Jedna kuća-jedan znak

Prijavi se za obaveštenja o novim tekstovima na sajtu.Informacije, zakazivanje konsultacija, naručivanje analiza
viber/WApp: +38163 786 79 85

4 komentara

 1. zarko kaže:

  Bojane,
  prvo da kazem HVALA za svu gomilu tekstova kojima si priblizio TA nama obicnim zaljubljenicima u astrologiju.
  U vezi ovog najnovijeg zanima me sledece:
  Ako koristimo sistem cijelih znakova,da li ima nekih promjena u gledanju na planete koje se zateknu na manje od 4° od vrha neke kuce a fizicki ne pripadaju toj kuci.Kako se one gledaju?
  Npr.u solaru za 2015-16 po sistemu cijelih znakova moje Sunce(kao vladar solarne 2.) na 28° Vage je na par stepeni od vrha 5.kuce a fizicki pripada 4.kuci.
  Kako da tumacim to?

  • Bojan Šojić kaže:

   Žarko,

   Prema ovom sistemu, svaku planetu posmatram baš tamo gde se nalazi, makar bila i na minut od prelaska u narednu kuću/znak. U slučaju Sunca, posmatrao bih ga isključivo u vezi sa IV kućom. U tome i jeste čar ovog sistema – jednostavnost 🙂
   Početak znaka, inače, nije vrh kuće u pravom smislu te reči. Vrh svake kuće se zapravo nalazi na stepenu svakog znaka na kome počinje i Ascendent i to su takozvana, osetljiva mesta koja sam u tekstu pominjao 🙂

   • zarko kaže:

    Hvala,Bojane
    kao i uvijek,jasno i precizno.
    Sad cu opet da budem „davez“.Sve do sad sam mislio da se Tacka fortune racuna drugacije za dnevna nego li za nocna rodjenja ali sam skoro na nekom od starih astro-foruma naisao na Ptolomejev nacin izracunavanja Fortune gdje on ne pravi razliku izmedju dnevnog i nocnog racunanja ove vazne tacke.Kod Imsiragica sam davno citao o razlicitim racunanjima.Sta je uspravno?Jesam li bio u zabludi svo ovo vrijeme?

    • Bojan Šojić kaže:

     Žarko,

     Ptolemej je u pojedinim stvarima odstupao od ostalih astrologa. Između ostalog, pristupao je astrologiji iz ugla nauke, ali sam nikada nije bio astrolog-praktičar. Može se naći opravdanje za to što on nije formulu Fortune obrtao u odnosu na doba dana, no, mnogo je ispravnije i u praksi nesumnjivo potvrđeno da formulu treba obrtati. Helenistički astrolozi, gotovo do jednog, prilažu formulu koja se obrće prema dobu dana, kako oni koji su prethodili Ptolomeju, tako i oni koji su radili nakon njega, pa se može reći da je po tom pitanju on bio prilično usamljen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *