Razmatranje bolesti u horarnoj astrologiji – V. Lili

lili

Prevod koji sledi odnosi se na razmatranje bolesti u horarnim pitanjima. To je deo vrlo obimnog XLIV poglavlja u drugom delu Hrišćanske astrologije, u kom Vilijam Lili, jedan od najvećih majstora praktične astrologije, iznosi pravila, aforizme različitih astrologa i primere u vezi sa horarnim medicinskim pitanjima i dekumbiturama.

 

Pre prevoda nekoliko rečenica o ovom novom poduhvatu. Svojevremeno sam imao privatnu prepisku sa Brankom Stamenković, našom poznatom astrološkinjom koja je dala nemerljiv doprinos astrologiji na ovim prostorima prevevši delove Hrišćanske astrologije, u vreme kada se vrlo malo pisalo o drevnim astrološkim autoritetima i tradicionalnoj astrologiji uopšte, traživši dozvolu za prevod trećeg toma Lilijevog dela. Pomenula mi je tada da ne planira da nastavlja sa prevođenjem drugog toma i da mogu ja ili bilo ko drugi da prevodim šta mi je volja.

Dugo sam se vremena dvoumio da li da nastavim ono što je Branka započela, jer je posao vrlo zahtevan i naporan, oduzima mnogo vremena. Opet, smatrao sam da bi valjalo da se prevod Lilijevog dela zaokruži. Stoga, odlučio sam da uložim napor i prevedem još malo više od 240 strana, koliko je ostalo da se završi. Prevodiću deo po deo i objavljivati na sajtu, onoliko često koliko budem imao slobodnog vremena.

Branka je svoj raniji prevod objavila u dva dela. Prvi deo je obuhvatao uvod i pitanja prve i druge kuće, dok su u drugom delu obuhvaćena pitanja, treće, četvrte i pete kuće. Nisu štampana nova izdanja, stara su uglavnom rasprodata, ali možete pronaći dobro očuvane primerke po antikvarnim knjižarama.

O šestoj kući i njenim pitanjima,
tj. bolestima, slugama, maloj stoci

Poglavlje XLIV

Razmatranje bolesti

Ono što smatram prikladnim da napišem u vezi s bolestima je sledeće:
Na prvom mestu, da trebamo pažljivo odrediti tačno vreme kada bolesnik prvi put biva savladan bolešću, tj. što približniji čas, ne trenutak kada je bolesnik prvi put osetio njen udar, već kada je prvi put bio toliko bolestan ili toliko izuzetno iznuren njom, da je bio primoran da legne u krevet ili da miruje.

Drugo, ako to nije moguće pribaviti, onda treba uzeti vreme kada je bolesnik prvi put odneo urin[1] nekome, da upita u vezi s bolešću, bez obzira da li je pitana osoba lekar ili ne.

Treće, ako nema takve stvari, neka lekar uzme vreme kada je prvi put razgovarao ili došao u kontakt sa bolesnikom, ili kada mu je prvi put donet urin, pa u skladu s tim napraviti horoskop i precizno postaviti Lunu za taj čas. A onda, da bi znao gde se bolest nalazi, neka pažljivo pogleda:

1. Ascendent, koja planeta ili više njih su tu postavljene.
2. Šestu kuću i planetu ili planete u njoj.
3. Znak i kuću u kojoj se Luna nalazi.
4. Pod kakvim je Luna uticajem ili aflikcijom, od koje planete, u kojoj kući se nalazi ta planeta, kojom kućom horoskopa vlada.

Koji deo tela je ugrožen?

Ako je prva kuća ugrožena prisustvom zle planete koja je retrogradna, spaljena, peregrina, spora, u kvadratu ili opoziciji s bilo kojom planetom koja je vladarka četvrte, šeste, osme ili dvanaeste kuće, bolest je onda u glavi ili onim delovima tela koje planeta ili planete označavaju u tom znaku u usponu, što možeš naći na strani 119.[2]

Tako, ako je znak u usponu Rak i Saturn u njemu, možeš zaključiti da će bolesnik biti ugrožen u predelu glave ili onim bolestima koje se vezuju za glavu, jer prva kuća anatomski označava glavu a sada je ugrožena postavkom Saturn u toj kući. Ali ćeš takođe zaključiti i da je bolesnik oboleo od dijareje ili poremećaja u bubrezima ili genitalnom delu, ili je uznemiren hladnim, sirovim tvarima u stomaku, jer Saturn u Raku označava te delove tela; ili eventualno nekim teškim kašljem.

Tvoj će zaključak biti mnogo sigurniji ovde, a usudiću se reći i nepogrešiv, ako su vladar Ascendenta, Luna ili vladar šeste kuće u znaku u kom bi označavali iste delove tela kao i Saturn [u Raku], ili ako bi znak u šestoj kući označavao taj deo tela.

Na isti način koji sam izložio u vezi s Ascendentom, razmotriću i šestu kuću, tj. znak u šestoj kući, planetu ili planete postavljene u njoj, koji deo tela predstavlja znak u kom su postavljene, koja je potonja planeta od koje se odvojio, a koja sledeća kojoj prilazi. Skupa s ovima, pažljivo pogledaj znak i kuću u kojima je Luna, njene aplikacije i separacije, pa onda možeš izložiti svoj sud o tome u kom delu tela bolesnik trpi bol, i kakvih je osobina i prirode bolest, ili koji je humor najdominantniji i štetan.

Koji je uzrok bolesti?

Signifikatori u vatrenim znakovima, i znakovi iste prirode koji se uspinju u prvoj ili se spuštaju u šestoj kući, ukazaće na hektične groznice, i da će koler primarno dominirati u bolesti.

Signifikatori u zemljanim znakovima, ukazuju na dugotrajne i naporne povratne groznice, ili dugotrajne groznice, ili takve bolesti koje povremeno proizlaze od melanholije, tuberkuloze itd.

razmatranje bolesti

Signifikatori u vazdušnim znakovima ukazuju na pokvarenu ili nečistu krv, gihtične bolesti, lepru, giht na stopalima i šakama.

Signifikatori u vodenim znakovima najavljuju bolesti koje proizlaze od nekih hladnih i vlažnih uzroka, pa ukazuju na kašalj, pokvaren stomak, i da su ti delovi tela problematični itd.

Bolesti označene kućama

Prva kuća: glava, oči, lice, uši, zadah, suva usta, lupus.
Druga kuća: grlo, vrat, skrofula.
Treća kuća: ramena, ruke, šake.
Četvrta kuća: stomak, grudi, pluća.
Peta kuća: leđa, zadnji deo ramena, stomak, jetra, srce, slabine.
Šesta kuća: donji deo stomaka, creva, jetra i bubrezi.

Sedma kuća: butine, bokovi, tanko crevo, bešika, materica, reproduktivni organi.
Osma kuća: kičma, trtica, prepone.
Deveta kuća: bedrenjača, kukovi.
Deseta kuća: kolena, deo butina iza kolena.
Jedanaesta kuća: deo noge između kolena i članka, cevanica.
Dvanaesta kuća: stopala i sve bolesti u vezi s njima.

Bolesti označene znakovima

Ovan[3]
Sve bolesti koje pripadaju glavi (kao što je označeno u prvoj kući), i koje proizlaze ili potiču od kolera, boginje, plikovi, bubuljice.

Bik
Bolesti vrata i grla, [bolesti] koje nastaju zbog melanholije, kao što je slučaj sa drugom kućom.

Blizanci
Ramena, ruke, šake, bolesti koje proizlaze od poremećaja u krvi.

Rak
Šuka, rak grudi, bolovi u grudima, loše varenje, slezina, pluća, gornji deo stomaka, bolesti uzrokovane hladnoćom i vlagom, prejedanjem, itd.

Lav
Kičma, slabine, rebra, srce, donji deo grudi, bolesti koje proizlaze od kolera i viška krvi.

Devica
Melanholija, bolesti creva, bolovi u stomaku, dijareja itd, tegobe u mezenterijumu, kolika.

Vaga
Osećaj velike vreline u leđima, ili kamen u bubrežnim kanalima ili bubrezima, tegobe usled preteranog jela ili pića, ili od previše užitaka, bolovi u zadnjici, zglobovima, butinama i kukovima.

Škorpion
Prepone i genitalni deo, zadnjica, bešika, hemoroidi, kamen u bešici, otežano mokrenje.

Strelac
Kukovi, butine, zadnjica, fistule, svrab, išijas.

Jarac
Kolena, zadnji deo butina, perutanje i svrab u i oko kolena, bolesti urokovane melanholijom.

Vodolija
Noge, cevanica, listovi nogu sa člancima.

Ribe
Gležanj [donji deo] i stopala, giht, znojenje.

Bolesti označene planetama

Saturn
Šum ili zujanje u desnom uhu i glavi, gluvoća, zubobolja, bolovi u kostima, u bešici, sve hladne bolesti koje proizlaze od prekomernog humora, giht, kraste, melanholične bolesti, lepra, paraliza, tuberkuloza, leptospiroza, četvorodnevne groznice, stomačni grčevi, hidropsija, veliki kašalj, katar, mukus koji se nakuplja u plućima i grudima.

Jupiter
Pluća, rebra, hrskavica, jetra, puls, seme[4], arterije, apopleksija, pleurizija, lupanje srca, konvulzije, upale jetre, bolesti u glavi, ubodi ili upucavanja u blizini ili kod samog pršljena, gasovi u venama i telu, ili bilo koja bolest do koje dolazi zbog nečiste krvi itd.

Mars
Levo uho[5], žuč, bubrezi, reproduktivni deo, kamenje, kuga, povrede lica, apscesi, upalne groznice, žutica, čirevi, fistule, epilepsija, krvarenja, delirijumske groznice, crveni vetar.

Sunce
Mozak, srce, vid, desno oko kod muškaraca a levo kod žena, grčevi, srčane aritmije, gorušica, suzenje očiju, katar, crveni koler.

Venera
Materica, genitalije, dojke, grlo, jetra, sperma, ili seme kod muškaraca ili žena, zagušenje ili defektnost materice, bolesti mokrenja, gonoreja, problemi začeća, otežano mokrenje, slabost stomaka i jetre, sifilis, mučnina ili nagon za povraćanjem, ili sve bolesti koje se ponovo pojavljuju nakon jela.

Merkur
Mozak, duša, mašta, imaginacija, govor, jezik, prsti, šake, otupelost osećaja, ludilo, letargija, mucanje, promuklost, kašalj, padavica, obilje pljuvačke itd.

Luna
Levo oko kod muškarca a desno kod žene, mozak, creva ili tanko crevo, bešika, ukus, padavica, paraliza, kolika, menstruacija u žena, apscesi, izliv iz creva, tj. dijareja, i svi gusti, nečisti humori u bilo kom delu tela.

Prema prethodnom, lako je otkriti i deo tela koji je oštećen, vrstu bolesti, njen prvobitni uzrok i pojavu. Nakon što se sve dobro razmotri, neophodno je da upoznaš bolesnika s dužinom trajanja njegove bolesti, s vremenom njenog pojavljivanja ili prestanka, da bi mu pružio utehu ako je život obećan, ili da bi mu pomogao da se pokaje i bolje pripremi za nebesa ako vidiš očigledne pokazatelje smrti.


Napomene:

[1] Bilo je lekara koji su praktikovali astrologiju i astrologa koji su odlično poznavali medicinu, tako da je često praktikovano da bolesnik ili onaj ko u njegovo ime dolazi donese bočicu sa urinom. Prema karakteristikama urina moglo se doći do još značajnih informacija o vrsti i toku bolesti.↩nazad na tekst
[2] Vidi stranu 129. u prvom delu Hrišćanske astrologije iz 2002. godine (prevod Branka Stamenković), uz napomenu da u tabeli postoji nekoliko grešaka.↩nazad na tekst
[3] Za razliku od moderne astrologije u kojoj se poistovećuju kuća, znak i planete, u tradiciji takvo poistovećivanje postoji jednim delom samo kada je reč o anatomiji. Na primer, u modernoj astrologiji je prva kuća = Ovan = Mars, dok je u tradiciji prva kuća = Ovan samo u podeli tela na delove.↩nazad na tekst
[4] Sperma kod muškaraca, odnosno jajne ćelije kod žena.↩nazad na tekst
[5] Ovu simboliku obično ima Jupiter.↩nazad na tekst

  • William Lilly – Christian astrology, London 1647.
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *