Almugea

Almugea ili odgovarajuće lice je jedno od minornih slučajnih ojačanja na osnovu kog planeta može dobiti dodatnu snagu ispoljavanja svojih karakteristika.

Rečeno je da je planeta u svom odgovarajućem licu ili nosi svoju ličnost u odnosu na Sunce ili Mesec, kada je udaljena od Sunca i vespertina odnosno okcidentalna od njega ili od Meseca i orijentalna od njega, onoliko koliko je domicil planete koja sledi znak Lava, domicil Sunca, udaljen od početka znaka Lava; ili, onoliko koliko je domicil planete koji prethodi znaku Raka, domicilu Meseca, udaljen od početka znaka Raka.

~ Moren ~

sep

Almugea ili odgovarajuće lice planete je jedan manje poznat pojam u tradicionalnoj astrologiji koji se odnosi na vrstu slučajnog ojačanja planete. Princip određivanja almugee neke planete, zasniva se na odnosu koji ta planeta ima sa luminarima, a sve opet u skladu sa odnosom koji imaju u zodijaku. Na koji način? Podsetićemo se Horusove linije koja deli zodijak na dve jednake polovine – jednu kojom uslovno rečeno upravlja Sunce i drugu kojom upravlja Mesec. Obratimo pažnju na redosled kojim se znaci ređaju u odnosu na luminare.

vladarstva

Posmatrajući sunčev deo zodijaka, znaci od mesta Sunca (od znaka Lava) pa do mesta Saturna (do znaka Jarca), ređaju se prema svom prirodnom zodijačkom rasporedu. Ako bi postavili znak Lava kao znak u usponu na horizontu, onda bi videli da bi svi znaci između Lava i Vodolije bili ispod horizonta. Tako možemo da zaključimo da planeta koja je u almugei Sunca, mora biti okcidentalna od njega.

almugea Sunca

Slika 1. Zodijački znaci koji su okcidentalni od domicila Sunca

Sada ćemo da pogledamo mesečev deo zodijaka. Možemo da primetimo da se znaci od mesta Meseca (znak Raka) do mesta Saturna (znak Vodolije) smenjuju redosledom koji je suprotan prirodnom zodijačkom redosledu. Kada postavimo znak Raka u usponu na horizontu, vidimo da će znaci u lunarnom sektoru biti iznad horizonta odnosno orijentalni u odnosu na znak Raka.

almugea Meseca

Slika 2. Zodijački znaci koji su orijentalni od domicila Meseca – prvi uslov koji planeta mora da ispuni da bi bila u almugei Meseca jeste da bude u orijentalnoj poziciji od njega

Ali tu nije kraj. Da bi neka planeta bila u, recimo, almugei Sunca, nije dovoljno samo da ona bude okcidentalna od njega već da bude i na istom onom rastojanju koje sedište te planete ima u odnosu na sedište Sunca. Kada je almugea Meseca u pitanju, nije dovoljno da planeta bude orijentalna od njega već i da bude na istom rastojanju koje ima sedište te planete u odnosu na sedište Meseca u zodijaku.

Da se pozabavimo i konkretnim primerom. Pokušaćemo da odredimo almugeu Venere. Najpre ćemo da pogledamo u kakvom je ona odnosu sa luminarima u zodijaku. Vidimo da je njeno sedište u trećem znaku u odnosu na sedišta luminara. To imamo na umu kada posmatramo njen odnos sa luminarima, mada nam je posao svakako olakšan činjenicom da se Venera ne odvaja mnogo od Sunca.

almugea-so

Venera u almugei Sunca

Na karti vidimo da je Venera u Blizancima, a Sunce u Ovnu. Venera je okcidentalna od Sunca i nalazi se u trećem znaku u odnosu na znak u kome se nalazi Sunce. To znači da je Venera u almugei Sunca. Da je Venera kojim slučajem bila u znaku Bika, Riba ili Vodolije, ona ne bi mogla biti u almugei Sunca.

almugea-mo

Venera u almugei Meseca

U drugoj karti vidimo da se Meseca nalazi u usponu u znaku Blizanaca. Da bi Venera bila u almugei Meseca, ona mora biti orijentalna od njega i u trećem znaku u odnosu na poziciju Meseca. Vidimo da je Venera u Ovnu, a Ovan je treći znak od Blizanaca. Tako zaključujemo da je Venera u almugei Meseca. To ne bi bio slučaj da se našla Venera u bilo kom drugom znaku.

U ovim slikama zapažamo zapravo da su planete u almugei Sunca u sinister odnosu sa njim, dok su planete u almugei Meseca u dekster odnosu sa njim.

Da citiramo i Morena koji ima slično viđenje:

Rečeno je da je planeta u svom odgovarajućem licu  ili nosi svoju ličnost (individualnost) u odnosu na Sunce ili Mesec, kada je udaljena od Sunca i vespertina odnosno okcidentalna od njega ili od Meseca i orijentalna od njega, onoliko koliko je domicil planete koja sledi znak Lava, domicil Sunca, udaljen od početka znaka Lava; ili, onoliko koliko je domicil planete koji prethodi znaku Raka, domicilu Meseca, udaljen od početka znaka Raka.
Na primer, ako je Venera okcidentalna od Sunca i udaljena od njega 60°, što je isto onoliko koliko iznosi međusobna udaljenost između Lava i Vage, reći ćemo da je Venera u odgovarajućem licu u odnosu na Sunce; ili kako bi Arabljani rekli, ona je u almugei Sunca. Ali ako je planeta orijentalna i udaljena od Meseca 60°, što je isto koliko iznosi i međusobna udaljenost Bika i Raka, reći ćemo da je ona u almugei Meseca. I isti princip važi i za ostale planete.

Definicija koju Moren iznosi bi možda nekomogao pogrešno da protumači, da se, na primer, posmatraju egzaktni stepeni. Time bi se narušio osnovni princip almugee koji počiva na vrlo jednostavnom odnosu znakova. Tako, ako bi neko pomislio da Venera na 10°Ge ne bi bila u almugei Sunca koje se nalazi na 29°Ar, to bi bilo sasvim pogrešno jer ne brojimo stepene već cele znakove.

 • Jean-Baptiste Morin – Astrologia Gallica, Book XV, tr. James Herschel Holden, Tempe, Az, American Federation of Astrologers, Inc, 2007.
Ukoliko želite profesionalnu analizu natalnog, horarnog, godišnjeg ili uporednog horoskopa, ili želite da postanete profesionalni astrolog, kontaktirajte sa mnom kontakt@astroriznica.com | tel/viber: +381 62 146 81 52

Pročitajte i ovo...

2 komentara

 1. Tatjana kaže:

  šta se dešava u slučaju kada je almugea za oba luminara ista planeta da li ona podjednako utiče na oba luminara i pojačava njihov uticaj? Konkretno Sunce u Raku i Mesec u Jarcu a Venera u Devici…pozdrav

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana,

   Planeta koja je u Almugei ne ojačava druge planete, već sama biva ojačana. Ako bi se desilo da je neka planeta u Almugei oba luminara, ona bi bila značajno osnažena tj. mogla bi mnogo snažnije da se izrazi.
   U primeru koji ste naveli, Venera ne može da bude u Almugeo Meseca jer je previše znakova udaljena – Mesec bi morao biti u Škorpionu.

   Srdačno,
   B.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *