Konjunkcija Saturna i Jupitera: Susret hronokratora u Vodoliji

Nebeski događaj koji privlači veliku pažnju – konjunkcija Saturna i Jupitera u Vodoliji – biće egzaktna 21. decembra 2020. godine, kada se ove dve planete budu srele na prvom stepenu Vodolije.

Druga konjunkcija od pomenutih se dešava u prvom terminu ili stepenu bilo kog tripliciteta, bilo da je reč o vatrenom ili zemljanom ili vazdušnom ili vodenom, i to se dešava jednom na svakh 240 godina.

— Gvido Bonati —

 

Baš se podigla prašina. Konjunkcija Saturna i Jupitera je privukla veliku pažnju, što je u ovoj eri interneta, društvenih mreža i senzacionalizma sasvim očekivano. Gotovo da nema portala koji nije ovom nebeskom događaju posvetio nekoliko rečenica, makar da se proprati iz ugla astronomije.

U najavama mogućih zbivanja mnogobrojni su oni koji najavljuju radikalne promene u svetu, početak pozitivne transformacije čovečanstva, više vibracije, procvat i boljitak, i konačno – eru Vodolije.

Naravno, svako ima pravo na svoje mišljenje i stav u vezi s tim kako bi konjunkcija Saturna i Jupitera mogla da se manifestuje, tako da tu ne želim ništa da osporavam. Diskutabilna je era Vodolije, da li u nju tek treba da kročimo za vek ili dva, ili su era interneta i gomilanje informacija i znanja (jer Vodolija je fikni, sakupljački znak) označili njen početak.

Vrste konjunkcija Saturna i Jupitera

Konjunkcije su podeljene u tri grupe: velike, srednje i male. Velike konjunkcije su one u kojima se hronokratori sreću prvi put u vatrenom znaku, što se u proseku dešava jednom u 960 godina:

Prva i najmoćnija od svih je konjunkcija Saturna i Jupitera u prvom terminu terminu Ovna ili na samom početku Ovna. Ovo se dešava samo jednom na svakih 960 godina, što označava nastupanje velikih događaja u svetu.

— Gvido Bonati

Srednje konjunkcije hronokratora se u proseku dešavaju na svakih 240 godina, kada se Jupiter i Saturn sretnu u novom triplicitetu. Drugim rečima, kada nakon niza konjunkcija koje imaju u okviru iste grupe znakova (npr. vodeni), budu u konjunkciji na početku znaka koji pripada nekom drugom triplicitetu.

Na kraju, manja konjunkcija Saturn i Jupitera se dešava na svakih 20 godina, naizmenično u znakovima koji pripadaju istoj grupi, tj. istom triplicitetu. I sve pomenute konjunkcije se ne razmatraju samostalno, već u odnosu jedne na druge, kao i na ingresne horoskope i lunacije koji im prethode ili slede. El-Batani je imao praksu da obavezno posmatra solarne ili lunarne eklipse koje prate konjunkciju.[1]

Velike konjunkcije daju indikacije koje se tiču država i nacija, često se dovode u vezu sa pojavom novih religija ili proroka. Srednje konjunkcije daju indikacije koje se tiču dinastija i vladara, dok manje konjunkcije ukazuju na promene unutar neke države tokom dvadesetogodišnjeg perioda.

mundani ciklusi
Deo hijerarhije mundanih ciklusa

Postoje još dve vrste konjunkcija koje se pridodaju ovim Saturna i Jupitera, a to su konjunkcije Saturna i Marsa (s posebnim osvrtom na onu u Raku na svakih 30 godina), kao i Jupitera i Marsa na svakih 27 meseci, ali o njima drugom prilikom.

Ako probistrite radove astrologa iz perioda renesanse, primetićete da ne samo što je obraćana pažnja na konjunkcije hronokratora, već i na kvadrate i opoziciju koje kasnije tvore, kao jedan od načina praćenja aktiviranja i/ili pojačavanja efekata.

Pogled unazad

Iako ova konjunkcija Saturn i Jupitera u Vodoliji predstavlja početak novog ciklusa, jer će svi naredni susreti ove dve planete biti u vazdušnim znakovima a poslednji put 2199. godine[2], moramo se ipak osvrnuti na jedan „iskok“ koji se desio 1981. godine.
Zapravo, u pitanju su bile tri konjunkcije u znaku Vage i to:

 1. 31. decembra 1980. na 9° Vage
 2. 4. marta 1981. na 8° Vage (obe planete retrogradne)
 3. 24. jula 1981. na 5° Vage

Po čemu su osamdesete ostale upamćene? Po mnogo čemu: dobroj muzici, otkačenim frizurama, masovnijoj upotrebi kompjutera na čemu treba zahvaliti čuvenom komodoru 64 (1982. godine), i prvom kompjuterskom virusu koji je programirao petnaestogodišnji dečak.

Ali isto tako i po pojavi HIV-a, padu Berlinskog zida, raspadu Sovjetskog saveza i istočnog bloka, nešto kasnije raspadu Jugoslavije i ratu na njenim prostorima, raspadu Čehoslovačke, ratovima na Bliskom istoku, oko Foklandskih ostrva… Sve to nakon konjunkcije u divnoj, slatkoj i pomirljivoj Vagi.

Vaga je pokretni odnosno znak promena i mesto Saturnove egzaltacije, pa u toj konjunkciji on ima dominaciju, tim pre što ima i severniju latitudu u odnosu na Jupitera. Kada imamo Saturna kao vladara, sigurno je da ne možemo da očekujemo da će vladati period mira, sreće i radosti, već da će svet prolaziti kroz izvesne promene koje će biti teške i mučne, a na prvom mestu oblasti i gradovi pod upravom Vage i Saturna.

Lili je smatrao da efekti konjunkcije kulminiraju kada se Jupiter i Saturn nađu opoziciji, nakon čega postepeno slabe. No, svakako su značajne sve one godine u kojima se nađu u kvadratu. S tim u vezi je zanimljiv raspored planeta u danu kada je srušen Berlinski zid. U prolećnom ingresu Nemačke, te 1989. godine je Mars bio na MC-u, najavljujući potencijalnu promenu uređenja i vlasti.

konjunkcija i pad zida
Uporedno: konjunkcija Saturna i Jupitera (unutra) i tranziti u vreme pada berlinskog zida

Em što su Saturn i Jupiter bili u egzaktnoj opoziciji, nego i u kvadratu prema stepenu prve konjunkcije u Vagi. Profekcija od stepena konjunkcije (računajući od prolećnog ingresa 1980) našla se u desetom znaku (vlast, državna uprava, institucije vlasti) u Raku, upravo tamo gde je boravio Jupiter i gde je Saturn slao opoziciju.

Većina država i oblasti koje je dotakla ova konjunkcija pretrpele su značajne promene kada je reč o vlasti i državnom uređenju. Da li to znači da nas ponovo očekuje slično?

Pogled u budućnost

Razumno je očekivati da stvari nastave da se odvijaju tamo gde su se zaustavile 2000. godine, kada je konjunkcija „skliznula“ poslednji put u znak zemljanog trigona. Proces promene geopolitičke mape sveta biće nastavljen. Vodolija zajedno sa svojim vazdušnim triplicitetom obuhvata Rusiju sa bivšim republikama, veći deo Kine, Indije, deo Irana, Saudijske Arabije i istočnih delova severne i centralne Afrike. S tim u vezi, u narednih nekoliko godina (sve veći intenzitet prema 2026. godini) računao bih na sledeće događaje:

 • novi talas nemira u Egiptu i smena aktuelne vlasti
 • ponovo će se raspiriti stari sukobi komšija sa Izraelom
 • Jerusalim i Izrael uopšte ponovo u većoj žiži javnosti
 • smena vlasti u Iranu (ne na bolje)
 • sukobi i previranja u Jemenu, Sudanu i Etiopiji
 • kriza u Švedskoj
 • previranja u Rusiji, velike političke promene
 • raspirivanje sukoba u Ukrajini i duž razgraničenja Rusije i pojedinih bivših republika prema jugu
 • novi savezi zemalja srednje Azije
 • veći broj vremenskih nepogoda (Vodolija je nasilan znak)
 • još jedna epidemija virusa poput kovida
 • nastavak tehnološkog razvoja, usavršavanje, robotizacija i automatizacija u većem obimu, sjajni izumi
 • ogromno uvećanje globalne baze podataka, ali i značajniji nadzor i praćenje korisnika

Što se tiče područja bivše Jugoslavije i na prvom mestu Srbije, u narednim godinama postoji mogućnost da će se povampiriti neka stara, predratna retorika, huškanje u većem obimu nego sada. Pritisak u vezi s Kosovom će se nastaviti, ali će se istovremeno pojačati prema Republici Srpskoj. Ekonomski bez nekog naročitog pomaka ali je dobro što se nećemo dodatno srozati. Vladajuća garnitura će biti u krizi već s proleća 2021. godine, što će nastaviti da se produbljuje prema 2022. godini. Idu silaznom putanjom, ali sumnjam da će toliko oslabiti da će izgubiti vlast u celosti. Promena bi moglo biti na lokalu, u velikim gradovima. O ovome detaljnije u posebnom tekstu uskoro.

konjunkcija Saturna i Jupitera
Konjunkcija Saturna i Jupitera u istom terminu i na istom stepenu (klikni za uvećanje)

Koji god horoskop posmatrali, vidimo da je vlast „dirnuta“. S tim što je drugi horoskop nepovoljniji, jer se Mars iz horoskopa konjunkcije pojavljuje u X polju ingresa.

U napomeni u tekstu koji sam nedavno napisao, naveo sam da postoje različiti stavovi po pitanju koji horoskop konjunkcije treba koristiti. Većina astrologa iz perioda renesanse koristi horoskope egzaktnih konjunkcija, dok srednjovekovni astrolozi mahom koriste srednje konjunkcije ili susret hronokratora u prvom terminu znaka, u skladu sa teorijom. Ipak, ni oni nisu sasvim saglasni. El-Batani u svom delu o konjunkcijama prilaže 20-ak mundanih horoskopa, među kojima se nalaze horoskopi konjunkcija koje su egzaktne.
el-batani primer horoskopa

S obzirom da se efekti konjunkcije neće videti odmah nego će se „razvijati“ godinama, ne možemo očekivati da se postojeće stanje promeni preko noći. Ali već ćemo u toku naredne godine biti svedoci uvodnim dešavanjima. O ovoj konjunkciji i na YouTube kanalu AstroRiznice:


Napomene:

[1] El-Batani – Knjiga o indikatorima konjunkcija i pomračenja, f.27v,15 ↩nazad na tekst
[2] Niz će biti prekinut 21.12.2159. kada će se konjunkcija Saturna i Jupitera desiti u Škorpionu. ↩nazad na tekst


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

1 komentar

 1. Tamara kaže:

  Svaka čast na predikcijama. Citala sam ovaj tekst kada ste napisali, i znala sam da vodolija kao zao znak ne može baš doneti takve promene kakve najavljuju neki „astrolozi “ na televizijama.
  Ovo sa Jerusalim i Izrael se ispostavilo vrlo tačno. Čak i vremenske nepogode!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *