Konfiguracije Lune u dekumbiturama – V. Lili

lili

U ovom nastavku saznaćemo šta označavaju konfiguracije Lune sa maleficima u određenim znakovima u dekumbiturama. Ovo je deo vrlo obimnog XLIV poglavlja u drugom delu Hrišćanske astrologije, u kom Vilijam Lili, jedan od najvećih majstora praktične astrologije, iznosi pravila, aforizme drugih astrologa i primere u vezi sa horarnim medicinskim pitanjima i dekumbiturama.

PRETHODNO:
Razmatranje bolesti u horarnoj astrologiji
Trajanje bolesti i znaci prepoznavanja
Pokazatelji oporavka od bolesti
Uzroci bolesti spolja ili iznutra
Krize ili kritični dani bolesnika

 

Onaj koga bolest savlada pa legne u krevet u vreme kada se Luni umanjuju brzina i svetlost, u bilo kom od dvanaest znakova, i ako je oštećena konjunkcijom, kvadratom ili opozicijom Saturna, tokom trajanja bolesti će imaće delom ili u potpunosti obeležja koja slede u nastavku.

Konfiguracije Lune sa Saturnom

Konjunkcija, kvadrat ili opozicija u Ovnu. Glavobolja ili osećaj teške glave, nakupljanje sluzi u nosu, zujanje u ušima, zamor očiju ili zamućenost vida, pritisak u glavi, nakupljanje sluzi i loših humora koji se spuštaju iz glave u grlo i dušnik, slab i nepravilan puls, pospanost, gadljivost, neumereno ili atipično znojenje, osećaj topline iznutra a hladnoće spolja, što je prisutnije noću nego danju. Ako Luna nema podršku aspektom dobre planete, bolesnik bez sumnje može umreti ako Bog ne pošalje neki izuzetan lek. Pročišćavanje stomaka potiskuje bol; puštanje krvi nije dobro.

Konjunkcija, kvadrat ili opozicija u Biku. Groznice koje proizlaze od opstrukcija i poremećaja u prekordijumu i arterijama, tj. u unutrašnjim delovima u blizini srca, jetre i pluća, koje su praćene preterivanjima, prejedanjem ili neredovnom ishranom. Puls je snažan, ubrzan, ali nepravilan, telo je naduveno ili otečeno, sa ulceracijama u plućima. Ako Luna nije podržana nekim blagotvornim aspektima srećnih planeta, osoba će teško poživeti četrnaest dana, ali ako je u bilo kom dobrom aspektu, bolesnik će se oporaviti mimo očekivanja. Lekovi koji pročišćavaju ili odstranjuju loše humore, i puštanje krvi su dobri.

Konjunkcija, kvadrat ili opozicija u Blizancima. Onaj ko se razboli sa ovakvom postavkom Lune imaće uzrok bolesti u iznurenosti uma i preopterećenosti mnoštvom poslova, ili zbog premora na putovanju, ili čak zbog mnogo trošenja tela, pa može strepeti od kratkotrajne groznice, bola koji se sam širi po čitavom telu, ali primarno u venama ili zglobovima.

Nalazio sam da su čak i vitalni organi mnogo oštećeni kada je Luna u Blizancima u  bilo kojoj dekumbituri, a bolesnik je podložan tuberkulozi. Kod takvih je puls slab i usporen, bolesnik se često znoji, ima probleme sa slezinom, a bolest je mnogo teža noću nego danju. Ako Mars istovremeno sa Saturnom oštećuje Lunu, većina autora smatra da bolesnik neće poživeti preko 10 dana, osim ako povoljni aspekti Venere ili Jupitera ne intervenišu, a i onda se bolesnik može oporaviti tek nakon dugo vremena.

Konjunkcija, kvadrat ili opozicija u Raku. Onaj ko se razboli dok je Luna oštećena Saturnom u Raku, imaće značajno oštećenje u grudima čvrstim melanholičnim tvarima, ili sluzavom, teškom flegmom, što je praćeno kašljem, ili preobiljem pljuvačke i vlažnosti, katarom, promuklošću, isticanjem sluzi ili spuštanjem humora u grudi, suženjem i blokiranošću dušnika, kratkotrajnim gorznicama; mada su često moguće svakodnevne groznice, češće su ipak četvorodnevne koje se održavaju duže vreme, bolovi u trbuhu ili neka slabost u bubrezima ili genitalnom delu. Ako Luna opada i blizu je tela Saturna, bolest će se produžiti dugo vremena; ako je istovremeno vladar Ascendenta oštećen od vladara osme, malo je nade za oporavak.

Konjunkcija, kvadrat ili opozicija u Lavu. Oni koji legnu u krevet ili se požale prvi put [na bolest] dok je Luna oštećena Saturnom u Lavu, kod njih bolest proizlazi od loše melanholične krvi; bolesnik će biti pritisnut neprijatnom vrelinom u grudima, srčanim tenzijama, uz nasilne gorznice i težak puls. Spoljašnje i unutrašnje temperature mogu mnogo smetati bolesniku, ponekad su u sprezi sa [pokretanjem] kamena, ili zastojima u radu srca, ili kolapsima, a ako se bolest nastavi duže vreme bolesnik je u opasnosti od leptospiroze. Blago vlažne i tople stvari su dobre za bolesnika; kada Luna dođe pod opoziciju Saturna, a nema pomoći konjunkcije, sekstila ili trigona sa Jupiterom ili Venerom, mnogo puta se desi da bolesnik umre.

Konjunkcija, kvadrat ili opozicija u Devici. Kada je Luna u Devici oštećena Saturnom, bolest proizlazi od lošeg varenja ili nesvarenih sadržaja u stomaku, i od mnogo guste flegme koja ometa rad utrobe i creva, probadanje ili sevanje pod rebrima, prekomerne groznice; mnogo puta sam našao da se javi kolika uz ekstremnu melanholiju, uz giht ili bolove u bedrima i stopalima. Stvari koje ublažavaju i rasteruju toplotu su najpovoljnije za bolesnika. Kada su ovakve konfiguracije Lune u Devici sa Saturnom, često sam viđao da pacijent biva bolestan dugo vremena, jer Devica je zemljani znak, a Saturn je spor.

Konjunkcija, kvadrat ili opozicija u Vagi. Bolest potiče od preterivanja u piću, prejedanja, ili od nedovoljno svarenog mesa, ili od previše polnog opštenja; grudi i glava su ometeni, nema apetita, stomak ne radi, pritiskaju kašalj, promuklost i isticanje sluzi. Zaključio sam da bolesnik sa ovakvom konfiguracijom ima jake bolove u zglobovima, kolenima i bedrima, svrab u tim delovima, kao i mogućnost išijasa.

Konjunkcija, kvadrat ili opozicija u Škorpiji. Bolest je u zadnjici ili anusu, obično se tu stvori čir, ili hemoroidi, ili upala, ili oteklina, veliki prišt u genitalnom delu. Iskustvom sam našao da ovakve konfiguracije Lune uzrokuju zadržavanje mokraće, bolesnik je mučen kamenom u bešici, ili nadimajućim hidropsičkim humorima uz ometenost i oticanje kolena i nogu; takođe, može se javiti krvarenje ako muškarac ima triper, a ako žena, onda preobilna menstruacija.

Konjunkcija, kvadrat ili opozicija u Strelcu. Bolesnik je vidno ometen isticanjem podmuklih, retkih, oštrih  humora, bolova u venama ili zglobovima, groznicama, ekstremima vreline i hladnoće, mnogo puta dvostruki napad groznice; ono što nežno ublažava toplinu i vlaži, dobro je za ljude koji se razbole pod ovakvim aspektima. Iskustvom sam našao da Luna u Strelcu oštećena konjunkcijom sa Saturnom uzrokuje bolest koja proizlazi iz krvi oštećene kolerom i melanholijom, vrlo često zbog trpljenja velikog bola ili prekomernog rada, i nazeba koji se tako zaradi. Pod opozicijom Saturna većina bolesnika ima giht ili otekline ili nadutost šaka, bedara ili stopala itd. Ako Mars šalje bilo kakav loš aspekt prema Luni kao i Saturn, u vreme prvog razboljevanja doneće nasilne upalne groznice.

Konjunkcija, kvadrat ili opozicija u Jarcu. Bolest proizlazi od hladnoće ili melanholije, uz lagana curenja retke [sluzi], pritisak u grudima i stomaku, otežano disanje, suv kašalj, ometenost pluća, jake groznice, uz više bolova noću nego tokom dana. Lekovi koji umereno greju i vlaže su od pomoći kod ovakve bolesti. Primetio sam da se pacijent još žali na glavobolju ili bol u levom uhu, ili na tutnjavu ili buku u glavi.

Konjunkcija, kvadrat ili opozicija u Vodoliji. Bolest se pojavljuje zbog prenapornog rada, izmučenosti ili iscrpljenosti tela i uma, nedostatka sna i odmora. Bolest se povlači nepravilno uz popuštanje i intenziviranje, sve dok Luna ne prođe opoziciju prema sopstvenom mestu; tada ako srećne planete šalju dobre aspekte prema Luni, bolesnik se oporavlja. Primetio sam da se bolesnik žali na bolove uz vrtoglavicu ili buku u glavi, uz slabost srčanog ritma. Ili mnogo puta ima ranjavo grlo ili je mučen oteklinama pa je u opasnosti od ugušenja.

Konjunkcija, kvadrat ili opozicija u Ribama. Uzrok bolesti je u hladnim humorima; osoba je mučena neprestanim groznicama, često i neprestanim probadanjima ili žiganjima pod grudima, proširenje prekordijuma i srčanih nerava. Primetio sam da bolesnik pati od izuzetne hladnoće, grlo mu je zagušeno gustom flegmom, a grudi su ometene zrelim kašljem i obiljem vodenaste mase koja se tu taloži. Lekovi koji nežno greju i pročišćuju su dobri u ovom slučaju.

Nakon što smo razmotrili bolesti koje nekog mogu snaći prema poziciji Lune pritisnute Saturnom (ili Merkurom) u dvanaest znakova u dekumbituri, sada ćemo proceniti vrstu bolesti prema oštećenju Lune od Marsa ili Sunca u dvanaest znakova Zodijaka.

Konfiguracije Lune sa Marsom

Konjunkcija, kvadrat ili opozicija u Ovnu. Kod onog ko se razboleo dok je Luna u konjunkciji, kvadratu ili opoziciji sa Marsom u Ovnu, bolest je proizašla od poremećaja moždanih membrana, neprestanih groznica, neodmaranja ili nemirovanja; upaljena suva usta, izuzetna žeđ, suvoća jezika, upaljenost jetre, mnogo vreline u grudima, brz, nejak i nepravilan puls; postoji opasnost od maničnosti ili gubitka čula. Puštanje krvi i primena stvari koje hlade i umiruju su od velike pomoći.

Ako Luna nakon odvajanja od zloćudnih zrakova Marsa prilazi Saturnu konjunkcijom ili opozicijom, i ako je spora i opada, malo je nade u život – neka se bolesnik pripremi da ide Bogu. Često sam nalazio da Luna u Ovnu oštećena Marsom čini da bolesnik gotovo poludi ili da trpi izuzetan bol u trbuhu ili crevima usled koleričnih opstrukcija.

Konjunkcija, kvadrat ili opozicija u Biku. Bolesnik ima preobilje loše krvi, neprestane groznice, čitavo telo je ometeno, upaljeni su grlo, vrat i potiljačni deo; bolovi u kostima, snažna pospanost ali bez sna, jaka žudnja za vinom i hladnom vodom. Puštanje krvi i stvari koje umereno hlade ili ublažavaju toplotu su neophodne. Nalazio sam da je bolesnik često otežano mokri, ili ima kamen ili pesak u bubrezima, uz kužno ranjavo grlo, ili promuklost, ili neki malignitet u tom delu.

Konjunkcija, kvadrat ili opozicija u Blizancima. Bolesnik obično može imati nasilne i opasne groznice, opstrukcije, brz i nepravilan puls, prevruću krv, pa je neophodno istu ispustiti jer je celo telo nadomak kužnosti zbog previše krvi. Našao sam da ovakvi bolesnici imaju bolove po čitavom telu, bolest se nigde se skrašava, krv je puna gasova, kužna i kakva sve ne; neka šantavost ili bol u rukama ili zglobovima, vrelina ili kamen u bubrezima, a ponekad ispljuvavanje krvi.

Konjunkcija, kvadrat ili opozicija u Raku. Bolesnik je osetljiv zbog preobilja slatke flegme u stomaku, previše je halapljivo gutao, ili se prejeo, povraća ili ima nagon za povraćanjem, uz preokretanje ili zatajenje ventrikule. Primetio sam da je najčešće u pitanju obično prejedanje usled neumerenosti i bančenja, te da se takvi bolesnici leče povraćanjem; više puta to okreće na otpuštanje [iz tela], ili zreli nečisti kašalj, ponekad uz ispljuvavanje krvi.

Konjunkcija, kvadrat ili opozicija u Lavu. U ovom slučaju ima preobilja krvi zbog čega se javljaju jake groznice, puls je vrlo slab, buncanje i jaki nekontrolisani trzaji, poremećaj mozga, gubitak apetita, osećaj težine i obamrlost čitavog tela, česte srčane aritmije; telo je u opasnosti od tuberkuloze; bolesnici obično umiru oko devet dana po razboljevanju, ako tome u prilog idu ostale konfiguracije na nebu.

Primetio sam da je krv pregrejana, bolesnik gotovo potpuno jarosno mahnit, koler je preobilan, telo je presušeno, uz mogućnost pleurizije, vrtoglavica i nesvestica, ili je srce mnogo oštećeno. Uvek sam najviše strahovao od konjunkcije ili opozicije Lune sa Marsom u ovom znaku, više nego u bilo kom drugom.

Konjunkcija, kvadrat ili opozicija u Devici. Obično su prisutne promene ili izlivi u trbuhu ili mezenterijumu prate ovu nesrećnu konfiguraciju, kratkotrajne groznice proistekle iz kolera i melanholije, slab puls, preokretanje ventrikule, gađenje na hranu; ako srećne planete ne pomažu, smrt može nastupiti u okviru trideset dana.

Iskustvom sam našao da oboleli pod ovakvim aspektima bivaju mučeni gasovima, kolikom, često slabošću nogu ili u blizini članaka. A primetio sam i da nijednu bolest nije lako ukloniti ako je u dekumbituri ili prvom razboljevanju Luna oštećena Marsom u Devici.

konfiguracije lune

Konjunkcija, kvadrat ili opozicija u Vagi. Bolesnik je u bolovima, ima obilje krvi od čega proizlaze intenzivne groznice, brz puls, nedostatak sna, nedostatak odmora; upala se širi po čitavom telu. Primetio sam da su ovakve osobe pritisnute pregrejanom krvi, da su se prenasitili zbog poremećaja u ishrani; mnogo puta se pojavljuju kamen ili pesak u bubrezima ili vrelina u tom delu. Klistiranje i primena stvari koje su blago hladne su najbolje za ova stanja. Mnogo puta je bolest raširena po celom telu, u svakom njegovom delu, i praćena je nasilnim gorućim groznicama. Puštanje krvi je dobro.

Konjunkcija, kvadrat ili opozicija u Škorpiji. Niti je dobra niti zla za stranu koja pita; on ili ona ima neku bolnu slabost u tajnim delovima. Obično tu postoji neka ulceracija, veliki osip ili sifilis (kod dece male boginje), ili hemoroidi. Primetio sam da je bolesnik iziritiran ljuljanjem u glavi, ili nekom bolnom hladnoćom ili reumatičnim bolovima u tom delu; ako je bolesnik požudan, bez mnogo objašnjavanja bih prosudio da ima sifilis ili triper ili upalu penisa. Mnogo puta sam nalazio da bolesnik ima kraste i da je mučen izbijanjima [novih] itd.

Ovo je pokvarenost krvi, pa su toplota i komfor i njima slične stvari neophodne; bolest je obično skandalozna. Ako čedna osoba postavlja pitanje, treba sumnjati na loše ponašanje partnera itd; ako muškarac pita, žena može biti loša, i obrnuto.

Konjunkcija, kvadrat ili opozicija u Strelcu. Ovakve konfiguracije Lune u Strelcu ukazuju da bolesnik ima krajnje ozbiljnu bolest koja je proizašla od preteranosti u jelu ili piću, ili prepunjenosti. Mučen je jakim groznicama, koleričnim napadima, dijarejom; puls je slab i spor. Ako bolesnik preživi sedmi dan ili tačno zna kada Luna dolazi u kvadrat prema mestu na kom je bila na početku, onda ima nade u oporavak.

Iskustvom sam našao da je krv bolesnika pregrejana zbog nekog prekomernog rada, da je izuzetno vreo, te da je zarazna gorznica toliko opaka da se mora puštati krv dvaput ili triput. Pored toga, bolesnik je često ometen oteklinama šaka ili stopala, ili svrabom i osipom, ponekad ranjavim grlom itd. Nekad jetka sluz napada njihove oči.

Konjunkcija, kvadrat ili opozicija u Jarcu. Ovde nema konkretnog uzroka: koler je obilan, bolesnik ima nagon za povraćanjem, ometenost ventrikula, oticanje sinusa, ispusti iz stomaka počinju momentalno, neprestane ili često povratne groznice, upala grudi, neke ulceracije napadaju bolesnika, ili kolerični humori u šakama ili zglobovima prstiju; puls je slab i usporen. Opstruktivni i zauzdavajući lekovi su korisni.

Našao sam da je bolesnik podložan žutici, lice je ispijeno, telo mršavo, a po celom telu krv povučena; ovakav bolesnik obično ima malo krvi ili je ona dovoljno ili u najvećoj meri pokvarena. Bolest vrlo teško leče čak i najučeniji.

Konjunkcija, kvadrat ili opozicija u Vodoliji. Ako je Luna spora i u opadanju i oštećena Marsom u vreme kada bolest savladava osobu, slabost proizlazi od najoštrijih i nasilnih bolesti ili žestokih bolova. Bilo koja povoljna planeta koja šalje svoj dobar aspekt ka Luni, bilo ka njenom prvom kvadratu ka prvobitnoj poziciji ili kada dođe u opoziciju ka stepenu Zodijaka gde je bila na početku bolesti, daje oporavak nakon dvadeset dana.

Iskustvo me je naučilo da je pod pomenutim aspektima, naročito opozicijom, bolesnik pod bolovima u predelu srca, ima napade nesvestice, ima najoštriju groznicu, krv vri u svim venama, puls je brz; ponekad se žali na bolove u grudima, i s velikim mukama pušta vetrove.

Konjunkcija, kvadrat ili opozicija u Ribama. Ako je Luna u rastu svetlosti i brza, telo je puno kužnih humora, bolest proizlazi od prejedanja i opijanja, a najaktivnija je noću; bolesnik je pomaman ili u delirijumu, ima snažne goruće groznice, snažnu žeđ i željan je vina. Obično sam nalazio da je zbog ovakve konfiguracije Lune bolesnik pritisnut obilnom dijarejom, žali se na bolove u trbuhu ili na izuzetno zreo kašalj, na konstantno isticanje sluzi iz glave u grlo zbog čega se može gotovo ugušiti; trbuh je otečen i postoji opasnost od edema.

Astrološki aforizmi korisni lekarima

1. U pitanjima koja se tiču bolesnih osoba, Ascendent i njegovog vladara i vladara horoskopa odredi kao signifikatore bolesnika.

2. Prema znaku u šestoj kući, vladaru kuće, planetama koje su u njoj postavljene, i delu neba i znaku gde je Luna potraži bolest ili oboleli deo tela u odnosu na Ascendent.

3. Sedma kuća predstavlja lekara, deseta lek; ako je vladar sedme kuće unesrećen, lekar neće izlečiti [bolesnika]; ako [je oštećena] deseta kuća ili njen vladar, onda će lek biti neodgovarajući.

4. Četvrta kuća označava ishod bolesti, da li će se prekinuti brzo ili će potrajati dugo: fiksni znakovi produžavaju, promenljivi variraju, a pokretni brzo završavaju na ovaj ili onaj način.

5. Lekaru koji prvi put poseti bolesnika u satu Saturna, pacijent će dugo biti bolestan, ili će se dugo lečiti pri čemu će bolesnik imati mnogo muke s lečenjem, ili će biti izlečen tek nakon što i lekar i bolesnik postanu očajni.

6. Onaj ko prvi put primeni lek u satu Marsa primetiće da će biti odbojan bolesniku, koji će delom prezirati ili odbijati njegove lekove, tako da će njegovi uloženi napori biti obezvređeni a njegova ličnost omalovažena.

7. Onaj ko prvi put dođe bolesniku u satu Jupitera ili Venere imaće dobre reči za bolesnika, biće poštovan i plaćen za svoj trud; čak i ako podbaci s lečenjem, njegov ugled time neće biti oštećen.

8. Kada je donet urin, neka Ascendent predstavlja bolesnika, bez obzira da li je pitač došao uz saglasnost [bolesnika] ili ne, jer je urin nekada suština bolesne osobe.

9. Ako nije donet urin ili se bolesnik nije saglasio sa odlaskom lekaru, onda će Ascendent pripasti pitaču; osoba i njena bolest se moraju potražiti prema odnosu koji pitač ima sa bolesnikom. Ako čovek pita za slugu, šesta kuća će pokazati njegovu ličnost, a ne njegovu bolest koja će biti šesta od šeste odnosno jedanaesta; i tako i za druge gde nema saglasnosti.

10. Za svaku bolest pogledaj mesto Lune, jer je ona opšta signifikatorka svih stvari.

11. Bolesnik je u velikoj opasnosti od smrti kada u vreme postavljanja pitanja, ili u vreme kada bolest prvi put savlada osobu Sunce i Luna budu ispod zemlje.

12. Kako nijedna svetlost na ovom svetu ne postoji bez učešća Sunca ili Lune, tako nema sigurnosti ili nade u oporavak bolesnika kada su u vreme njegovog polaganja u krevet pomračeni ili pod zemljom; jači je argument smrti ako je bilo koje svetlo oštećeno.

13. Kvadrati i opozicije srećnih planeta ne uništavaju, kao što ni dobroćudni aspekti nesrećnih ne pomažu osim ako postoji recepcija.

14. Ako su sunce i Luna, ili vladar horoskopa, ili vladar Ascendenta oslobođeni oštećenja, i nemaju dodira sa vladarom osme kuće, bolesnik će se bez sumnje oporaviti; ako su bar dva signifikatora neoštećena dobro će proći, a u suprotnom će umreti.

15. Vladar Ascendenta u svom padu, unesrećen ili spaljen, ili vladar horoskopa u tom stanju, bolesnik će bez sumnje umreti od te bolesti.

16. Kada je signifikator bolesnika slab, a vladar osme kuće snažan i oštećuje ga, postoji strah da bolesnik može umreti od nemoći, jer je prirodno slab pa bolest nadvladava.

17. Ako je vladar Ascendenta postavljen u osmoj kući i primljen od vladara osme po nekom osnovnom dostojanstvu, čak i ako mu vladar Ascendenta ne uzvraća recepciju bolesnik će se oporaviti mimo očekivanja.

18. Lekar se opravdano može plašiti za svog pacijenta kada vladar Ascendenta i Luna oboje prilaze lošim aspektom planeti koja je ispod zemlje; obrnuto se može očekivati ako prilaze planeti koja je iznad zemlje; dvanaesta, jedanaesta, [deseta], deveta, osma i sedma su iznad, a ostale ispod zemlje.

19. Ako je vladar osme kuće na vrhu desete, a vladar Ascendenta ispod zemlje, velika je pretnja po oporavak.

20. Ako je Luna brza i raste, i ako sekstilom ili trigonom prilazi vladaru Ascendenta, čak i ako je ispod zemlje ubrzaće lečenje, i mnogo lakše ako ima recepcije. Izlečenje će biti skorije ako je prilazak vladaru Ascendenta iznad zemlje.

21. Ako je vladar Ascendenta u šestoj kući ili je vladar šeste na Ascendentu, to produžava bolest i argument je mnogo štete od toga. Slično je i ako je vladar šeste u kvadratu ili opoziciji prema vladaru Ascendenta.

22. Ako su dve dobroćudne planete Jupiter i Venera najmoćnije u horoskopu, prosudi dobro za bolesnika ili se nadaj dobrom; ako su nesrećne planete najsnažnije, prosudi suprotno.

23. Aplikaciona konjunkcija vladara čestvrte sa vladarom osme kuće produžava bolest, a može označiti i smrt ako je vladar četvrte nesrećna planeta; ako je dobroćudna očekuj suprotno.

24. Retrogradna planeta kao označitelj bolesti pokazuje njen nastavak, i ukazuje na trošenje tela, pogoršanje i vraćanje [bolesti].

25. Ako je označitelj stacionaran pokazuje nagon i želju za povraćanjem, i često promene i variranje u toku bolesti; ali ako je spaljen, najčešće bolenik umire. Razlog je taj što stacionarna planeta ima vremena da čini zlo jer se ne pomera.

26. Označitelj u svom padu ili izgonu pokazuje zlo i mnogo opasnosti, i ukazuje na mnogo nepoverenja i straha bolesnika.

27. Ako su Ascendent i Luna oštećeni, a njihovi vladari nisu, bolest je u telu a ne u duhu.

28. Ako su Ascendent i Luna oslobođeni nesreće, a njihovi vladari unesrećeni, problem je u duhu, a ne u telu. Ali ako su svi oštećeni, onda su i telo i duh mučeni. isto tako, ako zlosrećna planeta podržava Ascendent ali ne i Lunu, bolest je u umu a ne u telu; i obrnuto.

29. Vladar šeste kuće na Ascendentu, u devetoj, jedanaestoj ili desetoj kući – bolest je vidna; u sedmoj ili četvrtoj – pritajena je i nepoznata, a slično i u dvanaestoj ili osmoj.

30. Pokretni znakovi lako uzrokuju variranje bolesti; fiksni znakovi je čine dugotrajnom i trajnom, i uglavnom teškom; promenljivi ukazuju na povraćaj ili da je čas ovde čas onde, ili da je bolesnik bolje u jednom trenutku nego u drugom.

31. Na početku bolesti uvek strepi od loše pozicije i oštećenja Lune, pomešaj ono što označava sa dobrim ili lošim stanjem vladara Ascendenta pa proceni o dobrom ili lošem koje će snaći bolesnika.

32. Ako natalni horoskop bolesnika može biti pribavljen, pogledaj da li je Luna u dekumbituri ili horarnom pitanju na mestu nesrećne planete u radiksu, ili u kvadratu ili opoziciji, jer će lečenje biti mnogo sporije i biće mnogo teže da se bolest nadvlada.

33. Ako je na početku bolesti Luna u šestoj, četvrtoj, sedmoj, osmoj ili dvanaestoj kući u radiksu, i ako se u obe [karte] tu nalazi nesrećna planeta, ona najavljuje smrt osim ako dobroćudna planeta u to vreme ne baca svoje blagotvorne zrake.

34. Kada je Ascendent u horoskopu bolesti u opoziciji prema onom u radiksu, i ako je u četvrtoj, šestoj, osmoj, dvanaestoj ili sedmoj kući, i ako Ascendent revolucije nije isti, retko je pokazatelj oporavka.

35. Kada vladar druge kuće unesrećuje vladara Ascendenta bolesnik će biti izlečen uz velike novčane izdatke; a ako umre, najveći deo ili mnogo je potrošeno za lečenje bez rezultata.

36. Sunce na Ascendentu obično momentalno donosi zdravlje; ako je u šestoj, bolest se trenutno menja; ako je vladar osme kuće spaljen, bolesnik će se oporaviti i neće umreti tada.

37. Sunce je sveća ili svetlost Nebesa, a taj duh koji pročišćava i prolepšava znakove kroz koje prolazi, uništava neprijatelje prirode.

38. Ne strahuj da će bolesnik umreti ako je Jupiter u dobrom aspektu sa Suncem, čak i ako vladar Ascendenta prilazi vladaru osme kuće.

39. Ako Luna napušta spaljenost kada bolest prvi put savlada osobu, bolest će jačati dok Luna ne dođe u opoziciju sa Suncem.

40. Vladar Ascendenta unesrećen u osmoj kući označava da će bolesnik svojim lošim vladanjem i nemarnošću pojačati bolest i omesti lečenje.

41. Ako je označitelj bolesnika okcidentalan, to je pokazatelj hronične bolesti, ali ako je orijentalan bolest je nova; razmotri separaciju Lune, a prema separacijama ili aplikacijama će i bolest jačati ili slabiti itd.

42. Ako je Saturn uzročnik bolesti, ona proizlazi od hladnoće; ako su Mars ili Sunce od toplote i suvoće; tako odredi prema signifikacijama ostalih planeta.

43. Luna je više oštećena Marsom kada je u rastu svetlosti, a oštećenija Saturnom kada opada. Obrati pažnju ako je na početku bolesti Luna ovako unesrećena, i znaj da Mars čini više štete kada je u muškom znaku, orijentalan i iznad zemlje; obrnuto kada je reč o Saturnu.

  • William Lilly, Christian Astrology, London 1647.
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *