Moć i nemoć planeta I deo

Moć i nemoć planeta – koji su to kriterijumi na osnovu kojih sudimo šta jednu planetu čini slabom, a drugu snažnom, šta kvalitetnom, a šta nekvalitetnom.

Egipćani su snažno verovali u reinkarnaciju i smatrali su smrt prirodnim delom životnog ciklusa. U njihovoj filozofiji, Sunce umire uveče na zalasku i rađa se ponovo ujutru na izlasku. Prikazi egipatskog boga Sunca, oslikavaju njegovo starenje kako dan odmiče. Ujutru se pojavljuje kao mlad i nestašan dečak, sredinom dana dostiže zrelost i natkriljuje celu zemlju, dok uveče slabi i postaje stari čovek koji tone na zapadnom horizontu. Nije slučajno da su Egipćani izgradili piramide upravo na zapadnoj obali nila, jer je zapadna strana smatrana mestom za odmor ili smrt – portal Duata (podzemlja).

— Robert Hend —

 

Kada analiziramo natalnu kartu od posebne važnosti je procenjivanje snage i kvaliteta svake planete, jer ćemo na taj način dobiti informacije o tome kolika je moć neke planete i koliko je sposobna da ispuni ono što obećava, te kakav je kvalitet toga. Zbog čega je kvalitetna planeta slaba? Ili nekvalitetna jaka? Zbog čega neki pokazatelji u karti bivaju više izraženi od ostalih?

Ovaj vrlo važan korak često može da bude kamen spoticanja, posebno onima koji se tek upoznaju sa osnovama astrologije, pa ću u ovom tekstu nastojati da obuhvatim sve elemente na koje je potrebno obratiti pažnju. Pre nego što se pozabavimo snagom neke planete, moramo najpre utvrditi njen kvalitet.

Esencijalni (osnovni) kvalitet

Moramo imati predstavu o tome da li ta planeta pruža najbolje za nas ili će predstavljati kamen u cipeli koji će nas stalno žuljati na životnom putu. Svaka planeta ima svoj prirodni (esencijalni) kvalitet na osnovu kog je nastala podela na benefike, malefike i na neutralne planete.

U prirodne benefike spadaju Jupiter i Venera kao i svetla, tj. Sunce i Luna; u prirodne malefike Saturn i Mars; planeta koja može imati i jednu i drugu ulogu jeste Merkur, mada i luminari mogu iskazati svoju malefičnu stranu i to Luna kada je u opadanju, a Sunce kada spaljuje drugu planetu.

Benefici su po svojoj osnovnoj prirodi nosioci dobrog i kvalitetnog, pozitivnih događaja/promena, dok su malefici nosioci problema i opstrukcija, negativnih promena/događaja. Merkur može biti i benefičan i malefičan, pa će svoje osobine iskazivati u skladu sa kontaktima sa drugim planetama. Tako, kada je sa benefikom ponašaće se benefično, a kada je sa malefikom ponašaće se malefično.

Postoje znakovi i mesta u znakovima u kojima planeta može da dobije ili pak izgubi na svom kvalitetu. Tako će u nekom znaku planeta imati više kvaliteta nego u nekom drugom, pa čak i na početku nekog znaka može imati više kvaliteta nego na sredini istog. I obrnuto, naravno. Znakove i mesta u znakovima u kojima planeta dobija na svom kvalitetu nazivamo osnovnim dostojanstvima (dignitetima), a ona na kojima planeta gubi na kvalitetu nazivamo osnovnim debilitacijama.

Kao ilustracija poslužiće nam naša svakodnevica. Ustajemo ujutru. U svojoj sopstvenoj kući imamo puno dostojanstva, tu smo glavni i možemo da se ponašamo bez ikakvih ograničenja onako kako nam naša priroda nalaže; tu imamo moć. Krećemo na posao i izlazimo na ulicu. Ups, naše dostojanstvo se malo narušilo, na ulici smo i ne možemo da se ponašamo baš kako nam padne na pamet, nismo u svom domu. Ne osećamo se previše sigurno i zaštićeno kao u sopstvenoj kući.

Dolazimo na autobusku stanicu, nailazi autobus prepun putnika. Ulazimo, naravno, tiskamo se, borimo za vazduh. Uh, ova situacija nam ne prija! Počinjemo da se nerviramo, ljuti nas ta situacija i jedva čekamo da napustimo autobus. Jasno nam je – ovo je mesto naše debilitacije.

Nekako dolazimo do posla, a tamo nas dočekuje šef sa osmehom na licu, presrećan što smo juče uspešno obavili jedan posao zahvaljujući kom će firma puno zaraditi. Obasuti smo pažnjom sa svih strana, tu je i povišica. Mnogo nam je lepo i baš nam sve to prija, tako nešto nemamo kod kuće. Da, to je naša egzaltacija.

dignitet i moć
Tabela dostojanstava sa Dorotejevim triplicitetima i egipatskim terminima

Kao što smo mogli da vidimo, postoje mesta koja nam prijaju i ona koja nam ne prijaju; ona gde ćemo iskazati sve svoje pozitivne osobine i imati moć, i ona gde će do izražaja doći naše mane. Upravo je tako i sa planetama.

Mesta gde planete imaju naviše dostojanstva (resursa) su sedišta (domicili). One su tu na svom terenu, sami svoji gospodari.[1] Na primer Mars ima moć u Ovnu, Venera u Biku, Merkur ima moć u Blizancima itd. Slede egzaltacije: tu planete imaju nešto manje resursa, iako planeta u egzaltaciji može biti pokazatelj maksimuma nečega. Na primer: Sunce u Ovnu, Luna u Biku, Jupiter u Raku itd. Potom slede tripliciteti, pa termini i na posletku lica (vidi tabelu).[2]

Mesta gde planete imaju debilitaciju nalaze se nasuprot njihovim sedištima i nazivaju se izgoni. Tako je izgon Marsa u Vagi, Lune u Jarcu, Sunca u Vodoliji. Mesta pada su ona gde planete mogu da imaju ekstremnu debilitaciju posebno ako su na samom stepenu pada, a nalaze se nasuprot mestima egzaltacija – Sunce u Vagi, Luna u Škorpionu, Jupiter u Jarcu itd.

Ovde možemo izdvojiti još jednu debilitaciju – peregrinost. Planeta je peregrina kada se nađe u znaku u kome nema nijedno dostojanstvo. Radi boljeg opisa, često se ovakva planeta poredi sa lutalicom ili sa osobom koja se nađe u nekoj stranoj zemlji, a ne zna jezik niti je upoznata sa običajima naroda koji tamo živi. Ovde je vrlo važno naglasiti da planeta koja ima makar najmanje dostojanstvo lica ne može biti peregrina, ali to može biti ako ima debilitaciju.

Na primer, Mars se nalazi na 10° Vodolije. On je tu peregrin jer nema nikakvo dostojanstvo. Ali na 22° Vodolije nije peregrin jer ima dostojanstvo termina. Sunce u Vodoliji nema dostojanstvo ni na jednom stepenu tog znaka pa je u celom znaku peregrino. Dodatno, Sunce u ovom znaku takođe ima i debilitaciju (izgon), što su snažni pokazatelji da nikako ne može da pokaže svoje esencijalne benefične kvalitete.

planetarne sekte
Sekte: moć planeta u skladu s dobom dana

Kvalitet planete se modifikuje i u skladu sa njenom sektom. Više reči o planetarnim sektama možete pročitati ovde, a za sada ću napomenuti samo nekoliko osnovnih stvari koje je potrebno znati. Postoje dve planetarne sekte – dnevna i noćna. Dnevnu sektu predvodi Sunce, a slede ga Jupiter i Saturn. Ima moć kada je Sunce iznad horizonta. Noćnu sektu predvodi Luna, a slede je Mars i Venera. Ima moć kada je Sunce ispod horizonta. Merkur je i u ovom slučaju neutralan, odnosno može pripadati i jednoj i drugoj sekti.

Jasno je da će jedna grupa planeta imati moć, a druga biti, uslovno rečeno, na gubitku. Ako je Sunce iznad horizonta, onda su sve dnevne planete[3] u svojoj sekti, dok su ostale van sekte. I obrnuto kada je Sunce ispod horizonta – tada će ono sa svoja dva pratioca biti van sekte, dok će noćne planete[4] biti u svojoj sekti.

Šta nama sve ovo zapravo znači? Kada su planete u svojoj sekti, tada se kvalitet koji poseduju dodatno poboljšava – benefici bivaju još benefičniji, dok malefici bivaju manje malefični. Suprotno se dešava kada su planete van sekte, jer tada benefici bivaju manje benefični, a malefici vrlo malefični. Naravno, sekta planete ne može u potpunosti da popravi odnosno pokvari njen kvalitet, ali će svakako imati udela u tome.

POVEZANE TEME:

Malefici kao benefici
Digniteti i uspeh


Napomene:

[1] Bonati metaforički opisuje esencijalna dostojanstva planeta. On kaže da je planeta u sedištu poput kralja u svom dvorcu; da je planeta u egzaltaciji poput vrlo ugledno i počasnog gosta; da je planeta u triplicitetu poput čoveka koji je među svojim saveznicima; da je planeta u terminu poput čoveka među svojim rođacima; da je planeta u licu poput čoveka u nepoznatom društvu koji poseduje neku veštinu koja je tom društvu potrebna.↩nazad na tekst
[2] Ova tabela je tzv. Dorotejeva tabela dostojanstava koja se u nekim segmentima (termini i tripliciteti) razlikuje od šire zastupljene Ptolemejeve tabele. Dorotejeva tabela sadrži u sebi egipatske termine za koje se ispostavlja da imaju bolju praktičnu primenu od Ptolemejevih.↩nazad na tekst
[3] Sunce, Saturn i Jupiter.↩nazad na tekst
[4] Luna, Mars i Venera.↩nazad na tekst


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

18 komentara

 1. Atena kaže:

  Fenomenalan tekst Bily, fenomenalan!

 2. Lutijena kaže:

  Ja jos ne mogu da skontam sta je iznad,a sta ispod horizonta,pa tek onda da predjem na sekte. Inace,textovi su super 🙂
  I sta bi bilo sledujuca kuca?

  Sco

 3. Bojan Billy kaže:

  Sco,

  Iznad horizonta je sve ono što se nađe iznad linije Ascedent-descedent. Dakle, tu spadaju XII, XI, X,IX, VIII i VII kuća dok su ostale kuće ispod horizonta.

  Sledujuća kuća je drugi izraz za sukcedentnu kuću. Sledujuće kuće su one koje slede uglove – II, V, VIII i XI.

  B.

 4. Lutijena kaže:

  Hvala Billy 🙂
  Lepo te je čitati

 5. baksuzna kaže:

  Pozdarv.

  Pokusavam da sama skontam bar nesto.Super objasnjen tekst.

  Ali ne kontam koja su podrzavanja planeta na kojem stepenu i kako to ide po znacima pa da znam na kojem stepenu i u kojem znaku ili ima ili n ema dostojanstvo.

  O tim stepenima nemam pojma.

  Pozdrav

   

  • Billy kaže:

   Poštovana,

   U samom tekstu je priložena tabela dostojanstava i debilitacija. Sedište, egzaltacija, triplicitet, termin i lice su osnovna, pozitivna dostojanstva, dok su izgon i pad, negativna dostojanstva odnosno debilitacije.
   Planeta koja vlada nekim znakom ili je u njemu egzaltirana ili ima triplicitet, ta dostojanstva ima u celom znaku, na svakom stepenu. U terminu ima samo dostojanstvo na stepenima kojima upravlja (npr. Venera od 6-12° Ovna), dok kada se nađe u svom licu, ona upravlja jednom dekadom znaka (npr. Venera upravlja trećom dekadom Ovna od 20-30°)
   Kada je planeta u padu ili izgonu, ona takvu debilitaciju ima u čitavom znaku, nevezano za stepen na kome se nađe.

   Nadam se da je malo jasnije 🙂
    

   Pozdrav

 6. Zdenka kaže:

  Halo Billy,

  Ako sam dobro razumjela onda je svejedno dali su dnevne planete iznad ili ispod horizonta ako je horoskop dnevni i obrnuto ako je nocni, onda nocne planete mogu biti gore i dolje.

  Ja sam do sad mislila da  sve dnevne planete moraju biti iznad horizonta kod dnevne sekte i obrnuto kod nocne.

  Ako sam dobro sve razumjela onda se od srca zahvaljujem na super objasnjenju.

  Hvala, Zdenka

  • Billy kaže:

   Zdenka,

   Sa aspekta planetarnih sekti, jeste upravo tako kao što ste naveli – dnevne planete su u sekti u dnevnoj karti, a noćne u noćnoj, bez obzira na to da li se nalaze iznad ili ispod horizonta. Isto važi i za obrnut slučaj – dnevne planete su van sekte u noćnoj karti, a noćne planete su van sekte u dnevnoj karti bez obzira na poziciju iznad ili ispod horizonta.
   Pozicija iznad ili ispod horizonta planeti može da obezbedi dodatno ojačanje i to suštinski nema veze sa sektom. To se zove Halb. Dnevna planeta je u svom Halbu kada se nalazi u dnevnoj karti iznad horizonta, a u noćnoj karti ispod horizonta. Noćna planeta je u svom Halbu kada se u noćnoj karti nalazi iznad horizonta, a u dnevnoj ispod horizonta.
   Dodatnu povoljnost delovanja planeta dobija kada se nađe u svom Hajzu. Da bi bila u Hajzu, planeta mora biti u svom Halbu i još mora zadovoljiti uslov da bude u znaku koji je istog pola kao i ona – muška planeta (Saturn, Jupiter, Mars, Sunce) mora biti u muškom znaku, a ženska planeta (Venera, Mesec) u ženskom znaku. Merkur, naravno kao i uvek, zbog svoje dvojne prirode, može biti i muški i ženski, pa treba pogledati sa kojom je planetom najbliskije povezan – ako je povezan sa muškom planetom, onda mora biti u muškom znaku, a ako je povezan sa ženskom planetom, mora biti u ženskom znaku.

   Srdačan pozdrav
   Bojan

 7. Zdenka kaže:

  Halo Billy,

  Hvala na odgovoru i objasnjenju, sad tek vidim da sam sektu pomjesala sa halb, sto su dvije razlicite stvari.

  Puno hvala sad je sve jasno.

  Zdenka

 8. ivana kaže:

  Da pitam bojane 🙂
  Sad vise razumijem ovaj tekst neg prvi put.
  Jasno je da će jedna grupa planeta uvek biti uslovno rečeno na gubitku. Ako je Sunce iznad horizonta, onda su sve dnevne planete [3] u svojoj sekti, dok su ostale van sekte. I obrnuto kada je Sunce ispod horizonta – tada će ono sa svoja dva pratioca biti van sekte, dok će noćne planete [4] biti u svojoj sekti.

  ovo si napisao pa mene zanima sljedece:
  Recimo Mars pripada nocnoj sekti i tu se dobro osjeca i sad ako je sunce ispod horizonta gdje se bolje osjeca a recimo da je Mars u biku u izgonu u 4 kuci. Znaci da djelovanje ovakog Marsa nece bit strasno kao kad bi bio u danjskoj sekti?
  Kako bi ovaj Mars djelovao, posto je u svojoj sekti, al je u izgonu?

 9. Joksi15 kaže:

  Poštovanje. Imam jedno pitanje. Kada gledam dostojanstva planeta u natalu, solaru ili horaru, koja tabela je najbolja za to? Po Doroteju ili Ptolomeju? Zato, što npr.po Doroteju mi jedna planeta nije peregrinirana, a po Ptolomeju jeste… Realno, više mi naravno odgovara Dorotej, jer po njemu su mi samo dve planete peregrinirane. 😀

 10. Andrija kaže:

  “Nešto manju debilitaciju predstavljaju padovi “ moze li objasnjenje zbog cega manju debilitaciju predtsvaljaju padovi a ne obrnuto(ali ne primeru)?
  Po mom vidjenju planeta u padu je mnogo problematicnija nego planeta u izgonu, to je garancija da ce polje zahvaceno tom planetom ili polje ciji je ona vladar u jednom trenutku propasti.Dok sa planetom u izgonu je situacija podnosljivija(natus nece moci da dostigne cilj ili nece biti zadovoljan necim vezano za to polje ali nece propasti).

  • Bojan Šojić kaže:

   Planeta u sedištu upućuje na nešto stabilno i trajno, dok planeta u egzaltaciji ne ostavlja takav utisak – ona samo prividno, poput bljeska, može dosegnuti neke visine, ali ne upućuje na nešto što je trajno stabilno. Isto važi i za debilitacije – izgon ukazuje na stabilniji i trajniji problem, nego pad koji samo prividno deluje lošije nego što je zaista slučaj. Izuzetak je kada se planeta nađe na samom stepenu svog pada jer tada ima i kvalitativno i kvantitativno oslabljenje i tada je u mnogo goroj poziciji nego planeta u izgonu.
   Naravno, postoje i razlike među astrolozima (kao i u svemu). U helenističkoj astrologiji izgon kao debilitacija nije ni postojao, bar u dosadašnjim otkrivenim spisima nije nađen. Većina astrologa srednjeg veka i renesanse su smatrali da je planeta u izgonu trajno oštećena, dok je ona u padu marginalizovana uz mogućnost da se „povrati“. Moren, pak, na jednom mestu smatra suprotno, doduše, kada prilaže negativne bodove koje nose izgon i pad, izgonu daje -5 posena, a padu -4 poena, što je donekle u suprotnosti sa njegovom ranijom tvrdnjom. Opet, na drugom mestu, gde opisuje svog Marsa u Raku kao vladara ascendenta, kaže da se brzo razbesni, ali se brzo i smiri, a razlog tome je slabost Marsa (u padu) da iznese svoje prirodne kvalitete. Mars u izgonu, posebno u kardinalnoj Vagi, može biti štetniji u svojim efektima, što samu debilitaciju čini moćnijom.

 11. Vladimir kaže:

  Da li je Mesec na 2°5′ Sco u padu?

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovani Vladimire,

   Jeste, Mesec je u padu u celom znaku Škorpiona, a treći stepen Škorpiona je i specifičan stepen u kom ima i gubitak snage.

   Pozdrav,
   B.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *