Transsaturnovske planete kod starih Sumera

Duži niz godina se polemiše o tome da li su drevni narodi znali za transsaturnovske planete, Urana, Neptuna i Plutona? Naučnici kažu – NE.

citat stari sumeri

Da bacimo malo svetla na jednu stvar koja se tiče toga da li su neke drevne civilizacije znale za spoljašnje, transsaturnovske planete, i još poneke koje se, za sada, vešto kriju od okulara naših teleskopa.

S vremena na vreme neki potegnu argumente, među njima i pojedini astrolozi, da su stari narodi vrlo dobro znali i za Urana i Neptuna i (valjda) Plutona, ali da ih nikada nisu koristili u svojim predviđanjima. Kao dokazom, „zvecka“ se nekakvim glinenim pločicama iz doba starog Vavilona i prevavilonske epohe.

Ono što treba da nas zanima u pronalaženju istine jesu činjenice. Danas su nam dostupna dela astrologa antičke epohe. Astrolozi helenističkog perioda su imali dodira sa vavilonskom astrologijom, no, ipak, nijedan od njih nije ni slovom pomenuo bilo šta što bi nas moglo makar asocirati na transsaturne. Niko nijednoj pločici nije posvetio pažnju i rekao: „Eureka! Ovo tuce kružića mora da predstavlja neke planete za koje mi ne znamo!“.

Nijedan priznati svetski istoričar astrologije, a tu ima izuzetno pametnih i mudrih glavica, ne pominje da su drevni narodi imali saznanja o više od pet lutalica, kako su nekad nazivali pet tradicionalnih planeta. Postoji nekoliko knjiga koje se prilično detaljno bave astrologijom Mesopotamije i Vavilona – niko od autora ni pomenuo nije nikakve pločice sa nacrtanim Uranom i Neptunom (ili Plutonom).

Vodeći svetski astrolozi, koji marljivo rade na proučavanju i prevođenju starih spisa, mudro ćute o transsaturnima starog Vavilona. Hm, da li je to u pitanju neka zavera ili još uvek nisu pronašli materijalne dokaze kojima bi tako smele tvrdnje potkrepili?

Jedine dokaze o tome da je stari svet znao za transsaturne nalazimo na sumnjivim sajtovima sa senzacionalističkim tekstovima o viđenjima Čupakabre, Jetija, Sirene sa Fidžija (ili je to jedna od epizoda iz serijala „Dosije X“?), vanzemaljcima i raznim natprirodnim i neprirodnim pojavama i fenomenima.

Naravno, ne smemo izostaviti Zaharija Sičina koji je napisao nekoliko knjiga koje se bave poreklom ljudske civilizacije. Sičin je tvrdio da su Sumeri znali za postojanje 12 planeta. Ukratko, on smatra da je ljudska vrsta nastala slučajnim ili namernim sparivanjem Anunakija, napredne civilizacije koja je obitavala na još uvek neotkrivenoj planeti (baš prikladno), a koja se kotrlja negde iza Neptunove orbite. Ta planeta se zove Nibiru.

Nesretni Anunaki su došli na Zemlju u potrazi za resursima, zatekli tu Homo Erektusa, a onda su događaji sledili jedan drugi, i eto nas. Da ne dužim, Sičin je mnogo pretpostavljao, verovao, sumnjao, a malo šta dokazao i potkrepio.

transsaturnovske planete
Pločica drevnih Sumera na kojoj se vidi prikaz vladara i nešto što podseća na solarni sistem

Postoji pločica koja vodi poreklo iz doba starih Sumera, a na kojoj se vidi nešto nalik Suncu u centru, sa kružićima koji nalikuju planetama koje kruže oko njega. Proučavaoci kulture starih Sumera smatraju da je prikaz na pločici, zapravo, prikaz boga Sunca koji je okružen zvezdama (što je bilo vrlo uobičajeno prikazivanje u drevnoj ikonografiji), a ne prikaz solarnog sistema.

Istina, ona može raspaliti maštu (i raspalila je, očito) i na osnovu nje možemo proizvesti razne teorije. TEORIJE. Nikako tvrdnje, jer jedino šta možemo zaključiti na osnovu ove slike jesu kružići koji su nacrtani oko većeg kruga. Sunce, planete? Može biti, ali i ne mora da znači. Sve i da takva pretpostavka ima osnova, to nas ni milimetar nije približilo astrologiji. To sa astrologijom nikakve veze nema. Nesretni pucanj u prazno.

Pa, ostaje jedino da verujemo da je neko od ovih astrologa (pomenutih na početku) koji se frljaju „argumentima“, u nekoj od svojih pređašnjih inkarnacija bio lični keramičar cara Hamurabija ili Nabukodonosora i učestovao u klesanju pločica, a sada ljubomorno čuva sve dokaze o njihovom postojanju.

POVEZANE TEME:

Novinski horoskopi
Transsaturni u horarnoj astrologiji


RADOST JE U DELJENJU

Informacije, zakazivanje konsultacija, naručivanje analiza
viber/WApp: +38163 786 79 85Prijavi se za obaveštenja o novim tekstovima na sajtu.