Američki izbori 2020 – Tramp ili Bajden?

Da li će se na vlasti zadržati republikanski predstavnik Tramp ili će ga smeniti demokratski kandidat Džo Bajden? Da li izbori 2020. nose nove promene na političkoj sceni?

Ako je revolucija noćna, potraži indikatora [novog] kralja od Lune i tačke uzvišenosti i terminskog vladara MC-a. Onaj od njih koji je na uglu ili na dobrom mestu vredniji je u indikacijama i označavaće kralja. Ako je indikator kralja zaštićen od malefika i štete, i zaštićen od vladara sopstvene sedme, osme, dvanaeste, šeste i četvrte kuće, onda će kralj biti bezbedan te godine.

— El-Rijal —

 

Čini se da američki izbori 2020. godine pobuđuju mnogo veće interesovanje kod nas nego ranije, pa i navijamo za to da sadašnja administracija sa Trampom na čelu ostane na vlasti još jedan mandat. Razlog za to može da bude činjenica da nam demokrate u prošlosti nikako nisu bile naklonjene: sankcije, bombardovanje, ucene, ponižavanja, priznanje Kosova…

Godina je vrlo teška i ne ide na ruku aktuelnoj administraciji. Pored epidemije kovida-19 koji je u SAD-u odneo najviše života (više od 200.000 umrlih), zemlju su potresali demonstracije i nasilje na ulicama isprovocirani primenom sile od strane policije prema crncima. Spekuliše se da su prsti demokrata bili umešani u svaki od incidenata, jer je to bio jedini način da se dodatno oslabi podrška koju je Tramp do tog momenta još uvek u značajnom obimu uživao.

Sve to kulminira početkom oktobra kada je primljen u bolnicu zbog infekcije kovidom-19, što je iskorišćeno za nove kritike na račun njegovog stava prema nošenju maski.
Dok se procenti Trampovih glasača smanjuju, demokrate trljaju ruke. Postavlja se pitanje – da li će izbori 2020. godine doneti promenu vladajuće garniture?

Donald Tramp i izbori 2020.

Najpre da pogledamo šta je sve aktivno u horoskopu aktuelnog predsednika.

donald_tramp_natal
Natalni horoskop Donalda Trampa, 14. jun 1946, 10.54, Queens, New York

Kada je reč o firdarijama, pod vladavinom je Južnog čvora od juna 2019. do juna 2021. godine. S obzirom da je Saturn-Mars prirode, simbolika je negativnija:

Označava da će se [natus] pod njegovom upravom suočiti sa gnusnim stvarima, i da će se neprijateljski ponašati prema prijateljima, i da će se svađati sa porodicom i decom, i da će pretrpeti gubitke sredstava, i biće tužan zbog svoje žene ili osramoćen zbog nje, i razboleće se od snažne bolesti od koje će se oporaviti.

— Abu Mašar

Ono što je ovde svakako vredno pažnje nije tek čvor sam po sebi, već aktivacija natalne totalne lunarne eklipse koja se odigrala neposredno po Trampovom rođenju. Istina, njeni efekti su oslabljeni jer nije bila vidljiva nad tim područjem, no njeno postojanje svakako ne smemo ignorisati. Između ostalog, odraziće se na temu zdravlja, što smo već mogli da vidimo.

Kada je reč o direkcijama i distribucijama, Ascendent je pod mešanim uticajem Marsa i Venere, pri čemu je Mars mnogo više usmeren na temu vitalnosti i kvalitet života. Od aprila je aktivna i direkcija kvadrata Venere na Marsa, koja je pojačana time što se i u aktuelnom solarnom povratku ove dve planete gledaju preko kvadrata, pri čemu je Mars u dominantnijoj poziciji. Sunce je još uvek pod zracima Regulusa, mada u slabljenju, a MC je pod vladavinom Jupitera.

profekcije_tramp
Profekcije Donalda Trampa za 2020. godinu

Kada govorimo o profekcijama, vidimo aktivaciju dva benefika Jupitera i Venere. Možemo da primetimo da se Venera u skoro svim ciklusima istakla, što je sasvim očekivano – izborna je godina, a Trampu je ona vladarka X kuće karijere i vlasti.

Obe pomenute planete su natalno na slabim mestima i u vezi sa nepovoljnim kućama, povezane su kvadratom uz uzajamnu recepciju (što malo olakšava odnos). Ovo mora biti znak problema i peripetija, možda ne velikog obima jer je ipak reč o dobroćudnim planetama.
Slična situacija je i u solarnom povratku: Venera je ponovo u XII kući, a Jupiter ugaon ali ne baš u najboljem stanju. On je i vladar solarne VI kuće i egzaktnom opozicijom aspektuje stepen u usponu, pa smo već videli kako se to odrazilo na Trampovo zdravstveno stanje (i još će se aktivirati u toku 2021. godine).

natal-solar-tramp-2020
Uporedno natalni i solarni horoskop za 2020. godinu Donalda Trampa

Pored ranije pomenutih ciklusa i solarni horoskop uvodi u igru Veneru, i to na način što se solarni Ascendent našao tačno na njoj, a njegova vladarka Luna je u egzaktnom trigonu sa Venerom. I vladar godine aktivira natalnu Veneru jer je u egzaktnoj opoziciji s njom.

Upliv XII kuće nije baš naročito optimističan za pobedu ili bar održavanje na vlasti. Vladar solarnog MC-a je kadentan, „pada sa ugla“ (silazak s pozicije moći?), a tu je i vladarka solarnog Ascendenta. Ako se osvrnemo na 2016. godinu kada je Tramp pobedio na izborima, imali smo neke slične pokazatelje: aktivirane su bile Luna i Venera sa Saturnom, Mars je isto bio vladar solarnog MC-a, ali su tada planete bile na snažnijim pozicijama, posebno Venera koja je bila sa vladarom Ascendenta i moćnim dispozitorom u istom znaku.

Pozitivan znak bi mogao da bude to što Trampovo prvo polje ove godine pada u deseto polje godišnjeg horoskopa Amerike.

zodijacko_oslobadjanje_tramp
Zodijačko oslobađanje od tačke duha Donalda Trampa

Kada je reč o oslobađanju od tačke duha (1°41′ ) koje je relevantno za karijeru i uspeh, primećujemo da je krajem 2017. došlo do prekida niza, te da je Tramp pod vladavinom Jarca odnosno Saturna koji je, kao što smo ranije videli, u lošem stanju i nepovoljnoj kući. U vreme kada počinju izbori 2020. će se aktivirati manji period pod znakom Raka, pa se opet Saturn ističe uz Veneru.  Ovo bi moglo biti problematično za ostanak na vlasti.

Još nekoliko nepovoljnih pokazatelja ima i kada se posmatra horoskop inauguracije 2017. godine, te godišnji horoskop SAD-a.

inauguracija2017
Uporedno horoskop Trampove inauguracije i godišnji horoskop SAD-a

U godišnjem horoskopu vladar X kuće Sunce je kadentno. Luna se nalazi na mestu njegovog izgona, što bi mogao biti pokazatelj da narod neće dovoljno podržati svog aktuelnog predsednika.
Vladar MC-a u padu/izgonu i na najnižoj tački neba – takođe loš predznak, jer obično simboliše smenu vlasti, odlazak.

MC iz horoskopa inauguracije je kadentan (i na Marsu) u ingresu kao i njegov vladar Saturn. Štaviše, na samom je kraju znaka što bi moglo simbolički ukazati na napuštanje trenutne pozicije. Ascendent horoskopa inauguracije se našao u kući neprijatelja u ingresu, kao i njegova vladarka Venera.

Džo Bajden i izbori 2020. godine

Trampov protivkandidat je pod firdarskom vladavinom Sunca od 2017. godine. Baš nedavno, 28. septembra 2020. godine pridružio mu se Merkur kao vladar potperioda, inače vladar X kuće.

Džo Bajden
Džo Bajden, 20. novembar 1942, 8.30, Scranton, Pennsylvania

Slično kao i kod Trampa imamo aktivaciju planeta koje su u vezi sa XII kućom, jer su i Sunce i Merkur postavljeni u njoj. Direkcijama, MC je ove godine došao u opoziciju prema Saturnu:

Ova direkcija otkriva mnogo napora, teškoća i nesrećnih slučajeva za natusa,
ruši mu ranije ostvarenu slavu, službu, majstorstvo, zaposlenje ili reputaciju
od strane saturnijanskih i prostih osoba, ili lukavih pretvornih dvorana, od
lakrdijaša, ratara, rudara, fizičkih radnika itd. i čini se da se svi oni udružuju i
kuju zavere protiv njega.

— Vilijam Lili

Luna opozicijom ide na natalnog vladara Jupitera što između ostalog može ukazati na zdravstvene probleme i nesreće u narednom periodu, posebno ako uzmemo u obzir i to da je Bajden u manjoj klimakteričnoj godini.

Njoj možemo pridružiti i direkciju kvadrata Marsa prema Suncu koja se aktivirala u aprilu ove godine, a koja može biti jednako nepovoljna i po vitalnost i po ugled i poziciju.

Natus neće imati uspeha u svojim namerama ili delima, sve stvari i poslovi će
ići naopako. Stoga, neka natus ne započinje nikakav rad, jer će ostvariti malo
ili nimalo pod ovom ili sličnom direkcijom.

— Vilijam Lili

Direkcije ne obećavaju. Mada, ova potonja nije aktivirana u solarima: u aktuelnom su Mars i Sunce u istom znaku, Mars daje recepciju; u predstojećem solaru nisu u aspektu, ali je Mars velikodušan prema Suncu, tako da ni tu nemamo štetnost koju direkcija pretpostavlja.
Da pogledamo šta se dešava sa profekcijama.

profekcije_bajden
Profekcije Bajdena za 2020. godinu

Ovde je situacija malo složenija. Naime, izbori će biti u vreme Bajdenovog još uvek aktuelnog solarnog povratka 2019/20. Luna je natalno u znaku profekcije (Bik), a u solarnom horoskopu je na uglu i to u znaku Device koji predstavlja natalnu X kuću, plus oba benefika padaju u natalnu I kuću. Merkur je retrogradan, ali blizu druge stanice što je manje negativno svedočanstvo. Ovome bih dodao podatak da Bajdenov solarni Ascendent pada vrlo blizu MC-a godišnjeg horoskopa SAD-a.

Imajući u vidu sve ove faktore, rekao bih da su Bajdenu zvezde malo naklonjenije nego Trampu. Međutim, izborni sistem u Americi je takav da pobedu ne odnosi kandidat koji ima najviše glasova građana, nego elektorskih glasova koje daje svaka država nakon što se prebroje svi glasovi. Stoga, moramo razmotriti i solarni povratak za 2020/21.

natal_solar_bajden_2020
Uporedno natalni i solarni horoskop za 2020. godinu Džoa Bajdena

Pošto se profekcijom aktivira znak Blizanci sa Saturnom u njemu, ovaj mrgud će biti vrlo važan faktor u upravljanju poslovima u godini. Natalno je snažan, solarno slabiji ali kvalitetniji, tako da može da doprinese uspešnom završavanju poslova. Vidimo i egzaktan sekstil Saturna sa solarnim vladarom slave i uspeha u prvoj kući – Suncem.

Kao i kod Trampa, u solaru se podiže natalna XII kuća, a solarni Ascendent pada na natalnog malefika. Mada je Mars u svom sedištu, ne bi trebali da proglasimo to mnogo boljom situacijom nego što je Trampov Saturn u Raku; ipak je reč o malefiku van sekte. Ali su neki drugi solarni pokazatelji mnogo bolji.

Pored Sunca kog sam već pomenuo u vezi sa X kućom i Saturnom, u prvom polju solara se našao i natalni vladar X kuće Merkur, koji je ujedno i vladar znaka profekcije. Solarni vladar Mars, iako na slabom mestu, u svom je sedištu, kući svog radovanja i trigonu prema solarnom MC-u. Ovde se ponovo provlači mogućnost zdravstvenih problema, u manjem obimu.

zodijacko_oslobadjanje_bajden
Zodijačko oslobađanje od tačke duha Džoa Bajdena

Što se tiče oslobađanja od tačke duha (29°46′ ), dugo vremena je Bajden pod vladavinom znaka Device i Merkura koji imaju veze sa karijerom, statusom i ugledom. Iako sam znak nije oštećen prisustvom malefika u njemu, jeste ometen kvadratom Saturna, mada to ne bih ocenio kao vrlo nepovoljno iz razloga što je Saturn u relativno pristojnom stanju.

Od jeseni prošle godine se aktivirao manji period znaka Raka u kom je postavljen natalni vladar Ascendenta i koji je u dobrom aspektu sa vladarom glavnog perioda i X kuće Merkurom. Poredeći sa Trampom, malo je povoljnija situacija.

Zaključak

Sudeći prema aktivacijama ciklusa kod obojice kandidata, kao i relevantnim mundanim horoskopima, dolazim do zaključka da, iako kod obojice ima nepovoljnih pozicija koje su tu i tamo vrlo slične, da bi izbori 2020. mogli doneti poziciju Bajdenu. Razlika moguće ne bi bila velika, ali sasvim dovoljna da dođe do promene.

Iskren da budem, voleo bih da sam pogrešio u proceni jer, kada je reč o politici i onome što je dobro za Srbiju, pobeda Trampa je nesumnjivo povoljnija opcija tako da još uvek navijam za njega. Inače, pošto je Mars vladar godišnjeg horoskopa SAD-a, ne bih isključio mogućnost da na ulicama velikih gradova bude nemira, kakvi god rezultati izbora bili.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

7 komentara

 1. Zdenka Gleissberg kaže:

  Dragi Bojane,
  iako izborni listici nisu jos do kraja izbrojani, citajuci tvoje tumacenje moram se nasmjeskati koliko dobro se tvoje tumacenje podudara sa sadasnjim stanjem. Svaka ti cast na tvojem tumacenju i imam osjecaj da ce bas tako zavrsiti kako si procitao karte. Ostaje nam jos nesto malo vremena pa cemo imati odgovor. Lijep pozdrav i puno uspjeha u radu i opcenito u zivotu.

  • Bojan Šojić kaže:

   Draga Zdenka,
   Situacija se razvija u pravcu Bajdenove pobede, mada ima još vremena da se stvari preokrenu, videćemo da li sam bio u pravu.
   Hvala na lepim željama! Puno zdravlja i mira ti želim!
   B.

 2. Peđa kaže:

  Sjajna i precizna analiza. Bajdenova neubedljiva pobeda, izvesno kampovanje po trgovima i ulicama. I pored masovnog glasanja, nema trijumfa, više neka pirova pobeda (a analize i ankete prognoziraše plavi uragan). Svaka čast!

 3. Tamara kaže:

  Vec sam procitala tekst kada je izasao, i iako mi nije bilo pravo, znala sam da si i ovog puta u pravu. Svaka cast. Znam da si na instagramu napisao za koronu da se ne ocekuje kraj pre aprila, ali obecao si jednu detaljniju prognozu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *