Upotreba stepenova Zodijaka u astrologiji

Zbog različitih vidova tumačenja i mnogo modernih podela, ovaj tekst ima za cilj da pokaže koja je pravilna upotreba stepenova Zodijaka u astrologiji.

Mnogo puta se dešava da je osobi koja postavlja pitanje vrlo važno da zna da li neka trudna žena nosi muško ili žensko; ili, da li je neki lopov muškarac ili žena. Kada se desi da ni uglovi, ni pol planeta niti znakova to ne otkrivaju, već da su pokazatelji ujednačeni, pa uzmeš u obzir stepene znakova na kojima su Luna i planeta koja je signifikator stvari ili osobe o kojima je pitanje, i stepen vrha kuće koja označava osobu o kojoj se pita, te pogledaš u drugoj koloni da li su na muškim ili ženskim stepenima, možeš dati svoj sud zaključujući da je muško ako su na muškim stepenima, ili žensko ako su na ženskim.

— Vilijam Lili —

 

Astrologija, kao i svaka druga disciplina, stalno napreduje, usavršava se i usklađuje pravila sa modernim vremenom u kome živimo. Iako nije nauka u klasičnom smislu te reči, za nas koji se njome bavimo u izvesnom smislu ona to svakako jeste. Ko nije probao da je proučava ne može znati.

Vekovima su novi autori kritikovali stare, pronalazili greške i ispravljali ih. Ipak, u svemu tome vodili su računa da osnovne postulate na kojima počivaju temelji astrologije prenesu budućim generacijama u svom izvornom obliku. Danas je slika nešto drugačija. Astrologija trpi radikalne promene još s kraja 19. veka i te promene traju i danas. Mnogi autori su objavili knjige u kojima su izložili svoje ideje o promenama i te ideje su brzo usvojene – neke su se vodile zdravom logikom, ali neke i ne. Tako smo poslednjih decenija došli do tačke u kojoj imamo dve suprotne struje koje su podelile astrologiju na modernu i tradicionalnu.

Promene su uvek dobrodošle, pa i u astrologiji. Ali u svemu se mora zadržati zdrava logika i poredak stvari kakav prirodno poznajemo. Ako želimo da preuredimo dom mi nećemo rušiti kompletnu kuću, već ćemo se pozabaviti enterijerom ili ćemo napraviti i neke promene spolja (dograditi terasu ili još jedan sprat, promeniti fasadu) i pri svim tim promenama kuća uvek ostaje kuća. To je ono o čemu se ne vodi dovoljno računa u astrologiji. Mnogi učenici astrologije, kada ih pitate zbog čega se posmatra trudnoća u VIII kući, prosto slegnu ramenima ili se pozovu na nekog autora i knjigu u kojoj su to pročitali, što je naravno pogrešan način da se bilo šta uči. Svakako da se moramo voditi nekim pravilima, ali moramo shvatiti i logiku kojom su ta pravila ustanovljena.

U svim ovim promenama koje su pristigle sa raznih strana, velika pažnja je počela da se poklanja stepenima u natalnoj karti. Svaki znak ima 30 stepeni, ceo Zodijak 360. Svaki stepen ima neku „energiju“, a kakvu, e, to se već razlikuje od autora do autora.
Jedna od poznatijih podela znakova koja se mnogo vekova praktikovala, a koja se danas retko koristi ili se čak uopšte ne koristi, nazivala se MONOMOIRIJA. Smatra se da ova podela stepenova datira mnogo pre helenističkog perioda u kom nalazimo njenu primenu.

monomoirija
Upotreba stepenova prema tabeli monomoirije

Reč monomoirija se sastoji iz dve reči – mono koja znači jedan i moira koja znači stepen, sudbina. Tako nas sama reč upućuje da se na ovaj način određuje minorno dostojanstvo planete na bilo kom stepenu Zodijaka, a u tome se nekada koristio haldejski raspored planeta. To bi značilo da prvi stepen svakog znaka počinje vladarstvom planete koja je vladar tog znaka, a dalje se planete ređaju haldejskim rasporedom sve do kraja znaka. Ovaj sistem stepenova je razradio i uobličio poznati astrolog Vetije Valens (120 – 175. g.n.e.). Za one koji ne znaju, haldejski raspored planeta je sledeći:

kaldejski niz
Haldejski poredak planeta

Kako se koristi prethodna tabela? Svaki stepen nekog znaka nosi simboliku određene planete. Tako će prvi stepen Ovna koji se prostire od 0° – 0°59′ imati simboliku Marsa, drugi stepen (1° – 1°59′) će imati simboliku Sunca, treći stepen simboliku Venere i tako redom prema gorepomenutom kaldejskom rasporedu, sve do kraja znaka.

Monomoirija se koristila i u srednjem veku, mada ju je delimično potisnula primena druge tabele stepenova koja je bila daleko kompleksnija od prve. Poreklo tabele datira bar iz helenističkog perioda, nešto čak i iz vavilonske ere, ali je ova upotreba stepenova punu primenu imala u srednjem veku i periodu renesanse, u radovima astrologa kao što su bili Ezra, Bonati, El-Biruni, Lili, Remzi, Kalpeper i drugi.

U svom kapitalnom delu Hrišćanska astrologija, Lili nam prenosi u potpunosti tu tabelu uz vrlo korisna uputstva za njeno korišćenje. Podrazumeva podelu stepenova na muške i ženske, zatim na svetle i tamne, duboke i prazne, slabe i srećne itd. Od velike koristi je bila u situacijama kada su signifikatori u nekom pitanju istovetnog upliva, tako da astrolog nije u mogućnosti da donese ispravan sud; na primer, da u horarnom pitanju ili natalnoj karti odredi pol deteta.

upotreba stepenova
Tabela stepenova koju prilaže Vilijam Lili u Hrisćanskoj astrologiji (izdavač Branka Stamenković, Beograd, 2002). Napomena: mada to nije naznačeno, svi stepeni u tabeli su redni!

Dogodi se da su pokazatelji dečaka jednaki pokazateljima devojčice – tada se pristupalo tabeli da bi se videlo koji će uticaj prevagnuti. Tablica se koristila i radi utvrđivanja što tačnijeg stepena Ascendenta, pa prema opisu koji ima neki stepen moglo se zaključiti da li osoba ima neku manu na telu odnosno licu, da li ima beleg ili ožiljak i da li je isti istaknut, taman i slično. Postoje i druge podele znakova na dvanaest (dodekatemorije/duade) i na devet delova (novenarije) i još neke podele koje neću ovom prilikom iznositi nego ih ostaviti za neko drugo razmatranje.

 

Početkom 20. veka stepenovi Zodijaka toliko dobijaju na popularnosti, da je za samo nekoliko godina objavljeno nekoliko desetina raznih tumačenja. Najpoznatiji su Sabijski simboli koje astrolozi modernog pravca koriste kao pomoćno sredstvo u tumačenju simbolike nekog stepena. Ono što je napravilo prekretnicu, to je da prilikom dodele simbola stepenima nisu korišćene nikakve „naučne“ metode, već su se u većini slučajeva autori oslanjali na tumačenja koja su dobijali od vidovnjaka ili duhovnih vođa ili putem meditacije i neke druge duhovne prakse.

Tako su pored sabijskih nastali i stepenovi po Kerubelu, Volasferi, Čandri, Kareliju i mnogi drugi. Najpopularniji Sabijski simboli su nastali odličnom saradnjom američkog astrologa Mark Edmund Džonsa i vidovnjakinje Elzi Viler. Sam Džons je napravio dve verzije ovih simbola, jednu skraćenu koja je zapravo i izvorna, i jednu proširenu koju je prezentovao na svojim predavanjima u Sabijskom udruženju. Kasnije je manje izmene tih tumačenja napravio i poznati astrolog Den Radhjar, koji je takođe objavio sabijske simbole u dve verzije.

Posle kraćeg puta kroz istoriju došli smo i do sadašnjice. Danas je, pored pomenutih, kod nas rasprostranjena upotreba stepenova po principu gde svaki znak počinje stepenom Ovna, a dalje se stepenovi ređaju redosledom koji imaju u Zodijaku. Kada se dođe do 25. stepena, onda se u tim preostalim stepenima nađe svih 12 znakova. Postoje razna objašnjenja zbog čega je sve tako, a zapravo nijedno objašnjenje nije čak ni minimalno zadovoljavajuće. Upotreba stepenova na ovaj način se ne praktikuje u svetu.

Takođe, postoje određene definicije da je, recimo, drugi stepen – stepen milionera, da je treći stepen Škorpiona – stepen Sv. Petke, da je svaki 18. stepen – đavolji stepen itd. Kako se može dodeliti stepen na kom je Luna u padu (3. stepen Škorpiona) jednoj od najvećih pravoslavnih svetiteljki? Kako se to posmatra u natalima onih koji su druge vere? Upotreba stepenova na ovaj način je bez osnova i bez adekvatne potvrde u praksi. Zamislite koliko ljudi ima neku planetu ili vrh kuće na 18. stepenu – sve sâm đavo do đavola!

Ovde se suočavamo sa jednim velikim problemom. Na prvom mestu, stepenima se često daje prevelika pažnja što je apsolutno pogrešno! Ne možemo na osnovu nekog stepena tvrditi da će neko biti milioner ili siromah ili da će biti đavo ili svetac. Planeta ima svoj položaj u znaku, položaj u kući, aspekt, vladarstvo itd., brojne stvari koje je potrebno razmotriti i obraditi da bi na kraju došli do samog stepena koji ne može ništa drugo doneti do malo fila na već gotov kolač. Stoga savetujem praktikantima astrologije da ako krenu da analiziraju kartu tako što će se dosta vremena baviti stepenima, odmah od toga odustanu jer su na pogrešnom putu.

Što se tiče ove teorije stepenova, postavljalo se pitanje zbog čega je prvi stepen svakog znaka u simbolici znaka Ovna? Objašnjenje je jednostavno – zato što je Ovan prvi znak, to je znak početka i logično je da njime počne nešto, pa i sam znak. Ipak, to je daleko od istine. Ovan je aktivan znak, muški i sasvim je prirodno da takav znak započne stepenom koji će oslikati pravu prirodu tog znaka – stepenom Ovna.

Međutim, znak Bika je pasivan, ženski i sam Bik je potpuno suprotan znaku Ovna. On nikad neće silovito i žestoko krenuti u akciju, neće biti vatren i impulsivan. Samim tim početak znaka Bika ne može nositi simboliku znaka Ovna, pogotovo ne što je vladar tog istog Ovna u izgonu u Biku. Mars ne može biti snažan na prvom stepenu Bika jednako kao na prvom stepenu Ovna – to je utopija i na taj način ne može biti pravi predstavnik nekog znaka.

Poslednji stepen nekog znaka, kažu, pripada znaku Riba, zbog svoje mističnosti, te se i sam stepen tumači kao takav. To je lepo i možda zaista ima neke istine u tome. Ali, može li jedan znak dominirati svakim poslednjim stepenom? Zašto je upotreba stepenova takva da je Ribama dato takvo ekskluzivno pravo, kad znamo da mističnost možemo naći u svim znakovima Zodijaka i čak ćemo je više pronaći u jednoj Škorpiji nego u Ribama? Svaki poslednji stepen nosi sobom neki konac stvari, neku „mističnost“, ali ta „mistika“ ne može biti u svim znakovima opisana na isti način.

Svaki je znak mističan za sebe i ne možemo sve stavljati u isti koš. Ono što je mistično, na neki način nam je nedokučivo. Stoga, prvi stepen nekog znaka nema svest o poslednjem stepenu istog znaka – ne vidi ga, što bi dalje značilo da prvi i poslednji stepen nekog znaka ne mogu da budu (simbolički) povezani. Da bi došli do mističnog (neki kažu duhovnog) mi moramo preći dug put, moramo steći iskustvo, a to postižemo putovanjem kroz sve ostale stepenove. Dakle, s početka ne možemo videti kraj već moramo do njega doći. Nakon obimne provere sam ustanovio da je upotreba stepenova na ovaj način nelogična i svakako astrološki nedovoljno utemeljena.

 

Proučavanjem raznih teorija, došao sam do zaključka da je tradicionalna podela stepenova odnosno monomoirija dala najbolje rezultate u odnosu na sve ostale teorije. Nakon brojnih ispitivanja na primerima ustanovio sam još jednu podelu stepenova koja daje odlične rezultate. Ta podela se zasniva na tome da svaki znak treba da počne vladajućom planetom tog znaka, jer ko će bolje predstavljati neku kuću ako ne onaj ko u njoj obitava? U tome postoji podudaranje sa monomoirijom.

Međutim, u nastavku simbolika stepenova ne prati haldejski raspored planeta nego raspored vladarstava nad zodijačkim znakovima. Zato u tabeli stoje zodijački znakovi.

stepeni
Upotreba stepenova na još jedan način

Dakle, prvi stepen Ovna će imati simboliku Marsa koji vlada Ovnom, zatim će drugi stepen biti u simbolici Venere koja upravlja Bikom, potom treći stepen u simbolici Merkura koji upravlja Blizancima i tako redom sve dok ne dođemo do samog kraja znaka. Tako će poslednji stepen Ovna nositi simboliku Merkura koji upravlja znakom Device.

Iako mnogi pokušavaju da umetnu nekakav nulti stepen, takav u astrologiji ne može i nikada neće postojati, bez obzira na to šta pojedini tvrdili. Raspodela stepenova u krugu počinje PRVIM stepenom, a ne nultim, kao što nečiji život započinje PRVOM godinom (a ne nultom) ili kao što se svaki prvi dan novog meseca broji kao PRVI, a ne kao nulti dan. Kada se kaže PRVI STEPEN, podrazumeva se da isti obuhvata od 0° – 0°59’59“, dok poslednji, trideseti stepen obuhvata između 29° i 29°59’59“. Svi oni koji ovo osporavaju i na taj način unose nepotrebnu zabunu, neka konsultuju udžbenik matematike za više razrede osnovne škole ili neka pročitaju ovaj tekst o razlici između prirodnih i rednih brojeva.

Upotreba stepenova je jednostavna. Planeti koja se nađe na nekom određenom stepenu, dodaćemo simboliku planete koja upravlja tim stepenom. Na primer: ako se Luna nađe na petnaestom stepenu znaka Blizanci (14° – 14°59′), tome ćemo pridružiti simboliku Merkura koji upravlja tim stepenom. U zavisnosti od toga kako je Merkur postavljen u karti biće definisan uticaj koji će imati na Lunu koja se na njegovom stepenu nađe.

Opet moram da naglasim, a što se nikako ne sme ispuštati iz vida – prvo je potrebno analizirati sve elemente u karti, pa se tek na samom kraju pozabaviti i stepenima. I uvek treba znati: bez obzira koliko neki stepen predstavljao srećnu postavku za neku planetu, ako je unesrećena položajem u znaku, kući i aspektima, onda nema tog stepena koji može okrenuti situaciju i od takve planete napraviti srećnu zvezdu.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

32 komentara

 1. Anonymous kaže:

  Super je tekst ali ja se opet pitam po hiljaditi put?
  Kako je neko podznak sco, a mars u raku u losem dostojanstvu, pri tom u 8 kuci, MO u ribama u konjukciji sa IC, uspesan poslovan covek koji vodi kompaniju… doduse vladar II kuce je JU takodje u ribama sto je dobro ali je oslabljen jer je Re… Mislim ne kontam kako su vazne postavke tj polozaj ako kao sto vidite cesto imam primere planeta u izgonu i padu pa su ljudi uspesni i bogati…

  • elda.rascic kaže:

   Mnogi uspjesni ljudi imaju Mars u Raku, narocito umjetnici ova 8.kuca je i kuca podrske mocnih ljudi, a mjesec u ribama daje pronicljivost i intuiciju enormnih razmjera , vladar 2. JU je EGZAKTAN pokazatelj sirenja onog sto 2.kuca predstavlja.

 2. Billy kaže:

  Poštovani,

  Kada se kaže „položaj planete“ onda se misli prvenstveno na mundani položaj, dakle položaj u kući. Postoji mnogo primera gde planete u sedištu ne donose ništa specijalno, a sa druge strane ima mnogo primera uspešnih ljudi (kao što ste i naveli) gde nalazimo planete koje su u debilitaciji.
  Međutim, uspešnost neke osobe ne može da procenimo samo na osnovu vladara Ascedenta i njegovog dispozitora već i na osnovu nekih drugih pokazatelja poput MC-a, planeta u X kući i slično.
  Već ovaj primer koji ste naveli, pokazuje da je Mars debilitiran što je pokazatelj njegovog lošeg KVALITETA ali to ne sprečava da on ne može da se ispolji jer je u VIII kući. Dispozitor ga gleda sa ugla i to trigonom što je takođe jedan od povoljnijih faktora.

  Stvar je u tome da će planete na uglovima ili u sledujućim kućama snažno da se ispolje, bez obzira u kakvom su dostojanstvu. To što je neka planeta debilitirana i malefična, biće pokazatelj problema na nekom putu, a sve u simbolici same planete i znaka/kuće u kojima se nalazi.

  Kada govorimo o stepenima koji su zaista najniži na lestvici analize neke karte ( i bez njih se komotno može ), pozicija planete na nekom stepenu koji joj odgovara ili ne odgovara, osnažiće ili će oslabiti njen esencijalni KVALITET. Dakle, to neće uticati na SNAGU (KVANTITET) neke planete, već će samo modifikovati njen kvalitet ispoljavanja.

  Više o ovome imate u tekstovima „Moć i nemoć planeta“ u prvom i drugom delu gde sam (nadam se bar)pokušao da približim razliku između kvaliteta i snage neke planete. Ako niste pročitali, toplo preporučujem jer će Vam, verujem, razjasniti nedoumice po ovom pitanju.

  Srdačan pozdrav
  B.

 3. vidanka viki kaže:

  Sta ukazuje na udovistvo, negde sam procitala 9 stepen vage i dali pluton u vagi na 9 stepenu ima tu znacaja? Hvala.

  • Bojan kaže:

   Poštovana Vidanka,

   Udovištvo može biti prikazano različitim kombinacijama, a najčešće ukoliko su VII kuća i/ili njen vladar oštećeni maleficima ili vladarom VIII ili II kuće. Stepenovi predstavljaju najniži nivo astrološke hijerarhije, pa ako nema pokazatelja na koje upućuju planete, stepenovi neće imati gotovo nikakvu ulogu.

    

   Srdačno,

   Bojan

 4. Tamara kaže:

  Може неко да каже нешто о Јупитеру у водолији, у 10 кући на 2, 60 степени?Хвала

 5. Ozana kaže:

  Tekst je stvarno super, i ovo sa stepenima mi je bas zanimljivo. Ali zanima me nesto sto sto ne mogu da nadjem bas ni na jednom sajtu. Uvek nalazim stepene na kojima se nalaze neke srecne zvezde ili zvezde koje vladaju samo odredjenim stepenima, nigdje ne mogu da nadjem svaki stepen sta znaci i koje se zvezde na njima nalaze. Pa me zanima da li vi mozete da postavite tekst o tome, ako me razumijete . Hvala

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Ozana,

   Gotovih tumačenja za pojedinačne stepene nema iz razloga što su ista specifična za svaki natal. Pošto se za svaki stepen vezuje određen znak odnosno njegov vladar, u zavisnosti od esencijalne prirode i stanja tog vladara se može protumačiti da li je nešto na tom stepenu oštećeno ili ne.
   Zvezde je nemoguće vezivati za određene stepene zato što se one pomeraju i to 1° na 72 godine, pa samim tim nikada nisu na istom mestu tj. stepenu.

   Pozdrav,
   B.

 6. eld kaže:

  Divan tekst. Zanimalo bi me da mi uradite tj. prokomentarisete sledece: Pluton kao vladar osme kuće u 7. u vagi. Kakva se zloslutnost tu krije po natusa po pitanju drugog deteta , pitanju partnera (venera kvadrat uran iz osme, a venera u petoj), pitanju odnosa sa majkom (mjesec), pitanju osjecanja natusa, pitanju javnosti i odnosa javnosti prema natusu. Pluton je na 17 stepenu vage, mjesec na 24.stepenu ovna. Venera na 15.st.lava, a Uran 17.skorpije.

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana,

   Bojim se da ne mogu da Vam odgovorim na pitanje. Ja se bavim tradicionalnom astrologijom tako da ne razmatram Urana, Neptuna i Plutona. Morate pitati nekog ko se bavi modernom astrologijom.

   Srdačno,
   Bojan

 7. eld kaže:

  Dakle , Pluton opozicija Mjesec pod ovim okolnostima sta znaci.

 8. Una kaže:

  Pozdrav,odlicni textovi..
  zanima me zasto se kroz neke clanke na netu proteze prica o „kriticnom nultom stepenu“?

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Una,

   Pre svega, hvala na lepim rečima.
   Kao što ste mogli da vidite, postoje raznorazna pisanija na ovu temu, a neka od njih su proizašla iz pera zvučnih imena naše astrološke scene. Koliko su besmislene ili smislene te teorije, to sam pokušao da opišem u tekstu. No, teorije nisu toliki problem koliko ta nedopustiva greška koja se tiče famoznog nultog stepena. Posebno intrigira što takav jedan stepen ne može da postoji, bar ne u ovom našem univerzumu u kom krug ima 360 stepeni, a početak tog kruga obeležava PRVI, a ne NULTI stepen. Moj savet Vam je da, bez obzira ko i koliko pisao na temu takvog nekog stepena, to jednostavno ignorišete, jer nije ispravno niti matematički niti astrološki.

   Srdačan pozdrav,
   Bojan

 9. Una kaže:

  Hvala puno na odgovoru,
  Cak i meni kao pocetniku je to delovalo besmisleno,ali ume da zbuni,rekoh sebi bolje da ne skitam mozda sam nesto propustila..no sve lepo objasnjeno,ko zeli znanja na pravom je mestu.

  Srdacan pozdrav

 10. elda.rascic kaže:

  Postovanje,
  Mene bi zanimalo ako nije problem , da mi se objasni sljedeci aspekt: pluton u 7.polju (vaga vladar, spaljena , smjestena u 5.polju), opozicija (separacijska)-na mjesec u 1.polju(ovan vladar). Rak vladar 4 . i 5.kuce. Pluton u sextilu sa neptunom, venerom,jupiterom, suncem.
  Sta se moze zakljuciti? Partner (mracni lik?)los uticaj na ugled, majcinstvo, potomstvo? Javnost nenaklonjena ugledu? Neprijatelji ojacani, sudski sporovi cesti?
  Bilo bi mi vazno.
  Lp

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Elda,

   Najpre, ova tema obrađuje stepenove, ne partnerske odnose 🙂
   Na osnovu tako „nabacanih“ pozicija može se zaključiti svašta i ništa. Bez uvida u natal nema svrhe donositi bilo kakav sud. U ovom tekstu https://astroriznica.com/opste-smernice-za-analizu-natala/ je priloženo šta sve treba da se razmotri, na primer, za pitanja partnerstava/braka, pa ćete videti koliko je podataka potrebno prikupiti da bi se mogla stvoriti neka jasna slika stvari. Bez transcendenata.

   Srdačan pozdrav,
   B.

 11. elda.rascic kaže:

  O.K. shvatim valjda konacno lol,
  Ako se moze govoriti o stepenovima, zanimalo bi me 18′, jel to stvarno los stepen? Tzv.djavolji, na sta se odnosi kada se kaze tako?

  • Bojan Šojić kaže:

   Ne, naravno da to nema veze sa ozbiljnom astrologijom. Postoje stepeni koji su „loši“, a to su obično oni stepeni koji su pod vladavinom neke loše planete ili se na njima nalazi neka nesrećna zvezda, a to mogu biti bilo koji stepeni u horoskopu. Izuzetak su azimenski stepeni koji se nalaze u tabeli priloženoj u tekstu, a čija pozicija je uvek ista.

 12. Lily kaže:

  Poštovanje,

  veoma interesantan tekst, ali sad na kraju ste opet podvukli da su stepeni najčešće zanemarivi. Zanima me da li se to odnosi i na stepen sunca u natalu? Meni je astrolog rekao da mi je sunce na 7. stepenu vage i da zato imam dosta uticaja tog znaka, a prema ovoj gore tabeli mi je sunce na 7.stepenu vodolije:) Da li to znaci da vodolija ima uticaja na moj znak? (s obzirom da bih mogla dosta i vage, i vodolije pronaci u svom karakteru,a nemam bitnih planeta u tim znakovma. Hvala puno unapred. Srdačan pozdrav
  Lili

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana,

   Tumačenja individualnih stepenova uvek dolaze na kraju, pa su u skladu s tim najčešće zanemarivi. Primarni opis neke planete dobijamo najpre na osnovu njene opšte pozicije u znaku, a zatim na osnovu termina u koji pada i dodaje joj se pozicija koju ima dvanaestinom (duadom) u nekom znaku. Tek nakon svega toga možemo pogledati vladarstvo prema gorepomenutim tabelama koje, u suštini, ima možda deseti deo učešća u opisu.
   Primena stepenova je važna kada nešto razvrstavamo i/ili kada imamo podjednak broj pokazatelja nečega, pa ih uvodimo da vidimo šta će prevagnuti.
   Da ne širim priču, stepeni planeta su deo natalne karte koliko je jedan prst deo našeg tela.

 13. Lady T kaže:

  Poštovani Bojane,
  Ako je neka planeta na 3,35 stepenu riba, vladar stepena
  – po tabeli monomoirije bi bila venera,
  – po tabeli koju ste priložili gore na ovu temu(sa zodijačkim znakovima)bi bio merkur,
  – a po podeli koja je samo na našim prostorima bi bio mesec.
  Koja podela vladara stepena je najvalidnija?
  Ovo me zanima uopšteno. Ovde sam samo navela primer, jer dolazim do tri različita vladara stepena(nadam se da nisam pogrešila u zaključku vladara po tabelama).
  Hvala unapred na odgovoru.
  Pozdrav!

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Lady T,

   Kao da ste me pitali koji je sistem podele kuća najvalidniji, jer svaki od njih ima legitimnu matematičku pozadinu. Slično je i sa raspodelom stepenova, gde se i u tabeli monomoirija i u onoj potonjoj lako mogu slediti logičke šeme. U podeli koja se kod nas odomaćila, gde svaki prvi stepen znaka pripada Ovnu a poslednji Ribama, nema logičke šeme; 30 stepeni se pokušava podeliti na tri niza po 12 stepeni, pa se imrpovizuje sa sitnijim podelama pri kraju znaka itd.
   U svakom slučaju, ja se primarno služim monomoirijama, mada mi je i druga tabela dala saasvim solidne rezultate.

   Srdačan pozdrav,
   Bojan

 14. Zvezdana kaže:

  Ako je retrogradna planeta na 24’43 znaci li to da se ona nalazi na 26 stepenu?
  Kako je sa fiksnim zvezdama npr. Arkturus(tamo pise 24’14) – jel to 25 stepen?Denebola 21’37 znaci na 22 stepenu,Sirijus 14’05 znaci 15. stepen?

 15. Nataša kaže:

  Ako je Asc na 28*54′ Lava, da li je na Regulusu?
  I da li egzaktan trigon Sunca i Meseca moze donekle da mi neutralise ostale lose aspekte?
  Postavka je takva da je Sunce u VIII kuci, Venera u VI, Mesec u XII, sve maleficne kuce..:-(
  A pored toga i sest retrogradnih planeta u natalu..
  Pozdrav..:-)

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Nataša,

   Zavisi o kojoj godini je reč jer se zodijački stepen na kom se nalazi zvezda pomera vremenom. Ali svakako se u potonjih 100 godina može smatrati da jeste jer je u okviru orbisa. Što se tiče trigona svetala, aspekti se ne mogu neutralisati, oni su tu pa su tu. Međutim, to što imate nešto u malefičnim kućama ne mora da bude posebno loše ako su dispozitori na dobrom mestu ili te planete u lošim kućama ne trpe značajnija oštećenja.

   B.

   • zvezdana kaže:

    Smatram da ima istine u tim pričama da je npr. 5. stepen=šarm pogotovo u Lavu ili 29. stepen plača i obično se plače zbog onoga što simbolizuje planeta koja se tu nadje,ako je Mars-muškarac,Venera-žena…samo pitanje je da li taj stepen kod svakog znaka deluje tako.

 16. Natasa kaže:

  Hvala na odgovoru..
  A tekstovi su sjajni!?

 17. Emili kaže:

  Postovanje,mene zanima da li se poslednji stepen npr.ako je 4°59 tumaci kao 5 ili 4?I da li je kao takav u Biku nepovoljan za brak?Molim vas za odgovor

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Emili,

   Sve u rasponu od 4°00’00“ pa do 4°59’59“ jeste 5. (peti stepen). Radi više informacija pročitajte ovaj tekst. I ne – nijedan stepen ne može da bude povoljan ili nepovoljan za brak. Ima daleko, daleko važnijih stvari koje u horoskopu treba razmotriti.

   Srdačan pozdrav,
   B.

 18. Amina kaže:

  Poštovani Bojane,

  Vidim da ste aktivni u odgovorima pa Vas stoga pitam, koji je rezultat Asc na 29. stepenu raka?
  Također mi je 7. kuća u jarcu na tom stepenu, a tamo je položen Saturn u vodoliji na nučtom stepenu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *