Sekundarne progresije

Sekundarne progresije su još jedna u nizu mnogobrojnih astroloških prediktivnih tehnika, koja nije bila strana ni starim majstorima ove veštine.

 

Prognostička tehnika koja je veoma popularna među astrolozima današnjice. Iako se najčešće misli da je ova tehnika kovanica novog vremena i moderne astrologije, njeni koreni nas vraćaju daleko u prošlost, u drugi vek naše ere, kada je jedan od najuticajnijih astrologa svog vremena Vetije Valens u Antologiji predstavio prediktivnu tehniku koja neodoljivo podseća na sekundarne progresije. U savremenoj astrološkoj praksi, sekundarne progresije su potpuno potisnule ekvatorijalne direkcije.

Primarno i sekundarno

Koja je razlika zapravo između primarnih direkcija i sekundarnih progresija? Pre svega, moramo da se podsetimo da postoje dve vrste kretanja. Jedno kretanje je primarno kretanje neba, u smeru kazaljke na satu gde planete izlaze na istoku (Ascendent), potom se uspinju na nebu do kulminacije (Zenit/MC), da bi se potom spuštale ka zapadu (Descendent) i zašle. Primarno kretanje neba koristimo u primarnim direkcijama.

Drugi vid kretanja neba je sekundarno kretanje neba koje prati kretanje Zodijaka i ono je suprotno kretanju planeta po nebeskoj sferi, suprotno smeru kretanja kazaljke na satu. Ako se na Ascendentu nalazi znak Ovna, naredni znak Bika se ne nalazi u XI već u II kući, što je dokaz da se zodijački znakovi ređaju u suprotnom smeru od smera kretanja planeta.

Primarne direkcije koje se oslanjaju na primarno kretanje neba ne treba mešati sa simboličkim direkcijama koje se zasnivaju na simboličkom pomeranju jedne planete za po jedan stepen godišnje, ili za 59′ 08“ (Naibodov luk), ili za onoliko koliko je iznosio pređeni put Sunca za 24 sata u vreme rođenja (solarni luk).

Potom lezi na levu stranu svoju, i metni na nju bezakonje doma Izrailjevog; koliko dana uzležiš na njoj toliko ćeš nositi njihovo bezakonje.
A ja ti dajem godine bezakonja njihova brojem dana, trista i devedeset dana, i toliko ćeš nositi bezakonje doma Izrailjevog.
A kad ih navršiš, onda lezi na desnu stranu svoju, i nosi bezakonje doma Judinog četrdeset dana; po jedan dan dajem ti za godinu.

— Biblija

Za razliku od direkcija, sekundarne progresije imaju simbolički obrazac da je jedan dan srazmeran jednoj godini. To znači da prvu godinu života predstavlja natalna postavka planeta, a svaku narednu godinu predstavlja naredni dan od dana rođenja. Tako, ako je neko rođen 1. marta, za njegovu drugu godinu života pogledaćemo planetarni raspored 2. marta; za petu godinu života, pogledaćemo planetarnu postavku 5. marta; za 35. godinu života, pogledaćemo planetarni raspored 4. aprila i tako dalje.

Često se lome koplja oko toga koji datum predstavlje koju godinu života, jer pojedinci smatraju da je godina rođenja nulta godina, što je u svakom smislu pogrešno. Onog momenta kada napustimo majčinu utrobu mi započinjemo svoju prvu godinu života, i tu nema nikakve dileme niti razloga da se stvari bespotrebno komplikuju.

Osnovne smernice

Sekundarne progresije ne možemo da radimo „odokativno“. Potrebne su nam efemeride ili kvalitetan astrološki program da bi pratili kretanje planeta. I ne samo to. Potrebno je takođe da znamo, da na horizontu ne izlaze svi znakovi jednakom brzinom pa otuda i podela na one kojima je potrebno manje od 2 časa da se u potpunosti nađu iznad horizonta (kratkouzlazni) i na one kojima je potrebno više od 2 časa (dugouzlazni). U dugouzlazne znake spadaju Rak, Lav, Devica, Vaga, Škorpion i Strelac, dok u grupu kratkouzlaznih znakova spadaju svi ostali. To dalje znači da će kod osobe koja ima natalni Ascendent u Devici, progresivni Ascendent sporije napredovati kroz vreme nego kod osobe koja ima natalni Ascendent u Ribama.

Kada su planete u pitanju, ovakvo pravilo ne možemo da primenjujemo izuzev Sunca za koje znamo da se u zimskim znakovima kreće brže nego u letnjim. Zapravo, tačke prolećnog i jesenjeg ekvinocija ( 0° Ovna i 0° Vage ) predstavljaju tačke oko kojih Sunce dostiže svoju prosečnu brzinu. U zimskim Lunaima je to nešto više, a u letnjim nešto manje. Kretanje ostalih planeta ne zavisi od doba godine i one mogu biti sporije i brže u bilo kom znaku.

Da vidimo to i na konkretnom primeru.

sekundarne progresije
Primer sekundarne progresije u dugouzlaznom znaku

Osoba ima natalni Ascendent na 6° Lava. Za 21. godinu života, mogli bi očekivati da će se Ascendent naći na 26° Lava, međutim, kako je to sporouzlazni znak, vidimo da je Ascendent tek na 20° Lava. U drugom primeru, osoba u usponu ima kratkouzlazni znak Vodolije.

sekundarne progresije 2
Primer sekundarne progresije u kratkouzlaznom znaku

Ova osoba ima natalni Ascendent na 28° Vodolije. Progresijama za 21. godinu života, Ascendent je prešao čitav znak i našao se na 8° Ovna. Vidimo značajnu razliku u brzini pomeranja dugouzlaznih i kratkouzlaznih znakova.

Važnost u analizi pridajemo na prvom mestu Luni i brzim planetama koje imaju tu mogućnost da se značajno pomeraju na dnevnom nivou. Spore planete poput Jupitera i Saturna, pa nekad i Marsa kada je blizu stacionarnosti, retko su interesantne za posmatranje jer najčešće ne prelaze više od nekoliko stepeni tokom životnog veka natusa.

Luna je kao najbrže telo najznačajnija. U proseku joj je potrebno oko 2.5 godine da prođe jedan znak, a oko 30 godina da obiđe čitav Zodijak. Na sličan način na koji to čine Saturnovi ciklusi tj. njegovi tranziti, to čine i sekundarni ciklusi Lune; kao što Saturn naglašava polje kroz koje tranzitira, tako i Luna naglašava polje kroz koje progresira. Naravno, položaj u nekom znaku ili kući nije jedina stvar koju treba da posmatramo, već i aspekte koje progresivne planete prave sa natalnim planetama.

Sekundarne progresije – signifikatori

Signifikatore možemo podeliti na esencijalne i slučajne. Esencijalni signifikator je kako sama reč kaže, opšti pokazatelj nekih stvari. Tako će Venera simbolisati sve ono za šta se prirodno vezuje: ljubav i brak, uživanje, muziku i slično. Sunce se vezuje za kvalitet zdravlja, za oca, uspešnost; Lunu za majku, izgled tela, promenu mesta boravka itd. Međutim, svaka planeta ima i slučajnu signifikaciju prema kući u natalnoj karti na koju je determinisana, bilo svojom postavkom u njoj, bilo vladarstvom nad tom kućom. Pri tome, vodimo računa da na pravi način procenimo moć te planete. Na primer, jaka Venera sa puno osnovnog dostojanstva nosi dobro, dok debiltirana Venera nosi loše.

Planeta koju direktujemo se naziva signifikator, a ona sa kojom signifikator gradi aspekt se naziva promisor. Dakle, potrebno je utvrditi šta taj promisor u natalnoj karti određuje odnosno obećava, da li dobro ili loše, a sve u skladu sa natalnom postavkom. Tako možemo da izdvojimo nekoliko pravila:

1. ako su oba snažno položena, imaju dosta osnovnog dostojanstva i nalaze se na uglovima, efekti progresije će biti vrlo upečatljivi i u potpunosti će se ispuniti, a efekti će biti u skladu sa kvalitetom planeta;
2. ako je jedan od njih slab a drugi jak, efekat progresije će biti osrednji. U tom slučaju je potrebno proceniti ko ima bolji položaj – signifikator ili promisor. Ako je signifikator jači, efekti progresije će biti jači i obrnuto;
3. ako su i signifikator i promisor slabi i efekti progresije će biti slabi;
4. ako su izuzetno slabi, efekti progresije će se jedva osetiti.

Malefici kao promisori u bilo kojoj progresiji ukazuju na neku nesreću, nemio događaj i što su u goroj natalnoj poziciji, to su i nesreće koje mogu izazvati upečatljivije. Ako su pak esencijalno snažni i u dobrim aspektima oni neće naneti štetu ili će to biti u minimalnoj količini.

Recimo, signifikator bogatstva u nekoj karti Jupiter u Strelcu u II kući u dobrim aspektima. Progresija benefika prema Jupiteru će doneti još bogatstva, dok progresija malefika može da ne donese ništa ili tek sitne gubitke. Ali da je Jupiter u II kući u Blizancima gde je u izgonu i da je pod lošim aspektima, onda će progresije malefika doneti veće gubitke, a progresije benefika će doneti malo ili nimalo bogatstva. To znači da uvek treba imati u vidu natalnu kartu, i da ničeg čega nema u natalu ne može biti ni u progresijama.

Značajni momenti sekundarne progresije

U progresiranju, pažnju treba obratiti na još par stvari koje su vrlo značajne:

1. Promena znaka Promena znaka neke progresivne planete ne znači da je preko noći nešto prestalo da postoji i da naše natalne postavke više nemaju nikakvu važnost. Ako neko ima Merkur u Vodoliji natalno, a progresijama taj Merkur promeni znak i uđe u znak Riba gde je u izgonu i padu, to nikako ne znači da će sve ono što je u simbolici Merkura kod te osobe početi da se ruši.

Možda se može reći da će potencijal natalne planete biti veći ili manji u zavisnosti od toga gde se nalazi i to se primarno odnosi na Lunu kao najbržu planetu, ali se natalni potencijal onoga što nosi Luna nikako ne sme ispuštati iz vida. Ono što je potvrđeno praksom, to je da progresiranje Ascendenta kroz znakove (primarno kroz termine znakova) ima određenog uticaja na telesnu konstituciju i vitalnost, ali ne kao potpuna promena, već samo kao nadogradnja onoga što već imamo natalnom postavkom.

2. Promena pravca Slično kao i kod promene znaka, promena pravca neke planete ne menja odjednom sve ono što ona signifikuje natalno. Ako je neka planeta retrogradna natalno, natus će ta obeležja retrogradnosti nositi čitavog života, bez obzira na to da li će u nekom momentu sekundarnim progresijama ta planeta napraviti zaokret i krenuti direktno.

Slično važi i kada je obrnut slučaj: kada imamo direktnu planetu koja progresijom postaje retrogradna. Ipak, neka promena bi se mogla desiti. Na primer, ukoliko imamo progresiju neke planete prema natalnom Merkuru koji je direktan, to će imati jedno značenje. Međutim, ukoliko progresijama taj Merkur napravi zaokret i potom kao promisor aspektuje neku drugu natalnu planetu, to će imati nešto izmenjeno značenje, u skladu sa retrogradnošću Merkura, a koja će dopuniti njegovu natalnu signifikaciju.

3. Promena polja Promena polja nema nekog većeg značaja u sekundarima osim kada je Luna u pitanju. Zbog sličnosti vremenskog ciklusa progresivne Lune sa ciklusima tranzitnog Saturna, može se reći da će polja koja tranzitira progresivna Luna biti u žiži interesovanja i da će se „aktivirati“ u skladu sa natalnim postavkama kao i ostalim prognostičkim tehnikama. Druge planete su suviše spore da bi se pratilo njihovo kretanje kroz polja.

4. Promena termina Za ovo je najbolje koristiti egipatske termine koji se nalaze u Dorotejevoj tabeli, ali tabele su stvar ličnog izbora pa će verujem i neke druge vršiti svoj posao jednako dobro. Opet će primarnu važnost imati progresije Lune kao najbrže planete, ali će i druge brze planete, te Ascendent, MC i Fortuna imati značajnu ulogu. Kao i kod primarnih direkcija, promena termina neke planete u sekundaru pokazatelj je boljeg/lošijeg perioda za ono za šta se ta planeta/tačka natalno vezuje.

5. Aspekti U obzir dolaze samo ptolemejski aspekti. Progresija se najčešće aktivira u partilnom aspektu ili konjunkciji odnosno onda kada se obe planete nađu na istom stepenu. Na primer: Luna na 17°11′ Riba i Jupiter na 17°47′ Škorpiona. Efekti progresije ne prestaju kada planeta napusti taj stepen, već mogu potrajati i neko vreme nakon toga, posebno ako se slična stvar ponavlja i u drugim prediktivnim ciklusima. Značajni momenti mogu biti i konjunkcije sa nekretnicama, pri čemu pažnju treba obratiti najviše na nekretnice prve i druge magnitude.

Na kraju, evo nekih smernica koje se tiču esencijalnih signifikacija progresivnih tela odnosno tačaka.

Ascendent – život, telo, konstitucija, zdravlje, ponašanje uma i tela uopšteno.
Luna- izgled tela, namere, putovanja i kretanja uopšte, brak, žena i žene uopšte, bliža rodbina.
Sunce – zdravlje, čast, unapređenja, javnost, autoriteti i ugledni ljudi, stanje oca i njegovog bogatstva.
MC – čast, zasluge, karijera, profesija, plodovi studija i putovanja, majka.
Fortuna – priliv ili odliv novca, odnosno stanje bogatstva (posebno obratiti pažnju na dispozitora ove tačke).
Merkur – um, razumevanje, putovanja, učenje, ugovori, trgovina.
Venera – brak, ljubav, zadovoljstvo, prijateljstva.
Mars – mržnja, pobeda, suđenja, svađe, rat.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

52 komentara

 1. goca kaže:

  ne bavim se astrologijom ali me ona strasno privlaci.da li mozes da mi odgonetnes moje nedoumice u vezi planeta u 7.10 i 1.kuci mog natalnog horoskopa.16.10.1964.u 07 i 45min.Bg.Ne znam gde mi je fortuna koja vidim ima veliko znacenje u astrologiji,zahvalna unapred

  • Bojan kaže:

   Poštovana Goco,

   Na žalost, nisam u mogućnosti da se bavim analizama na ovaj način, bar ne ovde. Takve stvari radim uglavnom na forumu, koji će od jeseni biti ponovo aktivan, pa budite slobodni da se priključite tada.
   Ono što mogu, to je da Vam kažem da Vam se Fortuna nalazi na 11°33′ Riba u IV kući i da je Jupiter vladar Fortune.

   Srdačan pozdrav
   B.

 2. Dino kaže:

  Postovani Bojane,

  Bavim se natalnom astrologijom, ali ova prognosticka metoda me zanima jako, ali mi je jako tesko da je shvatim bas najbolje. Naime, tekst je odlican, razrijesio mi je neke glavne stvari, ali prilikom odredjivanja vremena za neki dogadjaj, ako je recimo Merkuru neophodno da dodje na natalni Mjesec 3 stepena, to znaci da ce se odigrati dogadjaj za 3 godine? Nadam se na ne grijesim. I ako moze poblize objasnjenje ,,Promisora“? Da li je to natalno polozena planeta ili progresivno polozena, prema kojoj aplicira signifikator progresije i pravi aspekt?

  Srdacan pozdrav.

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovanje Dino,

   Određivanje vremena u primeru koji ste naveli odgovara simboličkim direkcijama gde je svaki stepen analogan jednoj godini. U sekundarnim progresijama je drugačije: jedan dan je analogan jednoj godini.
   Planete se kreću određenim brzinama, nekada brže, nekada sporije. Kod inferiornih planeta poput Merkura, te promene na međudnevnom nivou mogu biti izraženije, pa tako jednog dana može prelaziti 1°, a već nakon 3 dana samo 40 minuta. Iz tog razloga, razdaljina od 3 stepena neće u svakoj karti imati isti vremenski okvir.
   Na primer, ako se Merkur kretao brzinom 1°20′ u posmatranom periodu, to znači da će do Meseca stići za malo više od 2 godine. Ako je u istom periodu usporavao pred zaokret i kretao se brzinom od 40′ dnevno, onda će biti potrebno više od 7 godina da dosegne poziciju Meseca.
   Najjednostavnije je pratiti kretanja planeta nakon rođenja, bilo u efemeridama ili u nekom astrološkom softveru i pronaći dan kada neka planeta dolazi u dodir sa onom drugom koja nas zanima. Kada pronađemo taj dan, izbrojimo koliko dana ima između tog dana i dana rođenja i eto nam broja godina kada se taj aspekt/konjunkcija aktivira.

   Što se tiče promisora, to je planeta koja nešto obećava, tj. planeta koja dolazi na mesto signifikatora/posmatrane planete. Npr. ako posmatramo natalni Mesec, onda će sve druge planete koje pomeramo prema Mesecu biti promisori.

   Srdačno,
   Bojan

 3. Dino kaže:

  Da, sad se nadam da sam ukapirao. Evo primjer konkretno kod mene:

  Natalni Jupiter je na 17* Lava, dok je prog. Sunce na 15* Lava. Pogledao sam efemeride, i Sunce je na 11.08.1991. dosao na 17* Lava, a ja sam rodjen 17.07.1991., sto znaci da je proslo 26 dana od dana mog rodjenja, pa je vremenska jedinica 26. Dolazak Sunca na Jupiter ukazuje mozda na neko isticanje u javnosti, jer pravi natalno sekstil sa Mjesecom na MC-u, a i Jupiter je vladar AC-a, ali nije valjda za 26 godina? Naime, ja sam racunao to kao 26 mjeseci i postavio progresivnu kartu na astro.com za 26 mjeseci i zaista je tada prog. Sunce na mom natalnom Jupiteru. Da li su mjeseci ili godine u pitanju?

  • Bojan Šojić kaže:

   Da, 11. avgust je 26. dan od dana rođenja i to će biti 26. godina života, kada Sunce bude došlo na mesto natalnog Jupitera. Dakle, uvek su godine u pitanju, a brojanje se vrši od dana rođenja.

 4. VIOLETA kaže:

  ODLIČNO STE NAPISALI, HVALA NA TRUDU I STRPLJENJU !!

 5. ivana kaže:

  dali ce forum bit otvoren tjekom jeseni?

 6. Lily kaže:

  Pozdrav Bojane!

  Odlican tekst! Svi komplimenti! Samo jedno pitanje, Venera mi u natalu nije retrogradna, ali u progresivnom horoskopu jeste. Kako se to objasnjava? Do kad ostaje retrogradna?:)
  Veliki pozdrav!

  • Bojan Šojić kaže:

   Zdravo Lily i hvala,

   Venera će da nosi ono što je obećala natalom, tako da u tom smislu njena retrogradnost u progesiji neće ništa bitno promeniti. Ako je dobro postavljena u natalu, realizovaće dobro, ako je loše postavljena onda će ići nekako naopako. Ono gde se efekti retrogradne Venere mogu manifestovati, to je kada ta progresivna retrogradna Venera napravi aspekt ili konjunkciju sa nekom natalnom planetom. Teško je konkretno reći na šta bi se to moglo odnositi jer sve zavisi čime Venera i planeta sa kojom se spaja upravljaju u natalu. Pošto je prirodna vladarka ljubavi i braka, majki (u dnevnoj karti) i žena uopšteno, plodnosti i dece, zabave itd. sigurno se može odnositi na nešto iz tih segmenata. Uglavnom, sve ono što taj kontakt indicira imaće tendenciju da se realizuje malo sporije, kroz neke peripetije ili će se ponavljati neke situacije/događaji/osobe od ranije i slično.

   Zaboravih da dodam da Venera može biti progresivno retrogradna više decenija 🙂

   Pozdrav,
   B.

   • Lily kaže:

    Hvala na odgovoru. Moja Venera u natalu je bas lose postavljena, u djevici..nadala sam se da je progresivna, koja je sad retrogradna u lavu, nesto bolja. Ali dakle, ipak je bitnije kako je u natalu. Odnedavno sam shvatila sta je progresivni horoskop, i odusevila se jer mi potpuno odgovara npr. ascedent u blizancu, prije svega fizicki, nego bik, kakav mi je u natalu, a ni po cemu se u njemu ne pronalazim. Tako da sam vjerovala da je progresivni horoskop izrazeniji kod individue. Ako moze jos da mi odgovorite, kako sam sad ukapirala, da li progresivni horoskop ( progresivno stanje planeta) samo neznatno djeluje ili je bitan koliko i natalni?
    Hvala.
    Srdacan pozdrav

    • Bojan Šojić kaže:

     Pre svega, fizički izgled zavisi od dosta faktora među kojima je primarni temperament. Znak na Ascendentu je samo jedan od nekoliko važnih tačaka koje se uzimaju u obzir prilikom računanja temperamenta, jer bi u suprotnom postojalo 12 tipova ljudi koji bi ličili jedni na druge. A znamo da to nije slučaj 🙂
     Progresivni horoskop je zapravo prediktivni, kao što je to i solar, kao što je profekcioni ili direktivni horoskop itd. Nijedan od tih horoskopa ne može da se tumači bez natala jer natal je glavni – ono što planete obećavaju u natalu, to ispunjavaju u prediktivnim ciklusima.
     Npr. u solaru se može desiti da Venera bude u Vagi. To ne znači da njena natalna postavka puj-pike više ne važi. Naprotiv. Ta Venera u Devici čitavog života nosi svoju natalnu simboliku, a kada se desi da je malo bolje postavljena u nekom prediktivnom ciklusu, onda je njeno natalno oštećenje umanjeno. Dakle, umanjeno ne i poništeno. Isto važi za progresije. Venera u Lavu i nije baš neki kvalitet – tu je peregrina. U Devici jeste u padu, ali ima i neka minorna dostojanstva pa nije toliko loša kao što može da izgleda, lošija je u Ovnu.
     Da zaokružim – progresivni horoskop je bitan kao prediktivni horoskop kroz koji vidimo da li se, kada i čime aktivira nešto iz natalne simbolike. Ako npr. posmatramo natalnu Veneru za ljubav, nije isto ako je aspektuje progresivni Merkur ili progresivni Mars, jer te dve planete imaju različite prirode i proizvode različite efekte. Koliko loše ili koliko dobre, zavisi od njihove natalne postavke, pa tek onda i od njihove progresivne postavke. Tako, ako je Merkur u natalu dobar, a u progresiji loš, on će samo malo umanjiti dobro obećano natalom. Isto tako, ako je natalno loš, a u progresiji dobar, onda će malo umanjiti nepovoljnost koju nosi iz natala.

     Opširna tema, a trudim se da skratim komentar. Nadam se da sam uspeo da istaknem suštinu.

     Srdačan pozdrav,
     B.

 7. marija kaže:

  Od nedavno sam se zainteresovala za astrologiju I pokusavam sama, sve to da odgonetnem.
  Naravno, najvise me interesuju predikcije, pa sam procitala vas clanak.
  Mada bih impala puno pitanja, svideo mi se.
  Puno pozdrava.

 8. Me kaže:

  Ja čitav život čekam da moj natalni Ju Rx iz Jarca bar u progresijama uđe u Strijelca, ali spor pa spor 😀

 9. Viki kaže:

  Mene zanima ako je moje natalno Sunce na 14 vodolije a sada imam 44 godine, da li je sunce direkcijom na 28 tj 29 riba ili gde? Takodje I moj Ascedent ako je natalno na 5 vage gde je sad, pitam jer mi nisu jasni kratko uzlazni I dugouzlazni znaci, kako ćemo znati koliko je potrebno u direkcijama suncu kroz ribe a koliko kroz vagu? Ništa ne razumem??
  Unapred hvala na odgovoru! ♥

  • Bojan Šojić kaže:

   Violeta,

   Ako se koristi moderni pristup direkcijama, stepen za godinu, onda će se svaka planeta pomeriti za onoliko stepeni koliko imaš godina. Međutim, u pravim primarnim (ekvatorijalnim) direkcijama, pomeranje zavisi od rektascenzije odnosno oblitičke ascenzije/descenzije. Posmatrane tačke se prividno brže kreću u kratkouzlaznim znacima. Ne postoji jednostavan način da se primarne direkcije objasne niti da se izračunaju. Ne postoji univerzalni model računanja, jer je u svakom horoskopu drugačije. Materija je dosta komplikovana, zahteva izvesno poznavanje astronomije i trigonometrije, pa prema tom se uzimaju određeni modeli – regiomontanusov, placidusov, sa ili bez latitude itd. Neki savremeni astrološki softveri poput Morinusa računaju primarne direkcije tako da smo pošteđeni njihovog vrlo napornog računanja rukom. Ali, tu se priča ne završava. Direkcija ne počinje da deluje baš onog momenta kada je označena, već se ona može ostvariti kasnije ili se može jedva osetiti ako je poništavaju aspekti u solaru ili profekciji. I na sve to, jedna direkcija može biti na snazi čitav niz godina, sve dok je ne smeni naredna. Kažem, vrlo komplikovana materija, zahteva mnogo teksta i mnogo rada.

 10. Viki kaže:

  Hvala puno na odgovoru, mislila sam da je to jednostavnije…u smislu kroz ribe ide mesečno/godišnje toliko, kroz vagu toliko, kroz ovna…itd hahahha :)))

 11. Tajna kaže:

  Postovani Bojane, da li mozete da prokomentarisete znacaj konjukcije i opozicije sunca i meseca u sekundarnim progresijama, da li one uvek donose neke bitne promene? Koja je razlika izmedju ova dva aspekta u delovanju?

  • Bojan Šojić kaže:

   Tajna,

   Sve zavisi na šta se još svetla u karti odnose osim značenja koja prirodno imaju. U nekim slučajevima, konjunkcija može doneti brak ili neku značajnu vezu, novi početak nečeg, dok opozicija uglvnom može imati suprotna značenja. Opet, ako je Sunce vladar ascendenta, konjunkcija ili opozicija sa Mesecom može ukazati i na promene zdravstvenog stanja, a posebno ako je Mesec u bliskoj vezi sa označiteljima bolesti. I tako dalje. Ne postoji univerzalno tumačenje, u svakom natalu će se drugačije manifestovati.

 12. Tajna kaže:

  Negde sam vec nalazila da opozicija ova dva tela moze dati i pozitivne dogadjaje, tipa braka, ispunjenja nekog zacrtanog cilja, ali s obzirom na prirodu samog aspekta, licno sumnjam da je to moguce. Hvala mnogo na odgovoru, sve najbolje u daljem radu!

  • Bojan Šojić kaže:

   To jedino ukoliko su oba luminara u natalu u dobrom stanju i/ili su povezani dobrim aspektom. U suprotnom, teško. Dešava se da pri opoziciji dođe do nekakvog spoja, ali ubrzo potom krenu da isplivavaju problemi i da čitava stvar poprimi sasvim drugačiju notu, nego što je bio slučaj. To i jeste negde u prirodi opozicije – da spoji da bi nakon toga razdvojila uz kajanje ili štetu.

   p.s. hvala

   • viki kaže:

    To ste u pravu…
    NPR. znam lika koji natalno ima SO120MO (ostatak natala je dosta loš MO90MA, MO90SA, MO90VE…) elem kada se drugi put ženio (I prvi brak mu se lose završio), imao je u direkcijama MO90SO.. tadašnja devojka je saznala da je vara I umalo se brak nije ni odigrao…ali pošto je ona bila trudna nekako su ispeglali…

 13. Viki kaže:

  I ja sam primetila da opozicija u direkcijama SO I MO može dati brak…a kvadrat isto daje brak ali uz neke otežanja…

 14. hANNa kaže:

  U znaku sam Bika a podznak Lav na 17 stepenu Jupiter u XII
  Šta to predstavlja? Nadam se da nije noćna mora kao što je Saturn u vodoliji 6 KUĆA koji mi nanosi ograničenje , voljela bi to izbrisati iz natalne karte. 😀 LP 🙂

 15. Anny kaže:

  Pozdrav
  Imam pitanje konkretno vezano za primarne direkcije i sekundarne progresije. Rijec je o sljedecem- upravo gledam jednu natalnu kartu koja trenutno ima DIREKCIJSKU veneru u konjunkciji sa natalnim suncem. No s obzirom da je kretanje venere u progresijama samo par stepeni razlike od direkcionog (1 stepen 1 godina), ta ista osoba ce kroz 3 godine imat PROGRESIJSKU veneru 0 natalno sunce. Sta ce dat rezultat-ovo sad ili tek za 3 godine? I kakav rezultat? Pretpostavit cemo,zbog venere,ljubavna tematika. (Znaci li direkcioni upoznavanje a progresijski zapocinjanje neceg konkretnijeg iz tog poznanstva.)

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Anny,

   Rezultat se može pokazati i sad i za 3 godine. Ali, da bi se nešto pokazalo, nije dovoljno samo da se desi nešto prema direkcijama ili prema progresijama već je potrebno da bude nekih (istih ili sličnih) pokazatelja i u drugim prediktivnim ciklusima koji bi ih potvrdili.
   Može biti ljubavna tematika, jer VE-SO obično ukazuje na veze/brak. Ali, može biti i bilo šta drugo, u skladu sa onim što te dve planete pokazuju u natalnom horoskopu.
   Doduše, kada je reč o primarnim direkcijama, PRAVE primarne direkcije ili takozvane ekvatorijalne direkcije mogu biti na snazi mnogo godina – egzaktnost aspekta ne označava nužno momenat kada će se nešto desiti, u te svrhe se posmatraju druge stvari. Široka tema, pa ne bih da to elaboriram.

   Pozdrav,
   B.

   • Viki kaže:

    Boki slažem se sa Anny da jasno pričaš, pišeš, I objašnjavaš, hvala na tvom trudu!

    ps. ja ću reći svoj primer vezano za kontakte Venere i Sunca…Natalno mi je Venera u strelcu na 28 stepenu, a sunce u vodoliji na 14 stepeni, kad mi je pre par godina sekundarna VE došla na So mislila aha eto neke veze, medjutim moj brat se verio I ja sam prisustvovala toj lepoj veridbi, kad je kleknuo I zaprosio svoju drago, ubrzo su dobili i bebu…ništa vise sem tog dogadjaja se nije desio…amam baš ništa…
    Kad mi je direktivno So na 28 riba pravilo kvadrat sa mojom natalnom Ve na 28 strelca (koja I vlada mojim podznakom jer sam podznak vaga) imala sam neku prolaznu vezu sa klincem gde sam vrlo brzo uvidela da to nije za mene, on je nastavio da me zove i da me smara (kvadrat), a ujedno sam imala i finansijske problem (VE mi vlada i 8 i prvom+kvadrat)…ujedno sam imala još neke pokazatelje ali ne bih da dužim priču.. svakako kvadrat direktivnog SO i Ve kod mene nije doneo ništa dobro, kao što rekoh Sek.VE na SO veridba brata (SO na vrhu 5 kuće-drugi brat verovatno…)
    Sadašnja situacija: Moja direktivna Venera je sada na 13 vodolije, za godinu dana staje na natalno SO…Ujedno i direktivno SO prelazi u znak ovna… ima tu još nekih zanimljivih direkcija, tranzita ali i sledeće godine profekcijski znak će biti u znaku lava tj.11 kući a vladar je u petoj… kada se zaista može pojaviti neko…jer oba brata su već oženjena :))))))))
    ps.javljam razvoj situacije sa direktivnom VE na natalno SO 🙂

    • dragana kaže:

     Zamolila bih Vas da mi kazete koliko je dozvoljeni orbis progresivnih planeta Mo i So u odnosu na natalne,tj kada se dogadjaj desava,da li samo kod egzaktnih aspekata ili moze da se racuna 1 stepen u aplikaciji i 1 stepen posle egzaktnog aspekta,i zanima me da li posto smo rekli da je vazno kada planeta menja znak da li se racuna kada npr So dodje do 29,45 ili se racuna promena znaka kada dodje na 0 stepeni drugog znaka.Jos bih zamolila da mi kazete da li se gleda npr progresivni Mc kada dodje egzaktno na Mo kao neki vazan dogadjaj.

     • Bojan Šojić kaže:

      Poštovana Dragana,

      Uzimam uglavnom egzaktan stepen. Nekad se desi da je neko telo na 25°52′, pa progresiju smatram aktivnom od momenta kada drugo telo kroči na 25° pa sve dok ne napusti taj stepen. Kada planeta menja znak, uzimam početak tj. prvi stepen novog znaka, ne poslednji stepen prethodnog. Doduše, pošto vreme teče linerano, stvari ne možemo da posmatramo kao da ih odsecamo nožem – sigurno je da postoji neka „priprema“ za promenu koja sledi. Drugim rečima, ne dešavaju se nagle promene nakon što planeta promeni znak, već uglavnom postepeno, potrebno je da prođe neko vreme.
      Ovo poslednje, u vezi sa progresivnim MC-om, može da označi neko napredovanje u vezi sa poslom ili promenu društvenog statusa ili nešto treće ili peto, zavisno od simbolike.

 16. Anny kaže:

  Hvala velika za odgovor. Sve sam shvatila.
  Ovim putem između ostalog zelim pohvaliti tvoj rad na internetu, po pitanju priblizavanja tradicionalne nama ucenicima i zaljubljenicima u astrologiju opcenito. Tvoje pisanje je koncizno, lako citljivo i jasno svakome sa osnovnim znanjem natalne astrologije.

 17. Snježana kaže:

  Poštovani Bojane,
  S obzirom da ste iz priloženih komentara jako sustrtljivi i ljubazni, iskreno bih Vas zamolila za odgovor na jedno pitanje. Ove godine u avgstu mjesecu sam imala egzaktnu konjukciju progresivnog mjeseca na moj jupiter u 5. polju (vladar 7.) i ujedno trigon na saturn (vladar 7. u progresivnom). Da li to znači da je osoba koju sam upoznala tada potencijalni bračni partner? Progresivno sunce u 7. pravi konjukciju sa uranom (njegov vladar sunca), neptunom (njegov vladar asc), ali separira, i merkurom koji aplicira suncu (mlađi je od mene 3 godine)? Imam 24. godine i bas se nikako ne razumijem sa klincem od 21. Razočarana sam ako je tako, a čini mi se da jeste. 🙁
  Veliki pozdrav

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Snježana,

   VII kuća opisuje sve naše veze, ne samo one koje prerastaju u brak, tako da su kontakti planeta koje ste opisali prilično dobro označili dešavanja na ljubavnom planu. Ipak, za brak je potrebno da postoji jaka podrška planeta u drugim prediktivnim ciklusima, a i ovi kontakti progresivnih planeta radije idu u prilog vezi nego braku.

   Srdačan pozdrav,
   B.

 18. Snježana kaže:

  Dodala bih jos da mi je natalno sedmo polje prvo u solarnom horoskopu za ovu godinu.

 19. Snježana kaže:

  Veliko hvala! Jako ste ljubazni. Ima jako puno smisla, s obzirom da mi je ova godina po pitanju sklapanja svih ( očigledno i emotivnih) odnosa naklonjena.
  Svako dobro u daljem radu želim!

 20. Žarko kaže:

  Poštovani Bojane,prije svega osjećam potrebu da Vam zahvalim na ogromnoj ljudskosti i stručnosti kojom ste nesebično dijelili veliko znanje o astrologiji koje nesumnjivo posjedujete.
  U vezi s prediktivnim tehnikama me zanimalo objašnjenje tehnike izrade solara,tj.godišnjih horoskopa.Ono što sam pokušavao samostalno putem Dajksovog prevoda „On Persian nativities III“,2010.,dovelo me u konfuziju jer i sam prevodilac kaže da su stvari u vezi tog kontradiktorne.Da li se znak u kom se dešava ingres posmatra kao Ascendent ili pak domicili tog znaka.Nego,da ne otvaram diskusiju sad.
  Da li bi ste mogli da mi preporučite neko djelo u kom se tzv. ingresi solarnih na natalne planete mogu bolje razumjeti,ako može tako da se kaže ?
  Naravno,znajući kvalitet Vašeg astrološkog znanja čekam Vaš tekst o ovoj temi jer,rekao bih,imate taj dar da ne zamagljujete ono što znate,a to je izrazito rijedak dar u našem vremenu.Da li možemo uskoro da se nadamo jednom takvom tekstu koji bi riješio moje,a moguće i dileme još nekih pratilaca vašeg izuzetnog sajta ??
  Hvala !

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovani Žarko,

   Najpre hvala na lepim rečima.
   Dajks je jednom prilikom izjavio da je Abu Mašar mnogo voleo lepotu teorije, čak i ako ta teorija ne daje baš najbolje praktične rezultate 🙂 Ingrese koristim samo delimično prema metodu koji je u toj knjizi izložen, kao što je i uobičajeno da se posmatraju, ne uzimam u obzir deriviranje prema natalnoj planeti (Šmit navodi Isidora kao izvor), niti prema njenim domicilima (Isidor i Abu Mašar).
   Do sada nisam kod nekog drugog autora pronašao Abu Mašarov metod deriviranja, a što se tiče solarnih povrataka i svega u vezi s njima, toplo preporučujem Morena, mislim da je knjiga 23 u pitanju.
   A tekst…huh…toliko toga ima što želim da napišem, samo nemam dovoljno vremena.

   Puno pozdrava,
   B.

 21. Emilija kaže:

  Poštovani, šta bi mogla doneti progresija mo90so, natalno su mi mesec u škorpiji a sunce u blizancima, a vladari 11 i 12 kuće? Hvala unapred.

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana,
   Takve progresije su kratkog daha jer je progresivni Mesec brz. Obično može da ukaže na pad imuniteta, teškoće u ostvarivanju planova i zadataka, razmirice sa prijateljima, ili, ako ste u braku, malo tenzija u odnosu sa partnerom.

   Srdačan pozdrav,
   B.

 22. Katerina kaže:

  Bojane kada Mesec u sekundarne progresije menja znak posle skoro 3 Godine Dali to Natus i oseca jer se tada menja energija Primer:sada Mi je Mesec u progresije u Jarcu i osecam neku tesku energiju ovih 2 ipol godina a od mog rodjendana u Novembru menjace znak u Vodoliji ce uci Mesec i tu je moj Podznak Dali cu uci u promene od sledece godine?
  Pozdrav..

  • Bojan Šojić kaže:

   Katerina, kada god Luna u sekundarnim progresijama menja znak ili pravi neke značajne aspekte sa natalnim planetama, to može biti pokretač novih dešavanja. Ipak, potvrda tih dešavanja mora postojati bar još u nekim prognostičkim tehnikama.

 23. Katerina kaže:

  Hvala Bojane na odgovar..u sekundarne progresije Venera je usla u Jarca i trenutno pravi konjukciji sa natalnom Marsom u Jarcu na isti su stepen, dali dolazi do neke promene kad su Venera i Mars u konjukciji u Sekundarne progresije?

 24. Tamara kaže:

  Mozda sam promasila temu i izvinjavam se, ali bih pitala da li ima znacaja kada progresivni Mo padne na natalni dsc i JU? Hvala

  • Bojan kaže:

   Ima, u skladu s natalnim značenjima koje JU ima. A što se tiče Desc, svakako označava bitno razdoblje za temu 7. kuće, opet u skladu s ostalim natalnim pokazateljima.

   • Tamara kaže:

    Hvala puno na odgovoru, trudim se da naucim, citam redovno Vase tesktove. Najvise volim kada procitam na tudjim primerima, onda dobijem neku slikuu glavi. Recimo, ja sam finansijski bila losije, ali kada mi je prog. Ma dosao egzaktno na vrh 2.kuce sve se popravilo.A Ma je vladar asc. 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *