O recepcijama planeta

Na osnovu aspekata možemo da utvrdimo kakav je odnos dve planete, ali učenje o recepcijama nam pokazuje još jedan, dublji nivo na kom planete ostvaruju saradnju.

Moraš uvek da zapaziš da, ako Luna ili Venera šalju svoje sekstile ili trigone prema vladaru Ascendenta, a ne Saturn ili Sunce, onda će majka najbolje uticati na natusa. I tako prosudi kada se suprotni aspekti zadese ili kada postoji uzajamna recepcija između vladara Ascendenta i bilo kog signifikatora oca ili majke.

— Vilijam Lili —

 

Iako koncept recepcija nije nepoznat u modernoj astrologiji, na njihovoj upotrebi se ne insistira, najčešće se zanemaruju, a kada se i upotrebljavaju, to se čini samo pod određenim uslovima i često – na pogrešan način. Moderna astrologija poznaje uzajamnu recepciju planeta, ali je koncept recepcija daleko složeniji od toga. Zato moramo krenuti redom i najpre definisati recepcije.

Koren reči recepcija nalazi se u latinskoj reči recipere, što znači primati, podržavati. U engleskom jeziku je to reč receive, koja ima isto značenje. Dakle, recepcije planeta podrazumevaju njihovo primanje odnosno podržavanje. Šta to tačno znači, kako se planete podržavaju? Da bi na ovo pitanje odgovorili moramo se osvrnuti na planetarna dostojanstva i debilitacije, jer bez njihovog poznavanja ne možemo da govorimo ni o recepcijama.

Čovek proučava planete
Čovek proučava planete – De Natura Rerum, Albertus Magnus (© Gianni Dagli Orti/Corbis)

Svaka planeta u nekom znaku ima određeno dostojanstvo ili debilitaciju. Neka planeta ih u nekom znaku ima više, neka manje. Na primer, Sunce u Ovnu ima egzaltaciju i triplicitet, a ako se nađe na nekom stepenu između 10° i 20° onda će imati i dostojanstvo lica. S druge strane, u istom tom znaku Ovna, Venera ima svoju debilitaciju – izgon. Ali ako se nađe na 8° Ovna tu će imati i dostojanstvo termina.

O osnovnim dostojanstvima i debilitacijama planeta bilo je više reči u ovom tekstu, gde možete naći i tabelu dostojanstava sa egipatskim terminima, koju posebno preporučujem za korišćenje.

Da bi planeta mogla da primi drugu planetu, da bi je podržala svojim resursima, ona mora na mestu te druge planete da ima određeno dostojanstvo. Logično. Ako se vaš prijatelj nađe u nekoj situaciji, a vi želite da mu pomognete, morate raspolagati određenim sredstvima koja će mu omogućiti pomoć. Ako želite da ga ugostite 3 dana, da ga nahranite i spremite mu krevet gde će da spava, ne možete to učiniti u kući petog komšije s kraja ulice koga čak ni ne poznajete – morate to u svom domu.

Kada se neko nađe u vašem domu, vi ćete učiniti sve da tu osobu ugostite, da joj pružite ugodnosti u skladu sa vašim mogućnostima. U ova suluda vremena, primiti putnika namernika u dom, gotovo je nezamislivo. Ipak, po nekim selima ljudi su još uvek zadržali stare običaje da se pred gosta iznese ono najbolje i da se on ugosti kao da je kralj. Takav običaj imaju i planete. Kada se planeta A nađe u kući (sedištu) planete B, tada će planeta B učiniti sve da ugosti planetu A. To je njena dužnost i obaveza.

Froli o recepcijama

Froli je jedan od modernih autora koji je zaslužan za renesansu tradicije i njenih tehnika u proteklim godinama. Ipak, kada su recepcije u pitanju Froli je napravio dosta zabune, zbog čega je mnogo kritikovan od svojih kolega. Pišući o recepcijama on upotrebljava reč voleti, koja nije baš uvek prihvatljiva i primenjiva. U nekim horarnim pitanjima o zdravlju, ako planeta bolesti prima planetu pitača mi ne možemo reći da bolest voli pitača. To je potpuno neadekvatno. No, to je još najmanji problem.

Prema Frolijevoj definiciji, kada se planeta A nađe u dostojanstvu planete B ona će voleti planetu B. To je pogrešno iako ćemo u nekim slučajevima naći istinitost takve tvrdnje. Zbog čega je pogrešno? Zato što planeta A može i da ne voli planetu B, bez obzira što se našla u njenom dostojanstvu.

Evo plastičnog primera. Jedna žena je dovela svog nemirnog sina (A) svojoj prijateljici (B) na čuvanje, da bi obavila nešto u gradu. Nemirni sin nikako ne podnosi ženu u čijoj se kući našao i najradije bi pobegao odatle glavom bez obzira. Uprkos tome, žena se potrudila da na najbolji mogući način vodi računa o detetu svoje prijateljice, dok se ova ne vrati. Ovde uopšte ne mora biti nikakve ljubavi, ali prosto, ona ima dužnost i obavezu da brine o tom detetu u svojoj kući.

Ako na ovaj primer primenimo Frolijevo učenje o recepcijama, gde planeta A voli planetu B u čijem se dostojanstvu našla, dobili bi da bi dete volelo ženu u čiju kuću je doveden. Potpuno suprotno od realnog stanja stvari. Zbog ove pogrešne definicije recepcija mnogo je grešaka u tumačenju određenih planetarnih odnosa, što naravno šteti i našem celokupnom tumačenju, bilo da analiziramo kartu horarnog pitanja ili natalnu kartu neke osobe.

o recepcijama
O recepcijama kazuju mnogi tradicionalni izvori, posebno Mašalah

Da uzmemo jedan konkretniji primer. U karti vidimo da se Mars nalazi u znaku Device, što je sedište Merkura. To znači da Merkur prima Marsa u svoje sedište i da mu nudi svoje gostoprimstvo i resurse koje poseduje – ne obrnuto.

Ili, hajde da ovu kartu posmatramo kao kartu ljubavnog horarnog pitanja. Zanima nas odnos žene (Saturn kao vladar Ascendenta) koja je postavila pitanje i njenog izabranika (Sunce kao vladar VII kuće partnera). Sunce se nalazi u sedištu Saturna, to bi bio vrlo važan pokazatelj u definisanju odnosa dve osobe i u ovom slučaju je legitimno da se poslužimo rečju voleti. Dakle, zaključujemo da žena koja je postavila pitanje ima veliko interesovanje za svog partnera, voli ga i spremna je da mu pruži sve što je u njenoj mogućnosti. Kada bi sledili Frolija, dobili bi obrnutu stvar – da je partner zainteresovan za ženu.

Definicija recepcije

Recepcije su najčešće mnogo složenije nego što sam u prethodnom primeru predstavio. Sada ćemo zaokružiti učenje o recepcijama i videti kojim to pravilima podleže planetarna kombinatorika. Jedna planeta nudi recepciju drugoj onda kada se ova druga nađe u kući kojom ova prva vlada. Ili drugim rečima, kada se planeta B nađe u dostojanstvu planete A, tada kažemo da planeta A nudi recepciju planeti B. Postoje određeni uslovi koje planete moraju da zadovolje da bi bile u recepciji.

Prvi uslov smo pomenuli, a to je da jedna bude u dostojanstvu druge. Ipak, nije reč o bilo kom dostojanstvu, već samo o glavnim dostojanstvima ili o paru manjih dostojanstava. Dakle, da bi planeta A (npr. Mars) mogla da nudi recepciju planeti B (npr. Venera), planeta B mora da se nađe:

a) u sedištu planete A – npr. Venera na bilo kom stepenu Ovna ili Škorpiona

b) u egzaltaciji planete A – npr. Venera na bilo kom stepenu Jarca

c) u triplicitetu i terminu planete A – npr. Venera na stepenima između 19° i 28° Riba

d) u triplicitetu i licu planete A – npr. Venera na stepenima između 20° i 30° Riba

e) u terminu i licu planete A – npr. Venera na stepenima između 24° i 30° Lava

Triplicitet, termin i lice su pojedinačno slabija dostojanstva i stoga se zahteva njihova kombinacija. Ovo nije sve. Da bi se razmatrala recepcija u kontekstu nekog događaja mora biti nekakvog aspekta, a u obzir dolaze samo ptolemejski aspekti – konjunkcija, sekstil, kvadrat, trigon i opozicija. Ako je aspekt aplikacioni, onda je recepcija snažnija; ako je separacioni, onda je slabija.

Sve što smo do sada mogli da vidimo tiče se takozvane jednostrane recepcije, gde samo jedna planeta prima drugu. A šta se dešava kada su recepcije mešane?

Kao što sam na početku pomenuo, moderna astrologija poznaje samo uzajamnu recepciju. Uzajamna recepcija je pojava kada se obe planete nađu u međusobnim dostojanstvima, tako da obe nude recepciju jedna drugoj. Važe ista pravila kao i u jednostranoj recepciji – planete moraju biti u nekom od dva glavna dostojanstva (sedište ili egzaltacija) ili u paru manjih dostojanstava (triplicitet i termin, triplicitet i lice odnosno termin i lice).

Ukoliko se desi da su planete u uzajamnoj recepciji, ali nisu povezane aspektom (u averziji su), kao na primer Luna u Strelcu i Jupiter u Raku, to se naziva velikodušnost. Postoji podeljeno mišljenje po ovom pitanju. Neki astrolozi poput Vilijama Lilija, smatrali su da u uzajamnoj recepciji averzija ne čini nikakvu prepreku. Ipak, neki drugi su smatrali da averzija mora biti ublažena, odnosno da se planete nađu u znakovima koji su povezani preko antiscije ili kontraantiscije, ili onih koji se čuju.

Kombinatorika

Naš posao u razumevanju recepcija je na korak da se zakomplikuje. Planete se stalno kreću iz znaka u znak – u nekom znaku imaju dostojanstva, u nekom nemaju; negde su debilitirane, negde su u recepciji, negde nisu. U skladu sa tim, postoji više različitih kombinacija i svaka od tih kombinacija ima i određeno značenje. Pojasniću o čemu je reč, na primeru Marsa i Venere:

a) Mars u Vodoliji, Venera u Ovnu– ovo smo videli ranije i definisali kao jednostranu recepciju gde Mars prima Veneru u svoje sedište

b) Mars u Biku, Venera u Škorpionu – uzajamna recepcija po sedištu

c) Mars u Ribama, Venera u Jarcu – uzajamna recepcija po egzaltaciji

d) Mars na 11° Raka, Venera na bilo kom stepenu Ovna ili Škorpiona – uzajamna recepcija; na stepenu na kome se Mars nalazi, Venera ima dostojanstvo tripliciteta i termina pa će u skladu sa tim moći da ponudi recepciju. S druge strane, Mars nudi recepciju Veneri jer je ona u njegovom sedištu.

venera i mars

Koja je zapravo svrha služenja uputstvima o recepcijama? One odražavaju spremnost neke planete da sarađuje, pa svaki planetarni odnos u kome postoje recepcije mnogo je bolji, čak i ako su u pitanju malefici. Malefik koji nudi recepciju nekoj drugoj planeti, neće nanositi štetu u toj meri kao kada bi recepcije izostale.

Pomenuo sam ranije vladara bolesti u horarnom pitanju o zdravlju. Ako je, na primer, vladar bolesti Saturn, ali nudi recepciju vladaru pitača, to je dobar pokazatelj da bolest neće biti toliko teška i dugotrajna. Kvadrat dve planete koje su u recepciji mnogo je lakši za savlađivanje od kvadrata bez recepcija.

Slično je i sa ostalim aspektima. U primeru pod a), možemo da vidimo da se Venera nalazi u znaku svog izgona a Mars je prima u svoje sedište: kako to tumačimo? Mars je voljan da ugosti svoju prelepu damu, međutim, prelepoj dami ne odgovara grubo, sirovo, ratničko okruženje jednog Marsa. Ona se, prosto, ne oseća dobro u njegovoj kući, i to što će je Mars obasuti svom svojom pažnjom neće promeniti njeno mišljenje o njemu.

Ako se Mars nalazi na 5° Vodolije gde Venera ima samo dostojanstvo lica, to je nedovoljno da mu ona pruži recepciju. Ali ako se Mars nađe na 9° Vodolije gde Venera ima dostojanstvo termina i lica, onda će ona biti u mogućnosti da mu uzvrati recepcijom što situaciju čini podnošljivijom. Tako, bez obzira što se nalazi u nepovoljnom okruženju, ona će se ipak potruditi da uzvrati pažnju onoliko koliko to može da učini jedna debilitirana planeta.

Kada su jedan ili oba domaćina debilitirani, kao što imamo u primeru b), to je malo teži „slučaj“. Obe planete su u lošim pozicijama i nijednoj ne odgovara situacija u kojoj su se našle. Zamislimo da su u pitanju dve osobe koje su doživele finansijski krah. Obe osobe su potpuno van sebe, ali zbog recepcija će želeti jedna drugoj da pomognu. Koliko neko ko je ostao bez novca može popraviti naše finansijsko stanje? Ne mnogo, ali će se verovatno naći na stolu neki konstruktivan predlog ili ideja, što je opet bolje nego ništa. Naravno, u ovom konkretnom slučaju ne smemo nikako ispustiti iz vida opoziciju ovih dveju planeta koja značajno otežava situaciju.

Dodela uloga

Prilikom posmatranja recepcija najlakše je da dodelimo određene uloge planetama. Planeta koja prima je domaćin, a ona koja je primljena je gost. Kako će gost biti ugošćen, ne zavisi samo od snage recepcije već i od stanja domaćina. Ako debilitirani Jupiter prima Veneru u svoje sedište, pored sve dobre volje domaćin se neće pokazati u najboljem svetlu jer mu nije dobro, debilitiran je, takoreći bolestan. Znači, želimo da vidimo što jačeg i snažnijeg domaćina koji će dati svoj maksimalni učinak.

Ako posmatramo nešto u karti i želimo da zaključimo da li će to nešto uroditi plodom ili ne, jednostrane recepcije nam neće biti od velike koristi. Na primer, ako imamo Merkura u Strelcu i Jupitera u Ribama. Imamo snažnog i zdravog domaćina Jupitera koji prima Merkura u svoj topli dom, znak Strelca. Merkur je van koloseka jer je u tom znaku u izgonu, a situacija je još složenija jer se Jupiter nalazi u Ribama gde Merkur takođe ima debilitaciju – izgon i pad. Šta to znači? To znači da Merkur vidi Jupitera kao neprijatelja, bez obzira što se ovaj svim silama upinje da mu pomogne.

Ovo važi za sve planete – kada se planeta koja nudi recepciju nalazi u izgonu ili padu planete koja prima recepciju, to može biti negativan pokazatelj; planeta koja treba da primi recepciju često odbija saradnju i čitava stvar propada. U vezi s ovim Bonati daje jedan primer:

Iako sam rekao da se stvari izvršavaju u sekstilu ili trigonu, moraš ipak znati ovo: ako je mesto s kog je vladar Ascendenta (ili Luna) aspektovan od strane vladara pitane stvari (tj. onog koji označava samu stvar) ili mesto odakle je signifikator pitane stvari aspektovan od vladara Ascendenta (ili Lune) na mestu debilitacije onog koji aspektuje, stvar neće biti izvršena, bez obzira što je aspekt sekstila ili trigona. Kao primer: uzmimo da je pitanje o braku, da li će biti zaključen ili ne, i Ascendent u Lavu, a Sunce ili Luna (koja označava ženu) se povezuje sa Saturnom iz Ovna koji je pad Saturna. Bez obzira što je aspekt (koliko god dobar bio) uz recepciju, Saturn ipak neće izvršiti stvar već će je radije omesti tako da ne bude izvršena; i ne samo da će je omesti, već će pokušati i da je uništi ako bude mogao. I da se Sunce povezuje sa Saturnom iz Raka ili Lava, isto bi bilo, jer su to oba znaka njegovog izgona.

O recepcijama
Učitelj violine grdi svog učenika (XIX vek)

Zamislimo da je Merkur u Strelcu učenik, a Jupiter u Ribama profesor. Jupiter je u sedištu, to je dobar profesor, pun znanja. Merkur je debilitiran – to je loš učenik. Merkur se nalazi u kući Jupitera što znači da će profesor veoma želeti da pomogne svom učeniku Merkuru, nudi mu svoju pomoć, svoje znanje – nudi mu recepciju. Međutim, Merkuru je ovaj profesor zastrašujuć i on ga ne vidi kao nekog ko želi da mu pomogne, već naprotiv, kao nekog ko ga ugnjetava i zbog koga se loše oseća. Iz tog razloga ovaj učenik ima otpor i odbija bilo kakvu saradnju sa profesorom, pa tako najbolja volja profesora jednostavno ne može da urodi plodom i dâ adekvatne rezultate.

O recepcijama ćemo mnogo naučiti u horarnim pitanjima, jer se u horarnim horoskopima bavimo konkretnim osobama i događajima. Planete koje posmatramo jesu određene osobe u vezi sa pitanjem i njihov odnos, a primarno njihove recepcije, reći će nam mnogo o tome šta se od tog odnosa može očekivati. Zahvaljujući recepcijama razumećete zbog čega neke osobe istrajavaju u nekom „nezdravom“ odnosu, kao i zbog čega neke druge osobe i pored svih napora ne mogu da uspostave adekvatan odnos.

Učenje o recepcijama je primenjivo u svim astrološkim granama i od velike je važnosti i u prediktivnoj astrologiji. U direkcijama, progresijama, solarima ili nekim drugim prognostičkim tehnikama, ako su dve planete u lošem aspektu ali postoje recepcije, sve može imati povoljnije značenje nego što na prvi pogled može da izgleda. Potrebno je samo obratiti pažnju na dostojanstva i debilitacije i kako planete jedna drugu vide, kao što mi posmatramo ljude oko nas, i više od polovine priče će se samo ispričati.

POVEZANE TEME:

Šta su dispozitori?
Dobro ili loše, pitanje je sad


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

86 komentara

 1. Milica kaže:

  Znači, ništa od uzajamne recepcije ako su planete debilitirane (ME u ribama, JU u blizancima)…smrc…

  • Billy kaže:

   Pa možemo da budemo fleksibilni i da takve stvari nekako progledamo kroz prste iako zaista, objektivno posmatrano, debilitirane planete malo šta korisno mogu jedna za drugu da učine. Čika Bonati je bio isključiv po ovom pitanju i smatrao je da planete u debilitacijama ne mogu da budu u recepciji 🙂

 2. Zdenka kaže:

  Halo Billy,
  ja sad nemogu ovo razumjeti sto si gore napisao o debilitiranom jupiteru. Citat;
  Ako debilitirani Jupiter prima Veneru u svoje sedište, pa, pored najbolje volje, domaćin se neće pokazati u najboljem svetlu jer mu nije dobro, debilitiran je, takoreći bolestan.
  Ako je Jupiter debilitiran onda nemoze biti u svom sjedistu, ili sam ja sad totalno smusena.
  Pozdrav

  • Billy kaže:

   Poštovana Zdenka,

   Niste smušeni, nego je rečenica sklopljena tako da može zbuniti. Kada se kaže da Jupiter prima Veneru u svoje sedište, to znači da je Venera na mestu na kome Jupiter može da je primi odnosno u njegovoj kući. Pored sedišta, Jupiter može da primi planetu i tamo gde ima egzaltaciju, triplicitet i termin ili triplicitet i lice.
   Na primer, Jupiter može biti u Devici, a Venera u Strelcu. Jupiter prima Veneru u svoje sedište. Ili ako se Jupiter nađe u Blizancima, a Venera na 15° Vage. Na mestu gde se nalazi Venera, Jupiter ima triplicitet i termin, te će stoga dati recepciju Veneri.

   Srdačan pozdrav
   B.
    

 3. Zdenka kaže:

  Hvala Billy na brzom odgovoru. Bome sam imala debeli cvor u glavi jednostavno nisam mogla

  odpetljati. Ali dobro sto sam pitala jer bi mi se to dugo vrtilo po glavi.

  Jos jednom hvala.

   

 4. Mima kaže:

  Poštovanje!

  Malefik koji nudi recepciju nekoj drugoj planeti, neće nanositi štetu u toj meri kao kada bi recepcije izostale. 

  Kvadrat dve planete koje su u recepciji, mnogo je lakši za savlađivanje od kvadrata bez recepcija.

  Razumela sam ono što je objašnjeno vezano za horarna pitanja. Htela sam da pokušam da rasvetlim svoju natalnu zavrzlamu:

  Imam uzajamnu recepciju Venere i Saturna po sedištu, u međusobnom kvadratu. Po onoj tablici monomoirija Venera je i na stepenu Saturna pa je i na tom "mikro" nivou recepcija od strane Saturna. A njemu je valjda sve potaman, egzaltiran je i u svom licu.

  Problem je sa venskim sistemom na nogama I po svemu sudećI moraće pod nož kroz koju godinu. Ono što me zanima može li se doneti neki zaključak da li će biti recidiva ili ponovnog vraćanja bolesti ( što kažu da je moguće ) kad se uzme u obzir ovakva recepcija? Planete nisu retro, a Venera ima egzaktan trigon sa Marsom što bi moglo reći da je hirurgija definitivno rešenje ( moj laički zaključak ). Naravno jasno mi je da se glada ceo natal kad već nije horarno pitanje. Ali recimo da samo uopšteno, sa ovakvom situacijom u natalu a u

   svetlu ovog što sam citirala,  pokušavam  shvatiti kakav ishod sanacija postojećeg problema može da donese tj. mogu li očekivati od recepcije nešto dobro…

   

   

  .

  .

  • Bojan kaže:

   Poštovanje Mima,

   Samo ću napraviti malu digresiju vezano za monomoiriju. Tehnički ne bi mogli da govorimo o recepciji npr. ako se Saturn nađe na stepenu kojim upravlja Venera i Venera nađe na stepenu kojim upravlja Saturn. Za recepciju je potrebna kombinacija većih ili dva manja dostojanstva, a monomoirija je van „igre“ u tom slučaju. Ipak, kao što ste pomenuli, svakako bi nam od pomoći bio i taj „mikro“ nivo uzajamnog kontakta posebno kada su planete povezane i aspektom.

   Sama recepcija umanjuje malefičnost aspekta, pa tako, bez obzira da li se radi o zdravstvenom problemu ili ljubavnim/bračnim problemima koje ova kvadratura Venere i Saturna  ume da proizvede, sve se lakše podnosi i prevazilazi nego u slučaju kada recepcija izostaje. Kvadrat ume da bude vrlo invazivan, posebno kada ide iz kardinalnih znakova kao u Vašem slučaju. No, kardinalni znaci ne simbolišu recidiv. A i kvadrat Venere i Saturna mi ne „miriše“ na problem sa venama.

   Pažnju mi je zapravo skrenula druga stvar, a to je Mars koji ste pomenuli, da je u trigonu sa Venerom. Pretpostavljam da je u tom slučaju Mars u Devici.  Prema tradicionalnoj anatomskoj podeli, Mars u Devici vlada nogama i to posebno delom ispod kolena do gležnjeva. Mars je planeta koja prirodno vlada venama (Jupiter vlada arterijama) ali i upalama, pa lako možemo doneti zaključak o problemu sa venskim sistemom u nogama, posebno ukoliko su on ili Venera snažnije povezani sa nekim ličnim natalnim faktorom (Ascendent, vladar Ascendenta, Mesec, dispozitor Meseca, vladar Fortune).
   Kako se Mars nalazi u Devici koja je promenljivi (dupli) znak, to postoji opasnost recidiva. Slično se može reći i ukoliko se nađe da je neka od planeta u retrogradnom kretanju. Ali, promenljivi znaci su najčešće najsigurniji znak da će se određena situacija ponoviti. Ne znam na kom Vam je stepenu Venera pa ne mogu da govorim o uzajamnoj recepciji sa Marsom, ali je činjenica da Mars prima Veneru u znak svoje egzaltacije, što bi trebalo da Vam olakša život sa ovim problemom, da umanji bolove i spreči razvoj nekih komplikacija. Ukoliko postoji uzajamna recepcija, to bi svakako značajno umanjilo šanse za pojavu recidiva, ali zbog promenljive Device, takvu mogućnost i pored recepcije, ne treba u potpunosti isključiti.

   Srdačan pozdrav
   B.

 5. Mima kaže:

  Nemam reči, zaista  od srca hvala na iscrpnom odgovoru!

   Da, razumem ovo oko toga šta određuje recepciju i da se to ne određuje po vladarstvima nad stepenima, nego po dostojanstvima, pomenula sam samo kao dopunski faktor ne da bih unosila zabunu kod onih koji čitaju. Sve je lepo objašnjeno u Vašem tekstu.

  Slabo sam upoznata sa TA i medicinskom astrologijom i uopšte ograničeno poznajem astrologiju, pa sam pogrešno mislila da je Ve90Sa uzrok. Mars jeste u Devici ( u recepciji sa Merkurom, u Sko pa onda i to verovatno ulazi u kalkulaciju ), a Venera je na 21º 27‛ i ako ja dobro gledam nema uzajamne recepcije sa Marsom jer je on u Merkurovom terminu. Nadam se da sam dobro shvatila Vaš odgovor, sam po sebi trigon Marsa i Venere ne bi doveo do takvog problema da nemam i Mars kvadrat Mesec, aplikacija ili bi barem bilo manje izraženo jer mi je neobično da sam trigon pravi takvu disharmoniju. No, egzaktni aspekti su ipak najvažniji pa pretpostavljam da je ta kombinacija onda razlog.

  Ok, recidiv je svakako moguć. To i jeste razlog što mi savetuju maksimalno odlaganje intervencije, dokle god mogu manje – više normalno funkcionisati ovako. Ili, da se selim što severnije jer mi vreline pogoršavaju problem.

  Svako dobro!

  • Bojan kaže:

   Nema na čemu Mima 🙂

   Mesec je izuzetno važan faktor jer pored Ascendenta i njegovog vladara, takođe signifikuje naše telo, tako da će ova kvadratura sa Marsom pre ukazati na problem. Upravo je zbog ovoga važno sagledati čitavu kartu.
   Nije neobično da trigon dve planete ukaže na neki problem, no, kada su zdravstveni problemi u pitanju, manifestacija mora da ide preko nekog ličnog faktora, što se u Vašem slučaju potvrdilo preko Meseca, jer sam trigon Venere i Marsa ne bi mogao da proizvede problematiku tog tipa u tom obimu. Venera kao benefik koji aspektuje Marsa, svakako olakšava situaciju i čini je podnošljivijom.

   Nož, naravno, treba izbegavati koliko je to moguće. Možete se konsultovati i sa nekim homeopatom ako to do sada niste činili ili sa nekim ko se bavi alternativnom medicinom, ko je naravno proveren i od poverenja, a ko pravi meleme i druge biljne preparate.

   Ako ste iz Beograda, jedno vreme je u apoteci kod hotela "Moskva" bilo besplatno homeopatsko savetovalište, ali nisam dugo proveravao da li još uvek rade. Čini mi se da postoji i homeopatska ambulanta u okviru Kliničkog centra, ali ne držite me za reč.

   Srdačan pozdrav i želim Vam brzo i bezbolno ozdravljenje!

   B.

   • Mima kaže:

    Dobar savet je neprocenjiv 🙂

    Svakako mi mnogo znači svaka nova informacija i pogled iz drugačije perspektive.

    Još jednom, od srca, svako dobro!

     

 6. Danijela kaže:

  Imam Me u Ribama (2. stepen) i Ju u Blizancima (0.stepen), Me u 12., Ju u 2, dakle, medjusobno u kvadratu.Ju vladar 9. polja i muku mucim sa studijama, studiram Nemacki (Ju0Ma).Rekose mi na drugom forumu da to jeste recepcija, pa sad sad malo zbunjena 😀 S ovakvom postavkom nikad necu zavrsiti fax 🙁

  • Bojan kaže:

   Poštovanje Danijela,

   Da, to jeste recepcija i to uzajamna recepcija po sedištu. Nažalost, recepcija nije svemoguća.
   Pre svega, i Merkur i Jupiter su u debilitacijama što znači da ne raspolažu sa dovoljno resursa. Drugim rečima, oni nisu u stanju da jedan drugom značajnije pomognu. Kvadrat koji ih povezuje samo dodatno otežava stvari. Ipak, bolje ikakav odnos nego nikakav.
   Dakle, sve ono u natalnoj karti što je predstavljeno ME i JU biće praćeno problemima, napornim radom, borbom, raznim opstrukcijama i sl.
   Pretpostavljam da Vam je MA vladar Ascendenta? Čudi me da ste odabrali nemački sa MA0°JU u lepršavim Blizancima – više bi Vam odgovarao neki laganiji jezik poput španskog ili italijanskog 🙂

   Pozdrav
   B.

 7. Danijela kaže:

  Bojane, hvala Vam najlepse.Podznak mi je u ribama, tako da je Ju vladar karte (dnevno rodjenje).Znak ovna mi je ukljesten u prvoj, tako da i to dodatno otezava stvari.Sve planete u karti mi na kraju preko svojih dispozitora zavrsavaju na Sa0Ne, doduse u jarcu i 10. kuci, a Sa srecom ne pravi teske aspekte, pa se uzdam u to 😀
  Pogresila sam fax, ali ne odustajem.S jakom 12. kucom sam definitivno trebala odabrati nesto drugo..Dakle, tacno tako kako ste rekli, sve sto sam postigla, postigla sam sa puno truda, nema nista na „blef,“ samo rad, rad i rad, Saturnova lekcija 🙂

  • Bojan kaže:

   Nema na čemu Danijela 😉

   Naravno, nastavite da se trudite i borite i da na koncu savladate te teškoće u vezi studija. Borba Vam nije strana, pa ostanite dosledni sebi i završite taj fakultet, bez obzira na muku.

   Želim Vam puno sreće i uspeha!
   B.

 8. ivana kaže:

  Mene stvarno fasciniraju recepcije, i stvarno je tako da planete koje su u izgonu i padu nemogu cak ni recepcijama pomoc.
  Super napisano :)mbilly.

 9. ivana kaže:

  Mars u Vodoliji, Venera u Ovnu– ovo smo videli ranije i definisali kao jednostranu recepciju gde Mars prima Veneru u svoje sedište

  Sad mene zanima dali bi onda Mars vise zainteresiran za Veneru nego Venera za Marsa?

  • Bojan Šojić kaže:

   Vladar neke kuće je uvek najpre zainteresovan za sve ono što se zbiva u njegovoj kući (znaku), te samim tim je planeta koja nudi recepciju zainteresovana za planetu koja se u njenoj kući našla.

 10. Ona kaže:

  Boki,
  ja nekako uvek kad pocnem da citam tekstove vezane za tradicionalnu astrologiju,uvek zavrsuim sa tvojim,najbolje objasnjenjenim i sa odlicnim stilom..medjutim ovde imam dve nedoumice???

  da li je u pitanju recepcija ako je mars u vagi (nocna krata) u terminu venere a venera u skorpiji u njegovom triplicitetu,terminu i licu(ona je na 0 skorpije),ali nesu u aspektu i eto u averziji venera prema vagi a mars prema skorpiji???

  i da li je recepcija marsa u vagi sa merkurom i mesecom u jarcu..jer njh dvoje su na mestu njegove egzaltacije i u aspektu kvadrata..???

  hvala jos jednom u svakom slucaju,tvoj tekst razjasnjava mnoge stvari..:)

  • Ona kaže:

   da i htela sam da dodam,te planete su moje..a ovaj mars je vladar 9 i 4 u 3 ,venera vlada3 i 10 u 4…htela sam da ohrabrim devojku sto studira nemacki…eto ja sam studirala italijanski 10 godina…ali sam zavrsila pre dve,sa sve takvim vladarom 9 jos u kvadratima sa vladarima 11 i 12 u 6 polju..izbori se i sa padom volje i sa strahovima…moze se..samo uporno..:)(mozda malo pomaze vise vladar asc sunce u 5 u strelcu 0 jupiter..jezicara sam morala da budem..:D)

  • Bojan Šojić kaže:

   Ona,

   Bez obzira što su u averziji, postoji snažna uzajamna recepcija po sedištu – VE je u sedištu MA, a MA je u sedištu VE.
   U drugom slučaju, situacija zavisi od stepena na kom se nalazi MA. Pošto su ME i MO u Jarcu, onda imamo jednostranu recepciju – MA ih oboje prima u znak svoje egzaltacije. MO ne uzvraća recepciju jer nema interesa u vagi, a ME zavisi – on ima triplicitet u Vagi, pa jedino ako se MA nalazi između 6° i 14° Vage gde ME ima i termin, onda će ME uzvratiti recepciju pa ćemo situaciju uzajamne recepcije MA i ME. U suprotnom je ne nudi.
   Inače, recepcija bez aspekta se zove još i velikodušnost.

   p.s. hvala na lepim rečima 🙂

   • Ona kaže:

    Pa ja sam iskrena sto se tice tekstova,volim kad mi neko objasni lepo i sustinski i kad nema puno digresija,a tvoji tekstovi su sazeti i stilski prilagodjeni svacijem znanju astrologije( s pedagoske strane,bio bi super profesor)..inace mars jeste na 10,40 vage tako da jeste u terminu merkura…hvala ti puno..vise su me brinuli ovaj mars i venera,..merkur i ne toliko,mada sto se tice meseca on je na 11 jarca u egzaktnom kvadratu sa marsom..ali i u egzaktnom sekstilu sa saturnom sa 11 skorpije..pa ovaj sekstil sa svoji dispozotorom ga malo vadi..iako saturn van sekte i peregrin i nije bog zna sta,al moze i gore..

    hvala ti puno na odgovoru..:)

 11. mili kaže:

  Evo meni objasnjenja zasto lako ucim nemacki i bliska mi je njihova mitologija Me 9. stepen vodolije sekstil Ve 7. stepen ovna.Bar se nadam da sam tacno ukapirala .Kao dete sam imala nadimak „Svaba“

 12. mili kaže:

  Ako je planeta zainteresovana za ono sto se u njenoj kuci nadje Saturn u vodoliji je jako zainteresovan za moje Sunce Mars i Merkura samo sto su mu Mars i Sunce bas pod sapom na 25 i 27 a Merkur malo izmakao

 13. mili kaže:

  gde god krenem Naletim na SAturna:]

 14. Skorpija kaže:

  Postovani Bojane,

  sve pohvale za tekst! Iscrpan a prilicno jednostavan za razumevanje cak i pocetniku kao sto sam ja! Na vecini domacih a i stranih astro foruma se potencira na Froliju, koji i jeste mnogo jednostavniji za baratanje da tako kazem, ali nekako u par karata koje sam analizirala nije se pokazao bas najbolje – ili ja nisam dovoljno izvezbana. Vidim da su mnogi zadovoljni tumacenjima po njegovom sistemu recepcija.
  Ipak, ja bih vise volela da izucim Lilija, ali spetljam se svaki put i uvrzem i eto sad bih zamolila za komentar na sledecu pricu ako budete u mogucnosti naravno.

  Pitac je zenska osoba predstavljena Merkurom na 10 Vage i Mesecom na 12 riba. Postavila je pitanje o buducnosti svog ljubavnog statusa, odnosno ulasku u vezu sa nekim. Jednom od potencijalnih partnera (vise ih je u igri) smo dodelile Veneru u devici na 4.stepenu.
  Dakle medju njima nema kontakta.

  E sad ide onaj komplikovani deo 🙂 Uzajamne recepcije i pad!
  Koristila sam Dorotejevu tablicu koju ste preporucili i situacija je ovakva.

  1. Merkur prima Veneru u sediste, egzaltaciju i termin, Venera je ovde u padu.
  2. Mesec prima Veneru u triplicitet (nocna karta)
  3. Venera prima Merkura u sediste a Mesec u lice, sam Merkur je u sopstvenom tripl. i terminu.
  4. Venera prima Mesec u egzaltaciju i tremin.

  Sad onako slikovito, Merkur nudi Veneri skoro sve sto ima, racionalno ona je jako zainteresovana za njega, mada Mesec – emocije, nude samo triplicitet, sto znaci da postoji i blaga emotivna naklonost, mozda mozemo da kazemo prijateljska. Medjutim, Veneri se to sto dobija ni malo ne svidja, ili je kao u onom Vasem primeru profesora i djaka, Venera u strahu od Merkura da ce joj nekako naskoditi.
  S druge strane Venera prima Merkura u sediste a Mesec u egzaltaciju, termin i lice. Dakle Venera ima odredjenu naklonost prema Merkuru kao osobi, ali mnogo je vise zainteresovana za Mesec odnosno njenu zensku/seksualnu stranu.
  Venera je peregrinirana u debilitaciji, u duplom znaku i kao takva tesko da ista dobro moze da ponudi ili pruzi dok je Merkur u svom triplicitetu i terminu solidno jak.

  Da li ispravno posmatram? 🙂

  • Skorpija kaže:

   Izvinjavam se, jos da dodam, prvi kontakt koji Merkur bude napravio je sa Jupiterom sa kojim nema ni jednu jedinu uzajamnu recepciju, sto mi ukazuje na to da se sa tom osobom nista nece ni desavati, vec sa osobom predstavljenom Venerom iako medju njima nema aspekata.

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana,

   Recepcija koja postoji samo po triplicitetu ili samo po licu, nije recepcija. Kao što je i u tekstu navedeno, da bi postojala recepcija ista mora da obuhvati neko od glavnih dostojanstava ili kombinaciju dva manja dostojanstva (triplicitet i lice, triplicitet i termin ili termin i lice).
   Što se tiče samog primera, između Merkura i Venere postoji uzajamna recepcija po sedištu, što znači da bi ove dve planete bile spremne da sarađuju. Dakle, Venera nudi recepciju Merkuru i Merkur nudi recepciju Veneri. Problem je što je Venera u lošem stanju (u padu je) pa ne može da funkcioniše na pravi način, ne može da pokaže gostoprimstvo koje se od nje inače očekuje. Drugim rečima, osoba predstavljena Venerom je u nekom problemu, bilo da je reč o tome da prolazi kroz neki težak period ili da kao ličnost nije baš dobar model ponašanja.
   Venera prima i Mesec u znak svoje egzaltacije, ali Mesec ne uzvraća jer na mestu Venere ima samo triplicitet. Plus, među njima je separaciona opozicija pa ovo u startu ne obećava. Takođe, može da ukaže i na osobu sa kojom je natus bio pre postavljanja pitanja i sl. sve zavisi od konteksta pitanja i ko postavlja pitanje. O odnosima među planetama je teško govoriti bez kompletne analize karte, upoznavanja sa pozadinom pitanja, okolnostima itd.
   Venera i Merkur se ne vide aspektom pa je ova uzajamna recepcija zapravo velikodušnost. Zbog toga i zbog stanja Venere, vrlo je diskutabilno može li se i tu nešto konkretizovati. Morali bi da se pogledaju ostali pokazatelji, da li neka planeta prenosi ili sakuplja svetlost itd.

   To što između planeta nema recepcija, ne znači da se NIŠTA neće desiti. Ukoliko postoji aplikacija dobrim aspektom i ako se planete ne gledaju iz neprijateljskih znakova, može doći do realizacije nekog odnosa. Izostanak recepcija će reći da u odnosu neće biti previše ljubavi i neke izrazite privlačnosti i da odnos možda neće značajno napredovati (ukoliko su obe planete peregrine na primer).
   Kao što nas život uči, postoje razni oblici odnosa – nismo u svim odnosima zato što nekog neizmerno volimo. Nekada nas povezuju interesi ili jednostavno ne želimo da u nekom momentu budemo sami. Nekad nam je ok da sa nekim samo popijemo kafu itd.

   Srdačan pozdrav,
   B.

 15. Boba kaže:

  A da li mozemo u sinastriji gledati recepcije, ako je npr. venera muskarca nalazi u ovnu, a zenski mars u biku, da li posotoji medjusobno svidjanje ove dve planete…

  • Bojan Šojić kaže:

   Recepcije uvek možemo gledati, bez obzira da li je reč o odnosu dve planete u horaru, natalu ili sinastriji. U primeru koji ste naveli, uzajamna recepcija postoji ali su planete debilitirane, tako da ne mogu da pruže mnogo.

 16. Tajna kaže:

  Sta mislite, slucaju da imamo jupitera u raku i merkura u blizancima, koji su povezani antiscijom, mozemo li protumaciti takav odnos pozitivnim ili negativnim, zbog odsustva recepcija? Jer, kako sam shvatila, antiscija spaja poput konjukcije, dakle, neka vrsta odnosa ce verovatno postojati?

  • Bojan Šojić kaže:

   Kvalitet odnosa pre svega zavisi od kvaliteta planeta, a kako je ovde reč o dvema vrlo kvalitetnim planetama, one će dati najbolje od svoje prirode.
   Recepcije čine odnos još kvalitetnijim, doprinose saradnji planeta, ali ako ih nema, to ne znači nužno da je odnos negativan.
   Dobra veza dve planete je duplo bolja, a loša veza dve planete je upola lošija uz recepcije – recepcije su te koje „teraju“ planete da sarađuju.

 17. Joksi15 kaže:

  Poštovanje. 🙂 Ja sam postavila pitanje sama sebi „Da li ću se udati za XY osobu?“ U pitanju je noćna karta. Pa da vidim da li sam dobro razumela sve ovo oko recepcija i horarne astrologije.

  1. Venera, vladar Asc (Bik) je u izgonu, u Škorpiji, Mars je prima u svoju kuću, ali Venera nešto ne voli što se našla tu. Venera se našla u znaku gde je pad Meseca, plus je spaljena od Sunca.
  2. Mars, vladar pitanja, je u Jarcu, u triplicitetu Meseca, ali i u znaku gde je pad Meseca i u svojoj egzaltaciji, što znači da Saturn prima Marsa, koji nema veze sa pitanjem (nije signifikator) ili tu egzaltaciju posmatram kao da Mars prima samog sebe u egzaltaciju, tj.okrenut je sebi više? Zbunila sam se… A inače i Mars prima Saturna, koji je samo u svom licu.
  3. Mesec je u Biku, u svojoj
  egzaltaciji, triplicitetu i licu, ali i znaku gde je izgon Marsa. Znači, Venera prima Meseca u svoje sedište. I Mesecu je baš lepo kod nje. Ali Venera je oslabljena (spaljena, izgonjena i u znaku pada Meseca) pa ne može svu pažnju da posveti Mesecu i da ga ugosti k’o čoveka. Kao da je umorna i jedva čeka da Mesec ode. Po ovome bih rekla da se Mesec i Mars nešto ne „mirišu“ (Mesec u znaku pada Marsa, Mars u znaku pada Meseca)…
  4. Ne postoji aspekt između Venere i Marsa, ali Mesec prenosi svetlost od Marsa ka Veneri: separacija 60 Mars i aplikacija 180 Venera)… Ali, avaj, Mesec pre nego što napravi aspekt sa Venerom, biva isfrustriran opozicijom Sunca, pa svakako mogu da se slikam? 🙂
  5. I da, Saturn se našao u sedmoj kući. Čitala sam da tad ne bi trebalo da se tumači pitanje, jer sedma kuća predstavlja astrologa. Ali, s obzirom da sam sama sebe pitala, to mogu da zanemarim ili ne?

  Izvinite na dugom tekstu, samo da vidim da li sam dobro razumela, nova sam u ovome i trudim se da naučim. Unapred hvala. 🙂

  • Bojan Šojić kaže:

   Bez karte i situacije koja je prethodila postavljanju pitanja, ne može da se kaže ništa konkretno.
   VE u VII je svakako pokazatelj zainteresovanosti za partnera. To što je u izgonu jeste pokazatelj da je na terenu na kome nema nikakve ingerencije i logično je da joj se tu ne dopada. U realnom životu, ne volimo situacije gde neke odluke/razvoj situacije ne zavise od nas već od druge osobe. Spaljenost je već signal da pitač nije baš u poziciji u kojoj može objektivno da sagleda situaciju. S druge strane, Sunce može predstavljati i muža ili nekog muškarca s kojim je trenutno, ako se pitanje odnosi na ljubavnika tj. na potencijalnu preljubu. Znači, mnogo varijanti.
   Što se tiče Marsa, nema potrebe upetljavati recepcije, dispozicije i ostalo što se ne odnosi na samo pitanje. Ako nas zanima odnos I i VII, onda gledamo planete koje su sa tim u vezi, nema potrebe uvlačiti u priču druge planete. Planeta ne može da primi samu sebe nigde, ona samo može da bude dignifikovana ili debilitirana na tom mestu tj. da pokazuje svoju dobru ili lošu stranu. Koliko sebe voli i koliko je okrenuta sebi, to zavisi od opšte slike.
   Što se tiče recepcija Meseca i Venere, na stranu što to nije relevantno za ovo pitanje, može se reći da je recepcija jednostrana – Venera prima Mesec u svoje sedište, ali Mesec pokazuje neprijateljstvo rpema Veneri jer se ova nalazi na mestu njegovog pada. I sama Venera je oštećena tako da slaba vajda od ove recepcije.
   Ako postoji frustracija, a ne postoji nijedan drugi način niti predavanje dispozicije kojim bi se ispunjenje prenelo na neku drugu pitanju, da , onda je stvar za „slikanje“ 🙂

   • Joksi15 kaže:

    Hvala Vam puno. 🙂 Ma meni je samo bilo bitno da li sam dobro razumela ove recepcije. Venera je u VI kući. Mars jeste važan, zato što je vladar pitanja, tj.sedme kuće, a našao se u Jarcu, u egzaltaciji, pa to znači da ga Saturn prima u svoju kuću, ako sam razumela ovo u vezi recepcija. I da, niste mi odgovorili za Saturna, kada se nađe u sedmoj kući, jel se tad ne tumači pitanje? A kako Mesec nije relevantan za pitanje, kad je on kosignifikator pitanja i opisuje naša osećanja? 🙂

    • Bojan Šojić kaže:

     Ne čitate pažljivo 😉 Nisam napisao da Mesec nije relevantan za pitanje nego da recepcije Meseca i Venere nisu relevantne za pitanje. Mesec je inače opšti signifikator situacije, ne naših osećanja.
     Mars jeste u uzajamnoj recepciji sa Saturnom, primaju se po sedištu.
     Pitanje se uvek može tumačiti, čak i kada je karta neradikalna, samo što tada postoji mogućnost da tumačenje ne bude valjano. Saturn u VII se može odnositi i na samo pitanje, npr. da predstavi nekog bivšeg ili nekog starijeg ili čak da ukaže i da je ta osoba za koju se pita zauzeta (ima ženu/muža ili dugogodišnjeg partnera/partnerku), tako da ne mora da bude pokazatelj nečeg negativnog. Sve zavisi od konteksta pitanja.

     • Joksi15 kaže:

      Izvinite na brzopletosti, previdela sam šta ste napisali za Mesec. 🙂 Da, da, na to sam mislila, kao astrolog može da pogreši u tumačenju, zbog Saturna u sedmoj kući, to sam pročitala u nekoj literaturi i da se pitanje može onda ponoviti kroz neko vreme, isto kao i kad je Asc na zadnjim/ početnim stepenima znaka, Mesec u praznom hodu, spaljen itd. A inače, jeste, starija je osoba u pitanju, verovatno je to. 🙂 hvala Vam puno na odgovoru! I moram da pohvalim tekst, stvarno je lepo napisan, pogotovo za ljude koji počinju da se bave astrologijom. Svaka čast! 🙂

 18. Tanja Suba kaže:

  Dragi Bojane, zahvaljujem se na ovim divnim tekstovima i komentarima koje nesebično delite sa svim ljubiteljima astrologije. Zaista nam pomažete puno. Ja sam početnik ali me astrologija zaista jako zanima. Da li mozete da mi objasnite sta znace termini koje ste postavili na sajtu: lice, tema…. Da li to ima veze sa padom , izgonom, egzaltacijom. Da li je upitanju drugacija terminologija ili nesto drugo. Hvala Vam unapred

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Tanja,

   Pre svega hvala, drago mi je da su Vam tekstovi od pomoći u učenju.
   Što se Vaših pitanja tiče, nisam siguran na koje termine konkretno mislite tj. da li mislite konkretno na ovaj tekst ili na termine u raznim tekstovima?
   Ne znam da li ste posetili odeljak sajta sa pojmovima https://astroriznica.com/astroloski-pojmovnik/ Na ovoj strani su ukratko objašnjeni neki astrološki pojmovi, a biće ih još u narednom periodu.

 19. Nessy kaže:

  Text je dobar kao i svi ostali na Astroriznici …može se na lagan način svašta naučiti …i za to hvala … Kod mene ima recepcija ali ne razumijem to sve baš najbolje…Jupiter je u 9 kući na 29 stepenu , Merkur u 3 kući u Strijelcu 18 stepen …ko koga ovdje prima kada su obje planete u izgonu ali u svojim kućama ….Koliko tu recepcija može pomoći …

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Nessy,

   Reč je o uzajamnoj recepciji pošto obe planete primaju jedna drugu u svoje sedište. Kao što ste primetili, problem je što su obe planete u izgonu, što bi bilo analogno dvojici pijanaca koji pokušavaju da pomognu jedan drugom da odu do kuće pa se iz tgo razloga od ove recepcije ne može mnogo očekivati. U svakom slučaju, i ta mrva je bolja nego da nema ničega.

 20. Nessy kaže:

  Jupiter je u Blizancima , zaboravila sam napisati 🙂

 21. Tanja Suba kaže:

  Dragi Bojane, zahvaljujem se jos jednom na svim odgovorimo koje nesebicni i strpljivo delite sa nama. Volela bih da mi objasnite koliko je dobra ako jeste recepcija iz natala saturna na 2 stepenu bika u 7 kuci i venere na 22 stepenu jarca kaja se nalazi u 4. kuci. Takodje me interesuje jačina recepcije jupitera na 4. stepenu škorpije u I kuci i marsa na 22. stepenu riba na keju V odnosno pocetku VI kuce. Hvala unapred.

  • Bojan Šojić kaže:

   U oba slučaja je reč o uzajamnoj recepciji uz trigon što su vrlo dobre stvari. Jedino što ovi planetarni odnosi nisu naročito snažni/upečatljivi jer su planete značajno udaljene jedne od drugih.

 22. Tanja Suba kaže:

  Dragi Bojane,

  zahvaljujem se na odgovoru, u isto vreme zelim da Vas zamolim da mi objasnite jos par sitnica. Kao prvo rekli ste u svom odgovoru da se ovde radi u „uzajamnoj recepciji uz trigon“. Interesuje me kako ste videli trigon u ovoj kombinaciji.
  Takodje, sam zelela da Vas pitam zasto je udaljenost planeta znacajna za recepciju? I na koje oblasti one mogu da uticu u konkretnom slucaju?
  I poslednje koliko je recepcija snazna ukoliko ne postoje aspekti izmedju planeta u recepciji u natalu?

  Unapred se zahvaljujem na odgovoru

  Tanja

  • Bojan Šojić kaže:

   Zaboravih na ovo da odgovorim.
   Bik i Jarac su znaci koji su u trigonu što znači da su i Venera i Saturn u trigonu. Naravno, prema stepenima su se već značajno udaljili jedno od drugog tako da je trigon izuzetno slab. To je ujedno odgovor i na naredno pitanje koje ste postavili.
   Ne znam koliko možemo govoriti o snazi recepcije kada posmatramo aspekte. Vredi obrnuto. Recepcija je ta koja osnažuje neki planetarni odnos: pospešuje benefičnost dobrih aspekata i značajno ublažava malefičnost loših aspekata. Snaga recepcije se ogleda u resursima koje planete poseduju, a ne u njihovim aspektima.

 23. Tanja Suba kaže:

  Dragi Bojane, molim Vas da mi objasnite kako se gleda sekstil venere na 9 stepeni blizanaca i jupitera na 12 stepeni lava, u situaciji kada je jupiter u padu u znaku blizanaca a venera je u terminu jupitera. Mesec je u kvadratu sa jupiterom na 14 stepeni bika. Hvala vam unapred

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Tanja,

   Mada Jupiter ima triplicitet, termin i lice na mestu Venere, što mu omogućava da ponudi recepciju, on je u Blizancima prvenstveno u izgonu. U kontekstu pitanja o poslu, to bi se moglo tumačiti kao da taj posao nije baš najbolja prilika, ali sila Boga ne moli.

 24. Tanja Suba kaže:

  Dragi Bojane, samo da dodam da je ovde pitac predstavljen jupiterom a da je posao predstavljen venerom u 6. Kuci. Hvala unapred

 25. Biljana kaže:

  Dosta sam ‘znala’ i ispravno sam koristila recepcije.
  Ali tek nakon Vaseg primera, ucenika i profesora, sam ih u potpunosti razumela. Hvala 🙂

 26. Amater kaže:

  Pozdrav,

  imam pitanje, ne znam mnogo o horarnoj, što sam i znala, zaboravila sam, sada čituckam opet i pokušavam na primjeru da razumijem neke stvari.
  Pa jedno, valjda jednostavno pitanje. Ako postoje aspekti između signifikatora i kosignifikatora (i pitača s pitanim i njihovih kosignifikatora međusobno i kosignifikatora sa signifikatorima, u ovom slučaju MO sa SO i MO sa MA i VE sa MA), ali nema recepcije, odnosno, „voljenja“ ni „velikodušnosti“, a nit MO podnosi MA znak nit obratno, jel to onda „hejtovanje“? Ili jednostavno problemi? Al generalno su dobro postavljenje planete, MO egzaltiran, MA u sjedištu, SO u sjedištu… Aspekti su napeti, kvadrat, opozicija… to ne može izaći na dobro ili je jednostavno problematično, bez ulaženja u to sad kako i što, ne bih da tumačim, samo me zanima što kada postoji aspekt i planete koje treba da apliciraju jedne drugima – to čine, ali nema recepcija?
  Zahvaljujem.

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana,

   Jedna stvar je jednostavna: recepcije olakšavaju saradnju planeta. To znači da planete u uzajamnoj recepciji, uprkos nepovoljnim aspektima, mogu imati želju, volju i ulagati napore da taj odnos funkcioniše, tj. da se stvar među njima (koja god) realizuje.
   Međutim, kada imamo situaciju da se jedna planeta nalazi na mestu gde druga ima loše dostojanstvo, to je onda problem. Možemo to nazvati „hejtovanjem“, mada je prikladnije reći da ta planeta iz nekog razloga odbija saradnju – uplašena je, sumnjičava i nepoverljiva, misli da će je druga strana povrediti ili prevariti itd.
   To je potpuno logičan stav kada prenesemo na neki primer iz života. Recimo da Vam se neka osoba ponudi da Vam pomogne u vezi sa nečim, i recimo da je ta osoba to u mogućnosti (planeta u sedištu ili egzaltaciji). Međutim, ta osoba se druži sa ljudima koji su Vas ranije povredili ili su Vas prevarili i slično (nalazi se na mestu izgona ili pada Vaše planete), pa ma koliko Vam se ta osoba činila ok, društvo u kom se ona kreće Vas uznemirava pa Vas, samim tim, uznemirava sve što ima veze s tom pričom. Tako da se na kraju možete vrlo lepo zahvaliti na ponudi i odbiti je.

   Pozdrav,
   B.

 27. Diksii kaže:

  Pozdrav. Sta mislite o recepciji So i Mo u natalu ? Recepcija je inace po sedistu So u Raku Mo u Lavu . Hvala.

 28. dragana kaže:

  Merkur u strelcu II kuca
  Jupiter u lavu X kuca
  zajedno u trigonu
  Venera u skorpiji I kuca i pravi kvadrat sa Jupiterom
  Molim vas za komentar

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Dragana,

   Ne znam kakav komentar očekujete. Pošto je tema o recepcijama, pretpostavljam da Vas zanima ima li recepcija među planetama koje ste naveli? Jedna postoji i to na relaciji Jupiter-Merkur, gde Jupiter prima Merkura u svoje sedište.

   Srdačan pozdrav,
   B.

 29. jarac/rak kaže:

  Jupiter na 3′ , ‘ jarca-sesta kuca.Saturn na 21 riba,deveta.Postoji li recepcija i sta predstavlja?jel dobra ili losa?

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana,

   Da, to je uzajamna recepcija po sedištu i to je odlična stvar. Pomenute planete su Vam u dobrom aspektu, a recepcija će njihov odnos učiniti još boljim. Tako će sve ono što simbolizuju u ovom aspektu biti lakše i pozitivnije razrešeno.

 30. Svrca kaže:

  Kako posmatrati Mesec I Veneru u Ribama, Ve na MC, a Mo vladar Ac u devetoj I debilitiran Jupiter u Jarcu na DC. Ipak venera ide u slucajno sediste….

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Švrćo,

   Najpre, nijedna planeta nigde ne ide – tamo je gde je. Ne znam šta treba da predstavlja termin „slučajno sedište“, ali šta god da predstavlja, ne menja činjenicu da je Venera u Ribama. U situaciji koju ste opisali, Jupiter daje recepciju i Mesecu i Veneri jer je vladar Riba. Mesec ne uzvraća, a da li Venera uzvraća zavisi od toga da li na mestu Jupitera ima još neko manje dostojanstvo osim tripliciteta. Ako ima termin ili lice, uzvraća recepciju; ako nema – ne.

   Pozdrav,
   B.

 31. Svrco kaže:

  Jupiter je u terminu Venere, da. Kako bi opisali to slikovito, primer neki za ovo sve pomenuto. Hvala, pozz

 32. Silva kaže:

  Poštovani !
  Molim vas možete li komentirati moj slučaj.Imam mjesec u jarcu na 4, 12 u trećoj kući stupnju. saturn u raku na 28, 10. u 9 kući dali utjeće i na 10 pošto je na kraju 9. Koliko se ja kao početnik razumijem planete su u izgonu i recepciji . dali im recepcija išta pomaže to može šta pomoći. sad će još doći i tranzitni saturn u 3 kuću u jarca u kojoj je mjesec a saturn je u sjedištu u jarcu . sad sam se skroz pogubila . ne znam protumačiti
  hvala lp

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Silva,

   Da li aturn utiče na narednu kuću ili ne, zavisi od sistema kuća koji se koristi. U kvadrantnim sistemima postoji tzv. pravilo 5°, pa kada se planeta nađe udaljena od vrha kuće na manje od 5°, može se smatrati kao da je u narednoj kući. To ne važi za sistem celih znakova.
   Što e tiče opozicije Meseca i Saturna, recepcija je svakako olakšava, tj. čini je manje štetnom.

   B.

 33. Danijela kaže:

  oduvek su me bunile ove recepcije..u pocetku sam ih ucila po froliju pa su me na raznoraznim forumima poceli ispravljati .. sad skontah konacno jer je mene uvek binila jednostrana recepcija tj ko koga prima u svoje sediste 🙂 divan tekst

 34. Danijela kaže:

  pozdrav, imam jedno pitanje..da li je u horaru bitno ako jedan od signifikatora ulazi u retrogradnu senku?

 35. Lady T kaže:

  Postovani,
  Imam jednu nedoumicu.
  Venera na 15° vage i mars na 28° jarca-venera u svom sedistu,a mars u egzaltaciji; mars veneri nudi triplicitet, a venera marsu izgon.
  Mars postuje veneru,a venera marsa nesto bas ne gotivi?
  Da li u vagi,gde je mars u izgonu,znaci da venera ne gotivi marsa,ili mars ne gotivi veneru
  Misljenja su podeljenja,a Vas rad postujem,pa,eto pitanja
  Hvala unapred na odgovoru
  Svako dobro.

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Lady,

   Najpre jedna ispravka. Venera ne nudi izgon Marsu već se jednostavno nalazi na mestu gde se ovaj loše oseća. Iz tog razloga on je gleda s nepoverenjem jer misli da će mu na neki način nauditi ili iz njega izvući ono najgore. Mi ne volimo ljude i situacije koje vidimo kao pretnju, zar ne? Mislim da sam ovim odgovorio na sva Vaša pitanja.
   Uzgred, pročitajte podrobnije tekst o recepcijama – nema recepcije po triplicitetu bez učešća manjih dostojanstava.

   Srdačan pozdrav,
   B.

 36. Danijela kaže:

  pre par dana na facebooku se zamalo posvadjah sa jednom devojkom koja je takodje astrolog, oko recepcija..naime ona je svoju ucenicu ocigledno pogresno ucila rekavsi da Mars u Ribama prima Jupitera u sjediste, da Mars voli Jupitera..Jupiter je u Strelcu..da li ovo ima smisla..jer koliko znam treba da bude obrnuto kao sto ste i naveli, da Ju prima Ma u sjediste

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Danijela,

   To što pominjete je Frolijevo izopačeno učenje o recepcijama. Princip na kom se zasnivaju je da neka planeta nešto ponudi – pomoć, sigurnost, utočište – a da bi to mogla da učini, ona mora da ima šta da ponudi. Kao i u životu, ne možemo nuditi nešto što nemamo. Stoga, u tom primeru, Jupiter je taj koji nudi nešto Marsu jer Ribe su njegova kuća a ne Marsova. Mislim, u pitanju je zdrava logika – ako je Jupiter Vaša prijateljica, a Ribe njen stan, Vi ne možete prodati nekom NJEN stan ili ponuditi nekom prenoćište u NJENOM stanu, ili bilo šta NJENO; možete nuditi samo ono što je Vaše i na mestu gde se Vi nešto pitate (par manjih dostojanstava).

   Srdačan pozdrav,
   B.

 37. Danijela kaže:

  Hvala, tako sam i mislila al ona ocigledno druge uci pogresno

 38. Antares89 kaže:

  Postovani Bojane,

  imam u svom natalu bas nesto sto ste u ovom tekstu naveli kao primer – Ju u raku (u 7.) i Mesec u strelcu(u 11), medjusobno su u inkonjunkciji, odnosno po Vasem ucenju u averziji, posto znam da to ne smatrate aspektom. Naveli ste da je to velikodusnost. Kako objasnjavate velikodusnost, sta ona moze da pruzi? Da napomenem, konkretno Ju vlada 12.tom kucom, a Mo 7. Kako to mogu da povezem u pricu, ako mozete dajte mi samo neki primer.
  Hvala puuuno!

  • Bojan Šojić kaže:

   Zapravo, Rak i Strelac nisu u averziji – povezani su preko kontrantiscije. Velikodušnost prosto predstavlja naklonost jedne planete prema drugoj, i to je naroito važno u razmatranju odnosa nekog sa nekim. Npr. dvoje koji su razdvojeni ili je nemoguće da se povežu ipak gaje naklonost jedno prema drugom.

 39. Ana kaže:

  Čini mi se da sve zavisi od pitanja do pitanja. Kada vec snamo da je nor dete kod nekog u kuci. Onda automtaski ne moze po flolijevom da se gleda, vec mora situaciji da se prilagodi tumacenje.
  Naime, ja imam Veneru u blizancima 90 Saturn u ribama u dvanaestoj. Vladar ascedenta(Bik) je venera. Imala sam bronhitis, izlecila sam, kao dete kako god dobije virus odmah zaptim i bronhitis. Medjutim uz pomoc alternativne medicine sam se izlecila. Imala sam sam alergiju na ambroziju, lipu, sve sam uz pomoc psihe pobedila izlecila. Bukvalno nasla sam neki video na internetu koji govori o tome kako smirenoscu i ljubavi prema tim simptomima mozemo sebe da izlecimo, dakle prihvatimo bolest. Inace bez lekova nisam mogla da funkcionisem. Tako da ne znam dal gresim al mi se cini da je ovde saturn radio za mene Ascedent. Dok mi je baka umrla od upale pluca, koju sam bas volela. Cini mi se da se saturn ipak ugusio u ribama.

  • Ana kaže:

   Nisam kljucno pitala. Sta Vimislite. Da lise ovaj aspket uopste uklapa usimboliku znakova i planeta… da li u ovom slucaju vazi frolije pravilo..

   • Bojan Šojić kaže:

    Prema mom iskustvu, Frolijeva „pravila“ ne funkcionišu. Zapravo, to nisu nikakva njegova pravila nego čovek jednostavno nije valjano shvatio princip recepcija.
    Što se tiče aspekta koji pominjete, Saturn u Ribama bi mogao da bude pokazatelj respiratornih infekcija, ali moglo bi biti i drugih pokazatelja, prema svetlima, tački bolesti i drugim signifikatorima, pa da se među njima „krije“ ta priča o izlečenju koju pominjete.
    Hoću da kažem, u natalnoj nije tako jednostavno uzeti neki aspekt, pogledati recepcije i reći – to je to, posebno jer se u vezi s nekom temom razmatra više faktora. U horarnoj može jer radimo sa konkretnom situacijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *