Benefični i malefični kontakti planeta

Da li su dobri aspekti loših planeta zaista benefični, i u kojoj meri loši aspekti dobroćudnih planeta mogu biti problematični?

U dobre konfiguracije spadaju: konjunkcije dobrih s dobrim planetama, dobri aspekti luminara i međusobno i s drugim planetama, i međusobno [dobri aspekti] planeta. Ali u zle konfiguracije spadaju konjunkcije zlih planeta i njeihovi kvadrati i opozicije.

— Johan Šoner —

 

Odvagati da li je i u kojoj meri neki aspekt dobar ili loš nije uvek lak zadatak. Najjasnija je situacija kada imamo dve planete koje su sličnih karakteristika: ako imamo dve loše planete u lošem aspektu, jasno je da je situacija problematična; i, naravno, vrlo povoljna ako imamo dve planete u dobrom aspektu. Šta je sa drugim kombinacijama?

U Sažetom astrološkom delu[1] nemački učenjak i astrolog Johan Šoner daje prikaz nekih planetarnih kombinacija i njihovih kvaliteta. Naravno, treba podvući da su oni izvedeni na osnovu esencijalnih planetarnih priroda. Pošto Jupiter nije u svakom horoskopu u svom najboljem izdanju, procenu njegove korisnosti ili štetnosti Saturna u nekom aspektu treba vršiti i prema drugim ojačanjima odnosno oslabljenjima.

Šoner polazi od osnovne podele planeta na benefične, malefične i one koje mogu pokazati i jednu i drugu prirodu (još informacija o tome OVDE):

 • benefični – Venera i Jupiter;
 • malefični – Mars i Saturn;
 • neutralni – Luna, Merkur i Sunce.

Tako zaključuje da su konjunkcije Venere i Jupitera kao dva benefika uvek dobre, a njima se pridružuju i aspekti sekstila i trigona. Kada je reč o kvadratima i opozicijama benefika oni suštinski nisu loši, ali se svakako ne karakterišu kao dobri. Drugim rečima, ne nanose štetu, a dobro koje inače obećavaju se ostvaruje minimalno (ako uopšte), što zavisi od stanja planeta, recepcija itd.

benefični i malefični aspekti
Benefični i malefični kontakti planeta prema Johanu Šoneru (Opusculum Astrologicum)

Što se tiče Marsa i Saturna, njihovi međusobni kvadrati i opozicije su loši. Sekstili i trigoni nisu loši, ali se ne mogu smatrati ni dobrim, dakle, neće biti naročite koristi od njih ali ni značajne štete. Svakako, stanje u kom se planete nalaze će pomoći da se donese sud, tako da dobar aspekt vrlo kvalitetnih malefika možemo okarakterisati kao produktivan. Međutim, kada je reč o konjunkcijama Šoner ih smatra lošim, ali navodi da neki smatraju da su one, zapravo, dobre.

Razlog za to leži u činjenici da su ove planete suprotnih temperatura, pa će „sudar“ vreline Marsa i hladnoće Saturna napraviti neki vid balansa. Ovakvo viđenje nalazimo na primer kod Firmika koji kaže da, ako su Mars i Saturn u konjunkciji u dobroj kući neba, podstiču moral, ozbiljnost i umiruju um:

Jer nepromišljenost i neukrotive strasti Marsa, i njegova vrelinom podstaknuta naglost, umireni su hladnoćom Saturna…
… pa kada toplina Marsa zgreje studen Saturna, i kada studen Saturna ugasi plamen Marsa, iz te umerenosti u kontaktu proizlazi trezvenost koja kontroliše ponašanje osobe.

Kada se telesno spajaju malefik i benefik to je suštinski loše. Ipak, ukoliko je benefik kvalitetniji i snažniji spoj će biti manje nepovoljan. Slično je sa aspektima, mada Šoner to ne precizira: kvadrati i opozicije malefika sa beneficima su štetni (manje ako su pomognuti recepcijama), a sekstili i trigoni nisu štetni. Ovi potonji mogu biti i produktivni ukoliko su planete u dobrom stanju i dobrim kućama neba.

Na kraju, kada je reč o neutralnim planetama, njihove međusobne konjunkcije su neutralne, a mogu prevagnuti na dobro ili loše u skladu s okolnostima u kojim se nalaze. Ako se združuju s beneficima onda su dobre, a s maleficima – loše.

Sekstili i trigoni neutralnih planeta su dobri, a isto važi i za njihove dobre aspekte s beneficima. Sa maleficima nisu loši, ali to ne znači da su benefični.
Kvadrati i opozicije neutralnih planeta nisu loši (izuzev kvadrata i opozicije luminara), kao što je slučaj istih aspekata sa beneficima. Naravno, loši aspekti sa maleficima su loši.

Šonerova uputstva su zgodna da se na brzu ruku odredi koji su planetarni kontakti potencijalno benefični ili malefični. No, treba voditi računa i o svim ostalim faktorima poput kvaliteta planete, njene pozicije u kući, vladarstvu, sekti, nadjačavanju (decimaciji) itd. jer neretko nijanse presuđuju.


Napomene:

[1] Opusculum astrologicum, pars secunda, canon XI. Robert Hend ga je preveo na engleski i objavio 1994. godine. ↩nazad na tekst

 • Johannes Schoener, Opusculum Astrologicum, tr. Robert Hand, Berkeley Springs, WV: The Golden Hind Press, 1994.
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

15 komentara

 1. Tamara kaže:

  Hvala na tekstu. Mene samo buni da li u TA postoji taj dozvoljeni orbis? Recimo ja imam MA na 25° sco, a SA na 16° Leo i pretpostavljam da su u kvadratu?

  • Bojan Šojić kaže:

   Jesu, u kvadratu su. U suštini, njih dvoje bi bili u kvadratu i da su na većoj udaljenosti, jer se nalaze u znakovima koji se vide kvadratom. Ali intenzivniji događaji se zbivaju tamo gde su planete bliže jedna drugoj.

 2. Zorana kaže:

  Postovanje Bojane
  Hvala za ovaj tekst. Mene interesuje da li sa vremenom slabi aspekt separacije. Npr.imam kvadrat Marsa i Mjeseca, Mars na 3 strelca , Mjesec na 8 device. Vecina astrologa smatra da je aplikacija teza od separacije. Kako vi gledate na ovaj aspekt? Ni jedan nije vladar ascendenta.
  Hvala ?

 3. Vesna kaže:

  A sta je sa naprimer situacijom u kojoj je benefik vladar maleficne kuce, kontra sekte i bez esencijalnog dostojanstva, a pravi los aspekt(90) na svetlo vremena? Da li ce to biti neutralno po natusa ili ipak moze da prouzrokuje stetne rezultate zbog svega nabrojanog?

 4. Zlata Vujcic kaže:

  Veoma koristan tekst.
  Pitanje za egzaktan aspekt opozicije Sunce u lavu,Saturn u vodoliji.Oba u sedistu.Da li je to manje lose od opozicije Sunca u vodoliji a Saturn u lavu, tu su oba tela u izgonu?

  • Bojan kaže:

   Uvek je dobro da vidimo planete u što boljem izdanju, međutim to ovde nije plus, naprotiv. Kada bi Sunce bilo u Vodoliji a Saturn u Lavu, postojala bi uzajamna recepcija odnosno planete bi bile spremnije na saradnju, što bi bilo olakšavajuće za samu opoziciju. Toga nema ako su obe u svom sedištu – obe planete bi pokazale veliko neprijateljstvo jedna prema drugoj, pri tom bi obe imale resurse, što bi opoziciju činilo još težom.

   • Zlata Vujcic kaže:

    Hvala, razumevanje aspekata je bas slozeno.Zanima me tumacenje izazovnih aspekata kada su planete u izgonu, padu,sedistu ,egzaltaciji.Ili kada je jedna u svom dostojanstvu a druga u izgoni, padu?Treba puno znanja. Pozdrav!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *