Tumačenje vladara sata u horoskopima

Radi boljeg i kompletnijeg uvida u ono što obećava natalni horoskop, trebalo bi u analizu uvrstiti i tumačenje vladara sata.

U danu i satu Jupitera valja tražiti unapređenje i dobavljati bogtstvo; sklapati prijateljstva, održavati zdravlje; i ispunjavati sve što neko poželeti može. Ali u satu Marsa se mogu izvoditi ogledi u vezi rata; da se dođe do vojnih počasti; da se stiče hrabrost; da se svrgava neprijatelj; dalje, da se čini šteta, pokolj, okrutnosti, razdor; da se [neko] povredi ili ubije.

— Veći Solomonov ključ —

 

Niko ne zna ko je zaslužan za razmatranje vladara sata. Postoje pretpostavke da su to bili stari Grci koji su razvili horoskopsku astrologiju, ali kako su oni prikupili dosta znanja od Vavilonaca i Egipćana, lako može biti da su ovi prvi ustanovili značaj razvrstavanja časova i njihovih vladara. U tekstu koji je prethodio ovom, ukratko sam prikazao kako se može odrediti vladar sata. Sada ću se pozabaviti njegovom ulogom u horoskopima, s detaljnijim osvrtom na natalne.

Horarni horoskopi

Najrasprostranjenija, a verujem i najpoznatija primena vladara sata, tiče se razmatranja radikalnosti horarnog horoskopa. Za bilo koje pitanje koje se postavi, horarna karta mora da zadovolji određene kriterijume na osnovu kojih astrolog procenjuje da li može dobiti pouzdan odgovor.

Tako, da bi se horoskop proglasio validnim, vladar sata i znak na Ascendentu trebaju da dele isti triplicitet. Na primer, ako je Sunce vladar sata a u usponu je znak Strelca, karta bi bila radikalna. Horoskop je validan i ukoliko je vladar sata ista planeta kao i vladar Ascendenta.

da li cu dobiti papire
Ascendent je u znaku Vage kojim upravlja Venera. Ista planeta je i vladar sata – horoskop je radikalan

Horoskop je radikalan i ukoliko su vladar sata i vladar Ascendenta iste prirode, na primer Sunce i Mars – obe planete su po prirodi tople i suve. Na koncu, karta je radikalna i ako su vladar sata i vladar Ascendenta u znakovima istog tripliciteta. Na primer, ako je jedna planeta u Blizancima, a druga u Vodoliji – oba znaka pripadaju vazdušnom triplicitetu.

Iz horarnog horoskopa je moguće ustanoviti i kakve su misli osobe koja postavlja pitanje, tj. da li je zaista snažno usmerena na ono što pita ili je opterećena nekim drugim stvarima, ili je, što ranije nije bila retkost, došla da proveri znanje astrologa. Metode za određivanje su raznovrsne, neke i vrlo kompleksne, a među njima ima onih koje uključuju poziciju vladara sata, odnosno njegovu povezanost sa signifikatorima onoga za šta se pita.

Elekcije

Biranjem najpogodnijeg momenta za započinjanje nekog poduhvata, pokušavamo da izvučemo maksimalni benefit iz nečega, bilo da se radi o sklapanju braka i pokretanju posla, bilo trivijalnim stvarima kao što su šišanje kose ili presađivanje cveća. Mada je najvažnije postaviti planete i znakove na odgovarajuće pozicije, prema onome što se želi postići, isto tako je važno da se poduhvat započne u satu (i danu) one planete koja je srodna prirodi zadatka.

Ukoliko izrađujemo elekciju za ljubav ili brak, ili za bilo šta što se tiče žena, to što planiramo da uradimo je poželjno da učinimo u satu Venere. Ili, ako želimo da se pozabavimo trgovinom, učenjem, transportom ili idemo na neki poslovni put, učinićemo to u satu Merkura.

Ne bi trebalo da piješ lek u satu Saturna, niti da krojiš i oblačiš novu odeću, niti da se šišaš, niti ukrcavaš na brod. Ali možeš tragati za svojim neprijateljem i beguncem, kupovati oružje. Dobro je iznajmljivati zemlju, kopati jame i orati.

— El-Rijal

O vladaru sata vodilo se računa prilikom branja lekovitog bilja, spravljanja tinktura, krema i drugih lekovitih preparata. Isto je važilo i kod tretmana i primene terapije – određeni lek se davao u satu kojim vlada odgovarajuća planeta da bi se postigao maksimalni učinak. Izrada zapisa i talismana, kao i drugi vidovi astroloških magijskih intervencija, obavljani su uvek u odgovarajućim časovima.

Tumačenje vladara sata u natalnim horoskopima

Od svih astroloških grana, možda je najmanje poznata uloga vladara sata u našim natalnim kartama. To ne čudi s obzirom da je materijal u vezi s tom temom oskudan, a i to malo je poslednjih vekova palo u zaborav.

Čini mi se da je kod Abraham ibn Ezre vladar sata najdetaljnije pominjan. U poglavlju u kom razmatra pokazatelje potomstva u natalnom horoskopu, on citira Enoha[1] upućujući na još jednog signifikatora kog treba uzeti u obzir:

Enoh je rekao: treba da pogledamo vladara petog sata nakon rođenja natusa da bi znali o deci. Slično, rekao je da vladar sata u kom je natus rođen označava natusa, vladar drugog sata nakon rođenja označava natusov novac, vladar trećeg sata označava braću, vladar četvrtog sata označava oca, i stvari označene vladarem odgovarajućeg sata biće u skladu s njegovom moći.

Ezra navodi i da El-Kindi isto razmatra, citirajući ga:

U svakom horoskopu pogledaj poziciju Jupitera, peti znak i njegovog vladara, vladara petog sata nakon rođenja i vladara tačke dece..

Navodi i sledeće:

Hermes je rekao da vladar sata rođenja ima istu moć kao i vladar Ascendenta. Vladar sledećeg sata objavljuje sud o novcu. Vladar trećeg sata objavljuje sud o braći. I slično vladari preostalih devet časova delaju dok se ne izređaju svih dvanaest.

Dakle, vladar sata na rođenju je imao važnost skoro koliko i sam vladar Ascendenta! Svaki naredni vladar sata se pridruživao odgovarajućem vladaru kuće, tj. životne oblasti: za pitanja novca se posmatrao vladar druge kuće, ali i vladar drugog sata po rođenju; za pitanje karijere/statusa vladar desete kuće, ali i vladar desetog sata po rođenju, i tako dalje.

Donald Trump
Natalni horoskop Donalda Trampa, 14. jun 1946, 10.54, Queens, New York

Aktuelni predsednik Amerike koga smo poslednjih dana često pominjali – Donald Tramp – rođen je u satu Jupitera, stoga bi ovu planetu pridružili vladaru prve kuće u razmatranju zdravlja i vitalnosti, kao i nekih opštih karakteristika fizičkog izgleda i ličnosti. Narednim satom upravlja Mars, pa njega uz ostale faktore uzimamo u proceni materijalnog stanja, odnosno druge kuće horoskopa. Pošto je isti postavljen na najsnažnijem uglu i u kraljevskom znaku, to samo pojačava predispozicije za sticanje većeg materijalnog benefita ličnim radom i zalaganjem.

Kako se vladar sata koristi za opštu analizu horoskopa, isto tako se koristi i u predikcijama. Kod Bonatija nalazimo vezu vladara sata sa godišnjim profekcijama. Zapravo, on se poziva na Alkabitusa:

Pogledaćeš vladara Ascendenta u horoskopu bilo kog natusa, i daćeš Ascendent, njegovog vladara i vladara prvog sata prvoj godini natusa, jer ovo dvoje označavaju u kakvom će stanju biti natus tokom svoje prve godine života. Ako su oboje dobro postavljeni, stanje te godine će biti dobro. Ako je suprotno, prosudi suprotno. Ali ako je jedan dobro postavljen, a drugi loše, onda ćeš zaključiti da će stanje natusa biti osrednje, osim ako Luna ili triplicitetni vladari ili vladar termina ne govore suprotno tome. Isto možeš reći o dobrom ili lošem stanju njegovog tela. Potom ćeš pogledati vladara druge kuće i vladara drugog sata, da vidiš kako su postavljeni…

Kada ono što Bonati navodi potražimo kod autora kod citira, nalazimo:

Pogledaćeš vladara sata u kom je natus rođen, i pridružićeš ga Ascendentu i prvoj godini nakon rođenja. Na osnovu njegovog stanja znaćeš o zdravlju ili bolestima tela, kao što te vladar Ascendenta informiše o tome u natalnom horoskopu. Vladara drugog sata od rođenja dodelićeš drugoj kući od Ascendenta i drugoj godini, pa ćeš na osnovu njegovog stanja u toku te godine znati o imetku i drugim stvarima, kao što te o tome obaveštava vladar druge kuće u natalnom horoskopu.

— Alkabitus

Profekcije su vrlo jednostavna prediktivna tehnika pa je lako ispratiti smenu vladara: svake godine pomeramo Ascendent u naredni znak tako da nakon 12 godina tu ponovo imamo isti onaj znak kao u natalnoj slici. Ono što je drugačije sa vladarom sata je to što, nakon što završimo sa prvih 12 vladara ne vraćamo se na početak nego nastavljamo dalje, prelazimo na sledećih 12 vladara. Tako, 13. godini od rođenja ćemo dati prvi znak i vladara trinaestog sata, 14. godini drugi znak i vladara četrnaestog sata, i tako redom:

Vladar trinaestog sata od rođenja biće pridružen Ascendentu natalnog horoskopa i trinaestoj godini, a vladar četrnaestog sata mestu imetka i četrnaestoj godini…

— Alkabitus

Ezra nam daje dve varijante. Prva podrazumeva da se, nakon što se u 12 godina izređaju vladari prvih 12 sati, krene ponovo od početka. Druga varijanta je slična Alkabitusovoj, gde navodi da prvoj godini pripada vladar prvog sata, a dalje se vladari ređaju u skladu sa haldejskim planetarnim nizom.

U tabeli ispod možemo da vidimo raspored vladara tokom 24 časa od Trampovog rođenja. Ako sledimo Alkabitusa (3), od 1970. godine bi trebali da počnemo niz od početka tj. od Jupitera. Ako sledimo Ezrina uputstva, (1) 1958. godine ćemo početi ponovo od Jupitera (kao i 1970, 1982…) odnosno (2) od 1970. ćemo nastaviti haldejski niz pa će 1970. upravu imati Venera, 1971. Merkur i dalje redom.

vladari sata tramp

Rođendanom ove 2017. godine profekcioni Ascendent je došao u znak Raka, poslednji znak u dvanaestogodišnjem ciklusu. Vidimo mnoštvo planeta postavljenih u njemu (natalno tri i solarno jedna) koje će međusobno podeliti vladavinu nad godinom (Valensov metod), mada bi prednost svakako mogli dati Marsu koji stoji na uglu solarnog povratka.

Različite metode će nam dati različite vladare, pa presudnu ulogu opet ima praksa, tj. ono što nam se u praksi pokaže najdelotvornijim. Pošto je napunio 71. godinu i započeo 72. lako zapažamo da:

(3) vladavinu uzima vladar 24. sata (3 x 24 = 72) odnosno Sunce, tako da ćemo ga pridružiti ranije pomenutim planetama i vezati uz simboliku dvanaeste kuće horoskopa u kojoj se i profekcija našla. Sve su ovo prilično nepovoljni pokazatelji, jer je vrlo aktivna malefična kuća koja značajno dobija na moći pozicionirajući se na vrh neba u solarnom horoskopu.
(1) vladavinu uzima Merkur kao vladar poslednjeg dvanaestog sata.
(2) vladavinu uzima Mars u skladu sa haldejskim nizom.

Tramp solarni povratak
Horoskop solarnog povratka Donalda Trampa za 2017. godinu i vladar sata prema Alkabitusovom metodu

Ostaje da se kroz praksu utvrdi u kojoj meri vladar sata može da bude pokazatelj važnih događaja u drugim prediktivnim ciklusima. Na primer, u primarnim direkcijama bi dobri aspekti prema vladaru drugog sata po rođenju mogli biti pokazatelj poboljšanja materijalnih prilika, i obrnuto ako su aspekti loši. Ili bi distribucije Ascendenta ka vladaru šestog sata po rođenju mogle biti pokazatelj nepovoljnosti po zdravlje. I tako dalje.

Tumačenje vladara sata je neopravdano zapostavljeno u natalnim analizama, jer daje još jedan fini sloj celokupnoj slici. Bonati je možda i poslednji ozbiljniji izvor koji teorijski pokriva ovu temu, jer ni kod jednog uticajnijeg autora kasnije nisam naišao na nešto slično, osim u vezi sa elekcijama ili horarnim pitanjima. Ože Ferije u XVI veku vrlo šturo pokriva ovu temu u 8. poglavlju treće knjige.


Napomene:

[1] Značajan astrološki materijal je pripisan ovom legendarnom liku koji predstavlja pandan Hermesu Trismegistosu. Ezra ga obimno citira u većini svojih dela.↩nazad na tekst

  • Abraham ibn Ezra, On Nativities and Continuous Horoscopy, tr. Shlomo Sela (Leiden and Boston: Brill 2014).
  • Guido Bonati, The Book of Nativities, tr. Benjamin Dykes (Golden Valley, MN:The Cazimi Press, 2010).
  • Al-Quabisi, The Introduction to Astrology, ed. Charles Burnett, Keiji Yamamoto, Michio Yano (London and Turin: The Warburg Institute, 2004).
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *