Dekster i sinister aspekti

Kakva je razlika između dekster i sinister planetarnih aspekata, kako ih prepoznati u bilo kom horoskopu i na koji način ih protumačiti?

I moraš znati da, kada je Saturn u Ovnu i baca svoj sekstil, kvadrat ili trigon na bilo koju planetu na sličnim stepenima Blizanaca ili Raka ili Lava, taj aspekt se zove sinister sekstil, kvadrat ili trigon, i to je aspekt u skladu s poretkom znakova; jer nakon Ovna sledi Bik, pa Blizanci, pa Rak itd, i tako redom. A ako je Saturn u Ovnu, on takođe baca svoj sekstil kvadrat ili trigon na bilo koju planetu koja je u Vodoliji, Jarcu ili Strelcu, i to se zove dekster aspekt, i suprotan je poretku znakova.

~ Vilijam Lili ~

sep

Na pojmove sinister i dekster ćemo vrlo često nailaziti dok čitamo tekstove starih astrologa. Isti termini se koriste i u tekstovima savremenih astrologa, posebno onih koji su naklonjeni tradicionalnoj astrologiji. No, pored toga, oni se upotrebljavaju i u svakodnevnom govoru, što u našem jeziku nije slučaj.

Obe reči imaju svoj koren u latinskom jeziku. Sinister u prevodu znači levi (u nekim jezicima se tumači i kao slab, nevešt), dok dexter znači desni (dextrana desnu stranu, u nekim jezicima i kao vešt, sposoban). Desna strana se smatra moćnijom od leve – to je muška, aktivna strana i samim tim snažnija od leve, ženske. Na primer, sinister i dekster se pominju u heraldici, da bi označili konkretne lokacije na štitu, desnu ili levu stranu u odnosu na štitonošu, pri čemu je desna strana smatrana stranom veće časti.

Kada se za nekog kaže da je moćni pomagač, neko na koga se oslanjamo, obično kažemo da je on naša desna ruka. Ranije je bio običaj da se neki gost koji je uvaženiji od ostalih smesti s domaćinove desne strane. Kada je neko smotan i ne obavlja svoj posao kako valja, obično kažemo kako ima dve leve noge. U astrologiji, u haldejskom planetarnom poretku, superiorne (moćnije) planete leže desno od Sunca.

Postoji još jedno značenje. Naime, sinister se smatra nečim lošim, nepovoljnim, dok se dekster uzdiže kao nešto što je dobro i povoljno. Tako, u antičkom svetu je smatrano da, ako ptice, prvenstveno vrane ili gavranovi, preleću neko područje s leve strane, to nije dobar znak – predskazuje neku nevolju; ako preleću s desne strane, to je bio povoljan predznak.

separ

Da na ovu priču nadovežem priču o superiornim i inferiornim aspektima. Izuzev konjunkcije i opozicije, ostali aspekti se javljaju u parovima. Kako?

Konjunkcija je telesno spajanje. Opozicija je spajanje planeta sa suprotnih pozicija. Logično, ne možemo se telesno spojiti sa nekim osim na mestu na kome se nalazimo, kao što ne možemo biti u suprotnosti sa nekim ako ne stojimo tačno naspram tog subjekta. Sa ostalim aspektima je drugačije. Sekstil možemo gledati sa leve strane, ali ga možemo gledati i sa desne strane. Isto važi i za kvadrat i trigon. Dakle, imamo parove aspekata.

dekster i sinisterNa slici vidimo trigon Venere sa Jupiterom i Saturnom. Venera prilazi obema planetama, ali jedna joj se nalazi sa leve strane, a druga sa desne. Saturn se nalazi sa desne strane, pa je tako Venera sa njim u dekster trigonu, odnosno u superiornom trigonu. Jupiter se nalazi sa Venerine leve strane, pa je ona sa njim u sinister trigonu, odnosno u inferiornom trigonu.

Vidimo da je sinister aspekt onaj aspekt koji prati redosled zodijačkih znakova. Venera iz Vage aspektuje Jupitera u Vodoliji – Vaga je znak koji prethodi Vodoliji, prirodni redosled. Dekster aspekt je suprotan, tj. on se formira kontra zodijačkih znakova. Venera iz Vage aspektuje Saturna u Blizancima pa imamo utisak kao da ga aspektuje natraške.

Dekster trigon je onaj koji je iza znaka od koga polazimo, a sinister je onaj ispred. Na primer, dekster trigon Ovna je u Strelcu, ali je sinister trigon u Lavu. Na sličan način, dekster trigon Lava je u Ovnu, a njegov sinister trigon je u Strelcu.

~ Firmik Materno ~

Šta se ovde, zapravo, dešava? Najpre, moramo da se pozabavimo kretanjem planeta. U svom kretanju kroz zodijački znak, Venera na 15° Vage napreduje ka Jupiteru na 17° Vodolije. Deluje nam kao da se Venera kreće s leva na desno prema Jupiteru, jer se stepeni ređaju u krug suprotno kretanju kazaljke na satu. To se zove sekundarno kretanje i takvim kretanjem planeta se bavimo, recimo, kada posmatramo sekundarne progresije. Obratite pažnju na izraz sekundarno – upućuje na nešto što nije glavno i najbitnije, nešto što nije od primarne važnosti.

Ali, znamo da se istovremeno sve planete kreću na još jedan način. One izlaze na istoku (Ascendent) i putuju preko vrha neba (MC) dalje ka zapadu (Descendent). To se zove primarno kretanje neba i ono je osnov za prave primarne direkcije (ekvatorijale). Ovo je najvažnije kretanje i uzrokovano je rotacijom naše planete. Zato nam se čini da Sunce svako jutro izlazi na istoku i uveče zalazi na zapadu, iako je zapravo zvezda stajačica.

Dakle, naša Venera se primarnim kretanjem neba uzdiže ka istoku dok se istovremeno kreće i kroz zodijački znak u suprotnom smeru.

dekster i sinister

U tabeli je prikazano koji se znakovi međusobno vide dekster, a koji sinister aspektima

Verovatno se još uvek pitate kakve to veze ima sa snagom aspekata. Došli smo do ključne stvari. Pogledaćemo, najpre, Veneru u sinister trigonu sa Jupiterom. Vidimo da ta Venera prilazi Jupiteru krećući se kroz zodijački znak – ide sa 15° ka 17°, s leva na desno. Međutim, primarnim kretanjem neba (smer kretanja kazaljke na satu) deluje kao da beži od njega.

Ako pogledamo dekster trigon sa Saturnom, deluje kao da mu primarnim kretanjem Venera ide u zagrljaj. I upravo u tome leži snaga dekster aspekta. Venera direktno gleda u one planete koje su se iznad, odnosno ispred nje našle; u ovom slučaju to je Saturn. Jupiter joj se, fakat, nalazi iza leđa i njen odnos sa njim nije tako direktan. Zato su efekti dekster aspekata snažniji i intenzivniji, mnogo direktniji nego što je slučaj sa sinister aspektima.

Sve ono što je simbolizovano dekster aspektom, izraziće se u životu osobe upečatljivije, vidljivije i moćnije!

Kako ćete najlakše da utvrdite da li je neka planeta u sinister ili dekster poziciji? Odbrojte znake od pozicije planete. Svaka planeta u trećem, četvrtom i petom znaku od posmatrane, biće u sinister aspektu. Svaka planeta u devetom, desetom i jedanaestom znaku od posmatrane, biće u dekster aspektu.

U našem primeru Venera je u Vagi, što znači da je ona u sinister sekstilu sa nekom planetom u Strelcu (treći znak), sinister kvadratu sa planetom u Jarcu (četvrti znak) i sinister trigonu sa planetom u Vodoliji (peti znak). S druge strane, ona je u dekster sekstilu sa svakom planetom koja je u Lavu (jedanaesti znak od Vage), u dekster kvadratu sa planetom u Raku (deseti znak od Vage) i u dekster trigonu sa planetom u Blizancima (deveti znak od Vage).

Radi boljeg snalaženja, koristite se priloženom tabelom.

Ukoliko želite profesionalnu analizu natalnog, horarnog, godišnjeg ili uporednog horoskopa, ili želite da postanete profesionalni astrolog, kontaktirajte sa mnom kontakt@astroriznica.com | tel/viber: +381 62 146 81 52

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *