Egzaltacija Merkura u Vodoliji: Da ili ne

Pojedini savremeni astrolozi pokušavaju da proguraju ideju o tome da je egzaltacija Merkura u Vodoliji, a ne u Devici.

I ustanovljeno je da Devica bude egzaltacija Merkura, jer od nje počinje suvoća jesenje sezone, a priroda Merkura vuče ka suvoći (osim ako je slučajnom postavkom drugačije). I ako se nađe u Devici, njegova je suvoća osnažena. U Ribama je njegov pad, jer su one opozitne mestu njegove egzaltacije.

— Gvido Bonati —

 

Da li ste se zapitali zašto je Luna vladarka Raka, a ne Riba? Ili zašto je Venera vladarka Bika? Ko je to odredio? Zašto Luna nije vladarka Riba? Ili, zašto nije egzaltirana u tom znaku (srodne su, vodene prirode), nego baš u zemljanom? Ako ste se ozbiljnije upustili u proučavanje astrologije, verovatno ste primetili da su mnoge stvari međusobno logički isprepletane. Otuda, ako pokušate da pomerite nešto s jednog mesta na drugo, to podrazumeva da morate i sve ostalo pomeriti u skladu s tim, a da ništa ne izgubi smisao i logičnost. Zapravo, pokušajima da se nešto pomakne na nepripadajuće mu mesto dovodi do urušavanja čitavog sistema, a takav jedan kolaps se dešava kada pokušate da izmestite sedište ili egzaltaciju neke planete iz jednog znaka u drugi.

Da bi vam to bilo jasno, morate da krenete od početka – geocentričnog modela, Teme mundi i raspodele zodijačkih znakova, godišnjeg kretanja Sunca – čije valjano razumevanje vam slaže astrološki mozaik onako kako treba. Dalje, treba da poznajete prirodu planete i njen odnos sa ostalim planetama da bi vam bilo jasno zašto neka planeta označava baš to, a ne nešto drugo, i zašto joj nešto prija a nešto ne; kao što je slučaj i sa nama ljudima. Naravno, sve su ovo vrlo opširne teme koje ne mogu (i ne treba) da stanu u ovaj kratak tekst.

pozicija merkura
Odgovarajuća pozicija Merkura u haldejskom planetarnom poretku i prirodnom horoskopu

Merkur je planeta koja se uvek nalazi u blizini Sunca i nikad se ne može odvojiti od njega više od jednog znaka. Stoga, u raspodeli domicila koja započinje luminarima[1], on je tik uz njihova prebivališta. Primećujemo i da su kuće planeta (u odnosu na luminare) simetrično raspoređene prema brzini njihovih vladara, a što pronalazimo i u haldejskom planetarnom nizu.

Ono što još možemo da primetimo je da Merkur stoji ispod u odnosu na svetlo prema kom se sve ravna (Sunce), što nazivamo okcidentalnom pozicijom. Takođe, ta pozicija ispod Sunca ga ujedno čini i inferiornom planetom. Dakle, domicili Merkura i drugih planeta nisu nasumično određeni, a njihovi rasporedi i međusobni odnosi otkrivaju nam brojne astrološke koncepte – prirode aspekata, sekte, orijentalnost/okcidentalnost, superiornost/inferiornost i druge.

 

Verovatno ste upoznati sa glavnom specifičnošću Merkura – njegovom izrazitom promenljivošću. On može biti i muška i ženska planeta; može pripadati i dnevnoj i noćnoj sekti; može biti i dobroćudan i zloćudan. Zbog takvih svojstava koje poseduje, uobičajeno je da kažemo da je poput replikatora koji preuzima karakteristike planete s kojom je u najbliskijem kontaktu, a ako nema takvog kontakta preuzima osobine znaka u kom se našao i njegovog vladara. Pa tako, ako je sa Venerom preuzeće venerijanske karakteristike, i ponašaće se poput ženske planete i biće benefičan; ako je sa Saturnom preuzeće saturnijanske karakteristike i biće malefičan. Itd.

Kako bi odgovorili na pitanje o tome da li egzaltacija Merkura u Vodoliji ima smisla, moramo da se pozabavimo i njegovom prirodom. On je melanholičan, tj. hladan i suv kao što je slučaj sa Saturnom, samo mnogo umerenije. Šta nam to govori? Ova kombinacija prakvaliteta ide najpre u prilog racionalnosti, razboritosti, realizmu, preciznosti i objektivnosti. Logično, jer nema vlažnosti koja bi podstakla prijemčivost i subjektivnost. Zato Merkur upravlja razumom, logikom, analitikom.

egzaltacija merkura
Egzaltacija Merkura u Devici, a pad u Ribama

Vodolija je vazdušni znak u kom se Merkur dobro oseća. Zapravo, on se dobro oseća u svim vazdušnim znakovima, jer je racionalna planeta a vazdušni znakovi su racionalni odnosno znakovi intelekta. Da li je to dovoljno da mu damo egzaltaciju u vazdušnoj Vodoliji? Ne!

Gorepomenuta svojstva Merkura nam vrlo jasno stavljaju do znanja da ga ne možemo ćušnuti bilo gde, jer gde god da ga stavimo on će „prekopirati“ karakteristike znaka i njegovog vladara. Takav Merkur gubi svoju esencijalnu čistotu. To dalje znači da on može biti on, onako istinski, samo kada je u sopstvenoj kući – u Blizancima i Devici – jer tu nema stranih uticaja. U Vodoliji pokazuje više saturnijanske karakteristike. Kada je planeta egzaltirana tj. ushićena, ona daje najbolje od sopstvene prirode što Merkur u ovom vazdušnom znaku ne bi mogao.

Imajući u vidu sve navedeno, logika nam nalaže da zaključimo da Merkur može biti ono što jeste i više od toga samo u nekoj od svojih kuća. Zašto Devica a ne Blizanci? Devica je noćni, zemljani, melanholičan znak koji je po prirodi srodan Merkuru, u njoj se on raduje pa samim tim pokazuje najbolje od svoje prirode: praktičnost, analitičnost, pronicljivost, proračunatost. Ali ne samo to. Nasuprot Devici su Ribe, znak u kom je Venera egzaltirana, a Merkur ima izgon i pad. To nam kazuje da intelekt trpi kada se predajemo zadovoljstvima i užicima, kao što nema nošenja ružičastih naočara u praktičnom i racionalnom okruženju Device (Venera je u padu u Devici). Da ne pominjem i naročitu međusobnu relaciju koju imaju inferiorci.[2]

Ma koliko (iz nekog razloga) bilo egzotično da egzaltacija Merkura bude u Vodoliji, to, kao što vidimo, jednostavno nije moguće. Insistiranje na tome je pokazatelj elementarnog nepoznavanja osnova astrologije i pokušaj da se kroz okruglu rupu na silu provuče kockasti predmet.

kvadrat i rupa

Napomene:

[1] Sunce i Luna kao najsvetlija tela na nebu imaju vladavinu u znakovima u kojima je obdanica najduža, tj. moć Sunca najveća. Pošto je Lav srodan prirodi Sunca (muški, vruć znak) ono ima vlast u njemu, a Rak je dodeljen Luni (ženski, vodeni znak). ↩nazad na tekst
[2] Venera i Merkur su povezani dobrim aspektima sa noćnim svetlom, Lunom, a iz tih odnosa možemo izvući još mnogo korisnih informacija o interakcijama ovih planeta i njihovim značenjima u natalnim horoskopima. ↩nazad na tekst


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

2 komentara

  1. HRONIKA HIPOFIZE kaže:

    Ima li se šta reći za zapadni/istočni Merkur kao u onom tekstu DVA LICA VENERE o Veneri?
    Digresija:Negde sam pročitao u tvom tekstu da znaku Lava preti opasnost od povreda gvoždjem,pa se sad pitam da li da izbegavam kontakt sa istim,ako to ima smisla?

    • Bojan Šojić kaže:

      Ima. Već neko vreme planiram da napišem tekst na tu temu, pa se nadam da ću u dogledno vreme to učiniti. Što se tiče Lava i povreda gvožđem to je kod Kortesa navedeno. U pitanju je nešto što je vrlo uopšteno, može biti i ne mora da znači, jer o povredama i slabostima tela ipak govore postavke u natalnoj karti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *