Dekumbiture: Horarna medicinska pitanja

Prijavi se za obaveštenja o novim tekstovima na sajtu.Informacije, zakazivanje konsultacija, naručivanje analiza
viber/WApp: +38163 786 79 85

14 komentara

 1. Zdenka kaže:

  Hvala za ovaj tekst Bojane, zbilja ljepo sve opisano i objasnjeno.
  Jos jedno pitanje, zanima dali se kod dekumbitur horoskopa ostaje uvjek kod radikalnih kuca, bez okretanja tj ne uzimamo derivatne kuce…u ovom primjeru osoba je pitala za ocevo zdravlje..
  Pozdrav i hvala u naprijed….

 2. Joksi15 kaže:

  Poštovani Bojane,

  Kako da odredim signifikatora bolesti?

  Pitala sam da li je tetka bolesna… Pošto svi lekari kažu da nije to ništa, da ona umišlja, a žena ima gušenja, na ultrazvuku se vidi uvećanje štitne žlezde i čvorova… I sad bi trebalo da ide kod drugog lekara.

  Vidim da njoj nije dobro, Venera koja je topla i vlažna je u Biku, koji je hladan i suv. A Bik upravlja vratom i grlom. Mesec spaljen od Sunca, u konjukciji sa vrhom šestog polja. Mars je u šestom polju, u Ovnu, inače Mars je vladar šestog i drugog polja. Drugo polje je vezano za vrat, pa sam i zbog toga povezala njega kao signifikatora bolesti. Mars uskoro ulazi u znak svog izgona, što znači da dolazi do pogoršanja zdravlja.

  Negde sam videla da se uzima poslednji Mesečev aspekt, a to je bio retrogradan Saturn. A negde da to može biti i sam signifikator bolesnika ili vladar znaka u kome se signifikator bolesnika našao i to je upravo Venera… Ako biste mogli da mi razjasnite ovu nedoumicu. Unapred hvala. 🙂

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Joksi,

   Pošto je Venera u svom sedištu i ne trpi oštećenja, bolest se ne može potražiti od nje. Štaviše, ona bi išla u prilog dobrom stanju pacijenta. Mars sasvim slično – vladar VI kuće u svom sedištu je sasvim ok, ne čini štetu kao debilitirana planeta.
   Bolest bi se mogla potražiti jedino od Meseca, jer je on oštećen – spaljen i odvojio se od Saturna. Ono što je dobro, to je da je spaljenost separativna i da prvu narednu aplikaciju ostvaruje sa Jupiterom, što su znaci oporavka.
   Mesec u Ovnu može predstavljati probleme sa glavom i pritiskom; kardinalni znak – brzo dođe, brzo prođe.
   Naravno, ovo je sve na osnovu podataka koje ste dostavili

   Pozdrav,
   B.

   • Joksi15 kaže:

    Hvala Vam, Bojane, puno na odgovoru. Da, ja sam prvo pomislila da je sve u redu, jer je Venera u svom sedištu. A onda sam malo čitala po internetu i našla da, čak iako je planeta u svom sedištu, da se gledaju priroda te planete i priroda tog znaka, što je ovde suprotno, pa sam pomislila da joj nije dobro. A i zbog toga jer je Mars u Biku u izgonu,a Venera u Ovnu u izgonu, pa iako su u svojim sedištima, jedna drugu ne „podnose“.

    Da, zaboravih da kažem, asc je na kasnim stepenima Vage, kao da je kasno za pitanje ili dolazi do neke promene. Mada, ne znam koliko to bitno utiče na medicinska pitanja.

    Inače, sam Saturn je vladar polja konačnog ishoda, našao se u drugom polju, a Jupiter u desetom.

    Sve planete su peregrini, sem Marsa, Venere i Jupitera.

    Sad sam probala ovaj drugi pristup, helenistički.
    -Bolesnik je Sunce na 29 stepenu Riba, peta kuća.
    -Bolest je Mars u Ovnu, šesta kuća.
    -Lekar je Venera u Biku, sedma kuća.
    -Lek Saturn u Strelcu, druga kuća.

    Po ovome gledajući, postoji uzajamna recepcija između Sunca i Jupitera, ali nema aspekta. Sunce ulazi u svoju egzaltaciju i praviće trigon sa Saturnom (lekom). Čak i Mars (bolest) će imati trigon sa Jupiterom, pored Meseca. Sve mi to ukazuje na neki boljitak. Samo mi nije jasno, kad Sunce bude u Ovnu, tu imamo izgon Venere i pad Saturna, kao da bolesnik neće „voleti“ lekara i terapiju, tj. kao da će joj pomoći u početku (zbog gore navedenih aspekata), ali vremenom će dejstvo terapije slabiti. Vidi se da je lekar, tj. Venera dobar, ali imaće kvadrat sa Saturnom. Mada, pitanje je da li će joj i dati terapiju. Nemam pojma. Baš sam zbunjena… No, videćemo.

    Izvinite na smaranju. Još jednom, hvala Vam na pomoći, vrlo ste ljubazni, stvarno svima izlazite u susret da pomognete. Sve najbolje. Pozdrav. 🙂

    • Bojan Šojić kaže:

     Ne može se uzeti planeta u sedištu kao označitelj bolesti tek tako, jer bi u tom slučaju svaka karta bila pokazatelj bolesti, čak i kada pitamo radi pitanja, a ne zato što objektivno postoje neki problemi. Zato i imamo Mesec kao sekundarnog signifikatora, a ovde vidimo da isti ukazuje na neke problemčiće.
     Da bi Venera ukazala na bolest, ona bi morala biti postavljena u malefičnoj kući ili biti u vezi sa nekom od nesrećnih planeta ili sa vladarom neke od malefičnih kuća. Ona to nije.
     Prema helenističkom modelu koji ste primenili, pretpostavljam da je na Ascendentu znak Lava. To dalje znači da je Jupiter u I kući, a planeta u kući se gleda ispred vladara te kuće. Kako bilo, MA Ar i ovde upućuje na glavu i probleme sa pritiskom akutnog tipa, što je u saglasju sa prvim načinom posmatranja.

     Horarna nije nimalo jednostavna i često se ne možemo u potpunosti oslanjati na pravila već moramo jednostavno biti vođeni onim što nam neka karta sugeriše.

     Svako dobro,
     B.

     • Joksi15 kaže:

      Da, horarna je baš kompleksna… Nego uvek kad gledam pravila i primere horarnih pitanja, svako nekako tumači na svoj način i onda se ja zbunim i ne znam kako više da gledam. 🙁

      Da, tetka inače ima migrene i problem s pritiskom, pije već lekove za to. A sad je problem štitasta žlezda, jer su joj ti čvorovi uvećani u odnosu na prošli put. Pa će ići kod endokrinologa, da vidimo šta će joj reći. Svakako, nadam se najboljem. Hvala Vam puno još jednom na pomoći, sve najbolje. 🙂

 3. Joksi15 kaže:

  Poštovani Bojane,

  Majka od jednog mog prijatelja je bila bolesna, tumor je u pitanju. Postavila sam pitanje: Da li će se njeno zdravlje poboljšati? Gledala sam po helenskoj metodi i odgovor je bio da. Međutim taj dan mi je javljeno da je ona umrla veče pre postavljanja mog pitanja… Da li je moguće da se to nije ocrtalo u karti?

  Drugo pitanje, nevezano za medicinu, nego uopšte. Uključila sam se u tumačenje na jednom forumu, čisto radi vežbe, posle godinu dana izučavanja horarne. Jednoj devojci sam pogledala kartu i posle 2-3 sata sam postavila pitanje sebi koje me je kopkalo. Da li je takva karta utemeljena? Pitanje jeste radikalno, ali da li se može reći da sam „zloupotrebila“ astrologiju, s obzirom da sam mogla pretpostaviti koji će biti podznak. Tj.ja u tom trenutku nisam mnogo razmišljala koji je podznak, ali sam negde podsvesno imala u glavi, pa bih htela da čujem Vaše mišljenje…

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Joksi15,

   Moralo je da se negde ocrta u karti tj. karta je morala imati neke pokazatelje neradikalnosti ili toga da se situacija u skoro vreme promenila. Postavite kartu pa ćemo videti.
   Što se tiče ovog drugog, postavljanje takvih pitanja je bespotrebno i jeste na neki način zloupotreba divinacije. Horarno pitanje treba postaviti onda kada je zaista nešto važno, kada je nešto goruće. Sve drugo treba izbegavati.

   B.

 4. Joksi15 kaže:

  Poštovani Bojane,

  Evo ukratko opisa. Počelo je sa rakom dojke. Onda se to proširilo na štitnu žlezdu i jetru… Posle toga problemi sa srcem zbog vode u plućima. Operisali su joj pluća, Pogoršalo se sve, zadržana je u bolnici, lekari su je otpisali. Moje pitanje je bilo „Da li će se njeno zdravlje poboljšati?“

  Vladar sata je Mars, vladar tripliciteta podznaka, pa zaključujem da je pitanje radikalno.

  I pristup:
  -Bolesnik je Mesec u 10.polju u uklještenom znaku Ovna
  -Lekar je retrogradan Saturn u 5.polju u Strelcu
  -Lek je Jupiter u 2.polju u Lavu
  -Konačan ishod je retrogradan Merkur u 11.polju u Blizancima
  Mesec se našao u vatrenom znaku, što ukazuje da bolesnik nije dobro, pritom taj znak je uklješten. Vladar 6.polja je Jupiter. Prvo sam se zapitala zašto bi benefik predstavljao bolest, koji ujedno predstavlja i lek?

  Onda sam uzela dispozitora Meseca, a to je Mars, koji je spaljen od Sunca u 12.polju u Blizancima u 12.znaku od asc. To mi u samom startu nije davalo obećavajuću sliku. Ona je u tom trenutku bila u bolnici, pre toga su joj pluća operisali, bila su puna vode (Mars u Blizancima, pluća).

  1. Ako je Mars signifikator bolesti, on je u znaku gde je Jupiter u izgonu – bolest ne prihvata lek.
  2. Lek (Jupiter) je u znaku gde je Saturn u izgonu – lek nije dobar koji je lekar (Saturn) prepisao.

  Mesec ovde aplicira Jupiteru kao leku, ali ima separaciju od Merkura kao vladara konačnog ishoda. I sam Merkur nije ni stigao do retro Saturna (koji je ujedno vladar 8.polja), jer kreće u direktan hod. Ta opozicija bi mogla da znači da je ona udaljena od smrti, ali pošto nije došlo do nje, znači da je umrla? Zbunila me je opozicija, koja je inače loš aspekt, pa sam u trenutku pomislila pošto nije došlo do nje, da je izbegnuta smrt.

  Helenski pristup mi je dao možda malo optimističniju sliku.

  II pristup:
  – Bolesnik je Jupiter u 2.polju u Lavu
  -Lek je retro Merkur u 11.polju u Blizancima
  -Lekar je Mesec u 10.polju u Ovnu
  -Bolest je retrogradan Saturn u 5.polju
  Mene su ovde aspekti zavarali. Mislila sam da lek koji su lekari prepisali da će pomoći – Mesec (lekar) se odvaja od Merkura (leka) i aplicira ka Jupiteru (bolesniku). Ali zaboravih na dostojanstva.

  1. Mesec je u znaku pada Saturna – Lekar je bespomoćan da izleči bolest, plus uklješten znak.
  2. Jupiter u znaku izgona Saturna – Bolesnik ne podnosi bolest.
  3. Merkur u znaku izgona Jupitera – Lek ne pomaže bolesniku.
  4. Saturn u znaku izgona Merkura – Bolest ne prihvata lek.

  Užasna dostojanstva, na koja, isprva, nisam obratila pažnju.

  Isto i ovde, Merkur (lek) nije stigao u opoziciju sa vladarem 8.polja, tj. nije uspeo da spreči smrt, jer kreće u direktan hod.

  Sad kada iz ovog ugla gledam, vidim jasnije. Zbog želje da bude bolje, nisam obratila pažnju na neke bitne stvari. Pa bih htela i Vaše mišljenje da čujem.

  Oprostite na podugačkom tekstu. Još jednom hvala. 🙂

  • Joksi15 kaže:

   Neće link karte da ostavi, pretpostavljam da je zabranjeno. Evo podataka 11.06.2015. 06:57 Beograd

  • Bojan Šojić kaže:

   Joksi15,

   Dosta negativni pokazatelji su konjunkcija Meseca van sekte sa južnim čvorom i spaljen dispozitor u XII kući. U situacijama kao što je ova, gde su signifikatori pomešani, najbolje je osloniti se na sistem kuća-znak, pa će tako Mars predstavljati lek. Kako je spaljen u XII kući – nema ga. Poslednji aspekt Meseca je sa Venerom u II kući (opozitna VIII) koja je i vladarka IV znaka od Ascendenta i tako simboliše kraj i konačni ishod. Interesantno je da i duada Meseca pada egzaktno na Veneru. Merkur je vladar tačke smrti, a Mesec je u separaciji i od njega. Sve su ovo relativno loši pokazatelji koji idu u prilog lošem razvoju situacije u prošlosti i da je žena mogla biti u smrtnoj opasnosti.
   Karta je sve svoje negativnosti pokazala u prošlom vremenu i to je potpuno u skladu sa situacijom.
   Tehnički, pošto je pitanje postavljeno nakon što je žena preminula, ono gubi na svojoj validnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *