Uvod u astrometeorologiju: Priroda planeta

Priroda planeta, primena u astrometeorološkoj prognozi vremena prema nekim pravilima koja je ostavio antički astrolog Klaudije Ptolemej.

Sunce ne uzrokuje samo opšte kvalitete i prirode sezona, na račun čega su vrlo neuke osobe uspevale da u određenoj meri daju prognoze, nego i određuje odgovarajuća svojstva znakova u vezi s pokretanjem vetrova, kao i drugim pojavama koje su, manje ili više, podložne povremenim promenama.

— Klaudije Ptolemej —

 

Klima i atmosferske prilike su primarno na našoj planeti uslovljene sunčevim zračenjem. U zavisnosti od upadnog ugla pod kojim sunčevi zraci padaju na zemljinu površinu možemo razlikovati godišnja doba, a samu planetu izdeliti na klimatske pojaseve. Međutim, šta je to što još izaziva kolebanja vremenskih prilika? Odgovor je opet Sunce i njegova aktivnost.

Postoje određeni ciklusi sunčeve aktivnosti koji u proseku traju oko 11 godina kada Sunce ima pojačanu odnosno smanjenu aktivnost. U vreme pojačane aktivnosti, zabeležena je pojava tzv. Sunčevih pega i velikih protuberanci, pri čemu se u kosmos izbacuju ogromne količine usijane materije. Ove čestice velikom brzinom i intenzitetom bombarduju magnetno polje Zemlje stvarajući poremećaje u njemu. Poremećaj linija magnetnog polja dalje uslovljava poremećaj procesa u atmosferi, a samim tim i pokretanje vazdušnih masa i promenu vremenskih prilika. Zato se može zapaziti da u vreme ovako jake aktivnosti Sunca prognostičari nisu u stanju da izrade prognozu koja je precizna za period duži od 48h.

Za razliku od zvanične nauke, u astrometeorologiji sve planete kao i njihovi međusobni odnosi utiču na promenu vremena. Da bismo mogli da odredimo kako će i u kojoj meri neka planeta da utiče na vreme, moramo razmotriti njene esencijalne kvalitete kao i kvalitete u skladu sa određenim položajima. No, pre toga moramo definisati promene koje se dešavaju unutar svakog kvadranta, a ima ih 4.

Kvadranti

Prvi kvadrant obuhvata prostor između Ascendenta i Zenita odnosno između istočnog i južnog ugla. U tom kvadrantu je toplo i vlažno. Naravno, kada Sunce izađe i počne da greje podlogu, temperatura počinje da raste. Voda koja se u toku noći obrazovala u nižim slojevima (u vidu rose, recimo), počinje da isparava i obogaćuje vlagom niže slojeve. Stoga u prepodnevnim satima, kada Sunce nije još uvek dovoljno visoko na nebu, u vazduhu ima dovoljno vlage i toplote.

Kvadranti
Kvadranti

Kada je Sunce u zenitu, tada je njegovo zračenje maksimalno i zagrevanje podloge je najintenzivnije. Vazduh se ubrzano suši jer pod dejstvom toplote višak vlage nestaje. U popodnevnim satima se obično beleže maksimalne temperature za određeni dan. Zato je drugi kvadrant topao i suv i proteže se od Zenita do Descendenta, odnosno od južnog do zapadnog ugla.

Nešto pre (dok je Sunce u VIII kući) i nakon zalaska Sunca, temperatura opada a vlaga počinje da raste, ali je taj porast vlage još uvek slab i spor. Vazduh postaje hladniji te se ovaj kvadrant definiše kao hladan i suv i prostire se od Descendenta do Nadira, tj. od zapadnog do severnog ugla. Poslednji kvadrant se proteže od Nadira do Ascendenta, odnosno od severnog do istočnog ugla. Gluvo doba noći, temperatura i dalje opada dok vlažnost vazduha raste i pred izlazak Sunca dostiže svoje maksimalne vrednosti. Zato je ovaj kvadrant hladan i vlažan.

Kvadranti se dele i na orijentalne i okcidentalne. Orijentalni kvadranti su muški, aktivni kvadranti i u njima planete imaju aktivnije i direktnije delovanje nego kada se nađu u okcidentalnim, ženskim kvadrantima. Orijentalni kvadranti obuhvataju XII, XI, X i VI, V i IV polje. Okcidentalni kvadranti obuhvataju IX, VIII, VII i III, II i I polje.

Priroda planeta

Esencijalna priroda Sunca je toplo i suvo. Kao što smo mogli da zaključimo iz prethodnog pasusa, što je Sunce bliže zenitnom položaju to se njegova toplota i suvoća pojačavaju. Isto važi i za sve druge planete. Zato je i važno utvrditi u kom je kvadrantu neka planeta jer će to modifikovati njenu esencijalnu prirodu.

priroda planeta

Dakle, Sunce je esencijalno toplo i suvo. Međutim, njegov kvalitet u velikoj meri zavisi od doba godine. Tako u proleće Sunce manje žari, a opet je toplije nego zimi tako da je kvalitet identičan onom u prvom kvadrantu – topao i vlažan (sangviničan). U leto sunčevi zraci padaju gotovo pod pravim uglom na zemljinu površinu, zagrevanje je intenzivno i vlaga je umanjena, te Sunce deluje u skladu sa svojom pravom prirodom – toplo i suvo (kolerično).

U toku jeseni obdanica se smanjuje, zagrevanje je sve slabije te je kvalitet hladan i suv (melanholičan). Zimi je Sunce nisko na horizontu i zagrevanje podloge je slabo, te imamo naglašen hladan i vlažan kvalitet (flegmatično). Luna je najbliža Zemlji i kao takva utiče na kretanje vode. Njeno svojstvo je da povećava vlagu, izaziva smekšavanje i truljenje, ali donekle i greje jer reflektuje svetlost koju dobije od Sunca. Kao i Sunce, Luna takođe ima 4 faze od kojih zavisi da li će imati više toplote ili više vlage i slično. Te faze su sledeće:

 • od mladine do prve četvrti, Luna je topla i vlažna (sangvinična);
 • od prve četvrti do punoće, Luna je topla i suva (kolerična);
 • od punoće do poslednje četvrti, hladna i suva (melanholična);
 • od poslednje četvrti do mladine, hladna i vlažna (flegmatična).

Saturn je hladan i manje suv kada je orijentalan od Sunca, a suvoća je naglašenija kada je Saturn okcidentalan od Sunca. Svojstvo Marsa je da suši i „pali“ jer je esencijalno topao i suv kao i Sunce. Manje je suv kada je orijentalan od Sunca, a suvoća je naglašena kada je okcidentalan.

Jupiter se nalazi između hladnog Saturna i vrelog Marsa, pa ima veliku snagu delovanja – on greje i vlaži. Svojim toplotnim moćima izaziva vetrove. Kada je okcidentalan od Sunca, tada mu je vlaga pojačana. Venera ima ista svojstva kao i Jupiter, samo je njen uticaj nešto slabiji. Takođe, kao i Jupiter, kada je okcidentalna vlaga joj je bitno pojačana.

Merkur takođe vlada vetrovima i zbog svog brzog i relativno haotičnog kretanja, prilično je dobar pokazatelj promene pravca vetrova i najave jakih i olujnih vetrova. On je esencijalno hladan i suv, međutim kada je orijentalan naglašen je kvalitet toplo, dok kada je okcidentalan od Sunca naglašen je kvalitet suvo.

Uticaj Venere i Jupitera je esencijalno benefičan, dok je uticaj Marsa i Saturna esencijalno malefičan. To znači da će prve dve planete biti donosioci lepog i prijatnog vremena, a druge dve planete će u skladu sa svojom prirodom biti vesnici nepogoda i lošeg vremena. Merkur, Luna i Sunce mogu imati i benefični i malefični uticaj, a to zavisi od planeta sa kojima su u kontaktu. Tako će Merkur u kontaktu sa malefikom biti donosilac lošeg vremena. Ako se Luna odvaja od malefika, takođe. Sunce u kontaktu sa malefikom takođe. No, esencijalne osobine planeta se modifikuju u zavisnosti od znaka u kome se nalaze a o tome je bilo više reči u tekstu o moći i nemoći planeta.

POVEZANE TEME:

Učenje o prakvalitetima


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

3 komentara

 1. Zdenka kaže:

  Dobar dan Bojane,
  Lijepo i jasno si ovdje objasnio kako se tumace takvi mundani vremenski horoskopi, iako sigurno treba puno truda cijelu materiju i nauciti.
  Sto mene zanima na koji princip se tumaci horarna karta gdje se pita kakvo ce biti vrijeme za neki odredeni termin.
  Nisam do sada nigdje pronasla nesto konkretnije osim jednog Frolijevog horarca o vremenu, ali mi se cini pre banalan, i nedovoljno objasnjen.
  Dali za horarni onda tumacim samo vlasnika ACa i mjesec, te vladara kuce za koju stvar se pita, npr. radi se o vjencanju onda gledam dodatno 9 kucu. Ili sam totalno na krivom putu kad su u pitanju vremenski uvjeti kod horarnih pitanja.
  Nadam se da ces naci vremena i volje da mi ukratko das odgovor, ili eventualno da me uputis gdje mogu sto procitati.
  Puno hvala unaprijed, vjerna citateljica tvojeg bloga, Zdenka

  • Bojan Šojić kaže:

   Dobar dan Zdenka,

   Moram priznati da nisam uradio mnogo horarnih karti u vezi sa vremenskim prilikama jer sam navikao da tumačim karte lunarnih faza i da na osnovu njih prosuđujem o vremenskim (ne)prilikama. To uglavnom redovno radim na svom drugom blogu i ujedno i istražujem.
   U vezi sa Vašim pitanjem, pošto je reč o venčanju, mislim da je sasvim ok da posmatramo V kuću, jer nas fakat zanimaju vremenske prilike u toku nekog društvenog događaja/zabave.
   Znak u V kući, vladar i njegov dispozitor, te Mesec i njegova prva aplikacija, trebali bi da nam daju sliku o tome kakvo bi vreme trebalo da bude tog dana.

   Ovo bi bilo onako u kratkim crtama 🙂

   Puno pozdrava verna čitateljko 🙂
   B.

   • Zdenka kaže:

    Bojane bas ti hvala,

    nisam do sad nikad tumacila takav horoskop, ali sam pitanje procitala u nekom forumu pa sam bila razmisljala kako takav horoskop tumaciti.
    Ljudi poneki put postavljaju zbilja svakakva pitanja, pa onda se znam pitati kako pristupiti takvom horarcu.
    Citala sam i onu stranicu sa vremenskim prognozama, ali za mene malo previsoko iako sam shvatila princip tumacenja.
    Puno hvala na pomoci.
    Ljep pozdrav, Zdenka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *