Neprijatelji u helenističkoj astrologiji

Tokom vremena, neka značenja kuća su se promenila. Tako, skriveni neprijatelji su se nekad razmatrali preko šeste, a danas preko dvanaeste kuće.

A kako postoje tri vrste prijateljstva i neprijateljstva (jer, oni se stiču bilo apsolutno putem uzajamne naklonosti ili putem potrebe ili putem zadovoljstva i bola), kada god su ista mesta na kojima se nalaze luminari, moramo pretpostaviti da će prijateljstvo biti kroz naklonost, što je najbolji način.

— Hefestion iz Tebe —

 

Razmatranje neprijatelja u natalnoj karti neizostavan je deo astrološke analize. Neko će reći Ja nemam neprijatelje, ali će se time samo zavarati. Svi imamo neprijatelje – neko ima opasnije neprijatelje nego neko drugi, a neko treći ima neprijatelje koji mu vrlo malo ili nimalo ne mogu nauditi. Možda mi nismo neprijateljski raspoloženi prema nekome, ali ima onih koji su neprijateljski raspoloženi prema nama. Koji su to „oni“?

To mogu biti razne osobe, od onih koji su samo ljubomorni na nešto što posedujemo (slava, moć, novac, ljubav, decu itd.), preko onih koji nas ne vole i žele da vide našu propast, do onih koji će nam naneti zlo, ne zato što gaje neku negativnu emociju prema nama već što im je nanošenje zla u opisu posla (pljačkaši, ubice). Na sve ovo treba dodati i one koji nam suštinski nisu neprijatelji, ali nas svojim ponašanjem i nemarom ugroze, na primer — nemarni vozači.

Uobičajeno je, još od srednjeg veka pa do danas, da se neprijatelji kategorišu na otvorene koje tumačimo preko sedme kuće, i skrivene tj. tajne neprijatelje koje tumačimo preko dvanaeste kuće. Ali ako se vratimo još dalje u prošlost, u zlatno doba helenističke astrologije, videćemo da raspodela neprijatelja po poljima ne liči današnjoj.

U helenističkoj astrologiji otvoreni neprijatelji pripadaju dvanaestoj kući, a skriveni neprijatelji šestoj kući, dok suparnici, konkurenti i svi oni koji se sa natusom takmiče pripadaju sedmoj kući.

neprijatelji
Kuće koje označavaju neprijatelje i suparnike, prema brojnim helenističkim autoritetima. Crvene linije predstavljaju primarno kretanje neba, a plave smer kretanja planeta kroz zodijačke znake (sekundarno kretanje)

Da to malo pojasnim. Astrolozi klasičnog perioda su imali vrlo jednostavan pogled na ove stvari. Naime, dvanaesta kuća pripada dnevnim kućama, to je kuća koja se nalazi iznad horizonta, pa neprijatelji koji se tu nalaze ne mogu biti skriveni. To su neprijatelji koji nas direktno ugrožavaju preko pljačkanja, pokušaja ubistva, zarobljeništva (ranije i odvođenja u ropstvo) i sličnog.

Tu spadaju i, na primer, naredbe vladara da se natusu zapleni sva imovina ili da se on protera iz domovine. Danas se time bave sudovi i organi vlasti. I sve je to u potpunosti u skladu sa velikim malefikom Saturnom koji ima radovanje u dvanaestoj kući. Ova kuća je najmalefičnija od svih ostalih.

Neko će verovatno pomenuti pitanja tajnih/skrivenih veza, kako ćemo njih tumačiti. Pre svega, valja imati na umu da je dvanaesta kuća zapravo kuća greha. Neko ko je u tajnim/skrivenim vezama čini nekakav greh, bilo da je u pitanju preljuba ili neka bludna radnja, ili potreba da se veza krije zbog razlike u godinama, ili zbog vere i sličnih stvari koje okruženje osuđuje i ne prihvata. Da ne postoji nešto što nije društveno neprihvatljivo, takve veze se i ne bi tajile, sasvim logično. Stoga, pitanja tajnih veza se ne mogu posmatrati u istom kontekstu u kome se tumače i neprijatelji.

Helenistički astrolozi su skrivene neprijatelje smeštali u šestu kuću. To je kuća koja je ispod horizonta, mračna i skrivena od svetlosti dana, pa je samim tim vrlo podobna da označi nečije tajne neprijatelje. Zato su je smatrali kućom intriga i tajnih poslova, ali i svih onih nesreća koje se natusu dešavaju slučajno, kao što su bolesti i razne nezgode. Da su u vreme stare Grčke postojali automobili, Grci bi saobraćajne nesreće tumačili preko šeste kuće.

POVEZANE TEME:

Značenja kuća nekad i sad
Polja u horoskopu


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *