Još primera spaljenosti planeta

Nekoliko novih primera horoskopa na temu spaljenosti planeta, a koji pokazuju da se ona i te kako manifestuje, samo na različite načine u svakom natalu.

Dnevne u svom usponu su one planete koje izlaze pred sunčevim diskom. Ali večernje su one koje se uzdižu sledeći iulazeće Sunce. A skrivene su one koje skriva sunčev disk.

— Firmik Materno —

 

Ponovo je aktuelna spaljenost planeta. Zamoljen sam da razmotrim natalne horoskope dve uspešne i poznate osobe, i da pogledam zbog čega se kod njih nije manifestovala spaljenost planeta. Na to ću dodati još dva horoskopa, tako da ću se osvrnuti na ukupno četiri karte, mada su za jednu podaci nepouzdani.

Neću ponovo pisati o spaljenosti i šta ona predstavlja, a svojevremeno sam razmotrio i neke primere. Vrlo je važno da se tekstovi pažljivo pročitaju i da se promisli o napisanom, da se ne donosi brzoplet zaključak o tome kako nešto „ne radi“. Manifestacija spaljenosti nije uvek upečatljiva na površini.

Prvo i osnovno, a što sam ponovio nebrojeno puta – to što je neka planeta spaljena, to ne znači da ta planeta ne postoji u natalu i da ničemu ne služi. Isto tako, to ne znači da će biti opšta propast u vezi sa svim onim za šta se spaljena planeta vezuje. Da može biti problema, može. Koliko i kakvih, zavisi prvenstveno od planeta koje su u igri, gde se dešava spaljenost i šta sve može da označi, tj. koji je kontekst u kome se spaljenost posmatra.

Ako je kontekst profesija, tj. uspešnost profesije, status i slava, onda će spaljenost u tom kontekstu ukazati i na potencijal prepoznavanja među ljudima, mešanja sa uticajnim i moćnim osobama i slično. Zbog čega? Zato što je Sunce prirodni vladar slave i uspešnih/uticajnih osoba. Ali, ako posmatramo u kontekstu porodice, tj. oca, na primer, onda će to imati drugačije značenje. Pa, ako je u pitanju spaljeni vladar Ascendenta, to može ukazati na snažan uticaj oca, na pritisak koji otac vrši na natusa, ili će ukazati na natusa koji je skriven iza moćnog oca itd. Kombinacija može biti raznih.

Primeri spaljenosti

Prva karta je horoskop uspešnog francuskog fudbalera Tijerija Anrija. Kod njega nalazimo spaljenog vladara Ascendenta, Saturna u VIII kući. Argument je kako je on uspešan i poznat čovek, a, eto, ima spaljenog vladara Ascendenta.

tijeri anri
Tijeri Anri, 17. avgust 1977, 18.45, Le Uli, Francuska

Interesantno je nešto što se može pročitati u biografiji ovog fudbalera:

Kao sedmogodišnji dečak Henri je pokazao veliki potencijal, što je navelo Kloda Šezelea da ga vrbuje za lokalni klub. Njegov OTAC GA JE PRITISKAO da ide na treninge, iako dečkić nije bio naročito privučen fudbalom.

Ovim se potvrđuje jedan od efekata spaljenosti, a to je da je otac vršio izvestan pritisak na svog sina. A pošto je konjunkcija u VIII polju, moguće da se Anri i plašio oca. Ovde je u pitanju dnevno rođenje, a u dnevnim geniturama oca predstavlja Sunce. Valja imati u vidu da u horoskopu postoji i nekoliko olakšavajućih stvari.

Prva je da je spaljenost separaciona, što je uvek mnogo pozitivniji pokazatelj nego kada je reč o aplikaciji. Druga je da je Sunce u svom sedištu te da ne nanosi štetu Saturnu na način na koji bi to bio slučaj da je debilitirano. Ono nudi recepciju – otac je ambiciozno gurao sina ka fudbalskoj karijeri. Pošto je Saturn vladar Ascendenta, za očekivati je da se spaljenost odrazi na pitanja fizičkog zdravlja i vitalnosti ali u minimalnoj meri.

Pošto se konkretniji efekti spaljenosti pokazuju kada se planete aktiviraju prediktivnim ciklusima, za očekivati je da se aktiviranjem Saturna ili Sunca aktivira ono što je obećano u radiksu. U ovom slučaju, 2017. godine počinje firdar Saturna koji će biti na snazi duži niz godina i u tom periodu će se desiti nešto iz natalne simbolike ove konjunkcije u VIII kući, a što bi moglo da ima uticaja na zdravlje/telo ovog čoveka.

Ivo Andrić

ivo andric
Ivo Andrić, 10. oktobar 1892, 01.37, Travnik, Bosna (nepouzdana karta klase C)

Druga karta je horoskop Ive Andrića. Ipak, podaci su nepouzdani pa se ne može o detaljima. Karte koje se mogu naći u bazama podataka su izrađene za datum 10. oktobar, a Andrić je rođen 9. oktobra. Takođe, prema Rodenovoj klasifikaciji, karta pripada grupi C što spada u red dosta nepouzdanih podataka o rođenju. No, pošto tragamo za specifičnom pozicijom koja ne zavisi mnogo od tačnosti vremena rođenja, nije nam to ni važno. Naime, „problem“ je kako je to Ivo postao uspešan pisac kada je, zaboga, njegov Merkur spaljen.

To što je Merkur spaljen, a što se vrlo često dešava, ne znači da je osoba nepismena, niti da ne ume da govori i razmišlja, da je glupa i retardirana. To sam nebrojeno puta podvukao. Ako govorimo o aspektu slave, Merkur kao signifikator profesije sa Suncem može biti jedan od pokazatelja slave/uspešnosti putem profesije, od nekakvog merkurijanskog zanimanja. Pisanje, tj. književnost svakako pripada jednom takvom merkurijanskom zanimanju.

Zbog nepouzdanih podataka, ne možemo precizno utvrditi na šta se konkretnije mogu odnositi Sunce i Merkur, ali neke od manifestacija mogu biti i buntovništvo, skriveno delanje, jedno se misli a drugo se radi, nerazumevanje sa okolinom i neshvaćenost, i još mnogo toga.

Lepo je što se neko dohvatio toga da opovrgne spaljenost pominjući Andrićev uspeh, ali je pritom zanemario da je Andrić bio politički aktivan, pripadao je nacionalističkom pokretu Mlada Bosna zbog čega je bio hapšen i izvesno vreme provodio u zatvoru (skoro čitav prvi svetski rat), a potom i u kućnom pritvoru. Kasnije je mnogo godina proveo u diplomatiji, sve do drugog svetskog rata kada (ponovo) dolazi u sukob sa vlastima, potpuno se povlači sa javne scene i prestaje da štampa i objavljuje svoja dela (jedna od mogućih manifestacija spaljenosti?) sve do pedesetih godina.

Albert Ajnštajn

Treći horoskop pripada Albertu Ajnštajnu koji, takođe, ima spaljenog Merkura. I ovde se postavilo pitanje kako je to njegov Merkur spaljen a on, eto, bio vrstan naučnik.

albert ajnstajn
Albert Ajnštajn, 14. mart 1879, 11.30, Ulm, Nemačka

Prvo, Merkur je dosta brz i napušta sunčeve zrake tako da ima svoj helijački izlazak unutar sedam dana od rođenja, što je vrlo moćno svedočanstvo za jednu planetu. Drugo, obe planete su na vrhu neba što je indikator slave/uspeha/časti, a uz to se Merkur nalazi u znaku u kom Sunce ima visoko dostojanstvo. Izlazi okcidentalno od Sunca i za tu njegovu poziciju važi da se bolje snalazi u razmišljanjima i pisanju nego u govorništvu.

Za Alberta se zna da je imao problem sa govorom – Merkur je uz unesrećenog Saturna koji usporava, zadržava, koči. Ali zato nije imao problema da se pozabavi nekim vrlo umnim stvarima koje nisu zahtevale verbalne veštine. Postoje navodi da se nije najbolje snalazio sa jednostavnim matematičkim zadacima ili radnjama poput ispisivanja čekova. Iako je Merkur pod sunčevim zracima, ometenost je svedena na minimum jer Sunce prima Merkura u znak svoje egzaltacije, a kao što pomenuih iznad u okviru 7 dana napušta sunčev zagrljaj.

Merkur u konjunkciji sa Saturnom ume da dƒƒâ vrsne naučnike, aMislilo se da je Ajnštajn imao blaži oblik autizma, ali je to kasnije opovrgnuto kako je konjunkcija u Ovnu koji je znak početaka i novina, dolazimo do zaključka da bi ovaj naučni um mogao izneti brojne novine u vezi s onim čime se bavio i da bi mogao napraviti neki vid revolucije. Spaljeni Merkur ima i karakteristiku svojeglavosti i buntovništva (nalazimo je i kod Andrića), ovde naročito izraženu zbog Ovna i Saturna. Ajnštajn je bio buntovnog duha usmerenog prema autoritetima, zbog čega je napustio školu i odrekao se svog nemačkog državljanstva. I tako dalje.

Mata Hari

Ako želite nešto da sakrijete, ako želite da nešto obavijete velom tajni ili da ga učinite netransparentnim, u elekciji ćete to nešto staviti pod sunčeve zrake. Tako, možemo doći do zaključka da jedna od manifestacija spaljenosti može biti neki vid skrivanja, kojekakvog muljanja, nečeg nezakonitog itd.

Primer spaljenosti Mata Hari
Mata Hari, 7. avgust 1876, 13.00, Leeuwarden, Holandija

Primer za to je horoskop čuvene Mata Hari, prostitutke koja je, igrom prilika, postala jedna od veštijih špijunki. U vezi s njom pominjala se mnogo XII kuća, pa pozicija Plutona i slično. A šta nam zapravo upada u oči kada otvorimo kartu? Spaljeni Merkur i Mars, pri čemu je Mars vladar Ascendenta, i najbitnije, sve je olakšavajuće jer Sunce prima oboje u svoj dom. Eto nama nekog ko nije transparentan. Merkur-Mars konjunkcija svakako odlična za pronicljivost, razne veštine (i u sivoj zoni) i oštroumnost, ipak, ne toliko da bi bila neuhvatljiva.

Postavka ovog stelijuma na vrhu neba „gura“ čitavu priču u segment profesionalnog uspeha, statusa, ugleda i moći, a tu se vidi i druga strana ove konjunkcije sa Suncem u kontekstu slave/moći – Mata Hari jeste bila vrlo uspešna, postala je slavna (doduše posthumno), a sve to u skladu sa kvalitetom i prirodom planeta u stelijumu. Zbog Merkur-Mars konjunkcije ne možemo reći da će se ona proslaviti kao osoba visokih moralnih načela, kao pomagač nesrećnima i siromašnima poput Majke Tereze. Ne, ona će se proslaviti i biti uspešna upravo kroz one stvari koje ove dve planete u konjunkciji mogu da označavaju.

Kada je vladar Ascendenta ovako blisko sa vladarom kuće smrti, izvesno je da osoba može biti u vrlo opasnim i kritičnim situacijama u kojima joj život može visiti o koncu.

 

Spaljenost planete se jednostavno ne može osporiti. Važno je samo na koji način će se manifestovati njena simbolika – da li će to biti nešto vidno i upečatljivo, da li će biti vezano za nešto lično ili za neke spoljašnje okolnosti. Nemojte naprečac donositi zaključke i imajte uvek u vidu da se najvidnije manifestacije dešavaju u vreme kada su prediktivnim ciklusima aktivirani Sunce i/ili spaljena planeta.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

6 komentara

 1. Katerina kaže:

  Postovanje Bojane jos jednom o Spaljenost pitanje kao sta sam rekla Merkur 12, 27Sunce na 17, 43Venera na 19,27 i Jupiter na 20,10 u Skorpiju dali je ta Spaljenost Kazimi?
  Kakva je to Spaljenost dali ce proci ili tek pocinje sa vremena sve vise ima negativnost?
  Hvala i lep Pozdrav!

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Katerina,

   Ne, nemate kazimi poziciju nijedne planete. Spaljenost Merkura i Jupitera se intenzivira kako vreme prolazi, a Venere slabi pošto ona „beži“ od Sunca.

 2. Katerina kaže:

  Fala na odgovor Bojane,
  To li znaci da dzaba sto imam sve benefika u 9 polje kad oni sa vremenom ce delovati negativnije ako sam vas dobro razumela!

  • Bojan Šojić kaže:

   Benefici na tom mestu su svakako dobra stvar. Neće oni delovati negativnije, jer su to ipak benefici. Nego sve one lepe stvari koje obećavaju neće se ostvariti i realizovati kako bi trebalo, već sa smetnjama, preprekama i slabo.

 3. MYname kaže:

  pozdrav imam u osmoj kući sunce u ovnu koje je na 16 stupnjeva a u osmoj je kući također konjukcija merkura i venere u ribama na 29 stupnjeva. da li je spaljenost loša s obzirom da se bavim pjevanjem? (također je juno na 3 stupnja ovna u osmoj)

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana, najpre obe planete tek zalaze pod zrake, još uvek su vidljive tako da ih ne bih okarakterisao kao spaljene. Čak i ako bi ih poamstrali kao takve u nekoj potencijalnoj budućnosti, spaljenost će se desiti u znaku u kom Sunce ima moć, tako da će ih poštedeti ozbiljnijih oštećenja. I sve to, opet, ne mora da ima nikakve veze sa Vašim pevanjem, u smislu da bi zbog toga trpeli neku štetu – imate na ovom linku horoskop Vitni Hjuston koja je imala spaljenu Veneru https://astroriznica.com/spaljenost-planeta-prakticni-primeri/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *