Doriforos, doriforija, kopljonoša

Prijavi se za obaveštenja o novim tekstovima na sajtu.Informacije, zakazivanje konsultacija, naručivanje analiza
viber/WApp: +38163 786 79 85

3 komentara

 1. Maja kaže:

  Ovaj mi je tekst zanimljiv, iako za moj mozak i (ne)znanje malo komplikovan 😀

  Zanimljiv, jer mi pada na pamet karta bliske osobe za koju bih inače rekla da je… prosto teška, iako je osoba vrlo „moćna“, u smislu ekstremne nadarenosti, genijalnosti i realno bi mogla osvojiti svijet time, čini se da nedostaje te vrste ambicije, ali je zapravo dar toliko „zastršujuć“ da nije ni njoj samoj jednostavno bilo nositi se s njime… i usmjeriti konstruktivno sav taj silan potencijal… do kraja (živi od toga, koliko god se u našim uslovima max da, poznata je, cijenjena, uspješna, ali je to još uvijek na 5-10% realnih mogućnosti).

  Elem, ako sam dobro pohvatala da je to – to… osoba ima luminar (MO) na samom ASC i egzaltiranu VE u opoziciji (stepeni koji slijede), i SO je na uglu, udružen s tom VE… ima egzaltiranog SA združenog s JU na uglu (drugi znak, ali prvo polje) i opoziciju MA u sjedištu (iz 7. polja, iako 8. znak) prema njemu (stepeni koji prethode, tj. baca 180 na par stepeni prije SA)… ima tu sigurno detalja koje ne mogu ispratiti, ko koga još tu štiti i kako… ali nakon ovog teksta, te opozicije, pa i „odokativno“, izgledaju nekako drukčije…

  I pitanje… utiče li retrogradnost, tj. koliko – na efekte toga i koliko se uopšte u praksi pokaže značajnom analiza koja uključuje i kopljonoše? Tj. koliko se pokazuje od uticaja u odnosu na ostale (neke „osnovnije“) pokazatelje?

  • Bojan Šojić kaže:

   Već neko vreme mi je ovaj tekst na spisku za nadogradnju, ali eto, nešto mi se ne da 🙂
   Najbitnije je svetlo vremena i pogledati kopljonošu tog svetla – što je u boljem stanju i boljih signifikacija, to je veća verovatnoća da će moći da izdigne osobu na društvenoj lestvici.
   Kopljonoše se zapravo i koriste kada se određuje uspon neke osobe na društvenoj lestvici. Situacije gde se osoba iz nižih društvenih slojeva izdigne na vrlo visoke društvene pozicije jesu rezultat dobro integrisanih kopljonoša (sa ili bez istaknutih fiksnih zvezda).
   Retrogradnost je oštećenje planete, pa u skladu sa tim umanjuje potencijal kopljonoše. Iz istog razloga spoaljena planeta ne može da bude kopljonoša – previše je slaba.

 2. Maja kaže:

  Hvala, jasnije je…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *