Vilijam Lili: Hrišćanska astrologija 3

Hrišćanska astrologija spada među obimnija astrološka dela koje je tokom vekova štampano više puta. Treći tom se bavi natalnom i prediktivnom astrologijom.

U trećoj knjizi možeš videti celokupnu natalnu umetnost koju sam jednostavno i važno predstavio. Deo metoda i veći deo gradiva uzeo sam od Leovitija, koji je prvi metodološki predstavio natalnu umetnost, a koja je u tom smislu pre njegovog doba bila izuzetno pogrešno predstavljena. Tamo gde nije bio detaljan, ja sam dodao svoje lično [viđenje] ili priložio od Origana, Junktina, Pecelija, Naiboda, Kardana, Gaurika, Šonera, Albubatera, Montulma, Judea, Ptolemeja, Lindholta. Neki će me možda optužiti zbog razilaženja s Ptolemejem – priznajem da sam to učinio i da u tome nisam prvi, niti ću, nakon što sam to uradio biti poslednji. Jer ja sam bio više vođen razumom i iskustvom, nego autoritetom bilo kog čoveka.

— Vilijam Lili —

 

Hrišćanska astrologija spada među obimnija astrološka dela koje je tokom vekova štampano više puta. Napisano je od strane jednog od najuglednijih astrologa, ne samo na prostoru Britanije nego i šire, Vilijama Lilija. Zbog vrlo jednostavnog jezika kojim je pisao, koji nije bio previše nakićen stručnom terminologijom i latinskim izrazima, Lili se i danas ubraja među najčitanije autore.

Prevod koji vam ovde predstavljam je prevod izdanja štampanog davne 1659. godine, koje ima nešto više od 920 strana, a čiji sadržaj je podeljen u tri dela. Prvi deo se bavi opštom astrologijom, drugi deo horarnim pitanjima, tj. horarnom astrologijom, a treći deo se bavi natalnom astrologijom i prognostikom. Prvi deo i polovinu drugog dela je svojevremeno prevela na srpski jezik i izdala Branka Stamenković .

S obzirom na to da je Hrišćanska astrologija izuzetan rad, a da na ovim našim prostorima ima tek nekoliko prevednih knjiga starih majstora astrologije, šteta bi bila da učenici i ljubitelji astrologije ne dobiju priliku da ovaj astrološki biser drže u svojim rukama.

Oni koji su posećivali AstroRiznicu ranije, mogli su da primete da sam ranijih godina preveo neke delove ovog obimnog dela, a onda sam se odlučio na taj korak, da prevedem treći tom u potpunosti. Nadam se da ćete čitanjem ovog štiva doći do novih saznanja, ali i osetiti duh vremena u kojem je Lili živeo i radio.

Ono što redovno napominjem, a što moram i ovog puta da učinim: nemojte se strogo vezivati za tumačenja određenih pozicija planeta ili njihovih konfiguracija. Isti aspekt istih planeta neće u svakom horoskopu proizvesti iste stvari. Isto tako, neki od priloženih aforizama datih prema iskustvu autora, neće biti potvrđeni u svakoj prilici. Aforizmi nisu pravila niti predstavljaju astrološke zakonitosti, tako da ih sve uzimajte sa rezervom i u skladu sa sopstvenim iskustvom.

Hrišćanska astrologija je doživela nekoliko izdanja za poslednjih gotovo 400 godina, što govori o njenom kvalitetu. Sam Lili je završio knjigu sledećim rečima:

Ako je ova knjiga uopšteno ugodna, smatraću je dobrom i vrednom da živi. Ali, ako je neugodna, onda verujem da će sećanje na nju brzo izbledeti, a ja ću je smatrati lošom. Ako uprkos ovome oni koji me optužuju ne budu zadovoljni ovim jednostavnim mišljenjem, neka se zadovolje sudom vremena koje prolaskom otkriva skrivene nedostatke svake stvari. Zato što je otac svake istine, daje sud bez emocija i naviku da zauvek objavljuje istinske presude o životu ili smrti spisa.

Kao i sva velika dela, ni ovo nije načeto zubom vremena, a da li će se to nekad dogoditi, o tome će svedočiti neke buduće generacije.

Ukoliko želite da donirate novac i na taj način podržite buduće prevode, to možete da učinite putem Paypal-a (astroriznica@gmail.com). HVALA!!! ♡

Knjigu možete preuzeti klikom na omot ispod, ili klikom na neki od ponuđenih linkova niže.

Hrišćanska astrologija 3

Još linkova odakle možete preuzeti prevod:


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

2 komentara

 1. Zdenka Gleißberg kaže:

  Dobar dan Bojane,
  Cestitam na prijevodu W.Lilija 3, toliko puno truda i ulozenog vremena dajes nam bezsplatno i bezuvjetno na raspolaganje.
  Ja Imam vec jedan prijevod na Njemackom ali sam odlucila i ovaj na Srpskom jeziku procitati.
  Vjerujem da ce mi neke stvari biti jasnije…
  Jos jednom iskrene cestitke i najvece hvala na tom divnom poklonu, tvoj altruisticki stav je nesto sto se danas rijetko srece….
  Srdacan pozdrav, Zdenka Gleißberg

  • Bojan Šojić kaže:

   Najlepše hvala, Zdenka, na ovim divnim rečima podrške. Meni je to motivacija da i u budućnosti nastavim sa sličnim projektima, na zadovoljstvo svih nas.
   Sve najbolje,
   Bojan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *