Dekster i sinister aspekti

Kakva je razlika između dekster i sinister planetarnih aspekata, kako ih prepoznati u bilo kom horoskopu i na koji način ih protumačiti?

I moraš znati da, kada je Saturn u Ovnu i baca svoj sekstil, kvadrat ili trigon na bilo koju planetu na sličnim stepenima Blizanaca ili Raka ili Lava, taj aspekt se zove sinister sekstil, kvadrat ili trigon, i to je aspekt u skladu s poretkom znakova; jer nakon Ovna sledi Bik, pa Blizanci, pa Rak itd, i tako redom. A ako je Saturn u Ovnu, on takođe baca svoj sekstil kvadrat ili trigon na bilo koju planetu koja je u Vodoliji, Jarcu ili Strelcu, i to se zove dekster aspekt, i suprotan je poretku znakova.

~ Vilijam Lili ~

 

Na pojmove sinister i dekster ćemo vrlo često nailaziti dok čitamo tekstove starih astrologa. Isti termini se koriste i u tekstovima savremenih astrologa, posebno onih koji su naklonjeni tradicionalnoj astrologiji. No, pored toga, oni se upotrebljavaju i u svakodnevnom govoru, što u našem jeziku nije slučaj.

Obe reči imaju svoj koren u latinskom jeziku. Sinister u prevodu znači levi (u nekim jezicima se tumači i kao slab, nevešt), dok dexter znači desni (dextrana desnu stranu, u nekim jezicima i kao vešt, sposoban). Desna strana se smatra moćnijom od leve – to je muška, aktivna strana i samim tim snažnija od leve, ženske. Na primer, sinister i dekster se pominju u heraldici da bi označili konkretne lokacije na štitu, desnu ili levu stranu u odnosu na štitonošu, pri čemu je desna strana smatrana stranom veće časti.

Kada se za nekog kaže da je moćni pomagač, neko na koga se oslanjamo, obično kažemo da je on naša desna ruka. Ranije je bio običaj da se neki gost koji je uvaženiji od ostalih smesti s domaćinove desne strane. Kada je neko smotan i ne obavlja svoj posao kako valja, obično kažemo kako ima dve leve noge. U astrologiji, u haldejskom planetarnom poretku superiorne (moćnije) planete leže desno od Sunca.

Postoji još jedno značenje. Naime, sinister se smatra nečim lošim, nepovoljnim, dok se dekster uzdiže kao nešto što je dobro i povoljno. Tako, u antičkom svetu je smatrano da, ako ptice, prvenstveno vrane ili gavranovi, preleću neko područje s leve strane, to nije dobar znak – predskazuje neku nevolju; ako preleću s desne strane, to je bio povoljan predznak.

 

Da na ovu priču nadovežem priču o superiornim i inferiornim aspektima. Izuzev konjunkcije i opozicije, ostali aspekti se javljaju u parovima. Kako?

Konjunkcija je telesno spajanje. Opozicija je spajanje planeta sa suprotnih pozicija. Logično, ne možemo se telesno spojiti sa nekim osim na mestu na kome se nalazimo, kao što ne možemo biti u suprotnosti sa nekim ako ne stojimo tačno naspram tog subjekta. Sa ostalim aspektima je drugačije. Sekstil možemo gledati sa leve strane, ali ga možemo gledati i sa desne strane. Isto važi i za kvadrat i trigon. Dakle, imamo parove aspekata.

dekster i sinister
Primer dekster i sinister strane u trigonu (isto važi za sekstil ili kvadrat) – Venera aspektuje Saturna dekster trigonom, a Jupitera sinister trigonom

Na slici vidimo trigon Venere sa Jupiterom i Saturnom. Venera prilazi obema planetama, ali jedna joj se nalazi sa leve strane, a druga sa desne. Saturn se nalazi sa desne strane, pa je tako Venera sa njim u dekster trigonu, odnosno u superiornom trigonu. Jupiter se nalazi sa Venerine leve strane, pa je ona sa njim u sinister trigonu, odnosno u inferiornom trigonu.

Vidimo da je sinister aspekt onaj aspekt koji prati redosled zodijačkih znakova. Venera iz Vage aspektuje Jupitera u Vodoliji – Vaga je znak koji prethodi Vodoliji, prirodni redosled. Dekster aspekt je suprotan, tj. on se formira kontra zodijačkih znakova. Venera iz Vage aspektuje Saturna u Blizancima pa imamo utisak kao da ga aspektuje natraške.

Dekster trigon je onaj koji je iza znaka od koga polazimo, a sinister je onaj ispred. Na primer, dekster trigon Ovna je u Strelcu, ali je sinister trigon u Lavu. Na sličan način, dekster trigon Lava je u Ovnu, a njegov sinister trigon je u Strelcu.

~ Firmik Materno ~

Šta se ovde, zapravo, dešava? Najpre, moramo da se pozabavimo kretanjem planeta. U svom kretanju kroz zodijački znak, Venera na 15° Vage napreduje ka Jupiteru na 17° Vodolije. Deluje nam kao da se Venera kreće s leva na desno prema Jupiteru, jer se stepeni ređaju u krug suprotno kretanju kazaljke na satu. To se zove sekundarno kretanje i takvim kretanjem planeta se bavimo, recimo, kada posmatramo sekundarne progresije. Obratite pažnju na izraz sekundarno – upućuje na nešto što nije glavno i najbitnije, nešto što nije od primarne važnosti.

Ali, znamo da se istovremeno sve planete kreću na još jedan način. One izlaze na istoku (Ascendent) i putuju preko vrha neba (MC) dalje ka zapadu (Descendent). To se zove primarno kretanje neba i ono je osnov za prave primarne direkcije (ekvatorijale). Ovo je najvažnije kretanje i uzrokovano je rotacijom naše planete. Zato nam se čini da Sunce svako jutro izlazi na istoku i uveče zalazi na zapadu, iako je zapravo zvezda stajačica.

Dakle, naša Venera se primarnim kretanjem neba uzdiže ka istoku dok se istovremeno kreće i kroz zodijački znak u suprotnom smeru.

dekster i sinister
U tabeli je prikazano koji se znakovi međusobno vide dekster, a koji sinister aspektima

Verovatno se još uvek pitate kakve to veze ima sa snagom aspekata. Došli smo do ključne stvari. Pogledaćemo, najpre, Veneru u sinister trigonu sa Jupiterom. Vidimo da ta Venera prilazi Jupiteru krećući se kroz zodijački znak – ide sa 15° ka 17°, s leva na desno. Međutim, primarnim kretanjem neba (smer kretanja kazaljke na satu) deluje kao da beži od njega.

Ako pogledamo dekster trigon sa Saturnom, deluje kao da mu primarnim kretanjem Venera ide u zagrljaj. I upravo u tome leži snaga dekster aspekta. Venera direktno gleda u one planete koje su se iznad, odnosno ispred nje našle; u ovom slučaju to je Saturn. Jupiter joj se, fakat, nalazi iza leđa i njen odnos sa njim nije tako direktan. Zato su efekti dekster aspekata snažniji i intenzivniji, mnogo direktniji nego što je slučaj sa sinister aspektima.

Sve ono što je simbolizovano dekster aspektom, izraziće se u životu osobe upečatljivije, vidljivije i moćnije!

Kako ćete najlakše da utvrdite da li je neka planeta u sinister ili dekster poziciji? Odbrojte znake od pozicije planete. Svaka planeta u trećem, četvrtom i petom znaku od posmatrane, biće u sinister aspektu. Svaka planeta u devetom, desetom i jedanaestom znaku od posmatrane, biće u dekster aspektu.

U našem primeru Venera je u Vagi, što znači da je ona u sinister sekstilu sa nekom planetom u Strelcu (treći znak), sinister kvadratu sa planetom u Jarcu (četvrti znak) i sinister trigonu sa planetom u Vodoliji (peti znak). S druge strane, ona je u dekster sekstilu sa svakom planetom koja je u Lavu (jedanaesti znak od Vage), u dekster kvadratu sa planetom u Raku (deseti znak od Vage) i u dekster trigonu sa planetom u Blizancima (deveti znak od Vage).

Radi boljeg snalaženja, koristite se priloženom tabelom.

Klasično poreklo aspekata
Nedoumice oko aspekata

Širi dalje!

PREPORUKA

septembar srbijaisvet srbija2021

PRATI ASTRORIZNICU
Ako želiš da dobijaš obaveštenja o novim tekstovima i ponudama

Informacije, zakazivanje konsultacija, naručivanje analiza
viber/WApp: +38163 786 79 85

Pročitajte i ovo...

4 komentara

 1. Vera stancic kaže:

  Pa evo jednog pitanja – ( ja astrologiju samo ucim, i uvek ce tako biti, nisam astrolog )…Dakle Moja Ve iz Lava pravi onda sinister kvadrat sa Ju…nepovoljan, dobro…Uzima se ovde Ve u odnosu prema Ju – jer je brza ? Ne uzima se Ju u odnosu na Ve – kada bi bilo obrnuto tj dekster…? Sa druge strane moj Mo je – “ na putu Venerinom od Asc prema MC – “ primarnom putu “ kako ste rekli…Mo u Biku – opet kvadrat…i bio bi – dekster …ali racuna li se ovde , zapravo Mo kvadrat u odnosu na Ve – pa bi opet bio sinister kvadrat..? nadam se da razumete sta sam htela da pitam…uvek moze da se gleda – dvosmerno…osim ako nije pravilo da se vrsi poredjenje brze planete u odnosu na sporiju…Uvek ? Hvala na odgovoru

  • Poštovana Vera,

   Niste naveli gde se Jupiter nalazi tako da ne mogu da kažem da li je kvadrat sa Venerom sinister ili dekster. Što se tiče Meseca, ako je on u Biku a Venera u Lavu, onda je kvadrat sinister, jer je Mesec brža planeta i aspektuje Veneru ispod sebe. Da je umesto Meseca, na primer Saturn, onda bi Venera bila u dekster kvadratu s njim, jer bi ona bila brža i bacala bi aspekt ka Saturnu kontra zodijačkih znakova. Aspekt se svakako posmatra dvosmerno jer planete imaju razmenu, ali intenzitet aspekta zavisi od brze planete, tj. da li sporiju aspektuje s leve ili desne strane.

   Srdačan pozdrav,
   B.

 2. Antares89 kaže:

  Postovani Bojane,
  sajt je odlican, mnogo poucnog i lepo napisanog stiva. Svaka cast!
  Ono sto mene u ovoj temi zanima, kao ucenika astrologije, je kako bismo sada na ovom primeru mogli da protumacimo ove aspekte prakticno? Iskreno, po prvi put sam sada procitala za ove aspekte i svidja mi se da naucim nesto novo, ali me zanima kako bismo objasnili u praksi kako ce se ispoljiti ova 2 trigona? Kao laik, rekla bih da je trigon Venere i Jupitera jedan lep trigon sacinjen od 2 benefika, a trigon sa Saturnom kao losiji, no sada vidimo da je taj aspekt sa Saturnom jaci, u odnosu na ovaj drugi, pa me zanima kako se oni ispoljavaju? Nadam se da sam dobro objasnila svoju nedoumicu.
  Jos jednom se zahvaljujem na predivnim tekstovima…
  Veliki pozdrav!

  • Poštovana Antares89,

   Hvala na lepim rečima, pre svega.
   Što se tiče Vašeg pitanja, jače ne znači i bolje. Jače je jednostavno – jače. Intenzivnije. U ovom primeru značenja ne možemo porediti jer su u pitanju različite planete, ali kada bi merili intenzitet trigona, ovaj sa Saturnom bi bio intenzivniji.

   Srdačan pozdrav,
   B.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *