O terminima planeta

vetije valens

U trećem poglavlju prve knjige Antologije, najobimnijeg astrološkog spisa helenističke epohe, astrolog Vetije Valens piše o terminima planeta i njihovim značenjima.

Termini predstavljaju delove zodijačkih znakova u kojima planete imaju određen stepen autonomije. Iako je vladar termina podređen vladaru znaka, on je u svom terminu na svojoj teritoriji tj. sprovodi svoje zakone i pravila. Na primer, svaka američka savezna država ima svoje zakone i organe, ali sve države i organi su podređeni federalnim zakonima i organima uprave.
Planeta koja se nađe u terminu druge planete biće podržana ili ometena, u zavisnosti od stanja i kvaliteta terminskog vladara. Opisi termina koje Valens daje su uopšteni, zasnovani su na esencijalnim osobinama planeta. Zato u svom natalnom horoskopu najpre treba da procenite u kojoj je meri neka planeta dobroćudna ili zloćudna, pa onda prilagodite značenja. Obratite pažnju na stepenove.

PRETHODNO:
Prirode planeta
Prirode znakova

§3. O terminima planeta

[O terminima u Ovnu] Prvih 6° Ovna koji pripadaju Jupiteru su umereni, krepki, plodni, dobroćudni. Sledećih 6° pripadaju Veneri: veselje, spretnost, blistavost, pravednost, čistota, lepota. Narednih 8° pripadaju neodređenom uticaju Merkura: promenljivi, domišljati, neproduktivni, vetroviti, olujni, puni munja i gromova. Sledećih 5° pripadaju Marsu: ubitačni, vreli, nestalni, karakteristični u plahovitih i rđavih ljudi. Narednih 5° pripadaju Saturnu: hladni, jalovi, zli, štetni.

[O terminima u Biku] Prvih 8° Bika pripadaju Veneri: plodni, mnogo dece, vlažni, skloni poroku, nečisti, ne vole razdor. Narednih 6° pripadaju Merkuru: pametni, razboriti, štetni, malo plodni, zlokobni, fatalni. Sledećih 8° pripadaju Jupiteru: moralni, odvažni, srećni, koji se odnose na vladare i dobrotvore, velikodušni, umereni, koji vole skromnost.

Četvrti termin sa svojih 5° pripada Saturnu: sterilan, jalov, koji se odnosi na evnuhe, na bitange, optuživački, teatralan, turoban, naporan. Poslednja 3° pripadaju Marsu: muževni, tiranski, vatreni, plahoviti, ubilački, koji se odnose na pljačkaše hramova i poznate prestupnike, mada destruktivne i kratkog života.

[O terminima u Blizancima] Prvih 6° u Blizancima pripadaju Merkuru: umereni, blagi, pametni, svestrani, vešti, vredni, poetični, plodni. Sledećih 6° pripadaju Jupiteru: takmičarski, umereni, blagi, plodni, raskošni, dobrotvorni. Treći termin sa svojih 5° pripada Veneri: bujan, umetnički, u vezi sa igrama i mimikom, poetičan, ovenčan, omiljen, veseo, plodan.

Četvrti termin sa svojih 7° pripada Marsu: naporan, bez braće, s malo dece, lutalica, s dobrim prihodima, destruktivan, sirov, ljubopitljiv. Poslednjih 6° pripadaju Saturnu: umereni, prokuratorski, koji stiču imovinu, umni, obilnog znanja, znameniti, istaknuti po pameti, koji udešavaju velike stvari, izuzetno poštovani.

[O terminima u Raku] Prvih 7° Raka pripadaju Marsu: hitajuće munje, koje se kreću u različitim pravcima, mušičavi, u suprotnosti sa svojim željama, manični, plodni, bedni, destruktivni, nedostojni svršetka. Sledećih 6° pripadaju Veneri: plodni, kritički, vlažni, promenljivi, vešti, omiljeni, promiskuitetni. Narednih 6° pripadaju Merkuru: tačni, pljačkaški, glavni u javnim poslovima, skupljači poreza, popularni, bogati, koji donose preobilje.

Četvrti termin sa svojih 7° pripada Jupiteru: kraljevski, zapovednički, slavan, sudski, velikodušan, umeren, vladarski, u potpunosti otmen. Poslednja 4° pripadaju Saturnu. U ovom terminu je sve vodeno, vlažno, siromašno u vezi s ličnim imetkom, i na kraju sasvim oskudno.

[O terminima u Lavu] Prvih 6° Lava pripadaju Jupiteru: iskusni, muški, zapovednički i uopšteno imaju kvalitete vođstva, vredni, istaknuti, bez crta rđavosti. Sledećih 5° pripadaju Veneri: vrlo umereni, popustljivi, daroviti, rasipni. Treći termin sa svojih 7° pripada Saturnu: koji ima mnogo iskustva, plašljiv, učen, prirodno pametan, uskogrud, religiozan, sa mnogo dece[1], u potrazi za tajnim znanjima, jalov, bez potomstva.

Sledećih 6° pripadaju Merkuru: predanost igrama i mimici, omiljeni, učeni, koji vode, koji propisuju, pametni. Ovaj termin je jalov i karakterističan za dugovečne ljude. Poslednjih 6° pripadaju Marsu: vrlo prosti i monstruozni, destruktivni, štetni, letargični, optuživački, nesrećni.

[O terminima u Devici] Prvih 7° koji pripadaju Merkuru su uzvišeni, prokuratorski, organizatorski, lepi, koji upravljaju velikim poslovima, najpametniji, sasvim otmeni i ugledni. Ovaj termin, ipak, nije srećan za ljubav. Ta nesreća je naročito tačna za Devicu, posebno u ovom i Venerinom terminu. Ovaj termin daje ljude koji su izloženi optužbama; termin Venere daje one koji stalno greše. Posebno upadljivo kod dečaka.[2]

Sledećih 10° pripadaju Veneri: optuživački, koji greše u brakovima i snalaze ih problemi zbog toga, srećni u pozorišnim stvarima. Vrlo su neprirodnih strasti, posebno ako Saturn aspektuje; ako Merkur aspektuje počiniće preljubu; ako Jupiter aspektuje, počiniće veći broj grešnih dela koji su za oprost – ali su i dalje za osudu. Kada je Sunce u aspektu delaju u tajnosti; kada je Luna u aspektu suočavaju se sa preokretima i političkim sukobima. Ako ovaj termin podržavaju zloćudne planete daje prostituciju.

Treći termin sa svojih 4° pripada Jupiteru: poljoprivredni, pristojan, osamljenički ali ne neuki. Muškarci rođeni u ovom terminu su zaštitnici, plodni i čestiti. Četvrti termin sa svojih 7° pripada Marsu: muški, plahovit, javni, demagoški, noćobdijski, tajnoviti, falsifikatorski, nametljiv. Ovi stepeni uzrokuju napade na ljude i njihovo okivanje u lance, sakaćenje, mučenje i zatočeništvo. Poslednja 2° pripadaju Saturnu: monstruozni, hladni, destruktivni, kratkog života; termin obmanutih ljudi.

o terminima planeta

[O terminima u Vagi] Prvih 6° pripadaju Saturnu: kraljevski, uzvišeni, efikasni – naročito u dnevnim rođenjima, ali ometeni u noćnim rođenjima. Ovi stepeni su takođe jalovi, vlažni, destruktivni. Narednih 5°[3] pripadaju Merkuru: poslovni, zanatski, trgovački; termin sredstava za razmenu i račune, sakupljajući; uopšteno, pravedni i pametni. Treći termin sa svojih 8° pripada Jupiteru: u vezi sa sticanjem bogatstva ali je uprkos tome ovaj termin karakterističan za nesrećne ljude, koji radosno nagomilavaju imetak, žive bez razmetanja, pogano, ne cene lepotu, skloni kritici, i nisu blagosloveni potomstvom.

Četvrti termin koji broji 7° pripada Veneri: ljubav ka lepom, ljubav prema umetnosti, i sami umetnici tj. vajari, slikari, graveri. Uopšteno ovaj termin je ritmički, pobožan, blag i spor, srećan, u vezi s napredovanjem bez napora, izuzetnom srećom u braku i srećom u svemu. Preostalih 4° pripadaju Marsu: vladajući, liderski, srećni u svim borilačkim veštinama, optimistični/živahni, postojani, uspešni, velikodušni; ipak, bez mnogo braće ili bez sreće sa onima koje ima.

[O terminima u Škorpionu] Prvih 7° Škorpiona pripadaju Marsu: lako se uznemire i uzbude, nepostojani, naprasiti, direktni, oholi, sa malo dece ali mnogo braće, promenljive sreće, vrlo vatreni, vrlo pogodni za osobe koje vode (vojne) kampanje i odlaze u inostranstvo. Sledeća 4° pripadaju Veneri: srećni za brak, pobožni, voljeni od svih, koji vole decu, imućni, prikladni za svaku službu, koji žive prijatno.

Treći termin sa svojih 8° pripada Merkuru: vojni, takmičarski, koji osvaja nagrade, i, tamo gde su reči važne, žestok, svadljiv, kog ne treba prezirati. Ovi stepeni su takođe plodni i produktivni. Uopšteno, smišljaju pakost, naročito protiv onih koji pokušavaju ili čine zlo. Četvrti termin sa svojih 5° pripada Jupiteru: vešt, srećan, koji se odnosi na visoke sveštenike, one ovenčane zlatom, purpurnom [bojom][4], i visoke službe u skladu sa uzvišenošću rođenja. Ovaj termin je dobrotvoran i u celosti se odnosi na ljubav prema ljudima i bogovima.

Poslednjih 6° pripadaju Saturnu: kazneni, sa malo dece ili braće, u vezi s onima koji mrze svoje rođake, trovače, melanholike i mizoginiste, koji imaju skrivene rane, i koji su uopšteno vrlo klete sudbine. Omrznuti su i od bogova i od ljudi; suprotstavljaju se svojim nadređenima a prezreni su od svojih podređenih.

[O terminima u Strelcu] Prvih 12° Strelca pripadaju Jupiteru: radni ljudi. Ovi stepeni su vlažni ali umereno, u vezi s onima koji se upliću u sve zanate i veštine, plodni, sa mnogo dece i braće, ipak bedni. Narednih 5° pripadaju Veneri: umereni, istaknuti, pobednički, prizewinning, pobožni, slavljeni i od naroda i vladara, blagosloveni decom i braćom, žive sa mnogo žena.

Treći termin sa svojih 4° pripada Merkuru: govornički, prepreden, vredan, koji predočava večne istine, filozofski, i uopšteno istaknut u nauci i mudrosti; voli učenje ako Merkur inklinira, a oružje i taktiku ako Mars inklinira. Sledećih 5° pripada Saturnu: sterilni i pogubni, hladni, štetni, karakteristični kod prostih i poptuno nesrećnih ljudi. Sledeća 4° pripadaju Marsu; vrući, plahoviti, nasilni, besramni, destruktivni – osim što je ovaj termin nemiran u vezi sa svim stvarima. Svi termini u Strelcu ukazuju na promenljive mogućnosti u svim stvarima.

[O terminima u Jarcu] Prvih 7° u Jarcu pripadaju Merkuru: dramski, komični, scenski, lažljivi, koji se odnose na prostitutke, zavođenje, željni tuđih stvari, bez reputacije, mada daroviti za sve, prijatni, bogati, ali bez ponosa. Sledećih 7° pripadaju Jupiteru: donose smenjivanje ugleda i zloglasnosti, bogatstva i siromaštva, slavljenja i javnog ismevanja. Ovaj termin je jalov, označava žensku ili deformisanu decu, niži rang, prostotu.

Narednih 8° pripadaju Veneri: rasipnički, razvratni, poročni, lakomisleni, osuđivački, koji dočekuju kraj života u nesigurnosti, ne umiru lako, nemaju postojan brak. Četvrti termin sa svojih 4° pripada Saturnu: opak, neveseo, otuđen, nesrećan sa svojom decom i braćom, sirov i destruktivan, hladan, nemilosrdan/nedruželjubiv, maliciozan, spor u postupanju ali izdajnički. Poslednja 4˘ pripadaju Marsu: uzvišeni, prosperitetni, despotski, teže da vladaju u svemu, siromašni i destruktivni prema svojim rođacima i braći, lutajući, vole samoću, svađalački na kraju.

[O terminima u Vodoliji]  Prvih 7° pripadaju Merkuru: bogati, škrti, rado gomilaju bogatstvo u skladu sa merom horoskopa, pametni, učeni u pravu, sve precizno definišu, zapovednički, sitničavi, pritisnuti brigama, vole obrazovanje i sve discipline, nadzorni, ekonomični, filantropski. Sledećih 6° pripadaju Veneri: puno voljeni, pobožni, bogati bez napora, profitiraju na račun iznenadne i neočekivane dobre sreće, prosperitetni, koji vole putovanja morem. Ovo su plodni stepeni. Onom ko je rođen pod ovi stepenima može biti od koristi sjedinjenje sa starom ženom, nemoćnom, ili evnusima, i da napreduje na račun jalovih ili starih.

Sledećih 7° pripadaju Jupiteru: srećni, sitničavi, borave kod kuće, nemarni prema svojoj reputaciji, žive opskurno, srećni s decom, mizantropi. Narednih 5° pripadaju Marsu: bolesni (posebno u unutrašnjim organima), imaju problema sa suđenjima; ovaj termin je karakterističan za rđave, tvrdoglave i nesposobne ljude – izuzev što su uvek spremni da počine neko zlodelo. Preostalih 5° pripadaju Saturnu: jalovi, vlažni, pritisnuti teškoćama, slabe moždanice i unutrašnjih organa, ometeni hidropsijom i grčevima, siromašni, sa malo braće ili dece, zavidni, nesrećni na kraju života.

[O terminima u Ribama] Prvih 12° Riba pripadaju Veneri: veseli, produktivni, poročni, raskošni, žive prijatno, srdačni, radosni, dopadljivi, napreduju bez napora, dragi bogovima. Sledećih 4° pripadaju Jupiteru: načitani, učeni, istaknuti u masi i pobednici nad svima na račun svojih reči, sa mnogo braće, plodni, sa mnogo dece, imaju previše saveznika i braće. Naredna 3° pripadaju Merkuru: produktivni, vladajući, visokog ranga, sa mnogo prijatelja, darežljivi, koji vole svoje roditelje, milosrdni, pobožni, umereni.

Sledećih 9° pripadaju Marsu: radni, ratnici na moru, smeli vodiči, koji su uspešni na račun mističnih znanja, koji zaplenjuju pa vraćaju, nestalni, ne umiru prirodnom smrću. Poslednja 2° pripadaju Saturnu: slabi, vlažni, podložni grčevima, u potpunosti nesrećni.

Dâli smo uputstva kakve efekte svaki stepen proizvodi. Dodaćemo da, ako je vladar kuće postavljen u odgovarajućem terminu, on će takođe proizvesti određene efekte, bilo dobre ili loše.
A sada ću objasniti Ascendent.


Napomene:

[1] Ovo je u sukobu sa kasnijim navodom da je termin jalov i bez poroda. ↩nazad na tekst
[2] Šmit sasvim drugačije prevodi: Naročito donose ugled u obrazovanju. ↩nazad na tekst
[3] Broj stepeni nije odgovarajući. Vidi tabelu. ↩nazad na tekst
[4] U antičko doba odeću purpurne boje su smeli da nose uglavnom vladari, generali (u toku proslave trijumfa) i pripadnici plemstva i aristokratije. ↩nazad na tekst


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *