pevanje, ples, gluma, umetnost) pošto će ovo dignifikovano Sunce preuzeti njene signfikacije na sebe.

Ako je u nekom dostojanstvu Sunca, daje odlične umetnike koji postaju poznati i slavni i uvećavaju svoje bogatstvo.

Da li je sve bilo idealno? Ne. Vitni je imala problema u profesionalnom životu, imala je svojih uspona i padova, često je bila na meti oštrih kritika, no zahvaljujući snažnim elementima slave u karti uspevala je da dođe do vrha. Posebno velike probleme i neprijateljstva je obećavala aktivacija Sunca firdarskim periodom, jer se time pokrenula simbolika VI kuće i snažna aplikaciona opozicija sa Saturnom u XII kući, koji je na mestu pada Sunca. No, sve to i dalje nema veze sa spaljenom Venerom.

Venera je prirodna vladarka ljubavi i braka, a u ovom slučaju i triplicitetna vladarka VII kuće. Vitnin ljubavni život nije baš bio idealan. Uz ostale negativne pokazatelje vidimo loš brak ispunjen svađama, alkoholom i drogom, koji se na kraju završio razvodom. Venera je vladarka tačke dece i aspektuje tačku kvadratom, pa i u tom segmentu potomstva nalazimo brojne probleme. Još jednom, sve što se vezuje za Veneru u ovoj karti, imalo bi mnogo negativnije manifestacije da nije ove recepcije koju Sunce daje Veneri.

Ono što je još bitnije to je da je Venera almuten Ascendenta — u averziji prema Ascendentu i spaljena, a upravlja i pitanjima VIII kuće. Koliko je Vitni uspevala da se organizuje na poslovnom planu, toliko nije uspevala da se sredi u privatnom životu, bila je podložna depresijama i uzimanju droga. Konjunkcija u lošem VI polju sa opozicijom Saturna iz lošeg XII polja već ukazuje na određene bolesti i svaku štetu koju natus sam sebi nanosi i time sebe dovodi u opasnost. Ako na to dodamo i konjunkciju vladarke V kuće Lune sa vladarom Ascendenta Jupiterom, jasno zapažamo hedonističke impulse i bolesti zavisnosti.

Na koncu, kada je firdarima aktivirano Sunce, a sa njim i svi loši faktori sa kojima je u vezi, započeo je sunovrat Vitni Hjuston – razvod, pad zarade, pad popularnosti, a sve to je okončano u poslednjoj godini firdara Sunca, podfirdaru Marsa (natalno u VIII i povezan sa ličnim faktorima) – samoubistvom.

Leonardo di Kaprio

leonardo di kaprio
Leonardo di Kaprio, američki glumac, 11. novembar 1974, 02.47, Los Angeles, USA

Još jedan uspešan i popularan momak, u čijem horoskopu postoje brojni pokazatelji slave. Konačno je, vrlo zasluženo, dobio Oskara, nagradu za koju je nominovan šest puta.

Vidimo da je vladarka Ascendenta Venera spaljena, a uz nju i Mars vladar VII kuće. Mogli bi pomisliti da će se to odraziti na Leonardovo fizičko zdravlje. Jednim delom da, mada je prilično upečatljiva ugaona kvadratura Lune u prvom polju i Saturna na vrhu neba – Leonardo pati od opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Kako će se manifestovati spaljenost Venere i Marsa?

Leonardo ima neuredan ljubavni život i do sada nije uspeo da se skrasi. Mars jeste u svom sedištu, u svojoj kočiji što ublažava oštećenje, ali je Venera vladarka I kuće vrlo oštećena. Brojne veze sa manekenkama, relativno kratke i strastvene, a nijedna veza nije uspela da preraste u brak. Veze koje su duže trajale, bivale su praćene čestim raskidima i pomirenjima.

Ne znam da li ću se ikada oženiti. Video sam previše navodno srećnih brakova koji su propali. Bio sam šokiran kao i drugi.

— Daily Express

Ukoliko drugi faktori to ne popravljaju, za spaljenu Veneru često važi da veze boji nerazumevanjem i nedostatkom kompromisa, da se nosilac spaljene Venere uvek oseća uskraćenim za pažnju i ljubav, bez obzira da li realne okolnosti to potvrđuju ili ne.

Džimi Hendriks

dzimi hendriks
Džimi Hendriks, američki muzičar, 27. novembar 1942, 10.15, Seattle, USA

Našao se među legendama rok muzike iako mu je solo karijera vrlo kratko trajala, prekinuta njegovom smrću zbog prekomerne doze narkotika. Bio je vrstan muzičar, odlično je svirao gitaru i dobro pevao, i tako obeležio jednu epohu.

U njegovoj karti zapažamo spaljene Veneru, vladarku VI i XI kuće, i Merkura koji je vladar X i VII kuće i tačke braka. Njegov ljubavni život je bio vrlo neuredan – veoma malo ozbiljnih veza i brojne avanture sa prilično nestabilnim ličnostima. Venera vladarka MC-a, Merkur vladar X kuće – signifikatori karijere/profesije sa Suncem indiciraju uspeh, ali zbog opozicije sa Saturnom moraju se prikazati određeni problemi i pad, što se i dogodilo.

Domaći život vrlo nesrećan – spaljen prirodni vladar majke u dnevnoj genituri – majka koja se bezuspešno trudila da udovolji svom suprugu (Sunce), utapajući se na kraju zajedno sa njim u alkoholu (dispozitor u VIII u Raku). Vladar Ascendenta je u nesrećenom polju, u averziji sa signifikatorima roditelja što upućuje na nerazumevanje/problematičan odnos. Iznad svega, averzija vladara Ascendenta u VIII kući pokazuje i nesnađenost u svetu, te autodestruktivno ponašanje, dodatno pojačano dvostrukom aplikacijom sa Marsom u kući greha, a koji je vladar polja zadovoljstava.

Adolf Hitler

adolf hitler
Adolf Hitler, 20. april 1889, 18.30, Braunau am Inn, Austria

O čoveku koji je čitav svet zavio u crno ne treba puno govoriti. Ono što nas zanima to je spaljenost u njegovoj karti. Možemo da primetimo brojne negativne faktore koji idu u prilog izvitoperenosti njegovog uma. Tu je i fanatična usmerenost ka poziciji moći koju postiže i sa koje ubrzo pada (Saturn u Lavu u XI u sprezi sa ličnim faktorima) i kontrola koju Sunce ima nad ličnim faktorima – Merkur spaljen, a i Venera lagano tone pod sunčeve zrake u svom retrogradnom hodu skupa sa Marsom (on je već nevidljiv).

Hitler nije uspeo da se afirmiše kao umetnik[2], iako se silno trudio. Nije uspevao da ostvari ni valjane veze sa ljudima, o braku i da ne govorim – njegova narav to jednostavno nije dozvoljavala. Histerični ispadi, sumanute ideje, skrivene namere, nepredvidljivost ponašanja i reakcija, sve to prepoznajemo u spaljenoj planeti na uglu, signifikatora racionalnog dela uma Merkura.

 

Spaljenost neke planete može imati vrlo različite manifestacije. Kao što smo mogli da vidimo u prethodnim primerima, ona će imati negativnu manifestaciju bilo kroz neku od svojih prirodnih ili slučajnih signifikacija. Primer Džimija Hendriksa je veoma dobar gde s jedne strane imamo vrsnog, uspešnog muzičara (signifikator zanimanja u konjunkciji sa signifikatorom slave/uspeha), a s druge strane osobu koja je odrasla u lošim uslovima, sa roditeljima alkoholičarima, da bi se kasnije i sama predala porocima i neurednom životu.

Zato ponovo naglašavam da je vrlo važno prepoznati kontekst u kome će se manifestovati spaljenost, jer svaka planeta ima mnoštvo značenja. Spaljenost će se uvek na neki način manifestovati i u to nema nikakve sumnje. Može ukazati na bolesti ili druge osobe koje su bolesne ili lošeg stanja, koje su u zatočeništvu ili opsesivno vezane za nešto/nekog, koje nešto kriju ili se kriju.

U psihološkom kontekstu se može odnositi na strahove ili slabosti uma. Takva planeta može biti bez dovoljno snage da ostvari ono što prirodno ili slučajno označava, a posledica te nemoći mogu biti određeni problemi. Nedostatak snage ne znači da se neće ništa dešavati, naprotiv, dešavaće se ono što ne želimo.

POVEZANE TEME:

Još primera spaljenosti


Napomene:

[1] Postoji dosta primera gde je spaljeni vladar Ascendenta u lošem polju ukazivao na neki nedostatak, manu, pa čak i fizički problem/bolest koji se obično pojavljivao u vreme kada se nekim prediktivnim ciklusom aktiviralo Sunce i planeta sa kojom je u telesnoj vezi.↩nazad na tekst
[2] Hitler je kao mlad želeo da postane umetnik, što je naišlo na veliko neodobravanje njegovog oca. Tak nakon što mu otac umire, Hitler odlazi u Beč da se oproba na Akademiji umetnosti. Pošto nije prošao drugi prijemni krug, neko vreme je boravio u Beču izdržavajući se preslikvanjem motiva sa razglednica. Kasnije se još jednom prijavljuje na Akademiju, ali ponovo biva odbijen. Neko vreme je radio kao crtač razglednica, no sa vihorom I svetskog rata, to napušta. ↩nazad na tekst


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

69 komentara

 1. Supernova kaže:

  Najbolje se uči na praktičnim primjerima…Upravo radim analizu jedne karte, gdje je vladar 7. kuće spaljen u 6. kući – što je doprinijelo da osoba nije ušla u brak i dugogodišnju apstinenciju od partnerstva. Vladar desc je spaljen od vladara 12. kuće, pa je tu partner prosto „nevidljiv“, nema ga ni na mapi…Veoma je važno kojim poljem vlada SO, jer ono pojačava uticaj tog polja a zasjenjuje ono čime spaljena planeta vlada, bilo prirodnom ili slučajnom signifikacijom…

  • Bojan Šojić kaže:

   Upravo kao što kažeš 🙂 Moram priznati da još nisam video kartu gde spaljenost nije manifestovala neko od svojih značenja. Ne bih o ličnim utiscima kao ponosni nosilac spaljene Venere :p

 2. Lily kaže:

  divno objasnjeno…hvala,spaljenost mene bas zanima,jer sam strelac/lav…sam suncem u 5 polju konjukcija jupiter sunce je na 14.stepenu a jupi na 20..pa ne znam da li je zbog toga sto je u sedistu i sto je sunce u njegovom znaku,taj jupiter ipak spaljen???

  • Bojan Šojić kaže:

   Lily,

   Da, Jupiter je spaljen i to aplikativno, ali pošto je u svom sedištu to svakako umanjuje negativne manifestacije spaljenosti. Neka potencijalna problematika se može izdići primarno kroz tematiku V kuće (deca, seks, provod, novac od porodične imovine/nekretnina/zemlje), a u vezi sa ličnim planom tj. vitalnošću, kvalitetom života itd.

   B.

   • Lily kaže:

    Hvala Boki,

    osetila sam vec,malo nekontrolisanio ponasanje i dogadjaje po pitanju svega toga…pih,a ja imam stelijum u 5 polju,gde nadje bas jupitera da mi sprzi..

 3. Zdenka kaže:

  Halo Bojane,

  Znam neku astroskolu koja tvrdi da planeta nije spaljena ako se nalazi u svom znaku.
  Sto ti mislis o tome…..
  Lijep pozdrav…

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovanje Zdenka 🙂

   Sa takvim stavom se ne bih mogao složiti jer nije opravdan. Istina, helenistički astrolozi jesu velikog značaja davali planeti koja je u svojoj kočiji tj. u svom sedištu, smatrajući da takva planeta ima dovoljno resursa da može da se odupre oštećenju. Froli je to danas uobličio kroz recepcije, mada ne znam da li se oslanjao na helenističke izvore ili neke druge.
   Ono što se u praksi pokazuje, to je da spaljenost zaista manje štete nanosi ako je planeta u svom visokom dostojanstvu ili ako je Sunce u svom visokom dostojanstvu, ali nema govora o izostanku manifestacije spaljenosti. Takva planeta će imati kvantitativan pad snage, ali će korumpiranost njenih kvaliteta biti daleko manja.
   Osnovno je da planeta mora imati esencijalnog dostojanstva da bi ostvarivala/realizovala pitanja neke kuće onako kako bi po prirodi stvari trebalo. Kada je njen kvalitet korumpiran, ona će stvarati probleme. Tako će spaljena visoko dignifikovana planeta moći da iskoristi neke svoje resurse (ograničeno doduše), a koliko tj. u kojoj meri, zavisiće od postavke u kući i drugih slučajnih ojačanja ili oslabljenja.

   Sve najbolje u Novoj 🙂
   B.

 4. Zdenka kaže:

  Hvala Bojane na tvom misljenju i dobrim argumentima da bolje shvatim cijeli problem spaljenosti.
  Cijeli clanak je izvrstan i jos jednom hvala.
  I ja tebi/vama zelim Sretnu i uspjesnu novu 2014 godunu.
  Sa postovanjem, Zdenka 🙂

 5. Milica kaže:

  Ovih dana mi se mota spaljenost po glavi ali ona spaljenost kad je Sunce u znaku lava kao i spaljena planeta, gde Sunce daje recepciju po sedištu.
  U glavi mi je jedna osoba iz okruženja koja ima aplikativnu konjunkciju SO/JU u znaku lava. SO je vladar 9. i 10., a JU je vladar 5.
  Kako se to manifestovalo?
  Čovek je zabatalio potomstvo zbog karijere. Jedna vrlo jaka pravnička/advokatska karijera, držanje prava u malom prstu ali i ako je blizu 50-oj godini, dete- ako se desi, desilo se.
  Prosto mu je ta sfera, što bi ti Bojane rekao, nevidljiva. Sunce je toliko zasenilo Jupiter da o tome nikad aktivnije u životu nije razmišljao.

  • Bojan Šojić kaže:

   Rekao bih da se upravo u tome ogleda olakšavajući faktor u vezi sa spaljenošću u domicilu. Izostanak dece nije povezan sa neplodnošću ili nekim drugim problemom, već je o tome racionalno odlučeno.
   Sad, možemo reći da je svejedno koji je razlog jer dece nema pa nema, ali, svakako mora i treba da se napravi razlika. Jer, da je reč o nekom fizičkom problemu dobijanja potomstva, insistirali bi i savetovali osobu da se pozabavi tim problemom što pre. Ovako, to nije potrebno.
   Super za primer 🙂

 6. Mjesec u jarcu kaže:

  Kako se liječi spaljena planeta?

  • Bojan Šojić kaže:

   Pre svega detaljnom analizom problema koji su uzrokovani spaljenošću, a potom radom na njihovom ublažavanju uz primenu odgovarajućih remedijalnih mera. U tradicionalnoj indijskoj astrologiji, sistem remedijalnih mera je veoma dobro razrađen i postoji mnogo više izvora gde se može saznati više na temu remedija, nego što je to slučaj sa klasičnom zapadnom astrologijom.

 7. mili kaže:

  Celog zivota me muci Sunce i Mars na 25 vodolije i Saturn na 27 pri tome Mars vlada 12. Sunce 5. a saturn 9. kucom .Zivot kao vecita borba
  .Lepo objasnjenje ali ne umem da ga primenim na sopstvenom primeru.Pozdrav

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovanje Mili,

   Stvari su verovatno još složenije nego što ste napisali, iz prostog razloga što Mars i Saturn imaju vladavinu nad po 2 kuće. Jer, ako je znak Lava na vrhu V kuće, onda je Vodolija na vrhu XI kuće, a što dalje znači da je domicil Saturna i na vrhu X kuće te da su zapravo tri oblasti života izložene problematici: inostranstvo/studije, društveni status/karijera i prijatelji. Ovako blizak kontakt Sunca, Marsa i Saturna može biti pokazatelj i lošeg stanja oca, bilo da je reč o njegovom karakteru bilo da je reč o zdravlju; može biti u pitanju i njegov raniji odlazak sa ovog sveta, odrastanje uz strogog oca, osipanje očevine itd. Zaista su moguće razne kombinacije.
   Ako je Škorpion na vrhu VII kuće, onda će Mars upravljati i nad pitanjima partnerskih odnosa, otvorenih neprijatelja, parničenja i sl. pa eto i određene problematike koja može narasti iz tih oblasti.
   Ovo su samo neke ideje koje mi padaju na pamet na osnovu informacija koje ste mi dali.

   Srdačan pozdrav
   B.

 8. mili kaže:

  Mnogo Vam hvala .Jezgrovitiji odgovor nisam mogla dobiti.Skorpion jeste na vrhu 7, sto znaci sve u svemu nikad srece sa muskarcima.ako nije problem mogu vam poslati jos podataka , Na neki nacin kod mene je kakav deda takav otac muz i sin.Vidjala sam svakakve karte ali ovakav cvor kao kod mene nigde.Jos jednom hvala i pozdrav od srcca

  • Bojan Šojić kaže:

   Nema ne čemu Mili 😉 Da, taj „čvor“ je upravo posledica ove vrlo tesne konjunkcije 3 planete. Sunce je u svom lošem izdanju, pod opsadom je malefika a to obično nosi simboliku da se iz jednog problema ide u drugi. Što bi rekao naš narod – vrzino kolo. Sve tri su muške planete. Prema prirodnim signifikacijama u dnevnoj karti Sunce predstavlja oca, takođe se odnosi i na brak, a vladavinom nad V kućom ima udela u vezi sa potomstvom. Saturn je prirodni vladar predaka, očevog oca tj. dede, Mars slučajni vladar partnera itd. Okreni, obrni, tu su muškarci sličnih, nezgodnih naravi.
   Vama svakako da nije lako jer bi Vaša Venera kao vladarka Ascendenta bila u XII kući. Iako u borbenom Ovnu, ona je okcidentalna, nema snage za neku istrajniju borbu prsa u prsa , pa se na kraju povuče i izjeda sebe iznutra. Tu je Jupiter, ali je on vladar VIII kuće, pa jednostavno ne uspevate da pobegnete od patnje.
   Čuvajte sebe jer ovakva pozicija Venere i verovatno Meseca u vatrenom znaku u XII kući nije laka – potisnute želje za promenama i novinama, želja za slobodom i uživanjem u životu a koji se ne mogu realizovati, bar ne otvoreno. Venera upravlja i pitanjima VI kuće bolesti, pa nemojte nikako zanemarivati svoje zdravlje.
   p.s. vatra upućuje na optimizam, pa verujem da je to ono što Vas održava

 9. mili kaže:

  A posto Venera ,Mesec,Jupiter padaju u 12tu kucu pod vladavinu Marsa pa jos kvinkus Neptun u skorpiji kad god krenemda se ispetljam stignem na pomenutu konjukciju uz dva joda u karti umrecu casno boreci se

 10. mili kaže:

  Mislim da bi moj primer bio odlican prakticni primer spaljenosti .Sve u jedan.

 11. Milica kaže:

  Setih se još jednog primera spaljenosti iz bliskog okruženja.
  SO u vagi spaljuje Merkur i Saturn u vagi u 7. polju koji vladaju : Merkur 3. i 6. poljem, a Saturn vlada 10., 11. pa i 12. poljem (i ako su ribe 12. znak, međutim simbolika se jako dobro odslikala kroz vladavinu nad 12. poljem).
  Dakle, ova osoba, s familijom jako slabo kontaktira, a bilo je i pokušaja ozbiljnih podvala od strane jedne od sestara- eto nam spaljenog vladar 3. kuće.
  Karijera- vrlo turbulentna. SA u egzaltaciji jeste dao položaj i šefovske i direktorske pozicije, međutim i vrlo ozbiljne padove u karijeri jer su i sami tajni neprijatelji predstavljeni upravo tim spaljenim Saturnom, međutim, samo SO je tajne neprijatelje uvek izvodilo na “svetlost dana“ pa se uvek znalo ko mu radi o glavi.
  Dakle, ovde je Snce spaljivanjem Saturna kao vladara 10. i 12. dalo jednu vrlo izmiksovanu simboliku karijere koju obaraju tajni neprijatelji koji ipak bivaju razotkriveni.

  Mislim da je i ovaj primer dobar jer nam pokazuje da spaljenost može i da “sakrije“ i da “otkrije“.
  Ne treba napominjati da ovaj čovek nema prijatelje (osim u partnerki koja ga zaista bezrezervno podržava ceo život, ali to je druga žena po redu) što otvoreno i kaže – spaljen i vladar 11.

 12. mili kaže:

  Konacna potvrda svih moiih istra zivanja .Volela bih da nije ali tako je.Onaj jedini sekstil Venere i Merkura koristim da slikam pa eto ventila za zaglavljene planete.Vasa ljubaznost mi je dragocena

 13. Nina kaže:

  Divan’ clanak.Moj otac je imao mesec na 3 skorpije a bio je bik/strelac.mesec je bio u opoziciji sa suncem,uran na IC,sunce na 3 bika u opoziciji sa mesecom ,u raku u 8.k.pluton i mars.,/oduzeta imovina agrarnom reformom,majka umrla rano u njegovoj 15.god.od raka,bila strankinja,familija takodje otimala imovinu,10.k.u vagi,uspesan novinar,ali u nemilosti jer nije bio clan partije a tad su svi imali crvenu knjizicu,umro i sam od raka debelog creva,ja sam mu bila jedino dete,uzivao je u unucicima /vladalac 9.k. u 5.oj/ kao da su njegova deca.Taj mesec u skorpiji uticao je ne samo na majku nego i na zdravlje zene/ ostao udovac.Pored svega iako preterano posten imao je muke sa sudom,spor se nije zavrsio do kraja njegovog zivota,ja sam ga nasledila kao jedino dete i jos se taj spor vodi, jer nam je pravosudje takvo kakvo je.Njegov datun rodjenja je 23.04.1929.u 22 sata ,ako mi mozes reci nesto vise o tom sporu i imovini.?

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovanje Nina,

   Ne praktikujem da na ovaj način dajem neka tumačenja, pa ću biti kratak.
   Već sama pozicija vladara IV kuće u padu u VIII kući i njegov dispozitor u padu u XI kući, upućuju na problematiku koju ste opisali. Vladar III u II znaku, kao i vladar VI u V znaku i IV kući, sve to ide u prilog rođaka koji pružaju ruke ne samo prema nepokretnostima nego i prema pokretnoj imovini tj. novcu, obveznicama i drugoj pokretnoj imovini.
   Da ne dužim previše, postoje indikatori da će deca, u ovom slučaju Vi, preuzeti obaveze u vezi sa nepokretnostima i doći do neke imovine ali uz štetu i nakon dužeg vremenskog perioda. To znači da bi bilo nekih finansijskih gubitaka ili ne bi bila vraćena celokupna imovina ili bi deo vraćene imovine bio neupotrebljiv.
   Za više detalja svakako morate razmotriti Vašu kartu jer ste Vi preuzeli obaveze.

   Srdačan pozdrav
   Bojan

 14. Uranija kaže:

  nema dvoumljenja da je sprzeni mars(malefik) kod mene imao umanjen los uticaj,pitanje dece i karijere,mc-status ,to su polja kojima vlada mars,sunce(vladar 2.e) i finansije su mnogo uticale na moju ideju o deci,mene kao majke,sad kako prolazi zivotni period u kom vlada sunce ,preuzima ga vladar,merkur u sedistu,pa planovi idu svojim tokom eto bas u samom kraju vladavine sunca,sve polako dolazi na mesto…nekako kontam da spaljenost ako obuhvata jedan zivotni period,eto,kao u mom slucaju od 21.e do 31.e zaista nisam mogla nikako da izvedem porodicu i kucu onako kako dolikuje u moj zivot,srecna sam sto to vreme prolazi 🙂

  • Bojan Šojić kaže:

   U pitanjima dece, MA nije faktor koji bi trebalo razmatrati osim u kontekstu neke neuspele trudnoće/pobačaja, upravo zato što je spaljen i kadentan tj. postavljen na vrhu XII kuće (Alcabitus sistem). Prvenstvo uvek ima planeta u kući, pa će tako pitanjima dece primarno upravljati JU koji se našao u V kući. Sad, retrogradnost i njegova pozicija u VI znaku imaće svojih mana, ali ok, to je neka druga priča.
   JU je ujedno i univerzalni vladar finansija, pa eto jedne poveznice finansija i dece.
   Evo, u toku ove godine počinje ti firdar Meseca pa ćeš se u narednim godinama značajno baviti pitanjima porodice i doma, ali i svojom ulogom u tome 🙂

 15. Uranija kaže:

  pa,da,bila je jedna operacija ,tj nameran prekid trudnoce u 23.oj,na rodjendan,otud i malefik,ni ja ni on nismo bili zaposleni,nit ideje za finansije,nit sam znala njegove namere …na simbolici meseca se radi 🙂 uloga moja,nije mala,sto u vezi doma,posla i mog i njegovog,papiri(vladar 3.e ) od porekla(vladar 4.e) su natalno u sekstilu pa se sad na tome radi za dvojno drzavljanstvo…

 16. jackey kaže:

  Odlican text! Nikad do sada nisam obracala paznju da mi je Ve spaljena u 3 kuci u Strelcu, a vladar je Asc. Obicno svi misle da sam lavica, Ve se ne vidi :-(. Ne znam koliko je olaksavajuci faktor sto je dispozicija u ribama,exaltacija? Kako bi se ovo tumacilo?

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovanje,

   Dobar i kvalitetan dispozitor uvek popravlja stvar, naravno ukoliko aspektuje planetu koju dispozituje. Tako bi se moglo reći i u Vašem slučaju, ipak, ta pomoć nije baš velika, jer je Jupiter u VI kući, dakle kadentan je, čime su mogućnosti njegovog delovanja prilično umanjene. Ako sam dobro rekonstruisao kartu, kod Vas je zapravo najznačajniji olakšavajući faktor taj što Venera beži od Sunca, napušta spaljenost, simbolišući na taj način popravljanje situacije u vezi sa onim stvarima kojima Venera upravlja.

 17. Me kaže:

  Da li je spaljenost manja ako je planeta dispozitor Suncu?

  • Bojan Šojić kaže:

   Pa za određen procenat, ne mnogo, ali je svakako olakšavajuće. Zapravo, da bude i tehnički ispravno, reći ćemo da je spaljenost spaljenost, ali da planeta koja je spaljena u sopstvenom sedištu ili egzaltaciji ima resurse uz pomoć kojih će moći u manjoj meri da se zaštiti.

 18. Milica kaže:

  Spaljenost npr. Marsa u znaku Ovna i Lava u odnosu na spaljenost Marsa u znaku Vage ili Vodolije i u odnosu na spaljenost Marsa od strane Sunca sa manjim dobrim ili lo[im dostojanstvom_

  Raylika postoji, je l’?

  • Bojan Šojić kaže:

   Naravno. U prvom slučaju i Mars i Sunce imaju uzvišeno dostojanstvo pa su u uzajamnoj recepciji što umanjuje nesrećnost spaljenosti. Što je Sunce lošije, to je i malefičnije pa samim tim i nanosi više štete.

 19. ivana kaže:

  Super primjerci. Moram reci da sam jako iznenadjena utjecajem spaljenosti sunca, dali stvarno moze toliku stetu napravit posebno ako su planete bez dostojanstva posebno i izgonu ili padu. Ja gledam svoj primjer Moje sunce je peregrine u biku te spaljiva mars do zadnjeg stupnja rekla bi, jer su udaljeni tocno 8 stupnjeva izmedju, koji je u svom izgonu. Cesto se pitam kako da popravim to kod sebe, jer to sunce kroz mars zna jako djelovat , nekad previse okrutno. Cak i sam Merkur koji je pod suncevim zrakama ne pati toliko , ali zbog konjukcije izmedju Merkura i Marsa, mislim da onda zbog sunca Mars uvlaci Merkur te zajedno sunce obradjiva te dvije planete.
  Stvarno cesto imam taj neki temparament, iako je u biku, ali sve te planete iznad horizonta, sto ih cini jos gorima? Kako uopce pomoc sebi?

  • Bojan Šojić kaže:

   To se ne može konkretizovati. Potrebno je analizirati čitavu kartu, temperament, ponašanje, vladara duše, pa onda na osnovu toga doći do nekih konkretnijih rešenja.

 20. Ona kaže:

  Boki,imam jednu dilemu..procitala sam negde,ne znam tacno gde,ako je benefik vladar prenatalne eklipse on postaje slucajni malefik..sto na neki nacin ima logike,e sad ..sta se desava kad je onda taj benefik (jupiter u strelcu jer je poslednja solarna eklpisa bila u tu )u konjukcijs tacnije spaljen od sunca u strelcu ..da li on time postaje slabiji malefik ili jos slabiji benefik..ne znam da li sam bila jasna..u sustini sam malo zabrinuta za moje peto polje jer sam nasla tri jaka pokazatelja da slaba vajda od dece,sunce u 5 polju,juzni cvor u konjukciji od 1 stepena od sunca a i sam vladar 5 jupiter koji onda ispada slucajni malefik isto u jakoj konjukciji sa suncem..znam da daje odlaganje potomstva i ja sam vec imala jedan prekid davno,ali ni drugi pokazatelji nisu bas obecavajuci,mesec je u jarcu u 6 polju,a venera iako u triplicitetu i na uglu (ic) je u padu u skorpiji i u istom znaku gde je i saturn..

  • Bojan Šojić kaže:

   Prenatalna eklipsa je bitna samo ako se nađe na nekoj važnoj tački horoskopa, kao što su uglovi ili planete. U suprotnom, nema nikakvog značaja, niti ona niti njen vladar. Jupiter će svakako da nosi epitet slučajnog malefika jer upravlja i pitanjima VIII kuće (ako je Sa na vrhu V, onda su Pi u VIII) , ali će delovati u skladu sa svojim kvalitetom, koga doduše nema mnogo jer je van sekte. Zbog spaljenosti će sve ono za šta se JU vezuje, iskazati neku problematiku i teškoće u realizaciji, olakšavajuće je to što je u sedištu pa ima malo resursa.

   • Ona kaže:

    Hvala ti,

    mozda zato sto nisam nesto narocito zainteresovana za decu sad,ali ne bih volela da ne postoje sanse,radim u skoli,pa sam prezasicena decom..ali bih volela da imam bar mogucnost..a kad sam sebi nabrojala sve minuse u karti delovalo je strasno,cak i da sam ravnodusna ..jos je jupiter usao u lava,nije ni cudo sto sam se zakacila za 5 polje..:D

 21. Andrija kaže:

  A da li spaljenost moze da postoji ako je sunce u jednom a „spaljena“planeta u drugom znaku? Pod ovo uzimam u obzir i USB.

  • Bojan Šojić kaže:

   Da, planeta može biti oštećena spaljenošću odnosno sunčevim zracima bez obzira ako su u različitim znacima. Ono što praksa pokazuje, to je da takav vid spaljenosti ima za nijansu blaže negativne posledice, nego kada se nađu u istom znaku.

 22. Aleksandra kaže:

  Odlican tekst za spaljenost planeta! Meni je sunce u vagi u konjukciji sa venerom, merkurom i mesecom, vladarima, 5,6,7 i 9 polja.
  Zanima me da li spaljenost moze da se umanji jer su svi oni i u konjukciji sa MC? Nadam se i da je spaljenost venere ublazena jer je u vagi, pa kao sto procitah ovde pod „kisobranom“ je. 🙂
  Pozdrav!

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Aleksandra,

   Na žalost, spaljenost na uglu ne ide u prilog umanjenju, već upravo suprotno – ugaona kuća daje mogućnost da se ono što se u njoj nađe vrlo snažno izrazi. Tako, otvara se mogućnost da se određeni problemi/zastoji u vezi sa pitanjima partnerskih odnosa, studija/inostranstva, pa i promene na profesionalnom planu vrlo vidno manifestuju posebno iz razloga što je Sunce malefično. To neće biti slučaj svakodnevno već samo onda kada su Merkur i Mesec aktivni u nekim prediktivnim ciklusima, pa u tim periodima treba obratiti posebnu pažnju na te planete. Spaljenost Venere je svakako ublažena u odnosu na druge planete upravo iz razloga što je u svojoj „kočiji“. Npr. ako je Venera vladarka V kuće, ova konjunkcija sa Suncem na MC-u može biti pokazatelj odlaganja potomstva zbog karijere ili nešto slično, ali neće ići u prilog izostanku potomstva.

 23. Kristina kaže:

  SO i VE na 0 stepenu vodolije, u 4. kuci, VE vladar ascendenta u kvadratu sa plutonom i severnim cvorom. Merkur na 23. stepenu jarca astro.com prikazuje u konjukciji sa SO i VE u vodoliji, ali da li se konjukcija vazi ako su planete u razlicitim znacima? Da li tako postavljena venera lose utice na ljubavni zivot?

  • Bojan Šojić kaže:

   Ne, ta konjunkcija ne važi jer je preširoka. Konjunkcija iz različitih znakova je dozvoljena samo u slučajevima kada je u pitanju aplikacija sa ne više od 3° udaljenosti kao na primer ME na 29°Cp i VE na 2°Aq. Pošto je Venera univerzalni signifikator veza i braka, sigurno da spaljenost nije dobra za tu tematiku. Ipak, prednost će se dati pitanjima I kuće jer je VE ipak vladarka Ascendenta.

 24. opichenavenera kaže:

  Spaljena Venera u Lavu u 5. koje pocinje u Raku. Mjesec u 1.opozicija Pluton iz 7. Zato rodjena djevojcica ima genetsku gresku?

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana,

   Da bi se zaključilo da li postoji neka urođena mana, potrebno je razmotriti mnogo faktora – Ascendent i njegovog vladara, luminare (posebno vladajuće svetlo), odnos sa vladarima malefičnih kuća i samim maleficima, stanje IV kuće itd.
   Ako je Venera vladar Ascendenta i spaljena, to može biti prvi znak nekog problema, ali je potrebno naći još pokazatelja koji bi sumnju potkrepili.

   Pozdrav,
   B.

 25. opichenavenera kaže:

  Pluton /Mjesec (mjesec -genetika)?

 26. Vesna kaže:

  Evo i mene ponosnog vlasnika spaljenosti :D… Spaljen vladar ASc – Ve, kao i Ju, Me, Mo… sve ovo u petoj kuci u Vodoliji. Signifikator Sa u konjukciji sa Ma u kvadratu sa svim ovim planetama iz pete….:)
  Trebala bih biti problematicna, mozda i neko sklon porocim itd….ali nista od toga….

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Vesna,

   Spaljenost se može manifestovati na najrazličitije načine, kao što je pomenuto u ovom teksu https://astroriznica.com/spaljenost-planeta/ Isto tako, bilo kakva problematika u vezi sa spaljenom planetom ne manifestuje se 24/7, već onda kada ta planeta postane značajna u nekom prediktivnom ciklusu. To dalje znači da se efekti spaljene Venere, na primer, mogu najviše osetiti u periodima njene vladavine i to kroz neku problematiku koja se vezuje za vitalnost/zdravlje, decu i sve ono čime Venera u horoskopu vlada. Isto važi i za sve druge planete.

 27. Aleksandra kaže:

  Postovani,
  Nasla sam tumacenje da spaljenost venere dovodi do razvoda. Da li se to u praksi pokazalo kao slucaj?
  Moje sunce je u devetoj kuci u konjukciji sa venerom, merkurom i mesecom, s tim da je mesec vladar sedmog polja.
  Srdacan pozdrav

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Aleksandra,

   Spaljenost Venere može biti pokazatelj nestabilnosti u ljubavnim odnosima, podređenost žene (ili majke i slično), ali sama po sebi ne ukazuje na razvod ako nema drugih loših pokazatelja. Ono što je izvesno, to je da će, kada se u prediktivnim ciklusima aktiviraju spaljene planete, početi manifestacija problematike koju označavaju.

   Srdačan pozdrav,
   B.

 28. Doyda kaže:

  Dragi Bojane, priznajem da sam vas nedavno otkrila i od tad neprekidno uzivam u citavom vasem pisanom opusu. Tema spaljenosti planeta me posebno intrigira jer imam cak 5 planeta u Strelcu u 9. kuci, redom Saturn 2′, Venera 0 Mesec 10′, Uran 0 Sunce na 19′ na MC. U podznaku sam Riba, Neptun u Jarcu u 10. Jupiter u Vodoliji 60 sve iz Strelca. U kontekstu orbisa spaljenosti, moje pitanje je – da li su sve moje planete u Strelcu pogodjene i kako biste opisali spaljenost Urana, konkretno vladar 12 kuce. Najlepse vam hvala i radujem se da uskoro postanem i vas klijent i ucenik.

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana,

   Ako sam dobro razumeo, Sunce je na 19°, pa samim tim nijedna planeta osim Meseca nije spaljena odnosno pod sunčevim zracima. Uran se ne uzima u obzir u tradicionalnoj astrologiji pa njega ne mogu da komentarišem.

   Srdačan pozdrav,
   B.

 29. Ksenija kaže:

  Poštovani, na šta bi ukazivala spaljena Venera u 6 kući u Ribama na 25stepenu od Sunca u 7 kući na 29stepenu Riba? S tim da je Venera u opozicija sa retrogradnim Marsom u Djevici u prvoj kući. A vladar 7(ribe) otišao u 5 kuću(vodolije) gdje je konjukcija Jupitera i Urana i Neptun je tu također, a Asc Djevica vladar Merkur otišao u 7 kuću u konjukciji sa Saturnom s tim da su Merkur i Saturn u Ovnu

  Srdačan pozdrav

  Srdačan pozdrav

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Ksenija,

   Pošto ja posmatram sve preko izvornog sistema celih znakova, onda se i Venera i Sunce odnose na pitanja sedme kuće i mogu imati veze najpre sa partnerskim/ljubavnim odnosima i brakom, tj. problemima u istim, nedovršenim pričama, čestom pojavom zauzetih muškaraca, sekundarno mogu biti malo ometena pitanja studija i finansija itd. Može biti nešto od toga, mada tu veću smetnju čini opozicija sa Marsom nego sama spaljenost.

   Srdačan pozdrav,
   B.

 30. Van kaže:

  Merkur 7 stepen bizanaca, sunce 0 blizanac, mesec 1,21 blizanaxa u VII kuci, kako ovde protumaciti spaljenost?

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana/i,

   S obzirom da se sve dešava u sedmoj kući, primarno tumačiti u kontekstu veza/braka, uz dodatak i ostalih polja kojima upravljaju Merkur, Mesec i Sunce. S tim što, s obzirom da je Merkur u svom sedištu i da u okviru nedelju dana po rođenju verovatno postaje vidljiv na nebu, ta ometenost od Sunca nije velika.

   Pozdrav,
   B.

 31. Ana kaže:

  Meni je Merkur spaljen a Venera u kazimi polozaju,u cetvrtoj kuci u Blizancima.E sad,posto je Merkur vladar i 4 i 7,da li se obavezno mora odnositi na obe kuce ili se moze ispoljiti na jednu?Sto se tice Merkura i Sunca,do kazimi polozaja dele ga 3 minute.

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Ana,

   Na obe kuće, jer njima vlada. Ipak, Merkur je u sedištu čime su efekti spaljenosti u velikoj meri umanjeni.
   Kazimi kao naročito efektan u praksi nisam primetio osim ako je „pravi“ tj. i po poziciji u znaku i po poziciji u odnosu na ekliptiku (latituda). Možda neko ima drugačija iskustva.

 32. Katerina kaže:

  Postovani Bojane Dali moze vas Mail Adresa? Ili Viber?Dali tumacite Natal hocu da mi vi to Protumacite zato sto imam Puno spaljene planete a vi se bas super razumete od Spaljenost..
  Pozdrav Katerina…

 33. Katerina kaže:

  Meni su Merkur Venera i Jupiter u Konukciji Sa Suncem i u devetom polju…
  Ali mi nije jasno Jupiter je daljina inostranstvo ja Sam se i udala u Inostrasvo mislim ako bi Jupiter bio Ostecen od Sunce ja ne bi mogla sad da zivim u Inostrasvo nego bih imala problem da idem za inostranstvo Dali se to tako gleda kad je spaljeni Jupiter a njegov Dispozitor Strelac je u 10 kuca MC Ali tu imam vec Problem.
  Venerin Dispozitor je 3…i 8 kuci to neznam tumaciti znam samo da nisam Sa moim Sestrama bliska… A Merkur Despozitor je 5…i 7 kuca eto nemam Decu… To je Spaljenost?
  Mislim da Spaljenost utice na Natusa i te kako ima negativnost!

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Katerina,

   Jupiter se ne vezuje za inostranstvo osim ako je vladar polja inostranstva. Takođe, spaljen vladar polja inostranstva ne mora da znači da neko neće otići vani, već da može imati probleme, peripetije, neprijatnosti u vezi s tim. Mada, sve to zavisi od opšte slike u karti i rasporeda planeta.

   Pozdrav,
   B.

 34. Mira kaže:

  Poštovanje Bojane,
  ♈️/♈️ Interesuje me kako bi ste vi prokomentarisali moju postavku planeta koje se većinom nalaze u prvoj kući, hvala
  Asc 8°40, Mars 15°29, Venera 15°57′, Sunce 16°16′. Tu u prvoj kući su i Mesec 05°01 i Kiron 15°54′ ali u Biku. RPluton opozicija u Vagi u 7 kući…

 35. Tamara kaže:

  Poštovani Bojane, ja koliko god tekstova isčitala, iako mi je jasna spaljenost, shvatih i da je kod mene spaljen MA na ASC u SCO, odigrao loše ulogu.
  Jedino ne mogu da razaznam dostojanstvo, odnosno koliko je ta spaljenost losa ako je so na asc na 25°, a MA na 27° u sco.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *