Centilokvijum Hermesa ili stotinu aforizama

hermes trismegistos

Zbirka stotinu aforizama koju je navodno sastavio Hermes Trismegistos, nalazi se kao prilog u delima mnogih starih majstora astrologije.

 

Hermesov centilokvijum predstavlja zbirku stotinu aforizama koji se pripisuju Hermesu Trismegistosu. Ali u pitanju nisu aforizmi o hermetizmu, kako bi se dalo zaključiti na osnovu naziva, već o astrologiji.
Pravila, uputstva i opažanja u aforizmima su mahom u vezi sa elekcionom i horarnom astrologijom, a manji broj u vezi s natalnom i još manji mundanom.

Pojedine aforizme, u gotovo identičnoj formi, možemo naći kod Sâl ibn Bišra među njegovih 50 aforizama. To ne treba da nas iznenađuje, jer je Centilokvijum preveden na latinski sa arapskog jezika u XIII veku (pretpostavlja se oko 1262), za Manfreda Sicilijanskog, kralja Sicilije koji je vladao u periodu između 1258. i 1266. godine.
U XVII veku, engleski učenjak Henri Koli preveo je Centilokvijum na engleski jezik. Pretpostavlja se da je to prvi prevod sa latinskog na engleski jezik.

Džon Partridž u svom Astrološkom priručniku koji štampa 1692. godine, prilaže oko 500 aforizama, među kojima su i Hermesovi. Ne navodi ko je prevodilac, a na kraju knjige nema bibliografije. S obzirom da je tekst Centilokvijuma uz retke izuzetke identičan Kolijevom prevodu, mogao bih da pretpostavim da ga je od njega i preuzeo.

Pomenuo bih i zanimljiv podatak do kog sam došao tragajući za značenjem jednog pojma u aforizmima. Pod pokroviteljstvom Georgija Melantriha, 1564. godine su u Pragu štampani Hermesovi aforizmi u okviru Astroloških fragmenata, malog antičkog astrološkog dela (Astrologica opuscula antiqua. Fragmentum astrologicum… Liber Hermetis centum aphorismorum, cum commentationibus Thaddaei Hagecij ab Hagek) sa komentarima češkog astronoma Tadeaša Hajeka.

Tadeaš (1525-1600) je rođen u Pragu, gde je živeo i radio. Bavio se prirodnim naukama, bio je poznat i priznat astronom (pripisuju mu se zasluge za dovođenje Tiha Brahea i Keplera u Prag), kao i lični lekar cara Rudolfa II. Između ostalog se bavio divinacijom, a napisao je i delo koje se bavi tumačenjem linija na čelu. Ukazom cara Maksimilijana II, nijedna astrološka prognoza nije mogla biti štampana, a da je Hajek prethodno ne pregleda i ne odobri. Iza sebe je ostavio mnogobrojne astrološke prognoze koje su pisane i štampane na češkom jeziku.

Hermes Trismegistos: Stotinu aforizama

1. Sunce i Luna, odmah nakon Boga, izvor su života svim živim bićima. Mada nemaju svi rođeni Hajleg[1], ako Sunce i Luna, ipak, prijateljskim aspektom podržavaju Ascendent ili su oslobođeni oštećenja, njihovi životi će biti duži.

2. Svi rođeni danju osnaženi su Suncem ako je ono dobro podržano srećnim planetama. Rođeni noću su osnaženi Lunom, kada je isto podržana.
Ukoliko ovo nije slučaj, ali se dobre planete nađu na uglovima, rođenom će biti dobro.

3. Kada je Mars vladar Ascendenta i postavljen u desetoj kući, osobi daruje položaj i moć ali u pratnji štete i okrutnosti; pa se zbog toga radije može zvati nesrećom nego srećom.

4. Jupiter u dobrom aspektu sa nesrećnim planetama menja njihovu zlonamernost u dobro; Venera ne može da izvede takvu stvar osim ako joj Jupiter pomogne. Stoga, u postizanju dobrog i sprečavanju zlog Jupiter je mnogo bolji od Venere.

5. Tumač ne može da izmeša značenja planeta ukoliko ne zna koja je s kojom u prijateljstvu ili neprijateljstvu[2], koje može biti trojako. Prvo, u odnosu na njihovu prirodu; drugo, u odnosu na kuće[3]; treće, u odnosu na aspekte.

Hermes Trismegistos prijatelji i neprijatelji planeta
U vezi sa fusnotom br.2, tabela prijatelja i neprijatelja prema 3 različita izvora

6. Venera je suprotna Merkuru. On obuhvata jezike i disciplinu, ona užitke i zadovoljstva. Jupiter u poređenju s Marsom voli milosrđe i pravdu, a ovaj okrutnost i bezbožnost.

7. Sunce ili jedna od superiornih planeta neka označavaju prinčeve i važne osobe. Pisare i proste ljude inferiorne planete, a na prvom mestu Luna.

8. Ono što označava konjunkcija ne može biti oslabljeno aspektom, ali ono što označava aspekt može biti oslabljeno konjunkcijom, jer je slabije.

9. Nemoj da tumačiš niti odabiraš vreme za bilo koji poduhvat kada je Škorpion u usponu; niti kada su uglovi u kratkouzlaznim znakovima; niti kada je Mars na Ascendentu. Jer će se događaj zbiti naopako i stvar neće imati dobar svršetak; jer Škorpion je znak neistine.

10. Dobre planete oštećene nesrećnim iz šeste ili dvanaeste kuće slute loše.

11. Glasine koje su se raširile kada je Luna u prvom dekanu Škorpiona su neistinite i podmuklo smišljene.

12. Mnogo puta tumačenje astrologa ne bude tačno zbog grešaka njihovih instrumenata, ili pitačevog neznanja, ili kada je Sunce na MC-u, ili kada su u horoskopu pokazatelji koji obećavaju i negiraju stvar ujednačeni.

13. Ne treba započinjati sa gradnjom kada je Luna južna i spušta[4] se u Škorpionu ili Ribama, jer će materijal koji se koristi brzo propasti.

14. Kada je Merkur snažan i na pogodnim mestima neba, dobro konfigurisan s drugim planetama ili zvezdama u horoskopu, obećava prikladan položaj natusu. Ipak, Merkur je sam po sebi slaba planeta.

15. Ako su signifikatori u dvostrukim znakovima, onaj ko se nadmeće s drugim i nadjačava odneće veliku pobedu. Ali ako je nadjačan, mnogo će izgubiti. Jer su tada dobro ili loše udvostručeni.

16. Nemoj davati tumačenje pre nego doznaš namere pitača, jer mnogi ne znaju šta hoće da pitaju, niti umeju da izraze svoje namere.

17. Kada te pitaju za oca, pogledaj četvrtu kuću; za brata, treću; za sina, petu kuću; za ženu, sedmu. Ali ako te pitaju za bolesnika, pogledaj samo Ascendent.

18. Kada Luna dolazi pod kvadrat srećnih ili nesrećnih planeta, i kada su pokazatelji pomoći ili ometanja ispunjenja nepouzdani, prisutna je sumnja da će snaga loših planeta više omesti nego što će ostale pomoći.

19. Neka Luna ne bude na Ascendentu, četvrtoj ili devetoj kući prilikom započinjanja ili povratka s putovanja, čak i ako nije oštećena. Pri ulasku u grad neka ne bude blizu Ascendenta niti druge ili četvrte kuće.

20. Na tri načina se mogu otkriti događaji koji se mogu desiti osobi, i to: iz natalnog horoskopa, iz horoskopa prvorođenog deteta, ili prema postavljenom pitanju[5] kojim je um bio potaknut i okupiran.

21. Kada se Luna povezuje sa retrogradnom planetom, sve započeto može ubrzo biti uništeno. A ako je još drugačije ometena, nevolja će se i ranije desiti.

22. Saturn i Sunce označavaju kraljeve i prinčeve, uz planetu ili planete u desetoj kući. Njihovi pomagači se nalaze u jedanaestoj, dok se pomagači običnih ljudi pronalaze u drugoj kući.

23. Kada kralj ili princ započinju putovanje, uveri se da u to vreme znak Raka nije u usponu.

24. Blizanci i Strelac se pokoravaju Glavi i Repu zmaja[6] više nego ostali znakovi, stoga mogu načiniti više štete u tim znakovima nego bilo kojim drugim.

25. Kada se u horoskopu ženske osobe uzdiže Mars u Biku ili Vagi, ona će biti nepristojna i poročna; slično važi i kada se Jarac uzdiže.

26. Kada je Sunce postavljeno na Ascendentu ili MC-u u konjunkciji sa drugim planetama, ono prima njihove vrline. Po noći Luna čini isto, ako se na pomenutim mestima povezuje s njima.

27. Jupiter umanjuje Saturnovu zlobu, a Venera Marsovu.

28. Kada se pitanje tiče ženske osobe uzmi Veneru za njenu prirodnu označiteljku, ali posebno sedmu kuću. Ako se pitanje tiče neprijatelja posmatraj dvanaestu kuću, ali isto tako i sedmu.

29. Kada bilo ko odlazi u rat, naročito kralj, neka Ascendent bude u znakovima superiornih planeta ili Sunca. I neka vladar Ascendenta i Sunce budu potentni u horoskopu, a vladar sedme kuće slab i unesrećen.

30. Ako je Luna u rastu svetlosti i ubrzava, i u konjunkciji sa Saturnom i Jupiterom, to je uopšteno dobro za sve stvari. Ali ako joj svetlost opada, loše je. Znaj da je sasvim suprotno kada je u konjunkciji sa Venerom i Marsom.[7]

31. Kada zalažeš ili pozajmljuješ stvari neka Jupiter ne bude pod zracima Sunca ili oštećen. Jer ako jeste i ako ga oštećujuća planeta ne prima, malo je ili nimalo nade da će biti vraćene.

32. Srećne planete koje idu u konjunkciju ili aspekt sa nesrećnom, u bilo kom horoskopu, umanjuju njihov zloćudan uticaj. Ako je horoskop dobar činiće više dobra, a ako je loš – manje. Ali zlosrećne planete u kvadratu ili opoziciji ka dobroćudnim, umanjuju ili oslabljuju njihove vrline; u drugim aspektima to ne čine.

33. Pri prelasku iz jednog u drugi znak, Saturn izaziva čudne pojave na nebu koje su Arabljani zvali Assub[8]; ili izvesne druge znake vatrene prirode.

34. Konjunkcija Jupitera i Sunca proizvodi prijatan vazduh, prvenstveno u vazdušnim znakovima. Od konjunkcije Sunca sa Saturnom proizlazi hladnoća. A sa Marsom, u dvotelesnom znaku i u proleće, proizvodi sparno vreme koje često prate bolesti.

35. Leti, kada se Sunce kreće kroz termine Marsa pojačava se vrućina; zimi suša, manjak padavina i voda.

36. U natalnim i horarnim horoskopima treba odrediti Hajleg i Alkohoden i njihove direkcije, prvenstveno u pitanjima koja se tiču kraljeva i uglednih ljudi, na osnovu kojih ćemo doznati o događajima, da li su dobri ili loši.

37. Ako je Ascendent usrećen a vladar Ascendenta unesrećen, to je pokazatelj zdravog tela ali ometenog uma; ako se desi suprotno, protumači suprotno.

38. Uvek pribeleži konfiguracije zvezda, ne prema znakovima već orbisima.

39. Kada želiš da lečiš bolne oči, neka Luna bude u rastu svetlosti i oslobođena aspekata sa nesrećnim planetama.

40. Fortuna sa lošim planetama u četvrtoj, devetoj ili desetoj kući označava smrt bolesnika.[9]

41. Kada je signifikator, bilo dobrog ili lošeg, stacionaran i na uglu, ono što označava biće postojanije; ali mnogo promenljivije i nestabilnije sa signifikatorom koji je kadentan od uglova i retrogradan.

42. Vladar druge kuće ima istu snagu u štetnosti kao i vladar osme, vladar šeste i vladar dvanaeste kuće.

43. Okcidentalni Mars u Raku koji nije u aspektu sa Saturnom, Jupiterom, Venerom ili Suncem daje dobrog flebotoma[10]. Ali kada je u Jarcu, daće onog ko ubija ljude i uživa u krvoproliću.

44. I najbolji tumač može pogrešiti, ako se prevari oko signifikatora.

45. Kada je Saturn u kvadratu sa Venerom i dominira[11] nad njom, osoba neće imati srama i biće savršen ženomrzac. Ako Venera dominira nad Saturnom, osoba će biti veliki prijatelj žena.

46. Ako je u bilo kom nativitetu Merkur brz i orijentalan na Ascendentu, osoba će biti elokventna i učena u slobodnim veštinama. Slično važi ako se nađe u Strelcu u svom sopstvenom terminu.

47. Od uglova najznačajniji je Ascendent, drugi je MC, treći je sedma kuća i četvrti je IC. Od preostalih najpre jedanaesta, potom druga, pa peta, potom deveta, pa treća; ali šesta, osma i dvanaesta kuća se računaju u najgore.[12]

48. Uticaj Marsa nikad se ne umanjuje, osim intervencijom dobroćudne planete.

49. Neka se tvoj signifikator slaže sa signifikatorom onog koga nameravaš da za nešto izmoliš.

50. Značenja Ascendenta ili planete koja se nađe na poslednjem stepenu znaka treba uzeti prema narednom znaku, ali ako je na 29 stepeni – u istom znaku. Snaga planete se razmatra trojako: prema stepenu na kom se nalazi, koji joj prethodi i koji sledi.[13]

51. Ko želi da razmatra buduća zbivanja [to čini] prema konjunkcijama planeta, ali o stvarima sadašnjim ili prošlim na osnovu separacija.[14]

52. Kada se Jupiter nalazi u Raku i udaljen od Ascendenta, i nije oštećen nekom drugom planetom ni na koji način, osoba će biti umna i vešta u nauci. Ali zbog uživanja u povučenosti neće dobiti pohvale za svoju učenost.

53. Mnoga se zla dešavaju u svetu kada se istog meseca dese pomračenja oba svetla; uglavnom u mestima pod vladavinom znakova u kojima se eklipse događaju.

54. Kada je Luna na spaljenom putu ili peregrina u vreme polaska na put, osoba će se na tom putu razboleti ili na neki drugi način biti na teškoj muci i uznemiravana.

55. Dužnost je astrologa da razmotri vreme prema direkcijama planeta; ali to nije tako neophodno sa fiksnim zvezdama.

56. Imetak oca će biti prenet na sina ako je Saturn usrećen i u prijateljskom aspektu sa vladarom Ascendenta. Ali još sigurnije ako je Saturn vladar četvrte kuće.

57. Srećne planete koje se nađu u znakovima u kojima nemaju nikakvog dostojanstva, preneće svoju dobroćudnost na drugi način.

58. Mars koji je almuten horoskopa i nije povezan sa dobrim planetama, označava da će osoba patiti zbog zavisti i mržnje.

59. Srećne planete daruju veliku sreću kada se međusobno primaju[15] u odgovarajućim znakovima; kada se zle planete tako primaju, uzdržavaju se od izazivanja mnogo nevolja.

60. Osoba će biti bolešljiva i slaba kada Saturn nadjačava Marsa. Ali kada Mars nadjačava Saturna, biće krupna i snažna[16].

61. Ako se u horoskopu muškarca tačka braka nađe u pokornom, a u horoskopu žene u komandujućem, žena će naređivati muškarcu a on će biti poslušan. Ako se desi obrnuto, protumači suprotno.

62. Ako se triplicitetni vladari konjunkcije luminara prijateljski podržavaju, prvi drugog, a drugi trećeg, to predskazuje znamenitost i oslobađa tuge.

63. Merkur u Ribama na dubokim ili jamnim stepenima čini osobu blesavom i sporog govora; a ako se Jupiter nađe u kući Marsa, biće pogana i bedna, i zadobiće rane od vojnika. Ali ako je na pomenutim stepenima u kućama Saturna, naročito Jarcu, biće zlovoljna, stroga i mrska svim ljudima.

64. Ako je Merkur u recepciji sa Marsom po sedištu, ili je u aspektu s njim u kadentnoj kući, osoba će voleti lov, igru i kocku; ali ako nisu kadentni, onda će biti izuzetan vojnik.

65. Planete pod sunčevim zracima ili unutar 12 stepeni su unesrećene, osim ako su na istom stepenu s njim. Ali nakon što se udalje 13 stepeni, usrećene su.

66. Severni čvor sa nesrećnim planetama označava užasne nevolje, jer uvećava njihovu zloćudnost. Ali sa dobrim radi dobro i uvećava njihovu dobroćudnost. A ono što označava Južni čvor obrnuto je.

67. Merkur u šestoj kući horoskopa kazuje da će osoba da prelazi iz jedne religije u drugu, i da će svoju sreću omesti nepostojanošću.

68. Kada se dva znaka tiču iste stvari, prvi ima prednost u značenjima.

69. Početak svake stvari uzmi od Lune, a kraj od njenog dispozitora.

70. Ako je u mundanoj revoluciji Jupiter u svom sedištu, egzaltaciji ili orijentalan na uglu, i oslobođen zla, označiće obilje svih stvari.

71. Kada su Luna i vladar Ascendenta oštećeni od vladara osme kuće, bolesnik ima razloga za strah.

72. Kada je Luna debilitirana, loše je započinjati parnice ili suđenja. Tužitelj će bez ikakve sumnje biti nadjačan.

73. Sve pobune koje izbijaju na početku godine, ne mogu se lako ugušiti.

74. Kada je Luna u preživarskim[17] znakovima i združena sa retrogradnim planetama, nije povoljno za pročišćenje [organizma] jer će purgativ raditi u korist bolesnikove slabosti.

75. Orijentalne planete brzo izvršavaju ono što označavaju, bilo dobro ili loše; okcidentalne mnogo sporije.

76. Stepen konjunkcije luminara predstavlja sredinu procesa pomračenja.

77. Mnogo ratova i teškoća će se desiti kada su u mundanim revolucijama Jupiter i Saturn u svojim egzaltacijama.

78. Budi oprezan i razborit u tumačenju kada je dobroćudna sa zlosrećnom planetom; i nemoj biti previše samouveren da će zlo nesrećne planete biti preokrenuto.

79. Među dvanaest znakova jedan se nalazi na Ascendentu koji označava telo, a njegov vladar um. Ne dopusti da se za ono što nameravaš uzdiže znak čiji je vladar oštećen.

80. Planete u fiksnim znakovima pokazuju stvari koje su dugotrajne, a u dvotelesnim sumnjive; u pokretnim znakovima koje se menjaju na dobro ili loše.

81. U vezi sa tajnim poslovima, neka Luna ne bude spaljena, već neka napušta spaljenost.

82. Kada je Luna u fiksnom znaku, nemoj krojiti niti oblačiti novu odeću, naročito u Lavu koji je vrlo opasan. Slično važi i ako je u konjunkciji ili opoziciji sa Suncem, ili oštećena od nesrećnih planeta.

83. Luna ima veliku moć u svim pitanjima, osim kada se uzdižu Lav, Strelac ili Vodolija. Jer svaki od ovih znakova umanjuje ono što ona označava, posebno Lav i Vodolija.

84. Saturn je pod zracima Sunca dok se ono ne odmakne 15 stepeni od njega. Isto važi za Jupitera.

85. U vezi s brakom, neka Luna ne bude u Raku ili Devici, osim ako se brak zaključuje sa udovicom.

86. Orijentalna nesrećna planeta u sedištu ili egzaltaciji, bolja je od srećne koja je retrogradna ili ometena.

87. Znak koji je oštećen na rođenju, označiće ometenost tog dela tela.

88. Neizmerno blagostanje se može očekivati kada triplicitetni vladari luminara imaju autoritet na uglovima ili sukcedentnim kućama, na prikladnim mestima i bez aspekata sa nesrećnim planetama. Ako je i vladar Ascendenta dobro utvrđen, sreća će biti još veća.

89. Planete u sekstilu i trigonu isto deluju, samo je sekstil slabiji od trigona, bilo u dobru ili zlu.

90. Saturn zlo nanosi sporo, a Mars brzo. Stoga, smatra se da Mars šteti više nego Saturn.

91. Kada su tri superiorne planete združene u kraljevskom znaku, to se naziva velikom konjunkcijom, a kada ih Sunce podržava stvaraju najmoćnija i najnaprednija kraljevstva.

92. Tajne za koje se pita se ubrzo otkrivaju kada su Luna i planeta kojoj prilazi u glasnim znakovima, i u petoj ili trećoj kući ili opoziciji ka njima.

93. Nesrećne planete u osmoj kući uvećavaju svoje zlo, ali dobroćudne ne daju nagoveštaj niti dobra niti zla.

94. Ni dobro ni loše neće biti ostvareno, osim kada dobre ili loše planete u nativitetu ili revoluciji aspektuju Lunu kvadratom.

95. Ako je Merkur oštećen u šestoj kući, osoba će umreti u zatvoru; ako je Saturn u dvanaestoj, a Venera u osmoj kući, strmoglavce će okončati svoj život.

96. Strah postoji za bolesnika ako su Sunce po danu ili Luna po noći oštećeni.

97. Značenja zvezda se uvek menjaju kako se menjaju njihove konfiguracije i latitude.

98. Luna u četvrtoj, sedmoj, devetoj ili dvanaestoj kući pokazuje pravi razlog postavljenog pitanja; slično kao i njena separacija od Merkura. A ako su Ascendent i Luna u dvotelesnim znakovima, razlog pitanja se potvrđuje.

99. Nesrećna planeta u sedištu ili egzaltaciji ukazuje da će se stvar na koju se odnosi dobro svršiti, mada uz odlaganje. Ali ako je ometena na Ascendentu, bez obzira što je u svom sedištu ili egzaltaciji, stvar će biti osujećena i loše će se završiti.

100. Ishod svakog neizvesnog poduhvata procenjuje se na osnovu sledećih signifikatora, to jest, četvrte kuće i njenog vladara i snažne planete u njoj; takođe prema vladajućem svetlu i njegovom dispozitoru, kao i planeti s kojom se svetlo vremena povezuje i njenom dispozitoru.

Aforizme možete preuzeti i u pdf-u


Napomene:

[1] Nosilac životne sile, najčešće jedan od luminara, mada u određenim slučajevima mogu biti Ascendent ili Fortuna. ↩nazad na tekst
[2] Vidi tabelu prijateljstava i neprijateljstava planeta. ↩nazad na tekst
[3] Znakovi odnosno sedišta planeta. ↩nazad na tekst
[4] Kada je Luna južne latitude i nastavlja da se spušta južno od ekliptike. ↩nazad na tekst
[5] Horarnom pitanju. S obzirom da se ranije nije mnogo vodilo računa o beleženju tačnog vremena rođenja, horarni horoskopi su korišćeni za otkrivanje važnih događaja u životu osobe, koje bi inače tumačili iz natalne karte. ↩nazad na tekst
[6] Severni čvor ima egzaltaciju u Blizancima, a Južni u Strelcu. ↩nazad na tekst
[7] Kada je Luna u rastu svetlosti srodnija je dnevnim planetama, pa otuda proizlazi dobro iz njenog kontakta sa dnevnim planetama kao što su Jupiter i Saturn. Kada je u opadanju srodnija je noćnim planetama, pa dobro proizlazi iz njenog kontakta sa Venerom ili Marsom. Firmik Materno u vezi s ovim navodi: Ako Venera prima Lunu kojoj opada svetlost, ili to čini Mars u noćnom rođenju, to označava puno prosperiteta i srećnih okolnosti. Ali ako je Luna puna svetlosti ili u rastu, i bilo kojim aspektom se povezuje sa Venerom ili Marsom, biće podstaknuti veliki problemi i nevolje. ↩nazad na tekst
[8] Prema rečima Tadeaša Hajeka, reč je o pojavi meteora i sličnih im pojava. U svom komentaru na ovaj aforizam kaže: Ne razumem kako su Arabljani pojavu vatrenih meteora dodelili Saturnu, kada je on hladan i suv. Svi astrolozi su saglasni da takvim pojavama upravljaju Mars, Jupiter i Sunce. Sumnjam da je ovde reč o grešci u rukopisu, te da je umesto Saturna trebao da stoji Mars. ↩nazad na tekst
[9] U horarnim pitanjima koja se tiču bolesnih osoba. ↩nazad na tekst
[10] Onaj ko pušta krv iz vena, jedan od rasprostranjenih načina lečenja u prošlosti. ↩nazad na tekst
[11] Decimacija. Saturn je u superiornoj poziciji, tj. desetom znaku od mesta Venere. ↩nazad na tekst
[12] U verziji na latinskom posle treće kuće stoji osma kuća pa tek onda kraj nabrajanja: …deinde nonus, post tertius, post’q octavus. Sextus vero & duodecimus sunt peßimi. Šesta i dvanaesta kuća su izdvojene kao najgore. Hajek u svom komentaru daje ispravku druge rečenice po ugledu na Ptolemeja i Arabljane (ne navodi konkretno nijednog autora): Od preostalih kuća najvažnija je jedanaesta, potom peta, zatim deveta, potom treća, onda druga, nakon toga osma. /Reliquorum vero locorum, primus est undecimus, post quintus, deinde nonus, post tertius, deinde secundus, post’q octavus/ ↩nazad na tekst
[13] Hajek pravi paralelu sa istim aforizmom koji se nalazi kod Sâl ibn Bišra. U pitanju je 15. aforizam: Ako se planeta nađe na poslednjem stepenu znaka, njena snaga je već napustila taj znak i u narednom je. To je poput čoveka koji je svoju nogu spustio na prag vrat, na ivici da ode: pa ako se kuća sruši, neće mu naškoditi. A ako se planeta nalazi na 29 stepeni, onda je njena snaga odista u istom znaku. Jer svaka planeta ima tri stepena na koje se njena snaga širi: stepen na kome je, i stepen ispred nje, i stepen iza nje. /The Astrology of Sahl b. Bishr, pr. Ben Dykes, 2019, str.79/ ↩nazad na tekst
[14] Aplikacije u horarnim pitanjima o potencijalnim zbivanjima u budućnosti, dok na osnovu separacionih aspekata procenjujemo šta je prethodilo situaciji. ↩nazad na tekst
[15] Planete u uzajamnoj recepciji. ↩nazad na tekst
[16] Fortis. ↩nazad na tekst
[17] Ovan, Bik i Jarac. ↩nazad na tekst

  • John Partridge, MIKРOПAΝAΣTРΩN or an Astrological Vade Mecum, London, 1692.
  • Astrologica opuscula antiqua. Fragmentum Astrologicum, Pragae, 1564.
  • Hieronymi Cardani Mediolanensis, Philosophi ac Medici Celeberrimi Opera Omnia, Lyon, 1663.
  • Alchabitius, The Introduction to Astrology, Charles Burnett, Keji Yamamoto, Michio Yano, London: The Warburg Institute, 2004.
  • Benjamin N. Dykes, The Astrology of Sahl b. Bishr vol. 1, Minneapolis, MN: The Cazimi Press, 2019.
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *