Učenje o tranzitima planeta

Učenje o tranzitima planeta prema astrolozima helenističkog perioda, među kojima se izdvajaju Anubio, Orfej, Dorotej iz Sidona, Vetije Valens.

 

Pre prevoda, ukratko o značaju tranzita u astrologiji. Nevezano za to da li sledite pravac savremene ili tradicionalne astrologije, pravila jednako važe za sve. Kao prediktivna tehnika, tranziti se najčešće stavljaju u prvi plan. Lako ih je pratiti, posebno tranzite sporih planeta, čija se kretanja grubo mogu procenjivati i bez astroloških softvera i efemerida. I sasvim sam siguran da vam se više puta dešavalo da su vas izneverili. Na primer, uzdate se u tranzit Jupitera preko neke pozicije, očekujete neki prosperitet, boljitak, kad ono – šipak. Ili, kupili ste 10 boksova papirnih maramica i pripremili se za 2.5 godine Saturnovog sadizma, a ono, međutim, ne bude tako strašno kao što ste mislili.

U astrologiji postoji određena hijerarhija u prediktivnim ciklusima. Da su tranziti pouzdani i da se svi odgovori mogu dobiti njihovim praćenjem, vrlo verovatno je da bi sve druge prediktivne tehnike vremenom iščezle. A, činjenica je da tehnike ne iščezavaju, već se stalno iznalaze i neke nove, sve u pokušajima da se dođe do što kvalitetnijih i preciznijih odgovora na jedno prosto pitanje – kad?

Hijerarhija prediktivnih ciklusa podseća na luk — spoljašnje ljuske luka predstavljaju najšire prediktivne cikluse. To su takozvana Ptolemejeva doba, a u savremenoj astrologiji su to planetarna doba, gde se svakoj planeti pripisuje određen broj godina života tj. određena životna dob. Pa tako, Luna vlada od rođenja do 4 godine života, potom Merkur do puberteta, zatim Venera tokom polnog sazrevanja itd. Dalje, nešto uži ciklus su firdarije, pa manje poznati decenijali i četvrtine Lune. Ove tehnike imaju i svoje manje podele na potperiode, čak do časovnih podela, što ih istovremeno svrstava i među najkraće prediktivne cikluse.

Daljim ljuštenjem luka idemo ka sve užim prediktivnim ciklusima. Tu su sekundarne progresije, pa primarne direkcije, profekcije i solarni povratci, te čitav niz još užih ciklusa poput tercijara, lunara itd. Tek na samom kraju, kada dođemo do jezgra luka, tu nalazimo tranzite.

Tranzit neke planete postaje značajan onda kada se ta planeta ističe u širim ciklusima, posebno ako je to isticanje višestruko. Primera radi, ako ste u firdaru Marsa, i ako profekcijama ili u solaru taj Mars biva nekako istaknut, budite sigurni da će njegovi tranziti na određene tačke horoskopa biti i te kako zapaženi. U suprotnom, Mars će tumarati a vi nećete ni osetiti njegovo prisustvo. Naravno, čitava ova priča je još kompleksnija nego što sam je izneo, ali kao uvertira za prevod je sasvim dovoljna.

Moram da napomenem jednu stvar u vezi samog prevoda. Zadržao sam nazive planeta onako kako piše u originalu. Helenistički astrolozi su planete nazivali po bogovima: Saturn – Kronos (Κρονος), Jupiter – Zevs (Ζευς), Mars – Ares (Αρης), Sunce – Helios (Ηλιος), Venera – Afrodita (Αφροδιτη), Merkur – Hermes (Ερμης), Luna – Selena (Σεληνη). Takođe, videćete da se vrlo često pominje reč zvezde koja zapravo zamenjuje reč planete. Razlog za to leži u tome što su Grci planete nazivali lutajućim zvezdama, lutalicama. Ostali pojmovi koji su vam nejasni, možete ih pronaći u pojmovniku ili objašnjene u fusnotama u samom prevodu.

Važno!!!
Čitajući ovaj, a i sve slične prevode, uvek imajte na umu da su priložena tumačenja izvedena prema osnovnim prirodama planeta. U našim kartama će se to manje ili značajno više razlikovati, u zavisnosti od toga u kakvom su stanju te planete, gde se nalaze, kojim poljima vladaju i sa kojim planetama su u vezi.
 

Dorotej iz Sidona
Orfej
Anubio
Valens

Širi dalje!

Prijavi se za obaveštenja o novim tekstovima na sajtu.Informacije, zakazivanje konsultacija, naručivanje analiza
viber/WApp: +38163 786 79 85

Pročitajte i ovo...

5 komentara

 1. Zdenka kaže:

  Postovani Bojan,
  Prije svega veliko hvala na tako opsirnom tekstu o tranzitima od starih majstora.
  Zbunio me je ovaj izraz (PREMA) Kad pise npr. Kronos prema nekoj drugoj planeti, sto sa stime podrazumijevaju stari majstori. Dali misle na aspekt, tj kad se sprema da ucini aspekt sa drugom planetom ili se misli na konjukciju.
  Bilo bi mi drago ako nades vremena za kratak odgovor….
  Puno hvala unaprijed za tvoj trud i veliko hvala, Zdenka G.

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Zdenka,

   Ključ je u reči ingres koja u najprostijem smislu znači ulazak. Tako da, kada se kaže da neka planeta ide prema drugoj, to znači da tranzitna ulazi u isti znak u kome je neka druga i ide ka njoj.
   Večeras ću dodati Valensov tekst, gde se u nekoliko navrata, vrlo skromno, pominju i aspekti.

   Veliki pozdrav,
   B.

 2. Zdenka kaže:

  Bojane sad razumijem dobro.. Veliko hvala, Zdenka
  PS. i veselim se dodatku o aspektima…

 3. Zvezdana kaže:

  Da li postoji način da se izbegne loš uticaj tranzita,zamenom energije kroz zamenu simbolike,nekim ritualima…?Vrlo me zanima da li je neko pisao o tome?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *