Dobro ili loše, pitanje je sad

Prijavi se za obaveštenja o novim tekstovima na sajtu.Informacije, zakazivanje konsultacija, naručivanje analiza
viber/WApp: +38163 786 79 85

16 komentara

 1. Vivi kaže:

  Što reče jedan drug, kada preživite Saturnova mučenja nemojte mu se zahvaljivati, jer da je po njegovom on vas ne bi ostavio žive.
  Odličan tekst, a još bih dodao sledeće:
  Jupiter, kao i trigon koji nosi prirodu Jupitera predstavljaju vetar u leđa, donose situacije u kojima imamo puno sreće. Npr spremamo se za ispit i naučimo samo tri pitanja i baš nam ta tri pitanja zapadnu na ispitu. Ne bih baš rekao da im sve pada sa neba, ali taj nasumični faktor će skoro uvek ići u njihovu korist.
  Što se tiče Venere i sekstila, oni donose situacije u kojima uživamo i za koje smo adekvatno nagrađeni. Za razliku od trigona/Jupitera, ovde ono što se dobije mora da se zasluži. Ima i ovde sitnih beneficija, npr opet da upotrebim analogiju sa studiranjem, ukoliko ste na prelazu između dve ocene, profesor će uvažiti to što ste bili redovni na predavanjima i zbog toga će vam dati bolju ocenu.
  Mars i kvadrati mogu doneti adekvatnu nagradu, ali uz stalne borbe i velike napore. Njima ništa neće pasti sa neba, a i kada se izbore za nešto, moraće da se bore i dalje da bi to nešto i zadržali. Stalni stres i stalni oprez inače ode sve u propast. Zbog stalnog stanja prirpavnosti, pitanje je koliko su adekvatne nagrade zapravo „adekvatne“.
  Što se tiče Saturna i opozicija… Koliko Jupiter i trigoni donose vetar u leđa, toliko Saturn i opozicije donose vetar u lice. Ako nešto može da pođe naopako, poći će. I ako nešto ne može da pođe naopako, opet će poći naopako. Saturn i opozicije donose nezadovoljstvo, ogroman napor i neadekvatnu nagradu. Guranje stene uzbrdo.
  Naravno, kao što je i rečeno u tekstu, nije svaki Jupiter isti, sve to zavisi od položaja po kućama, znacima, odnosa sa Suncem… Ovo je samo dočaravanje njihove osnovne prirode.

 2. Milica kaže:

  Zasto je Merkur u Jupiterovom znaki u izgonu i padu? 🙂

  • Bojan Šojić kaže:

   Zato što se Merkur bavi „nižim“ praktičnim pitanjima/stvarima, racionalnim, za razliku od Jupitera koji se bavi „višim“ pitanjima, filozofskim pogledom na život i svet itd.

   • Milica kaže:

    Znaci, taj Merkur se ne snalazi u sumi informacija.
    Tnx.

    • Bojan Šojić kaže:

     Pa ne baš. Informacije su nešto sa čime Merkur savršeno barata, samo je pitanje o kakvim je informacijama reč. Da nije tako, Merkur ne bi mogao da simboliše nauku, astrologiju, pisanje, komunikaciju i prenos informacija. Da uzmem drugi primer, recimo, pitanja religije ili vere.
     Jupiter se bavi filozofskim aspektom, višim pitanjima i smislom, a Merkur praktičnom primenom (odlazak u crkvu, na liturgije, obrede itd.)

 3. Biljana kaže:

  Sve na svetu treba nazvati pravim imenom, slazem se 🙂
  Citiracu sam kraj teksta „Bilo kako bilo, sa realnošću se moramo suočiti pre ili kasnije – bolje pre, dok još možemo nešto da menjamo.“
  Da li to znaci da se losi polozaji i aspekti mogu nekako prevazici ili bar ublaziti?

 4. Milica kaže:

  Za prevazilaženje aspekata, mišljenja sam da je najbolja remedijalna mera, spoznati samog sebe i znati kako je dobro/ispravno/manje štetno. Nekom je to dato rođenjem, a neko mora puno da radi na sebi.
  Samosvest je u simbolici Sunca, ako se ne varam?

 5. Maja kaže:

  Postovani Bojane, pitanje mozda nije u skladu sa temam ali me veoma zanima vase misljenje. Da li uzimate u obzir i kako tumacite konfiguraciju Jod?

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Majo,

   U tradiciji ta konfiguracija nije održiva iz prostog razloga što se inkonjunkcija ne tretira kao aspekt. Zapravo, planete u inkonjunkciji su u averziji jedna s drugom, ne vide se i nemaju interakciju. To može biti dobro (ako je malefik), ali može biti loše kada nemamo povezanost sa nečim što može da nam donese neku potencijalnu korist.
   Tako da, jod ne uzimam u obzir, ali averzija treće planete sa druge dve koje su u sekstilu može imati svoje značenje. Može biti i da je averzija nekako ublažena, što takođe (opet) ima neko svoje značenje.
   Ništa Vam nisam ovim pomogao.

 6. Jelena kaže:

  Ako je bicu dato da kroz samosvest spozna sebe ( Sunce) i data mu je dusa ( mesec) da percipira nivo realnosti, da li i tada egzistira metafizicki paradoks da smo i dalje determinisani postavkom nebeskih sfera u radiksu? Zapravo da li postoji mogucnost da se svojim pra/kvalitetima izadje iz opcije natala i da se prevazidju postavljene vrste ogranicenja? I sta su zapravo remedijalne mere? ..Ako sam dobro razumela one su neka vrsta prolaza ka boljim verzijama sebe?

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Jelena,

   Tema je vrlo kompleksna, pa tako ni odgovor ne može da se da u nekoliko rečenica. Ali, ukratko, da – data nam je mogućnost da neke stvari pokušamo da „popravimo“ povezivanjem sa vladajućim duhom našeg horoskopa (Almuten Figuris), izradom elekcija za određene poduhvate i raznoraznim remedijalnim merama pomoću kojih bi mogli da osnažimo sve ono što je slabo, da uravnotežimo i izbalansiramo sve ono čega ima previše (ili premalo) itd. U teoriji sve to zvuči sjajno, ali u praksi je nekad teško izvodljivo, upravo iz razloga što smo kao bića slabi i kroz život smo vučeni žudnjama i željama, raznim gladima (Mesec) koje pokušavamo da utolimo. Stoga najčešće idemo linijom manjeg otpora i pokušavamo da život olakšamo umesto da ga zagorčamo, iako je to prividno zagorčavanje, zapravo, jedina stvar koja bi u nekom momentu mogla da nam pomogne. Šta pokušavam da kažem? Ako Vam neko kaže da je jedini način da nešto popravite tako što ćete svaki dan jesti spanać koji Vam se gadi i na samu pomisao, pitanje je koliko ćete biti istrajni u takvim naporima. Ili, ako je recept za uspeh u ljubavi taj da budete u odnosu sa mršavim plavim muškarcem, a Vi volite tamnije, mišićave tipove, kako ići protiv sebe?
   Mnoga se tu pitanja još mogu postaviti, jer, kao što rekoh, tema je izuzetno kompleksna.

   Srdačan pozdrav,
   B.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *