Učenje o prakvalitetima

Prijavi se za obaveštenja o novim tekstovima na sajtu.Informacije, zakazivanje konsultacija, naručivanje analiza
viber/WApp: +38163 786 79 85

6 komentara

 1. Zvezdan kaže:

  Sjajan tekst! Veoma detaljno i precizno objašnjenje. Ako se ne varam, Prakvaliteti su isto što i astrloški temperament..? Da li bi ste možda napisali neki sličan tekst ( ili makar neko uputsvtvo) sa najpogodnijom formulom za računanje temperamenta? Veoma me zanima da izračunam za sebe kom temperamentu pripadam, ali ima dosta različitih formula i ne znam koja bi bila najtačnija?

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovani Zvezdane,

   Prakvaliteti su gradivni materijal elemenata, a ta četiri elementa možemo poistovetiti sa četiri osnovna tipa temperamenta. Tako, vatra bi odgovarala koleru, vazduh sangviniji, zemlja melanholiji, a voda flegmi.
   Kao što ste naveli, postoji više različitih formula za računanje temperamenta (Lili, Grinbaumova, Zoler), od kojih su neke bolje, a neke manje dobre. Ukoliko ste u prilici da nabavite negde astrološki softver Janus, u njemu postoji opcija računanja temperamenta po formuli koja je (prema mom iskustvu) najbolja. Doduše, jednu stvar ne treba ispustiti iz vida – izuzetno su retki čisti tipovi, već je u svakom od nas smeša dva ili tri temperamenta, a neretko se dešava da matematika pokaže podjednake vrednosti za svaki od četiri temperamenta. Nakn proračuna, tek pažljivim posmatranjem horoskopa možemo proceniti da li će kod osobe prevagnuti sangivnija nad melanholijom ili melanholija nad kolerom i slično.

   Srdačan pozdrav,
   Bojan

 2. Zvezdan kaže:

  Hvala lepo na brzom i iscrpnom odgovoru! Potrudiću se da instaliram Janus, vidim da postoji besplatna verzija za preuzimanje ( probna doduše), ali verujem da će mi to biti dovoljno za početak…Inače koristim Morinus, “ skinuo“ sam sa Vašeg sajta, i rekao bih da je sjajan. Po mom skromnom mišljenju. 🙂 Elem, što se određivanja temperamenta tiče, jasno mi je da je to prilčno teško, makar za početnike, pa zato i polazim od sebe. Neophodno je iskustvo svakako, da bi se precizno odredilo ko će na šta i na koji način odreagovati…matematika nam ne daje odgovor na ta pitanja. Uzgred, tekstovi su Vam odlični, veoma edukativni a nimalo pretenciozni, samo tako nastavite! Ovo je bez sumnje najbolji sajt na našem govornom području sa temama TA.
  Hvala još jednom, Svako Dobro.

  • Bojan Šojić kaže:

   Zvezdane, najlepše hvala na lepim rečima i podršci. Ako Bog da, u narednim mesecima i godinama biće na sajtu mnogo korisnog materijala iz oblasti elekcione i mundane astrologije, što će, verujem, biti takođe interesantno.

   Sve najbolje,
   B.

 3. Zvezdan kaže:

  Poštovanje Bojane. Apropo mog prethodnog pitanja u vezi sa formulom za računanje temperamenta; Da li bi ste bili ljubazni da preporučite konkretnu verziju programa Janus, možda onu koju Vi koristite, jer verzija koju sam uspeo da pronađem ( 4.3) nema opciju za računanje temperamenta…?
  Hvala unapred i svako dobro!

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovani Zvezdane,

   I ja koristim verziju 4.3. To je ujedno i najnovija verzija tog softvera. Podatke o temperamentu pronalazite tako što najpre kliknete traditional chart (16. tab s leva), pa kada vam se otvori četvrtasta karta, onda kliknete na results.

   Janus 4.3 temperament

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *