Kako postaviti horarno pitanje

Mnogi misle da nije nikakva mudrost postaviti horarno pitanje. U suštini nije, ali se ipak moraju zadovoljiti određeni kriterijumi da valjanost odgovora ne bude upitna. Napomena: molim vas, nemojte tražiti tumačenja i postavljati horarna pitanja u komentarima – ovaj tekst ne služi tome.

Ali ja verujem da pitanje ne bi trebalo da se postavlja čak ni u vezi s dve stvari koje su približno iste tematike. Niti bi [astrolog] trebao da odgovora osim na ozbiljna i nedvosmislena pitanja, ili onima koji s najvećom brigom i pažnjom za sebe (ili nekog drugog za koga se veoma brinu) sami pitaju astrologa ili preko drugog glasnika. No, ako je neko postavio pitanje zbog toga da testira astrologa ili da mu se naruga, tok i ishod stvari ni na koji način neće ostaviti pravu nameru nedirnutom, nego on neće znati čak ni kako da oblikuje pitanje, niti kako da iznese ono što mu je na umu, i kako da pažljivo sve svede na određenu stvar.

— Mašalah ibn Asari —

 

Zahvaljujući popularizaciji tradicionalne astrologije poslednjih godina, verujem da je vrlo mali broj onih koji nisu čuli za horarnu astrologiju. Ako i ne znaju kako se ta astrološka grana tačno zove (horOr, horOrna, i slično), znaju da se nekom ko se u to razume postavi nekakvo pitanje koje im je palo na pamet, pa se napravi nekakva karta, pa se to onda tumači, i dobije se kratak i jasan odgovor. I, to je sve tako lako i jednostavno – prava limunadica. Međutim, daleko smo od toga.

Za one koji nisu upućeni, nekoliko korisnih informacija o tome šta je horarna astrologija. Ova grana astrologije se bavi odgovaranjem na konkretna, jasno definisana pitanja, u vezi s bilo kojim životnim segmentom, u vezi s bilo kojom osobom, stvari ili događajem.

Horarno pitanje može biti opšteg tipa (da li ću ikada biti u braku, da li ću ikada imati potomstvo, da li će mi život biti srećan ili nesrećan, kakvog ću zdravlja biti…) ili konkretnije (kakav će biti ishod veze, da li ću se udati za sadašnjeg dečka, da li sam trudna, da li ću promeniti posao, da li ću otići na operaciju, hoću li kupiti ovu kuću, gde mi je novčanik…).

Pitanje se NIKAD ne postavlja iz zezanja, zato što ti je dosadno i nemaš pametnija posla, zato što želiš da nekog proveriš i slično. Horarno pitanje se postavlja onda kada ti je nešto veoma važno, goruće, kada te nešto muči i opterećuje, i kada svim svojim srcem žudiš za odgovorom.

Druga konsideracija je (kao što smo pomenuli ranije) metod ili način koga mora da se pridržava svako ko pita astrologa. A to je da, kada namerava da dobije sud umetnika o stvarima koje su prošle, sadašnje ili buduće, on mora, prvo, pobožnog duha, da se moli Gospodu od koga zavisi uspeh svakog legitimnog poduhvata, da bi mu podario znanje o tim stvarima, istinu do koje želi da dođe. A onda neka ode astrologu sa ozbiljnom namerom da dobije zadovoljenje u vezi neke određene i izvesne dileme, i to ne o beznačajnim prilikama, ili lakim iznenadnim emocijama, još manje o stvarima podlim ili nezakonitim kao što su mnoge neznalice radile. Nego u stvarima od iskrene važnosti i onima koje su okupirale i uznemiravale njegov um tokom dana i noći ili duže; osim kod iznenadnih događaja koji ne trpe odlaganje.

— Gvido Bonati

Tumačenje opštih horarnih pitanja je pogodno za one osobe koje ne znaju tačno vreme svog rođenja, a ne žele da im se rektifikuje karta ili nema pouzdanih podataka koje bi upotrebili u tom procesu. Svi drugi bi trebali da izbegavaju da postavljaju opšta horarna pitanja, jer se tematika braka, zdravlja i potomstva svakako može iz natalne karte proceniti.

Kako da postaviš horarno pitanje?

Na prvom mestu, važno je da čitavom procesu pristupiš ozbiljno, da horarno pitanje ne postavljaš „tek onako“ ili iz nekih drugih pobuda. Naravno, ne moraš da budeš na strogom postu 10 dana, da mantraš 5 dana i noći i pališ mirišljave štapiće na uzglavlju, ali to pitanje mora da ti bude važno, da te okupira i prožima, da bude jasno u tvojoj glavi.

Pitanje koje želiš da postaviš mora da bude konkretno i jasno definisano. Ako se oko nečeg dvoumiš, da li daČesto se pogrešno formulišu pitanja gde su pomešana osećanja i nedefinisani odnosi postaviš ovo ili ono pitanje, ili da pitaš za ovu ili onu životnu oblast, sačekaj da se to „skuva“ u tvojoj glavi, pa najpre pitaj za ono što ti je u tom momentu važnije. Ne postavljaj pitanje za jednu, a misliš na drugu stvar.

Ako ti se dopada neko od prijatelja pa se zaljubiš u njega/nju, maštaš i žudiš da sa tom osobom ostvariš intiman odnos, nemoj postavljati pitanje o prijateljstvu (na primer, da li će naše prijateljstvo opstati, ili slično tome). Budi iskren/a prema sebi i prema astrologu, pitaj za ono što ti na srcu zaista leži.

Potrebno je da astrologu predočiš okolnosti pod kojima postavljaš horarno pitanje. Ukratko opiši situaciju koja te je navela da se obratiš astrologu i u tom opisu budi iskren/a. Prećutkivanje važnih informacija ili davanje lažnih za posledicu može imati nedovoljno jasan, a u nekim slučajevima i potpuno pogrešan odgovor. Ono što razmeniš sa astrologom ostaje između tebe i njega, stoga nemoj strahovati da će informacije koje proslediš biti zloupotrebljene.

postaviti horarno pitanje

Nemoj tražiti odgovor koji želiš da čuješ tako što ćeš slično horarno pitanje postavljati različitim astrolozima. U svakom horarnom horoskopu se može prepoznati da li si se već nekome obratio/la sa istim pitanjem, ili pitaš za nešto za šta već znaš odgovor/ishod.

Svi Drevni koji su pisali o pitanjima upozoravaju Astrologa da, pre nego što da sud, treba da razmotri da li je horoskop radikalan ili sposoban za prosuđivanje.

— Vilijam Lili

Od neradikalne karte i upitnog ishoda na koji ukazuje, niko ne može da ima koristi – niti astrolog, niti ti kao pitač. Ovo je vrlo česta praksa na društvenim mrežama i forumima, gde horarna astrologija najčešće (čast izuzecima) služi kao sredstvo za zabavu i razbibrigu. Nemojte zloupotrebljavati ovu veštinu!

Nemoj ponavljati pitanje iste tematike, osim u slučaju kada su se okolnosti značajno promenile ili postavljaš isto/slično pitanje ali za drugu osobu. Jer, ma kolikoZa horarnu analizu nisu potrebni podaci o datumu i vremenu rođenja, ali mogu biti korisni puta da pitaš za istu stvar ishod će biti isti, a i horarni horoskopi će u nekom momentu početi da oslikavaju nešto sasvim drugo, a ne ono što te zanima.

Na koncu, nemoj astrologu sugerisati vreme. Pravila su jasna: horarni horoskop se izrađuje za onaj momenat kada je astrolog razumeo pitanje. Nije važno ni kada je pitač pomislio, niti kada je astrologu stigao mejl, sms ili poruka na fejsbuku ili viberu – samo je bitan momenat kada je astrolog to pročitao i razumeo.

Ako se ne snalaziš sa postavljanjem pitanja ili imaš nekih nedoumica, zamoli tumača da ti pomogne sa formulacijom, konsultuj se sa njim. Ako ti se astrolog obrati sa nekim potpitanjima, odgovori mu direktno i iskreno, jer se u horoskopu sigurno oslikava nešto što se kosi sa opisom ili se ne uklapa u potpunosti i zahteva dodatno razjašnjenje. Ne očekuj svaki put da astrolog izvlači zeca iz šešira, jer, upamti: u interesu ti je da dobiješ što precizniji odgovor!

Šta kao tumač treba da uradiš?

Dobro prouči ono što ti je pitač napisao, kako je formulisano horarno pitanje, da li se u pozadini tog pitanja, možda, krije nešto sasvim drugo. Nemoj slepo verovati svemu onome što ti pitač napiše, jer je u vezi s tom nekom stvari možda subjektivan ili ti je nešto prećutao ili malo izokrenuo pravu sliku. Nemoj odmah izrađivati horoskop čim jednom pročitaš pitanje – sačekaj da se to malo slegne u tvom umu.

Zapravo, posao astrologa u razumevanju pitanja zahteva veliki oprez, tako da treba da pristupi pitanju u celosti studiozno (ali uz predviđanje), i da obrati pažnju na čas pitanja (tačnije, da li je pre podneva ili nakon prolaska Sunca preko gornjeg meridijana, i tako dalje), da ne previdi ništa važno i da to otkrije koristeći se mudrim razmatranjem, beležeći sve u svom spremnom umu i pohranjujući u pregrade pamćenja.

— Omar iz Tiberije

Ako ti pitanje nije najjasnije, zahtevaj od pitača dodatno pojašnjenje, još informacija. Isto uradi i ako te postavka planeta u izrađenom horoskopu zbunjuje i ne oslikava suštinu onog za šta se pita. Ili – ako se desi da u horoskopu postoje pokazatelji neradikalnosti.

izrada horarne karte

Horarni horoskop izradi onda kada si razumeo situaciju i postavljeno pitanje, pa si rešen da pristupiš njegovom analiziranju. Ako se desi da, baš u momentu kada si hteo da izradiš horoskop, nestane struje ili se desi nešto sa računarom, ili imaš neka druga ometanja, pretpostavi da taj momenat nije bio dobar i da Nebo na svoj suptilan način nameće neko drugo vreme.

Poštuj pravila starih majstora, vodi se konsideracijama, ali poštuj i svoje iskustvo. U tumačenju se nemoj slepo voditi pravilima, ali ih nikad nemoj ni zanemarivati. Prati i svoje osećaje i sve ono što ti horoskop nameće kao važno, ma koliko ti se isprva činilo da nema veze sa situacijom.

Ako ti je horoskop „težak“ ili ne možeš da sa sigurnošću proceniš ishod, odmakni se i ostavi sve za drugi dan. Ili treći. Pa kada ponovo otvoriš tu kartu, možda će ti se povratiti jasnoća i sigurnost.

 

Sve u svemu, saradnja pitača i tumača je neophodna. Nemoj da misliš da je tumač vrač-pogađač ili neki vidovnjak i da on treba sve da zna. U tvom je interesu da dobiješ tačan i precizan odgovor, zato pruži tačne i precizne informacije. Tumač je tu da ti pomogne, a ne da ti se dokazuje.

POVEZANE TEME:

Signifikatori u horarnim pitanjima
Transsaturni u horarnoj astrologiji


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

6 komentara

 1. Ivana kaže:

  E vidis kad bi ovako razumijeli 🙂

 2. Vitomir kaže:

  Moje postovanje zelim znati kako i na koi nacin da vam postavim pitanje dalije moguce preko E-poste Hvala i prijatno vece vam zelim
  Vitomir

 3. Banjalucanka kaže:

  Ako je vladar sata Sunce ( A Sunce je u Sco ) a asc horarne karte u Jarcu ( Saturn u Jarcu ), da li je karta radikalna? Ipak su ovo u svemu razlicite planete, razlicitog temperamnta u razlicitim znacim..jedno je u zemljanom a jedno u fiksnom znaku..pretpostavljam da nije al bi mi znacio vas odgovor. Hvala

 4. Ana kaže:

  Ako postavim pitanje da li mi je taj prijtelj pravi, da li mu mogu verovati, poveriti tajnu i signifikator za 11.kuci bude merkur u mojoj prvoj u sedistu mog vladara ascedenta u ribama? Da li to daje pozitivan odgovor? Tj da li je bitno da za prijtelja gledam osnovno dostojanstvo ili da je njegov signifiktor u sedistu ili egzaltaciji mog signifikatora?
  A kad gledam merkur u ribama valjda znaci da ce cuvati moju tajnu??

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *