Klasično poreklo i tradicionalna upotreba aspekata

Prijavi se za obaveštenja o novim tekstovima na sajtu.Informacije, zakazivanje konsultacija, naručivanje analiza
viber/WApp: +38163 786 79 85

18 komentara

 1. Biljana kaže:

  Da li je u ovom tekstu partilni aspekt ustvari egzaktni? Nista drugo mi nije logicno, pa mi je potrebna mala pomoc.
  Tekstovi su fenomenalni. Ako ikada predjem na TA, Vi cete biti zasluzni za to. Pozdrav

 2. Ivana kaže:

  Mene zanima vezi aspekata kao sto je trigon , sekstil, konjukcija , opozicija i kvadrat, dali medju njima se gleda orbis. Kao primjer da je Venera u lavu 6 stepeni aplicira prema Marsu u vagi10 stepeni. To bi medju njima bio sekstil aspekt. Dali se u Tradicijonalnoj astrologiji gledaju orbisi sekstila, konjukcije opozicije, trigona i opozicije il je to dio moderne verzije? Jer sam citala da orbis sekstila dozovljava samo 6 stepeni izmedju planeta. Ili to zapravo ne postoji vec samo se gleda orbis planeta?

 3. Andrija kaže:

  Kada su u pitanju orbisi najbolje je sagledati objektivno licni natal i utvrditi da li aspekt funkcionise. U svom natalu imam separacioni trigon izmedju Ju i Ma (orbis 9,5) i jasno ga osecam oduvek.Isti je slucaj i sa kvadratom Ma i Pl.
  Iz iskustva zakljucujem da jacina aspekta zavisi od planeta a ne od samog aspekta ali jasne granice orbisa, kao sto su u ovim tabelama, ipak ne funkcionisu u praksi.
  Recimo,Ako se planeta nadje u kvadratu sa drugom planetom ali u znaku koji pravi trigon sa znakom iz koje je druga, taj kvadrat ce svakako biti podnosljiviji i konstruktivniji.To vazi i za obrnutu situaciju.

  • Bojan Šojić kaže:

   Andrija,

   Da, snaga aspekta svakako zavisi od planeta odnosno pozicija na kojim se nalaze (aspekti s uglova su snažniji nego ostali). Tabele, kao uostalom i većina sličnih stvari u astrologiji, više služe kao orijentir nego nešto čega se treba slepo držati. No, činjenica je da što je aspekt egzaktniji to je i ono što produkuje upečatljivije i moćnije, jasnije će se izraziti. Mora se napraviti razlika između MA 15°Aq – JU 25°Ta i MA 15°Aq – JU 19°Ta, što ne znači da ovaj prvi nema dejstvo. Ima, ali ga lako mogu zaseniti drugi egzaktniji aspekti koje te planete imaju.
   U praksi se takođe potvrđuje i ono što su helenistički astrolozi razmatrali, na primer, da se dve planete u istom znaku mogu razmatrati kao da su u konjunkciji bez obzira na to gde se u znaku nalaze, ali će moć te konjunkcije biti veća što su tela planeta bliža jedno drugom.

  • Ivana kaže:

   Hvala

 4. Joksi15 kaže:

  Ćao Bojane. 🙂 Malo sam se zbunila u delu „Dominantna planeta“ u primeru V. Valensa.

  1. Zašto su Venera i Jupiter dominantni u odnosu na Saturn, a Saturn je iznad njih? Ako sam dobro skontala, Saturn zalazi po dnevnom kretanju neba, pa su zbog toga Venera i Jupiter moćniji?
  2. Da je kojim slučajem Saturn bio npr. u Ovnu, onda bi on dominirao nad Venerom?
  3. Venera baca trigon na Saturn, s obzirom da gleda napred na Devicu, a nazad na Škorpiju, pa pošto baca aspekt suprotan dnevnom kretanju neba, to je sinister?

  • Bojan Šojić kaže:

   1. Zato što mu dolaze iz desetog i devetog znaka – helenistički princip nadjačavanja
   2. Ne, morao bi da se nađe u Blizancima, Raku ili Lavu
   3. Zavisi koga posmatraš – ako posmatraš iz ugla Venere, onda je aspekt sa Saturnom sinister. Ali iz ugla Saturna je dekster.

   • Joksi15 kaže:

    Hvala Bojane na linku. 🙂 Ijaaaaao, koji lapsus sam ja napravila za tačku dva, pa ja nisam normalna… :O Gledala sam da Saturn bude na uglu i da pravi aspekt sa Venerom i da bude napred u dnevnom kretanju, ne razmišljajući da opozicija nema sinister/dekster.

    P.S Deder, molim te, obriši ove moje komenare, da mi se ne smeju drugi. Verujem da si se ti prekrstio tri puta kad si pročitao šta sam lupila. 😀

    • Joksi15 kaže:

     Ne da bude na uglu Saturn (opet sam odvalila), sad vidim da je Ovan 9.znak od asc, nego da bude više napred. 😀 Ne, definitivno mi je bolje da ćutim. Odjavljujem se, nema me.

 5. Zvezdana kaže:

  Da li bi Mesec,koji je 110′ od AC,mogao da pravi trigon s njim(pošto mi jedan kalkulator pokazuje da pravi drugi ne)?
  U kontekstu dekster-sinister – ko na koga utiče,dobro ili loše,ako npr. Sunce iz Lava sekstiluje Saturn u Vagi,ili Merkur iz Device Mars u Škorpiji?

  Kako gledate na konfiguracije manjih aspekata(kvintil,novil,septil,vigintil…) npr. imam novil konf. koja zahvata 3 planete i MC(prva planeta i MC su u trinovilu ili trigonu) pa bih volela da znam nešto o njoj(i generalno da li uglovi,Verteks,Fortuna mogu da budu deo konfiguracije ili ne)?
  Takođe,ako Sunce i Mesec u istoj karti prave kvintile sa drugim planetama da li to daje neke talente ili šta?
  Hvala unapred

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Zvezdana,

   Da, mogao bi. Ipak, ako se ne nalaze u srodnim znakovima, tj. onim koji prirodno tvore trigon, onda ne.
   Što se tiče dekster/sinister odnosa, uticaj je obostran, samo brža planeta više trpi, posebno ako je inferiorna. Međutim, i tu može biti određenih olakšica – pozicija nadjačavanja, recepcije i slično.
   Minorne aspekte ne posmatram. U mojoj ranijoj praksi, dok sam eksperimentisao sa svim i svačim, nisam našao da su značajni u bilo kom smislu.

   Srdačan pozdrav,
   B.

 6. Ana Petrovic kaže:

  Pitanje u vezi orbisa.Koliko sam procitala,Sunce i Mesec imaju siri orbis delovanja.Da li se taj orbis upotrebljava i u odnosu na MC,ASC?Primer:Sunce na 7Bika kao vladar ASC da li je u konjukciji sa MC na 17Bika?Hvala unapred

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Ana,

   Uvek treba dati prednost onoj planeti koja je u najbliskijoj vezi sa Ascendentom ili MC-om kao onoj koja će da ima dominantan uticaj. Pa, ako nema nijedne bliže, onda će to Sunce imati dominantan uticaj na MC. U svakom slučaju je u konjunkciji sa njim, posebno zato što se nalaze u istom znaku. To je što se tiče opšteg razmatranja karte. Međutim, kada se radi sa nekim specijalnim tehnikama, na primer, određivanje temperamenta ili specifičnog signifikatora, onda se aspekti prema ovim tačkama ograničavaju na 5° (neki dozvoljavaju do 8°, a neki isključivo samo egzaktne aspekte).

   Srdačan pozdrav,
   Bojan

 7. Maja kaže:

  Poštovanje,

  kako uopšte tumačiti platik trigon koji je partilni kvadrat ili platik sekstil koji je partilni kvadrat? Da li se samo kvadrat pokazuje „važnim“ i to je kvadrat u pravom smislu riječi (manifestacija) ili trigon po znacima to boji na neki način, olakšava, pomaže ili nešto treće?

  Zahvaljujem

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Majo,

   Kvadrat označava tenzičnost i sukobljavanje koji proizlaze najpre iz pozicija planeta u znakovima koji su elementarno različiti. Ukoliko su planete u kvadratu, a ipak u znakovima koji se vide trigonom, na račun srodnosti elementa znakova u kojima se nalaze ne može biti napetosti kao u prvom slučaju. Drugim rečima, kvadrat planeta koje nisu u u znakovima koji se vide kvadratom je bar za trećinu „lakši“. Isto važi i kada je reč o obrnutom slučaju – trigon planeta koje se nalaze u znakovima koji se vide kvadratom neće se pokazati u svom pravom svetlu.

   Srdačano,
   B.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *