Uvod u astrometeorologiju: Priroda zodijačkih znakova

Uvod u astrometeorologiju – priroda zodijačkih znakova i karakteristike vremena prema dekadama znakova po Klaudiju Ptolemeju.

Rak je u celosti miran i topao, ali su njegovi prednji delovi blizu zvezde Prezepe naročito vrući i gušeći; srednji delovi su umereni, a poslednji delovi pobuđuju vetrove. A njegovi i severni i južni delovi su jednako vreli i žareći.

— Klaudije Ptolemej —

 

OVAN. Ovaj znak je kardinalni i označava početak proleća. Kao što je poznato, u proleće počinje intenzivnija razmena vazdušnih masa. Period stabilnog vremena se okončava i preovlađuju zapadna strujanja koja donose vazdušne mase sa okeana.

U toku zime je voda toplija od podloge, pa vazduh sa okeana stiže na kopno kao topliji, izdiže se iznad hladne podloge i tada imamo pojavu slojevite oblačnosti koja uzrokuje tmurno vreme sa dugotrajnim padavinama slabog do umerenog intenziteta. U proleće je situacija nešto drugačija. Tlo se za razliku od vode (ima veću provodljivost toplote) brže zagreva, pa tako vazdušne mase koje dolaze sa okeana bivaju hladnije u odnosu na vazduh iznad kopna.

Hladan vazduh pri nailasku na topli, izbacuje ga uvis i imamo pojavu konvektivne oblačnosti i pojavu pljuskovitih padavina, praćenih grmljavinom, a ponekad i gradom i olujnim vetrom. Oblačni sistemi su manji i neujednačeni, pa tako u gradu u jednom njegovom delu može biti nepogode, a u drugom sunčano.

Znak Ovna u celini karakteriše vreme praćeno pljuskovima ili gradom. Međutim, ako ovaj znak izdelimo na delove, možemo zaključiti da prva polovina Ovna karakteriše hladnije i suvlje vreme, a njegovu drugu polovinu toplije i vlažnije.

BIK. Ovo je period od treće dekade aprila do treće dekade maja. Podloga je zagrejanija, vreme je toplije. Po Ptolemeju, ovaj znak je u celini topao. Međutim ako posmatramo delove, početak znaka (u vreme Ptolemeja na početku bika su se nalazile Plejade) karakterišu zemljotresi, jaki vetrovi i guste magle.Sredina znaka je hladna i vlažna, a kraj znaka je topao i nestabilan sa grmljavinama.Generalno, prva polovina Bika je umerena dok je druga nestabilna.

U ovom periodu su kod nas vremenske prilike manje promenljive, pa imamo duže periode kišnog ili lepog vremena, što i odgovara jednom fiksnom znaku. Krajem perioda odnosno pri kraju znaka Bika jačaju južna strujanja koja donose topliji vazduh iz severne Afrike, koji se prelaskom preko Sredozemnog mora, „puni“ vodenom parom. Tako imamo pojavu čestih popodnevnih pljuskova odnosno pre podne je sunčano, toplo i sparno, a posle podne i uveče je lokalni razvoj oblačnosti sa pljuskovima, grmljavinom i nepogodama.

BLIZANCI. Po Ptolemeju, ovaj znak je u celini uravnotežen. Po delovima, prvi stepeni su vlažni i promenljivi sa pojavom nepogoda, srednji su stabilni, dok su poslednji mešanog karaktera. Prva polovina je vlažna i vetrovita i donosi zemljotrese, a druga je suvlja. U našoj zemlji, treću dekadu maja u proseku zaista karakteriše nestabilno vreme i kao i početak juna meseca kada se zabeleži najveći broj nepogoda sa gradom i olujnim vetrom. Ipak, ove pojave su lokalnog karaktera, pa se može reći da sa početkom Blizanaca ulazimo u period stabilnijeg vremena, koji kulminira krajem ovog znaka.

RAK. U celini topao znak sa ujednačenom temperaturom, gde su i prva i druga polovina znaka jednako tople i uglavnom nestabilne. Po delovima, prvi stepeni su sparni odnosno topli i vlažni, takođe donose i zemljotrese, srednji su stabilni, a poslednji topli i vetroviti. Početak znaka Raka odnosno treće dekada juna, kod nas nagoveštava početak leta i pojavu prvih tropskih temperatura čije vrednosti dostižu ili premašuju 35°C.

Kako se ulazi u mesec jul, vreme je sve stabilnije i toplije, a kulminacija je u trećoj dekadi jula. Sunce je u zenitu u ovom delu godine, ali podloga još uvek nije dovoljno duboko zagrejana, tako da se temperaturni zenit dostiže tek narednog meseca odnosno u znaku Lava. Karakteristike vremena u znaku Raka su većinom stabilno i suvo vreme, posebno poslednja dekada ovog znaka, a tek poneki prodor hladnog vazduha i to prolaznog karaktera može doneti kratkotrajne vremenske nepogode. Takođe, u ovom periodu obično jača visinsko južno strujanje koje obezbeđuje priliv vrelog vazduha iz severne Afrike.

LAV. U celini vreo znak gde je prva polovina vrela i stabilna, a druga vlažna. Po delovima, prvi stepeni su vrući i stabilni, srednji ujednačeni, a poslednji vlažni i destruktivni. Treća dekada jula i prva dekada avgusta u proseku važe za najtopliji period godine i to sasvim odgovara fiksnom Lavu. U ovom periodu je vreme izuzetno toplo, temperature često prelaze i 40°C, a često se dešava da ne padne ni kap kiše.

Povremeni prodori vlažnog vazduha su retki i vlažan vazduh se brzo transformiše iznad vrele podloge u suv i stabilan. Tako je baš u ovom delu godine zabeležena najčešća pojava tzv. suvih oluja. To su nepogode praćene olujnim vetrom, ali bez padavina, a ponekad i bez oblačnosti. Pad temperature nekad može biti znatan, ali se ona već za dan-dva vraća na uobičajene vrednosti.

DEVICA. Ovaj znak je u celini važan i obojen grmljavinskim nepogodama, sa vetrovitom prvom polovinom i stabilnom drugom. Po delovima, prvi stepeni su topli i destruktivni, srednji umereni, a zadnji kišni. Vremenske prilike su poslednjoj dekadi avgusta u proseku veoma promenljive. Atmosfera postaje nestabilna, prva jača zahlađenja uglavnom odnose u zaborav vrelinu leta. U ovom periodu može biti veoma jakih oluja. Početak septembra, naročito njegova druga dekada, obeležava početak ciklonske aktivnosti u Sredozemlju koja južnim krajevima donosi padavine, a severnim jak jugoistočni vetar poznatiji kao košava.

priroda zodijačkih znakova
Srednjovekovni prikaz zodijačkih znakova

VAGA. Ovaj znak je u celini promenljiv sa prvom polovinom koja je vetrovita i drugom koja je vlažna i „zagušljiva“. Po delovima, prvi i srednji stepeni su ujednačeni, a poslednji vlažni. Od treće dekade septembra pa do druge dekade oktobra imamo čestu pojavu stabilnog, odnosno suvog i relativno toplog vremena u narodu poznatijeg kao Miholjsko leto. I dalje može biti vrlo vetrovito, ali je i pored toga vreme prijatno za to doba godine i uglavnom suvo. Padavine su izražene jedino na jugu gde je još uvek velika aktivnost ciklona iz Sredozemlja. Kraj znaka Vage odnosno treća dekada oktobra, donosi vetrove istočnijih pravaca koji su hladniji, pa se dešava da se u ovom periodu prvi put zabele i niži predeli.

ŠKORPIJA. Ovaj znak je u celini obeležen gromovima i olujama, sa prvom polovinom toplom, a drugom vlažnom. Po delovima, prvi stepeni su snežni, srednji umereni, a poslednji uzrokuju zemljotrese. Ovde nailazimo na kontradikciju u Ptolemejevim zapažanjima, jer ne može biti prva polovina znaka topla ako su njeni početni delovi snežni. Ovde je verovatno uzeo u obzir u prvom slučaju Mediteran i uopšte sve zemlje u blizini mora i okeana, jer je ovo doba godine kada se svuda u svetu beleže izuzetno jake oluje, uragani, tajfuni.

U SAD počinje aktivnost tropskih ciklona koji u serijama idu iz Meksičkog zaliva. Takođe, Kinu i Indiju kao i Indoneziju pogađaju razorni tajfuni formirani nad Pacifikom i u Indijskom okeanu. Na zapadu SAD je ovo period sa najrazornijim požarima. U kontinentalnim predelima, kraj oktobra i početak novembra karakterišu prvi prodori hladnog Arktičkog vazduha. No, nije retkost da se period Miholjskog leta nastavi i do kraja novembra. U svakom slučaju, u proseku ovaj deo godine je kod nas vetrovit sa pojavom kiše i snega i pojavom jutarnjih mrazeva.

STRELAC. U celini, ovaj znak je vetrovit sa vrlo vetrovitom prvom polovinom i promenljivom drugom polovinom. Po delovima, prvi stepeni su vlažni, srednji umereni, a poslednji topli. Kraj novembra i početak decembra uglavnom obiluju padavinama i bivaju vetroviti jer se putanje ciklona pomeraju južnije, a Sibirski anticiklon jača i širi se na veći deo Evrope. Stvara se velika razlika u pritisku, što našoj zemlji donosi ponovo jake vetrove pretežno jugoistočnog, istočnog ili severoistočnog pravca. Sličnu situaciju smo imali baš 2008g.

JARAC. Ovaj znak je u celini vlažan sa obe polovine vlažne i destruktivne. Po delovima, prvi stepeni su topli, srednji umereni, a poslednji obiluju padavinama. Poslednja dekada decembra u proseku ima temperature koje su izned prosečnih vrednosti za taj mesec.Tek u pojedinim godinama se zabeleže veoma niske temperature. U prilog tome ide činjenica da su mnoge nove godine proslavljenje po suvom i relativno toplom vremenu. Početak januara, pa idući dalje ka kraju meseca, ponovo imamo period intenzivnih padavina naročito u zemljama koje su u priobalju.Vrlo često se dešava da jako duboki cikloni pogode obale zapadne Evrope donoseći jake oluje, a svedoci smo njihove učestanosti prethodnih godina. U kontinentalnim krajevima, pa i kod nas smenjuju se kiša i sneg odnosno topli i hladni periodi, a količina padavina može biti znatna.

VODOLIJA. Ovaj znak je u celini hladan i vlažan, s prvom polovinom toplom i drugom oblačnom. Po delovima, prvi stepeni su vlažni, drugi umereni, a poslednji vetroviti. Kraj januara i početak februara obično karakteriše blagi porast temperature, a ne retko se dešava da početkom februara kod nas temperature dostignu i 20°C. Međutim, krajem prve i početkom druge dekade obično sledi pad temperature uz jake vetrove severnih pravaca. Poslednja dekada februara je u hladnim danima vrlo često praćena pljuskovima snega.

RIBE. Ovaj znak je u celosti hladan i vetrovit, sa prvom polovinom vetrovitom, a poslednjom vlažnom.Po delovima, prvi stepeni su umereni, srednji su vlažni, a poslednji topli. Kraj februara i početak marta u proseku karakteriše hladno vreme. Februar inače ima u proseku malu količinu padavina koja se u martu povećava.U prvoj i drugoj dekadi marta jačaju ponovo cikloni na Atlantiku, dok kod nas preovlađuje strujanje sa severozapada koje nam donosi česte padavine i relativno brzu smenu toplih i hladnih dana. Vrlo promenljivo i ćudljivo vreme koje u narodu zovu „Baba Marta“.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *