Mašalah ibn Asari: Poglavlje o kišama

mašalah ibn asari

Persijski astrolog Mašalah o kišama tokom godine. Tradicionalna pravila prognoziranja vremenskih prilika za godinu i njene pojedine sezone

 

Mašalah ibn Asari je Jevrejin (kasnije preobraćen u islam) rođen 740. godine, u oblasti Basre na jugu Iraka. Bio je najugledniji astrolog svog vremena, a radio je kao dvorski astrolog Abasidskog kalifata. Još kao mladić, skupa sa još nekoliko uglednih astrologa predvođenih Naubahtom Ahvazijem, na zahtev kalifa El Mansura, 762. godine učestovao je u pravljenju elekcionog horoskopa osnivanja Bagdada, kao budućeg centra svetske kulture i nauke.

Bio je vrstan poznavalac astronomije, ali i persijske i indijske astrologije. Iza sebe je ostavio mnoštvo dela koja su kasnije sa arapskog prevođena na latinski, a među kojima su: Godišnje revolucije u horoskopima (o solarnim povratcima), Godišnje revolucije sveta (o ingresima), O velikim konjunkcijama, Spisi o eklipsama, O recepcijama planeta ili pitanjima, Knjiga o rođenjima, i mnoge druge. Njegov najpoznatiji učenik bio je Abu Ali el-Hajat.

Mašalah je preminuo 815. godine.

§1 Uvodno poglavlje

Kada želiš da znaš o obilju kiša ili njihovom izostanku, ili da li će ih biti više u prvom delu godine ili u drugom, pogledaj kada Sunce ulazi u Škorpiona[1]. Potom pogledaj Veneru: ako se pojavljuje na istoku u rano jutro[2], onda će prvi deo godine imati malo kiše a drugi deo više. Ako se nađe na zapadu ispred Sunca[3], onda će prvi deo zime imati više kiše. Znaj, kada je Venera u istom znaku sa Suncem, biće više kiše u tom mesecu u kom se susreću. Ona je tad poput žene koja je pod muškarcem i prima njegovu tečnost.

Kada želiš da znaš o obilju ili nedostatku kiše, pogledaj kada Sunce dolazi na prvi minut Ovna[4] i postavi Ascendent za čas njegovog povezivanja sa prvim delom ovog znaka. Zatim, pogledaj koliko se stepeni ovog znaka uzdiže, pa pronađi vladara termina stepena Ascendenta. Potom odredi sva četiri ugla. I znaj da je vladar termina Ascendenta vladar godine.[5]

Pogledaj vladara godine – da li je povezan sa Venerom ili Merkurom, ili je sa bilo kojom od njih u istom znaku? Potom, pogledaj znak u usponu, da li je vodeni ili ne? Kada si to marljivo procenio, pogledaj postavku Venere, Lune i Merkura, pa ako ih nađeš u vodenim znacima i ako je Luna povezana s njima a nije povezana sa nekom od nesrećnih planeta, biće više kiše te godine.

Ako nađeš da je Merkur unesrećen od Marsa, ili je pod sunčevim zracima, i ako nađeš da je Luna povezana sa Merkurom, znaj da će biti nedostatka kiše u prvom delu, a uvećanja sredinom godine. A te kiše će biti praćene munjama i gromovima i lošim vremenom i čestim vetrom.

Ako je Venera povezana s Marsom ili pod zracima Sunca, onda će biti manjka kiše tokom čitave godine.

Kada je Merkur povezan sa Saturnom i kada je Luna povezana sa Merkurom ili Saturnom, rečeno je da će se kiše uvećati u prvom delu godine i da će biti puno oblaka u atmosferi i puno štetnog vremena.

Ako Jupitera nađeš u vodenom znaku, a Veneru i Lunu povezane s njim, onda prosudi da neće biti obilja kiša. A ako ga nađeš u vatrenom znaku povezanog s Marsom, prosudi o manjku kiše te godine.

Potom, pogledaj vladara termina Ascendenta koji je vladar godine, i da li se nalazi na nekom od uglova odakle aplicira ka dobroćudnim planetama: istina, ta godina će biti kišovita i na početku i na kraju. Ako je vladar godine unesrećen od Marsa ili je sa Marsom u istom znaku, onda će smanjiti kiše i u prvom i u drugom delu godine.

Ako u svojim naporima otkriješ da je vladar godine sa Venerom i Lunom, povezan sa Marsom, onda će odista uvećati oblaci i vetrovi, ali će se kiše smanjiti.

Ako je znak u kom se sastaju vladar godine i Venera jedan od vazdušnih, i ako je Luna povezana sa Marsom, onda reci da će vazduh biti „ukvaren“ velikom vlagom pre nego kišom. Ako nađeš Veneru povezanu sa Saturnom ili Lunu povezana sa Saturnom, onda reci da će se rosa i magla uvećavati dok ne budu slični kiši, i opteretiće zemlju tokom godine tom vlagom umesto kiše.

Potom, pogledaj vladara godine, a koji je vladar termina Ascendenta: ako je to Merkur i ako je unesrećen, onda će se kiše te godine i uvećavati i smanjivati te godine uz mnogo oblaka i vetrova. Ako nađeš da je vladar godine Jupiter i da je unesrećen jednom od nesrećnih planeta, onda će kiše biti umanjene i neće biti pogoršanja u atmosferi niti vetrova kao što je slučaj sa unesrećenim Merkurom.

Ako je Venera vladarka godine i ako je unesrećena Marsom, ili je pod zracima Sunca, onda će se magla i vlaga uvećavati na zemlji, a to nije od kiše. A ako je Mars vladar godine, rosa, kiša i oblaci će se umanjiti. Ako je Saturn vladar godine, kiše će se umanjiti, a magle će biti češće.

Doista, ove tri planete, tj. Luna, Venera ili Merkur, su one koje označavaju uvećavanje kiše ili njen nedostatak. A veze između dobroćudnih i zloćudnih planeta su te koje sprečavaju kiše, a to su Sunce, Mars i Saturn, izuzev kada se Saturn nađe u kišnim znacima.

§2 Poglavlje o kišama u četvrtima godine

Pogledaj kada Sunce uđe na prvi minut Raka ili Vage ili Jarca pa tada postavi Ascendent i utvrdi uglove onako kako sam te uputio, i Ascendent tog znaka. I pogledaj gde su Venera, Merkur i Luna, u kojoj četvrti i sa kojom su planetom povezani. I pogledaj gde je Mars postavljen u svakoj četvrti i veze ovih planeta. Zatim, prosudi o ovim planetama. Potom proceni svaku od njih u kontekstu rose i kiša i oblaka i magli i vetrova; pa kada proceniš ono što želiš i nađeš prvo povezivanje jednih sa drugima, posmatraj to kao što si posmatrao za početak godine, ako je volja božija.

Na osnovu ulaska Sunca u Vagu, zaključuješ šta će se dešavati u toj četvrti do početka Jarca, i to je jesenja sezona. A kada dođe u Jarca, onda postavi Ascendent za to vreme ulaska u Jarca (ili Ovna), onako kako sam ti objasnio za početak godine, ako je volja božija.

§3 Poglavlje o poznavanju godine prema konjunkcijama i opozicijama

Kada želiš da znaš o kišama u svakom mesecu, pogledaj čas spajanja Sunca i Lune unutar jednog stepena[6], ili čas kada se Sunce suprotstavlja stepenu na kom je Luna[7] što je u vreme kada Luna uđe u znak koji je sedmi od Sunca i dođe na stepen na kom je Sunce. Postavi Ascendent za taj čas onako kao što to činiš za svaki mesec, pa ćeš sigurno odatle znati šta će biti.

Zatim, pogledaj Lunu. Ako je nađeš da je povezana sa Venerom ili Merkurom, biće kiše tog meseca. Ako želiš da znaš detaljnije, onda kada Luna dođe do uglova i poveže se sa Venerom ili Merkurom, biće kiše tog dana – izuzev kada je Luna povezana sa Marsom na početku lunarnog meseca; jer će tada biti više grmljavine, sevanja i vetrova, a manje kiše sve dok se uštap ne desi, a u toj polovini nije ukorenjeno.[8] Ako nađeš da je Luna povezana sa dobroćudnim planetama kada se odvaja od Sunca, kiše će biti obilne nakon ove polovine lunarnog meseca.

Kada ustanoviš šta će biti s kišom u svakoj polovini, onda, ako nađeš da je Luna povezana sa Saturnom u vreme separacije od konjunkcije ili opozicije sa Suncem, i da je Venera povezana sa Saturnom u kišnom znaku, onda znaj da će se kiše uvećavati tokom te konjunkcije ili opozicije, osim ako je Saturn u vatrenom znaku.

A ako se Mars nađe povezan sa Saturnom, onda će se zasigurno oblačnost uvećati i biće pojačanja vetrova a smanjenja kiša, i atmosfera će biti pokvarena onim što nije vlažnost, tako da će biti nedostatka kiše tokom konjunkcije i opozicije [luminara].

§4 Kiše u danima

Kada želiš da znaš u kom će danu padati kiša u nekoj polovini meseca, poveži Lunu sa znakom, pa ako dolazi na neki od uglova i ako se povezuje sa Merkurom ili Venerom, ili sa planetom s kojom je bio povezan na početku meseca, i ako ulazi u vodeni znak u kom se povezuje sa ovim planetama koje sam ti pomenuo, kiše će padati tog dana, ako je volja božija.

§5 O kišama svakog dana kada Luna ulazi u vodene znake

Znaj da su vodeni znaci Škorpion, Rak, Vodolija i Ribe[9]. A najjače kišne planete su Luna i Venera.[10]

Kada je Venera u jednom od kišnih znakova i kada je u prvom delu znaka ili u njegovom srednjem delu, i kada je Luna ušla u ove znake i povezala se sa Venerom, to je indikator da će tog dana biti kiše i nastaviće se dok zemlja ne počne da pliva usled obilnih kiša; i slično ako su Venera i Merkur u vodenim znacima, a Luna prolazi kroz vodene znakove i povezuje se sa bilo kojom od ove dve na kraju znaka, to je indikator mnogo kiše, ali manje nego kada je u prvom delu znaka.[11]

Ako se Luna i Venera nađu u kišnim znakovima, a Merkur nije u kišnom znaku, to je indikator kiše. Ako Luna i Merkur prilaze kišnim znacima, a Venera nije u kišnim znacima, to je indikator kiše.

Ako je Luna na početku nekog od kišnih znakova i povezuje se sa Venerom i Merkurom, ili se nađu u znaku u kom je Luna, to je indikator neprestanih kiša sve dok ga Luna ne napusti. A kada Venera, Merkur i Luna nisu povezani sa nesrećnim planetama ili ako nesrećne planete nisu okupljene s njima u istom znaku, to je indikator kiše tog dana. Ali, ako su povezane sa nesrećnim planetama ili su telesno sa njima, to indicira izostanak kiše.

Kada Venera, Merkur i Luna ulaze u kišne znake, to je pokazatelj kiše tog dana. A Venera, ako je sa Lunom i Merkurom u konjunkciji ili su okupljeni u znaku, to je pokazatelj kiše tog dana.

Ako su bilo Merkur ili Venera u Jarcu, a Luna u Biku, Škorpionu ili Ribama, to je pokazatelj kiše tog dana. A ako je Luna u Biku, Devici ili Jarcu i povezuje se sa Venerom ili Merkurom opozicijom, to je pokazatelj kiše. A to je snažnije kada je Luna sa Južnim čvorom u istom znaku. Ako je Luna u Biku s Južnim čvorom i ako se odvaja od Saturna, a Venera i Mars u Vodoliji dok je Merkur u Ribama ili Jarcu, to je pokazatelj kiša, ako je volja božija.

o kišama

§ Spis o kišama i vetrovima

U ime Svetog i Milosrdnog Boga, spis Mašalaha o kišama i vetrovima, preveden sa arapskog na latinski, od strane Amagra Drogonea.[12]

Mašalah je kazao: ispitaj inferiorne planete i njihove delove neba. I treba da znaš da se nebesa Lune proširuju do nebesa Saturna, i Luna zahvata odatle i uzima veliki udeo u rosi i gradu, a prima i paru od Zemlje.

Stoga kada je povezan iz neba Saturna sa nebom Lune, i kada Luna opada[13] a Saturn se uspinje, to će biti znak kiše koja će kratko trajati. A to se dešava kada se oblaci sudaraju u vazduhu, deo po deo, jedan sa drugim. Ali ako Saturn opada, a Luna raste, i kapije nebesa su otvorene[14] jedna prema drugoj, to je znak kiše u tom satu posebno ako je Saturn u Raku a Luna u Jarcu, i Južni čvor se nađe s jednim od njih ili u Vodoliji.

Ako jedan od njih opada, a drugi raste i ako je Luna brza, godina će biti kišna i vlažna. Ali, ako je Luna na Veneri koja je okcidentalna i u opadanju, to označava mnogo vetrova i rose i njihovu trajnost. Ako je Saturn retrogradan, a Luna sporije napreduje, i ako je Južni čvor u Vodoliji, to označava mnoštvo tmine i manjak kiše, i kondenzaciju hladnoće i snegove; a to će biti mnogostruko uvećano kada se snegovi približe na period od 6 dana ili više.

I treba da znaš da je Luna povezana sa nebom Saturna; stoga, kada je Saturn u Raku, a Luna u Jarcu ili Ribama ili Škorpionu, to označava kiše. A u Vagi (koja je egzaltacija Saturna) i Vodoliji (koji je domicil Saturna), označeni su dugotrajnost kiše i obilje snega.

Ali, ako je Saturn u Vodoliji, a Luna u Lavu (koji je opozitan Vodoliji), i ako se jedno od njih dvoje uspinje, a drugo spušta, to je pokazatelj obilja vode. I koliko god se Luna zadržavala u Lavu, opadajući, vode izvora koje su u Vodoliji dolaziće do rečnih obala; a to označava kišu. A ako se oboje uspinju, biće snažnih i toplih vetrova uz tmurno vreme, i kiše će padati sve dok [planete] ne počnu da opadaju. Nakon toga, biće vetrova i kiše će prestati. Kada je Saturn na drugom mestu od ovoga (na primer, u Ovnu, Biku ili Blizancima) niti je u znacima u kojima je njegova priroda osnažena, neće biti kiše.

I treba da znaš da postoje mesta u kojima su kiše smrznute, kao u Jermeniji, na uzvišenim mestima u sedmoj klimi, od ulaska Sunca na 19° Škorpiona do njegovog ulaska na 19° Bika – a ovo je zato što toplota Sunca nije ojačana u trećoj klimi, pa se ta tmina zagreva u vazduhu ili miruje u njemu i ojačava. Kada je Sunce između 19. stepena Bika i 19. stepena Škorpiona, kiše će se umnogostručiti u južnim naseljima, i kod onih koja su ka jugu i koja su blizu linije ekvatora po danu; a to su oni gde obitavaju crnci i oblast Zanj i Aden[15] i južne države, i države koje su blizu ekvatora po danu u prvoj klimi.

A neki su ovo procenjivali čak na osnovu prvog minuta Ovna i Vage, i mesta gde se nalaze kišne planete nakon što Sunce prođe 10° nakon ulaska. Ako je Venera sa Suncem i ako im se pridružuje Luna, i određene planete u satima Lune,[16] to je pokazatelj kiše. Ali, jače značenje pripada Luni jer ona ima vlažnost. I koja god planeta da se nađe na 19. stepenu Bika, ukazaće na kišu, ali ne kao što to čini Luna, jer je ona opozitna Saturnovim nebesima.

Stoga, ako želiš da znaš ovo, pogledaj ulazak Sunca na prvi minut Ovna ili na 19° Škorpiona, pa ako su planete vladari sopstvenih nebesa[17] i gledaju ih, i ako im Luna pomaže, to će označiti obilje kiša. Ali ako Luna ne vidi vladara nebesa s kojim je vezan niti planetu, i ako mu se umanjuje napredovanje, označiće kiše. I slično, Luna označava sve što i Saturn ako se nađe pod sunčevim zracima ili u opoziciji sa Suncem, jer tada označava kiše, pošto u ta dva časa one počinju da padaju na toj lokaciji.

Ispitaj mesta Saturna i Lune, pa ako budu kao što sam ranije pomenuo i ti želiš da znaš vreme kiše u toku te godine, pogledaj: ako se Sunce nađe u Vodoliji i Luna se sretne s njim, to je pokazatelj manjka kiše. Slično, ako se Venera sretne sa Suncem a slično i Merkur. A ako su združeni, kiše neće prestati te godine dok se Venera i Merkur ne odalje od Sunca.

Ako je Sunce u Vodoliji (tj. u domicilu Saturna), a Luna u Lavu (domicilu Sunca), to označava mnogo kiše i u tom času. A ako su Venera i Merkur sa Suncem, to označava mnogo kiše. Ako je Sunce u Ribama ili Ovnu i ako je Luna u Raku, Vagi ili u Devici, to je pokazatelj kiše (ili u Strelcu, posebno prvom delu, zbog čiste pare u njemu).

Ako Mars aspektuje Sunce ili Lunu ili Veneru ili Merkura, to označava mnogo kiše, naročito ako se međusobno spajaju kvadratom ili opozicijom. Jer, tada se javljaju strašne stvari poput jakog sevanja, gromova i sličnih stvari, a ako je Mars retrogradan, kiše će biti zastrašujuće. I ako je Luna u Biku a Mars u Škorpionu, ili je Luna u Škorpionu a Mars u Biku (što je egzaltacija Lune), i ako je Sunce u Vodoliji, Ribama ili Ovnu, to je predznak mnogo kiše i sevanja i munja.

Ako je Mars u Ribama a Luna u Strelcu, i Sunce u Ribama, to označava kiše i sevanja. A ako je Sunce u Škorpionu ili u Strelcu a Luna u Škorpionu ili Strelcu ili Ribama, i Mars u Blizancima, Devici ili Biku, to je pokazatelj sevanja ali malo kiše i nastavka sevanja sa Suncem u Ovnu, jer je to kuća Marsa.

Ali ako aspektuje Lunu ili se nađe u Ribama (što je egzaltacija Venere) i ako je Sunce u Škorpionu (što je domicil Marsa) ili u Vagi (što je domicil Venere), biće hladnih vetrova, kao i kad se Sunce nađe u Jarcu ili Vodoliji (domicili Saturna). Znaj da su nebesa Jupitera i Merkura povezana, a slično i nebesa Venere i Marsa.

Jer, superiorne planete nemaju moć u sebi niti kroz sebe (niti je imaju inferiorne, osim od superiornih). Zato, kada Merkur aspektuje Jupitera u godišnjoj revoluciji (što sam naveo) i ako jedan od njih opada, a drugi se uspinje, i ako onaj koji opada aspektuje onog koji se uspinje[18], to je pokazatelj mnogo vetrova u toku te godine, jer nebesa Jupitera umnožavaju vetrove, a Merkur označava same vetrove.

Ako se Luna nađe u Biku, a Merkur je aspektuje iz Vodolije ili Riba, i Merkur je primljen od Jupitera u godišnjoj revoluciji, to označava vetrove. Ako je Merkur u Vodoliji, a Luna u Lavu ili Merkur u Ribama a Luna u Strelcu ili Devici, ili je Luna sa Jupiterom ili Merkurom u tim znacima, to označava vetrove. Ili, ako je Jupiter u egzaltaciji a Merkur u Ovnu ili Ribama i ako aspektuje Jupitera i biće povezan s njim, to označava vetrove.

Ako je Merkur u Škorpionu a Jupiter u Biku ili Lavu, i ako će Luna biti povezana sa Merkurom iz Vodolije ili Riba ili Bika ili Lava, biće vetrova. Ako je Merkur u Škorpionu a Jupiter u Biku ili Strelcu, i Luna povezana sa njim iz Blizanaca ili Device, to označava vetrove.

A ako je Sunce u Škorpionu ili Vodoliji ili Strelcu ili Vagi ili Ribama ili Ovnu a Merkur pod zracima Sunca, mnogo će vetrova biti. A ako ga Venera aspektuje, onda će biti i kiše. Ako ga Mars aspektuje, onda će biti sevanja i munja. A ako Luna pređe preko njega, biće kiše. I ispitaj Merkura kao što sam naveo. A nebesa Marsa i Venere su povezana jedno s drugim.

U godišnjoj revoluciji ispitaj kontakte Lune i Venere u opoziciji ili času aspekta, što označava kišu koja neće prestati u tom času. Ali, ako je iz Škorpiona, kiša neće potrajati. Ako je Venera u Biku ili Vodoliji i ako je Luna aspektuje iz Škorpiona, i ako je Merkur sa Lunom, biće kiše sa munjama i gromovima i biće jakog grada; a ako Saturn aspektuje Lunu, onda će gradonosne oluje oštetiti letinu i ubiti mnoga leteća bića.

Ako je Luna u revoluciji u Škorpionu ili Strelcu ili Vodoliji ili Ribama, i ako je Mars u aspektu sa Lunom iz opozitnih znakova (tako da nije u Škorpionu), to je pokazatelj smanjenja ranije navedenog. Ako je u Škorpionu, onda neće naneti štetu na račun isparenja koja postoje u Škorpionu.

Kada je Venera u Škorpionu ili Strelcu ili Biku, to označava kišu. Retrogradna Venera u Škorpionu ili Jarcu ili Vodoliji označava mnogo kiše. A kada se Luna udaljava od superiorne planete i aplicira ka inferiornoj ili jednako obrnuto, to označava kišu. Ali ako Mars opada, a Luna se uzdiže južno, to označava kišu ako ga Luna aspektuje iz Device ili Lava.

Ako je Venera pod sunčevim zracima a Luna je aspektuje iz Riba (ako je Venera u Biku), ili ako je Luna aspektuje u Ovnu iz Vage, to označava mnogo kiše te sezone. A ako Mars preseca njegovu svetlost, onda će umanjiti tu kišu.

Ako Luna i Venera i Merkur u godišnjoj revoluciji budu u Ribama, to je znak kiša. Ako su Luna ili Venera u Vodoliji, biće kiša. Ali ako su u Ovnu ili Biku, onda će kiša biti malo.

Ako je Luna u opoziciji sa Suncem u revoluciji ili je u opoziciji sa Saturnom ili Venerom, to je pokazatelj da će vazduh biti težak i da će biti puno rose. No, ako se Luna i vladar njenog domicila uvećavaju u broju, biće štete od previše rose, ako je želja božija.

Kada Sunce uđe na prvi minut 20° Škorpiona, odredi Ascendent. Ako je u vodenom znaku i ako je Luna u vodenom znaku, a slično i Venera, onda će početak zime biti kišovit a njen kraj vlažan. Ako je Venera okcidentalna i slaba, i ako se Luna uzdiže u vodenom znaku, početak i kraj biće slično vlažni. Moraš znati da, kada je Venera pod sunčevim zracima, to je kao da je žena ispod muškarca, čineći da se vode povlače. A ako je Venera orijentalna od Sunca, početak će biti sušan.

Ali ako se ona ne uspinje u vodenom znaku niti je Luna u vodenom znaku, onda će početak zime biti kišovit a njen kraj suv. A ako je Ascendent u vatrenom znaku a njegov vladar u vodenom, onda će vreme biti umereno, niti s previše niti premalo kiše i više će naginjati ka vlažnosti i sevanju. Ako je Ascendent u vatrenom znaku i njegov vladar u vatrenom znaku, manje kiše će biti te godine.

Ako je Ascendent u vatrenom znaku a vladar u vetrovitom znaku, biće manje kiše i mnogo vetrova u toj godini. Ako je vladar sata vlažan i rosan, godina će biti dobra. Ali, ako je suv onda će pokvariti godinu. Ako je Ascendent u zemljanom znaku a njegov vladar u vodenom znaku, godina će biti dobra, sa mnogo kiša i rose. Ako je vladar sata u vatrenom znaku, a njegov vladar na uglu, biće velika suša te godine.

Ako je Ascendent u vodenom znaku a njegov vladar u vetrovitom znaku, biće mnogo rose te godine i vetrova i magle. A ako je Ascendent u vatrenom znaku i njegov vladar u vodenom znaku, ta četvrt godine će biti vrlo vlažna s malo kiše; vedro vreme će se povećati, a kiše se smanjiti.

Ako je Ascendent u vetrovitom znaku a njegov vladar u zemljanom znaku, to označava mnogo vetrova, a malo rose.

Slično, ako se Sunce združuje sa nekom od tri superiorne planete na Ascendentu i ako je jedna od njih u četvrtoj kući, to je pokazatelj kiše u prvoj četvrti meseca ili godine. Slično, ako je u sedmoj kući, samo će tad biti sredinom godine. Ako je u desetoj kući, onda će rose biti u tri četvrti meseca ili godine. Slično, ako je u četvrtoj, onda će biti krajem godine. I slično ako je sa njima u kvadratu ili opoziciji.[19] Posebno u zimu ili proleće, značenje se pojačava. Prouči je pažljivo i veruj da može biti bujica.

Slično, ako se dešava u leto, označiće jak grad i mnoštvo kiša i bujica ako se konjunkcija ili opozicija dese u zemljanim ili vodenim znacima. Ali, ako se dese u vatrenim znacima, to će označiti borbe, ratove, zatočeništva, pokolje, paljevine, požare i uništenje vegetacije. Ako je njihova konjunkcija u vetrovitom znaku i ako jedna kvadrira drugu iz zemljanog znaka, to će biti znak vetrova, tutnjave i mnogo oluja, i lošeg roda voća.

Ako želiš da znaš čas, pogledaj kada Sunce dolazi na mesto planete koja je u njegovom kvadratu. Ovaj će se rok produžiti ako je Luna na Ascendentu ili u opoziciji.

Ako neko pita gde se to može desiti, ispitaj konjunkciju planeta: ako je bila na Ascendentu, onda će biti na istoku; ako je na MC-u, biće na jugu; ako je na Descendentu, biće na zapadu; ako je na IC-u, biće na severu. Baziraj tumačenje prema ovome i naći ćeš odgovor, ako je volja božija.

Kada je velika suša, ako želiš da znaš kada će pasti kiša, to ćeš videti na osnovu toga gde je Glava Zmije[20] ili zvezda koja se zove Adhafera[21]. Kada je neka od ovih u vlažnoj manzili, pronađi poziciju Lune. Kada uđe u vodenu manzilu, kiša će ubrzo pasti.


Napomene:

[1] Tačnije, na 20° Škorpiona. Nije sasvim poznato zbog čega baš taj specifičan stepen. Prema nekim izvorima, nakon što se Sunce nađe na tom stepenu (i kasnije) nivo vode u bunarima počinje da raste; prema drugim izvorima, što deluje i logičnije, nakon tog datuma su učestale oluje, snegovi su češći, veći i duže se zadržavaju.↩nazad na tekst
[2] Orijentalna od Sunca.↩nazad na tekst
[3] Nemoguće je da Venera bude okcidentalna od Sunca, a da istovremeno bude ispred njega. Mašalah je u ovom delu, zapravo, mislio na poziciju Venere u zodijačkom znaku. Kada je okcidentalna od Sunca, ona je telesno iza Sunca, ali ako posmatramo njenu poziciju u odnosu na zodijački znak, biće na kasnijim stepenima znaka, pa se samim tim može reći da je ispred Sunca. Ibn Ezra citira Mašalaha, ali navodi vrlo precizno da je Venera okcidentalna.↩nazad na tekst
[4] Prolećni ingres.↩nazad na tekst
[5] Ugo iz Santale u svojoj verziji navodi sledeće: Da bi znao više, pogledaj kada Sunce dolazi na početak Ovna: kada jednom ustanoviš Ascendent i pouzdano postaviš uglove, pogledaj koja planeta ima vladarstvo u terminu Ascendenta; taj će upravljati kišama tokom cele godine.↩nazad na tekst
[6] Konjunkcija Sunca i Lune, mlađak.↩nazad na tekst
[7] Opozicija Sunca i Lune, uštap.↩nazad na tekst
[8] Dajks navodi da je Mašalah najverovatnije mislio da će se kiše smanjivati sve dok potpuno ne izostanu nakon uštapa. S druge strane, Ugo iz Santale je smatrao da sizigije predstavljaju nove mogućnosti, tj. da karta uštapa može da se ravnopravno posmatra za prognozu kiša kao i karta mlađaka.↩nazad na tekst
[9] Vodolija je vlažan zimski znak i njegov simbol je čovek koji drži krčag iz kog se izliva voda.↩nazad na tekst
[10] Po svojoj prirodi su obe hladne i vlažne.↩nazad na tekst
[11] Drugim rečima, kada Luna aplicira Merkuru ili Veneri u zadnjem delu znaka, biće obilnih kiša, ali ne toliko obilnih kao kada se povezuju u prvom delu znaka ili na njegovoj sredini.↩nazad na tekst
[12] Pojedini autori smatraju da je u pitanju Ugo iz Santale.↩nazad na tekst
[13] Dajks navodi da se ovde može raditi o tri stvari: a) da je u pitanju pozicija u kući, b) da je u pitanju istočna (uzdižuća) polovina horoskopa, i c) da je u pitanju latituda. Imajući u vidu da se slična terminologija provlači i kroz druge slične tekstove, a jednim delom i u nastavku ovog, nameće se zaključak da je najverovatnije reč o latitudi planete. ↩nazad na tekst
[14] Otvaranje nebeskih kapija (apertio portarum) dešava se kada se u konjunkciji ili aspektu nađu planete čiji su domicili prirodno suprotstavljeni, kao što je slučaj sa Jupiterom i Merkurom, ili Venerom i Marsom, ili Saturnom i Suncem/Lunom.↩nazad na tekst
[15] Zanj je velika regija u istočnoj Africi, južno od Somalije. Aden je luka u Jemenu.↩nazad na tekst
[16] Nije jasno šta je Mašalah mislio ovim, pretpostavlja se da je u pitanju neka greška u rukopisu.↩nazad na tekst
[17] Kada su u svojim domicilima.↩nazad na tekst
[18] Ovde je već sasvim jasno da je reč o latitudi, tj. smanjenju ili uvećanju latitude planete.↩nazad na tekst
[19] Ako su superiorne planete u kvadratu ili opoziciji sa Suncem.↩nazad na tekst
[20] Ras Alhag, glavna zvezda sazvežđa Ofijuks (Zmijonoša).↩nazad na tekst
[21] Azafora – najverovatnije je reč o zvezdi u sazvežđu Lava ili obližnjoj Berenikinoj kosi.↩nazad na tekst

  • Ben Dykes – Works of Sahl & Masha’allah, (The Cazimi Press,2008)
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *