Prirodni i redni brojevi – u čemu je razlika

Prema definiciji, brojevi su matematički objekti koje koristimo da nešto izbrojimo ili izmerimo. Možemo ih koristiti i da nešto označimo, a tome služe redni brojevi.

prirodni i redni brojevi
 

Sliku iznad sam pozajmio iz udžbenika iz matematike za prvi razred osnovne škole (izdavač „Nova škola“). Na njoj je vrlo jasno naznačena razlika između prirodnih (jedan, pet, tri) i rednih brojeva (prvi, peti, treći). Ponovo navodim – za prvi razred osnovne škole. Dakle, to je nešto što smo, zasigurno, svi nekad učili i što bi trebali da znamo. Međutim, sve češće nailazim na problem (ne)raspoznavanja ove dve vrste brojeva.

Zabuna zapravo nastaje kada se koriste stepeni, što ne bi trebao da bude slučaj ako se poznaju prirodni i redni brojevi, odnosno ono po čemu se razlikuju. Krivci za to, bar kada je o astrologiji reč, jesu pojedini popularni pisci astroloških udžbenika koji na apsolutno pogrešan način broje stepene. Kod njih redni brojevi se ređaju od nultog. Poput virusa, to neznanje je inficiralo mnoge koji su te udžbenike pročitali pa sada imaju problem da razluče šta je ispravno a šta ne.

Svojevremeno, u jednoj diskusiji, predočeno mi je (kao neki vid opravdanja) da stepeni u matematici i stepeni u astrologiji nisu isti, tj. redni brojevi se ne broje na isti način. Naravno, to je apsurdno i nikako ne može biti tačno – kao kada bi reč astrologija napisali hmelsasproh, jer, zaboga, slova u astrologiji nisu ista kao u azbuci.

Možemo da diskutujemo na razne astrološke teme, da imamo različita mišljenja i stavove, da se oko nečeg ne slažemo, ali kada su u pitanju redni brojevi i brojanje stepenova uopšte, jednostavno, nema mesta različitim mišljenjima i stavovima, i nema o čemu da se diskutuje. Matematika je matematika i ne može se prilagođavati tuđim fantazijama.

Svaki stepen se može izraziti:

 1. prirodnim brojem, koji označava poziciju (Merkur je na sedam stepeni i dvadeset osam minuta);
 2. rednim brojem, koji označava redosled (Merkur je na osmom stepenu).
primer-horoskopa

Brojanje stepenova uvek započinje PRVIM stepenom. Ne postoji nulti stepen ni u astrologiji ni u matematici, već samo u mašti pojedinaca. Ne postoji NULTA godina rođenja, ne postoji NULTI dan u mesecu ili NULTI dan u nedelji. Kada stojite u nekoj koloni i ispred vas nema nikoga, vi ste PRVI na redu, niste nulti.

Svaki zodijački znak ima 30° (trideset stepeni). Ako se nešto nalazi na 0°00’00“ (nula stepeni nula minuta nula sekundi) Bika, to se nalazi na PRVOM stepenu tog znaka. Ako je na 0°59’59“ (nula stepeni pedeset devet minuta pedeset devet sekundi) i dalje je na PRVOM stepenu. Ali ako pređe ovu cifru i nađe se na 1°00’00“ (jedan stepen nula minuta nula sekundi), onda je na DRUGOM stepenu Bika.

Na kraju, kada se nađe na 29°59’59“ (dvadeset devet stepeni pedeset devet minuta pedeset devet sekundi), na TRIDESETOM je stepenu Bika. Čim pređe na 30°00’00“ (trideset stepeni nula minuta nula sekundi) to je PRVI stepen narednog znaka Blizanaca, odnosno 0°00’00“. Zašto je to prvi stepen Blizanaca? Pa zato što ne može biti trideset prvi stepen Bika.

Da vidimo još neke primere prema horoskopu iznad:

 • Ascendent 04°28′ Sc (četiri stepena i dvadeset osam minuta, tj. peti stepen);
 • Jupiter 19°13′ Vi (devetnaest stepeni i trinaest minuta, tj. dvadeseti stepen);
 • Mars 26°13′ Le (dvadeset šest stepeni i trinaest minuta, tj. dvadeset sedmi stepen);
 • Venera 27°26′ Ge (dvadeset sedam stepeni i dvadeset šest minuta, tj. dvadeset osmi stepen);
 • Luna 1°33′ Ar (jedan stepen i trideset tri minuta, tj. drugi stepen).

Prirodni i redni brojevi se razlikuju po načinu beleženja: prvi se pišu bez tačke, drugi sa tačkom. Na primer, dvadeseti stepen se piše kao 20. stepen. Ako iza broja ne stoji tačka to automatski znači da je reč o prirodnom broju, izuzev kada se piše simbol za stepen °, jer se tada tačka ne stavlja. U tabelama u kojima se navode stepeni, kao na primer ovoj, lako ćete videti da je reč o rednim stepenima. Međutim, o tačkama se ne vodi mnogo računa pa, ako nije naznačeno, svakako treba pitati autora na šta je mislio.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

4 komentara

 1. Milica kaže:

  Bilo bi korektno da ste naveli da ste sliku preuzeli iz udžbenika MATEMATIKA za 1. razred osnovne škole, a izdavač je NOVA ŠKOLA iz Beograda.

  • Bojan kaže:

   Poštovana, naveo sam da je slika preuzeta iz udžbenika iz matematike za 1. razred, samo nisam imao informaciju o tome ko je izdavač jer je slika bez ikakvih informacija postavljena na Pinterest platformi. Dopisao sam ime izdavača, hvala na sugestiji.

 2. Slavica Radonjić kaže:

  Poštovani Bojane,

  Svaka čast na pojašnjenju ove nedoumice. Deca u 3. razredu osnovne škole uče razliku između osnovnih i rednih brojeva, samo što ih većina ne savlada.

  Pozdrav,
  Slavica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *