Jupiter u Raku

Da li Jupiter u Raku ima nekakvo univerzalno značenje ili se, ipak, konkretniji odgovori nalaze u našim natalnim horoskopima?

Jupiter u Raku pod sunčevim zracima donosi mirno more; kada je orijentalan, okcidentalan ili statičan, uslovi su umereni, zdravi i plodni.

— Moren de Vilefranš —

 

Kada živimo u ovako haotičnom vremenu, u nesigurnosti, bombardovani sa svih strana lošim vestima i lošim prognozama, često pogledamo u nebo i pitamo se hoće li nam svanuti. Poput Vladimira i Estragona u Beketovom romanu, svakog dana iščekujemo dolazak Godoa i onog što on sobom nosi. Verujemo i nadamo se da će taj dan sigurno doći, ako ne danas, onda sutra ili dan nakon toga.

Mnogi koji su u prethodnom periodu bili pritisnuti raznim nedaćama sada su puni nade da će ulazak Jupitera u zodijački znak Raka, maknuti taj teret s njihovih leđa makar privremeno i omogućiti im da udahnu vazduh punim plućima. Da li su ta očekivanja opravdana?

Jupitera poznajemo kao velikog benefika, kao jedinu planetu koja na adekvatan način ume i može da odgovori na sva ona iskušenja i sve one prepreke koje pred nas postavlja Saturn. Jupiter, pod uslovom da je dobro postavljen, predstavlja oazu usred pustinje gde možemo da se okrepimo; on je drvo koje nam svojom krošnjom pravi hlad, gde možemo da zastanemo, da malo odmorimo i povratimo snagu posle dugog pešačenja na suncu. On je odmorište i utočište gde, ponekad, ne dobijemo ništa više od obične nade. Ipak, nekada nam je i ta nada dovoljna, da nam daruje snagu da nastavimo dalje svoj put.

Jupiter predstavlja harmoniju i sklad, ali i naše prijateljske veze sa drugima i samim Bogom, veru i nadu i svako dobro koje nam Nebo daruje. I zaista, kada to imamo u vidu, opravdane su naše nade, opravdana su naša očekivanja i želje, da će nam baš njegov prelazak preko neke natalne tačke doneti neku pozitivnu promenu i možda neku nagradu, malu, neku sitnicu, čisto da znamo da neko odozgo još uvek pazi na nas.

A desi se često da se razočaramo, pa uz duboki uzdah slegnemo ramenima, jer nismo dobili ono čemu smo se nadali; tad nam se poljulja vera u Velikog Dobrotvora. Ali samo do sledeće prilike kada opet nestrpljivo gledamo u nebo i ponovo podižemo nade iz pepela i rasplamsavamo ih; i tako od prilike do prilike.

Mnogi se uzdaju u to da će im Jupiter u Raku u narednom periodu ispuniti neke želje i ostvariti ono čemu se nadaju, jer, ima li boljeg momenta nego kada je Jupiter u jednom od najplodnijih znakova Zodijaka, u kome ima svoje ushićenje i moć da da najbolje od sebe. Naravno, bilo bi veoma lepo kada bi stvari bile tako jednostavne, ali one to nisu, nažalost ili na sreću.

Svako je na rođenju dobio svoj loz. Nebeski bubanj se neprestano vrti, kombinacije se ređaju, a da li će i kada naš loz postati dobitan, to ne zavisi samo od Jupitera, jer on je samo jedan od više dobitnih brojeva.

Jupiter u Raku
Zevs i Hera

No, bez obzira na sve, možemo sebi dozvoliti malo generalizacije pa reći da će se povoljniji uticaj Jupitera, koliko-toliko osetiti kod svih onih koji imaju neki lični natalni faktor u znaku Raka, Riba, Škorpiona ili Bika. Oni kojima Jupiter u Raku bude prelazio preko Ascendenta ili vladara Ascendenta ili ih bude aspektovao trigonom, a flegmatičnog su ili sangviničnog temperamenta, mogu dobiti malo na težini, stoga vodite računa o hrani i piću. Egzaltacija je prenaglašenost, a Jupiter je planeta ekspanzije, pa ne dozvolite sebi previše telesnog širenja.

Nekome može otežati račun u banci i novčanik, ukoliko je Jupiter na bilo koji način povezan sa II ili XI kućom, sa Fortunom ili njenim vladarom i bez oštećenja, jer on je prirodni vladar novca i dobitaka. Neko će dobiti povišicu, neko samo obećanje, a ako postoji veza sa X kućom, neko će dobiti unapređenje, a neko najavu istog. No, oni kojima će Jupiter biti povezan sa XI kućom mogu biti darovani velikim bogatstvom u vidu dobrih i vernih prijatelja.

Oni kojima Jupiter opozicijom aspektuje tačku dece ili vladara V kuće i posebno ako se ta opozicija oslika u godišnjim kartama, mogu biti darovani potomstvom i uvećanjem porodice. Jer Jupiter je prirodni signifikator dece i autor plodnosti, a posebno u Raku koji, prema drevnom mitu o nastanku sveta, predstavlja Ascendent karte stvaranja, kosmičku matericu iz koje je svet rođen. Oni kojima Jupiter aktivira natalne faktore braka, biće u prilici da stanu na „ludi kamen“ i započnu novo poglavlje u svojim životima.

Svi oni kojima se Jupiter u Raku sada vraća na natalnu poziciju neće u prvo vreme osetiti neke posebne promene, jer je Jupiter u karti ingresa spaljen. Ipak, kako je reč o separaciji, njegovi bi efekti mogli biti vidljiviji kasnije u toku godine, opet, sve u skladu sa pozicijom Jupitera u kući i aspektima koje ima sa drugim planetama.

U generalizaciji sve deluje sjajno, no vreme je da se vratimo realnosti. Istina je da će se u narednom periodu nekima sreća osmehnuti, a neki će ostati praznih ruku. Oni kojima je Jupiter šćućuren u nekom kutku i gde ne može da adekvatno izrazi svoju prirodu, moraće da sačekaju neku bolju priliku; neki će čekati duže, neki kraće. Ako vaš srećan broj nije izvučen u ovom tranzitu Jupitera u Raku, ne očajavajte i ne gubite nadu, ne gubite veru. Kao što rekoh, nebeski bubanj se neprestano vrti i možda ćete baš vi u sledećem krugu postati srećni dobitnik.

POVEZANE TEME:

Jupiter konjunkcija Kastor
Jupiter u znakovima


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

1 komentar

  1. Sanchi kaže:

    Imam povratak Jupitera (9) i baaaaš ništa mi ne donosi…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *