Dok nekom ne smrkne, drugom ne svane

Kvalitetni malefici koji su dobro postavljeni, mogli bi ići u prilog izreci – dok nekom ne smrkne, drugom ne svane. Često daju dobit na račun tuđe nevolje.

A pošto je delotvoran u horoskopima po danu jer je iste sekte, ako je u sopstvenim domicilima ili egzaltaciji, ugaon ili sukcedentan, i orijentalan, daće upravu nad poljima ili građevinama ili nad vodenim posedima, i izuzetan imetak ili imetak drugih, ili nasledstvo ili iznenadan novčani dobitak. I potčiniće ili će porobiti druge, ili će imati dobit od tuđih gubitaka i od [svega] starog, od ranijih poslova ili uz pomoć starijih ljudi.

— Retorije iz Egipta —

 

Izreka, Dok nekom ne smrkne, drugom ne svane, možda vodi svoje poreklo još od starih Grka. U opisu Saturna i njegovih karakteristika, kod mnogih helenskih astrologa (npr. Antioha, Retorija, Porfirija) nalazimo jednu interesantnu opasku u vezi s tim koliko jedan malefik može biti od pomoći u pojedinim pitanjima, prvenstveno u pitanjima životnog uspeha, karijere, statusa i sličnih.

Naime, kada su malefici u dobrom stanju, kada su u sekti, kada imaju puno esencijalnog dostojanstva i kada su na dobroj poziciji, tj. kada su u dobroj kući, oni mogu doneti benefit natusu u vezi s onim stvarima na koje se odnose. Tako se odlično postavljeni Saturn i Mars mogu odnositi na izuzetnu karijeru, uspešnost i bogatstvo natusa, naravno saturnijanskim ili marsijalnim sredstvima: ništa lako, ništa jednostavno već kroz napor, trud i prepreke. No, u svakom slučaju dolazi se do željenog na kraju.

Ok, to nam nije nikakva novina. Interesantno je, zapravo, sledeće. Antioh kaže:

Kada je Saturn u svom dostojanstvu odnosno u svojoj kočiji koja mu omogućava da sprovodi službu, i kada je u dobroj poziciji [na nebu], on donosi korist natusu, doduše dodeljujući mu istu na račun tuđe štete.

Saturn

Po istom osnovu, ako je Saturn unesrećen, naša lična nesreća može lako biti nečija sreća.

Kada analiziramo neke pozicije, obično ih razmatramo samo iz jednog ugla – našeg, a slika je, zapravo, mnogo šira i kompleksnija. Na primer, možda smo dobili neki posao ili uznapredovali na poziciji zato što je neko otpušten ili je doživeo nekakvu nesreću ili preminuo. Nas baš briga, mi smo dobili ono čemu smo se nadali, eto, Saturn nam je doneo posao. Ali se retko (ili čak nikad) ne zapitamo šta je tome prethodilo.

Malefici ništa ne daruju a da pre toga, na neki način, nešto ne uzmu ili ne uskrate. Kome, kako i koliko, to su neka od pitanja na koja pokušavamo da dobijemo odgovore. Imajući sve to u vidu, nema nikakve sumnje da — dok nekom ne smrkne, drugom ne svane.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *