Antiscije i kontraantiscije

Antiscije predstavljaju vrstu aspekta koja je manje poznata u savremenoj astrologiji. Postoji i kontraantiscija – opozicija prema antisciji.

Znaci antiscije su oni koji su istih vrlina, i koji su jednako udaljeni od prvog stepena dva tropska znaka, Raka i Jarca, i na čijim stepenima kada je Sunce, dani i noći su jednake dužine.

— Vilijam Lili —

 

Na slici dole vidimo koji su znakovi u antisciji : Blizanci – Rak; Lav – Bik; Devica – Ovan; Vaga – Ribe; Škorpion – Vodolija; Strelac – Jarac. Lili kaže da su znakovi antiscije oni koji su istih vrlina i jednako udaljeni od prvog stepena dva tropska znaka Raka i Jarca, i na čijim stepenima kada se nađe Sunce, dan i noć su iste dužine. Drevni astrolozi su znakove u antisciji nazivali i znakovima jednake moći, ukazujući na taj način da su u pitanju znakovi koji su na podjednakoj udaljenosti od početka tropskog znaka.

antiscija

Početak ili 0° Raka predstavlja poziciju u kojoj je Sunce u zenitu u svom godišnjem hodu. Posmatrajući odatle, ispred i iza ovog stepena, videćemo da dan i noć imaju istu dužinu trajanja. Tako će Sunce na 10° Raka (10° ispred kardinalne tačke na 0° Raka) isto vreme provesti ispod ili iznad horizonta kao i kada se nađe na 20° Blizanaca (10° iza kardinalne tačke na 0° Raka). Antiscija ima i svoje mnogo dublje, filozofsko značenje koje ovde neću pominjati.

Kada je reč o kontraantisciji situacija je drugačija, jer ona predstavlja opoziciju preko antiscije. Tako, ako se Sunce (ili neka druga planeta) nađe na 10° Raka, njegova antiscija je na 20° Blizanaca, a kontraantiscija na 20° Strelca. To dalje znači da će Sunce na tom stepenu Strelca provesti onoliko vremena ispod horizonta, koliko će na 10° Raka provesti iznad horizonta (i obrnuto).

Reč vrlina koju Lili koristi se zapravo odnosi na to da dva znaka koja su u antisciji dele neke zajedničke osobine iako su na prvi pogled potpuno različiti. Te „vrline“ proizlaze iz jednake moći koju dele.

Pošto antiscija i kontraantiscija predstavljaju načine na koje se planete mogu povezati, to je vrlo značajno za pitanja averzije. Znakovi u averziji se ne vide, tj. nisu povezani nekim od ptolemejskih aspekata pa bi mogli reći da planeta koja se nađe u Blizancima ne vidi planetu koja se nalazi u Raku, jednostavno su u averziji. Međutim, zahvaljujući antisciji, averzija planeta u ovim znakovima je izbegnuta. Slično važi i za kontraantisciju.

antiscije
Znakovi u antisciji (Astrologicorum Libri VI, Tomazo Kampanela, 1629. g)

Antiscija se tumači poput konjunkcije, s tim da efekti antiscije nisu toliko upečatljivi kao efekti prave konjunkcije. U zavisnosti od konteksta, antiscija veoma često može ukazati na nešto što je zakulisno, tajno, skriveno ili neki određeni potencijal koji kao da izbija niotkuda. U proceni antiscije treba obratiti pažnju na stanje planeta, odnosno na njihovu snagu i prirodu, na isti način na koji procenjujemo i prirodu prave konjunkcije. Antiscija sa maleficima ili vladarima malefičnih kuća retko može biti pokazatelj nečeg dobrog i kvalitetnog. Slično je i sa kontraantiscijom, koju posmatramo u svetlu negativnih aspekata, poput kvadrata ili opozicije.

Postoje drevni astrolozi koji su koristili i ostale aspekte preko antiscije, što je neuobičejno u odnosu na većinu onih koji su smatrali da sekstili, trigoni i kvadrati antiscija nemaju važnost. U svojoj praksi do sada nisam našao istinitost da aspekti preko antiscije imaju neke efekte. Svaka planeta može imati antisciju na određenom stepenu ekliptike, što joj obezbeđuje alternativnu poziciju na kojoj deluje. Sa te alternativne pozicije, prema rečima tih astrologa, planeta u zavisnosti od svoje snage može da deluje na druge planete i kvadratom i trigonom itd. Jedan od tih astrologa je bio Firmik koji je pisao:

Jer kada šalju antisciju na takav način da su u aspektu preko antiscije, u trigonu, kvadratu, sekstilu ili opoziciji, ponašaju se kao da su u normalnom aspektu.

Da bi se videlo dejstvo antiscije odnosno kontraantiscije kod natusa, potrebno je pratiti direkcije, progresije i jake tranzite preko tačaka antiscije/kontraantiscije jer upravo tada mogu dolaziti do izražaja stvari koje su se možda do tada odvijale neprimetno, zakulisno i iza leđa natusa. U zavisnosti od konteksta, nekad može ukazati na buđenje skrivenih potencijala i talenata i slično. Ono što je takođe važno istaći, to je da ne postoji nikakav orbis delovanja antscije kao što se tu i tamo može pročitati. Antiscija ili postoji ili ne postoji, pa ako je neka planeta na 10° Bika, njena antiscija se nalazi na 20° Lava – ni stepen pre ni stepen posle, nego upravo na stepenu na kom i jeste.

POVEZANE TEME:

Klasično poreklo aspekata


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

3 komentara

 1. Ana kaže:

  Meni sad nije jasno kako se gleda ta egzaktnost. Ajde bojje na primeru. Ako je meni natalna planeta na 22,20, a tacka antiscije na 23,11. Orbis je manji od jedan. Da li je onda egzaktno od 21,20 do 23,19? Gledam kod mene tu antisciju?

  • Bojan Šojić kaže:

   Ne postoji orbis antiscije. Ako antiscija pada na 23°11′, onda ta planeta mora da se nađe na poziciji između 23°00′ i 23°59′. U suprotnom – nema antiscije.

   • Ana kaže:

    Ahaa. Jel moze antiscija doneti bitne zivotne dogadjaje u natalnoj i opisati licnost? Npr. Ako ja imam ve0so, pa da se i ja sama ponasam u skladu sa opisom te konjukcije? Koji donosi atraktinost, jel da haha, ljubav u braku, opis muza? Ili antiscija samo na psiholoskom nivou?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *